Matias

Kaikki blogit puheenaiheesta Itsestäänselvyys

Aktiivimalli, hyvä vai huono?

Eduskunta on hyväksynyt lain ns. "Aktiivimallista" työttömyystuen saamiseksi. Lakia on kritisoitu voimakkaasti sekä opposition että ammattiyhdistysliikkeen suunnalta. Sen väitetään kyykyttävän ja syyllistävän työttömiä, että työttömät eivät halua töihin. Samaan aikaan kehutaan ns. Tanskan mallia, kuinka se on hyvin erilainen ja toimii hyvin antaen työttömille sekä keppiä että porkkanaa.  Aktiivimallista en oikeastaan tiedä muuta kuin mitä julkisuudessa on kerrottu, paljolti siksi että se ei koske minua enään.

Ihminen heittää polttopullon asumiseen tarkoitettuun rakennukseen

Meidän aikanamme moni älykkö pohtii rasismin olemusta aivan kuin sitä ei muka tiedettäisi tarkalleen. Toinen ihminen heittää polttopullon asumiseen tarkoitettuun rakennukseen tuhotakseen sen tulella. Itsestäänselvyyttä pohditaan monin sanankääntein tyhjää kielellä haroen. ihmiset syyttävät toisiaan väkivaltaisiksi, lopulta todetaan, että kukaan ei ole tehnyt mitään pahaa, moitittavaa tekoa toista ihmistä vastaan. Ajatusten alle on sijoitettu toisia, pahoja ajatuksia, joiden päälle on siroteltu tomusokeria ja hunajaa. 

Hauki on kala - vai onko?

Jotkut muistavat vanhan itsestäänselvyyshokeman: ”Haukionkala,haukionkala,haukionkala.”

Koska me suomalaiset olemme historian saatossa osoittautuneet yhdeksi mielen manipulaatiolle altteimmaksi kansaksi, soin itselleni vapauden pieneen ajatusleikkiin. Rupesin miettimään, että mitä jos alettaisiinkiin väittää, että hauki ei olekaan kala.

Itsestäänselvyys on aina harhaa: asiaa ei voi nähdä etukäteen

Sain ajatuksen kirjoitta seuraavan Risto Aallonharjan blogista.

 

Siinä pyöritellään sanoja premissi, lillukanvarsi ja syy ja seuraus.

 

Aihe on tosiaan ajankohtainen aina. Aina oletamme, että tiedämme syyn, ja seurauksen suhteen.

Se on ikäänkuin sisäänkirjoitettu, valmiiksi sulautettu, ja sisäistetty, intiuutio. Itsestäänselvyys, mistä mikin johtuu.

 

Me toimime tämän "itsestään selvyys" periaatteen mukaan.

 

Todellisuus onkin aivan jotain muuta.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä