Matias

Kaikki blogit puheenaiheesta kuntatalous

Lumetodellisuusyhteiskunnan helppo-heikit

”Teidän kunnalla menee taloudellisesti huonosti. Teillä on paljon menoja ja vähän tuloja. Teillä menisi paljon paremmin, jos teillä olisi vähemmän menoja ja enemmän tuloja.”

Sipilän hallitus ajoi kunnat ahdinkoon

Monesta asiasta on tullut Juha Sipilän hallitusta morkattua, ja aina vain tulee lisää sanomista. Viimeisimpänä on kuntien talouksista julkaistut tiedot , joiden mukaan kaksi kolmannesta kunnista teki viime vuonna negatiivisen tuloksen. Vaalikauden alkupuolella, kun vielä mentiin entisellä sapluunalla tilanne oli vielä jotenkin hallinnassa, mutta Sipilän hallituksen päätösten alkaessa vaikuttaa tuli vaalikauden viimeisestä vuodesta kunnille todella vaikea.

Lukuisia järviä ja pätkä merenrantaa

Rakkaassa Suomessamme on taas neljä kuntaa laitettu "myyntiin"!  Eli valtio puuttuu suvereenin kunnan itsemääräämisoikeuteen jos ei talouden alamäki taitu.

Otetaanpa tarkasteluun Vehmaa. On kuntalaisia nafti 3000, mutta itsenäisyyshalut ovat kovat. Taloutta yritetään saada kuntoon, mutta kun investoidakin pitää. Itsenäisiä kuitenkin vielä ollaan, eikä kuntaliitos vaikkapa Uuteenkaupunkiin auta rakenteissa. Paitsi kuntaliitoksen jälkeen antaa luvan haukkua emäkuntaa, kun se joutuu tekemään ne leikkaukset joihin oma itsenäinen Vehmaa ei pystynyt.

Lohjan reuna-alueiden elinvoimaisuutta pitää tukea

Julkisuudessa on keskusteltu paljon siitä, että Lohjan talous on kuralla ja että luottamushenkilöt ja virkamiehet etsivät säästöjä. Raha ei riitä palvelujen järjestämiseen, vaikka Lohjalla velkaa asukasta kohti on suunnilleen koko maan kuntien keskimäärä noin 3300 euroa.

Massateoria, skaalaetu ja suuruuden ekonomia = kuntayhtymät

 

Suomessa on luultavasti niin vaikeaa valita massiivisen maakunta- ja kevyemmän kuntayhtymämallin välillä, koska olemme kokomme puolesta juuri siinä kriitisessä pisteessä, että kumpi on taloudellisesti kannattavampi malli periaatteessa pienelle sotellemme.

 

Esim. Tanska on myös aika pieni maa, missä on ollut maakuntamalli ja josta nyt pyristellään parhaillaan siitä irti, koska se onkin kallis ja tehoton niissä oloissa ja noinkin pienelle maalle.

 

Pisara-rata: päättäjä myös maksakoon

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän hallitus päätti eilen Helsingin seudun MAL-2019-ohjelmasta, johon sisältyy myös Pisara-rata (s. 35):

Kuntien rahoitus uusiksi

Kuntien taloudellinen tilanne on huolestuttavan huono, olipa kysymyksessä iso kasvukeskus kaupunki tai pieni maaseutukunta. Nykyinen valtionosuusjärjestelmä on aikansa elänyt.

Kaupunki kasvattaa väkilukua palveluja karsimalla

Kouvolassa piti olla kaikki hyvin kuntaliitosten jälkeen. Ja Ratamon jälkeen. China Centerin jälkeen. Bioetanolitehtaan jälkeen. Hätäkeskuksen jälkeen. Carean ja Poksin jälkeen. Puurakentamisen kehittämiskeskuksen jälkeen. Kääntäjäkoulutuksen lopettamisen jälkeen. Hovioikeuden lähtemisen jälkeen. Kimolan kanava päätöksen jälkeen. Koulujen, terveyskeskusten, kirjastojen ja museoiden karsimisen jälkeen. Manskin katukivetyksen jälkeen. Betonihelvetin jälkeen. Maineen jälkeen.

Suuren kunnan etuja

Oulu ja Ylikiimingin pieni, noin 3 000 asukkaan kunta yhdistyivät pari vaalikautta sitten. Kirjaan tähän silloisen Ylikiimingin terveysaseman talonmiehen muistiinpanoista esimerkin tavasta, jolla hoidettiin suuren kaupungin malliin myös liitoskunnan asioita.

Kuntaliitoksen jälkeen tälle eläkeikää lähestyvälle talonmiehelle sanottiin, ettei entisiä töitä enää kuulu tehdä (paria pientä poikkeusta lukuunottamatta), vaan käytännössä pyöritellä peukaloita. Annettiin siis puhelinnumero, johon tulee soittaa tarpeista, joita talonmies olisi voinut hoitaa entiseen tapaan jos olisi annettu.

Päättäjien viinakset kunnan piikkiin

Kemiönsaari on pieni saaristokunta Varsinais-Suomen lounaiskolkassa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä