Matias

Kaikki blogit puheenaiheesta Stefan Löfven

Hallituskriisi länsinaapurissa?

Reilu kuukausi sitten Ruotsissa seurattiin Suomen hallituskriisiä. Nyt onkin asetelma kääntynyt toisin päin, tosin yllättävän vähän on Ruotsin politiikan kiemurat olleet Suomen mediassa esillä.

 

Onko Suomi ruotsalainen ja Ruotsi suomalainen?

# Olen lueskellut professori Henrik Meinanderin uutta ja mainiota kirjaa Nationalstaten, Finlands svenskhet 1922-2015. Se on hieno suomenruotsalaisuuden, ruotsinsuomalaisuuden ja Ahvenanmaan historian tiivis yleisesitys viimeksi kuluneiden sadan vuoden ajalta. Näkökulma on suomenruotsalainen. Mutta asiat nähdään uudella ja avaralla tavalla.

Feminististä ulkopolitiikkaa

Stefan Löfvenin hallitus sai sulan hattuunsa kun Ruotsi valittiin YK:n turvaneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi vuosiksi 2017-2018. Ruotsi päihitti äänestyksessä Hollannin ja Italian. Asian merkittävyyttä lisää se, että Ruotsista tulee samalla turvaneuvoston puheenjohtajamaa 01.01.2017 alkaen. Ruotsi on toiminut turvaneuvoston jäsenenä kolmesti aikaisemmin: vuosina 1957–1958, 1975–1976 ja 1997–1998.

 

Suomen Nato-kannattajat vaikenivat Kultarannassa

# Kannatti käydä tasavallan presidentin Sauli Niinistön kesäasunnolla Kultarannassa jos ei nyt ihan oikeasti niin ainakin television välityksellä. Näissä keskusteluissa selvisivät eräät tärkeät ulko- ja turvallisuuspoliittiset asiat. Samalla kävi ilmi, että monen monet kysymykset eivät puhumalla selviä, sillä Euroopan politiikan shakkilauta on liian monimutkaisessa asennossa .

Puolustusministeri Jussi Niinistö ja liittoutumattomuus?

Suomen pääministeri Juha Sipilä ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven tänään jylkaistussa yhteisartikkelissaan pohtivat Suomen ja Ruotsin välistä puolustusyhteistyötä ja sen mahdollista syvenemistä. Heidän mukaansa kysymyksessä ei ole sotilasliitosta vaan ainoastaan kahden liittoutumattoman maan yhteistyöstä.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sipila-ja-lofven-lehdissa-va...

Yhden totuuden politiikkaa ruotsalaisittain

Kuten olemme saaneet lehdistä lukea, ei länsinaapurimme Ruotsin uuden punavihreän vähemmistöhallituksen taival ole alkanut järin ruusuisesti ja lähipäivät kertovat sen, päädytäänkö uudestaan neuvottelupöydän ääreen pohtimaan sen kokoonpanoa.

Ruotsidemokraatit kaatamassa Löfvenin hallituksen?

Syksyn vaaleissa ruotsidemokraatit (SD) tekivät oman "jytkynsä" saaden 49 paikkaa valtiopäiville sekä lähes 13% kannatuksen. Tämä ei tietenkään sopinut perinteisille puolueille, vaan yhteen ääneen julistettiin heti, että SD:tä ei kuunnella missään asioissa. Ruotsalaisten suuri "protesti" vallitsevaa maahanmuuttopolitiikkaa vastaan meni siis kuin kuuroille korville.

Kehotan Päivi Räsästä eroamaan hallituksesta

Viime perjantaina Ruotsin uusi pääministeri Stefan Löfven ilmoitti, että Ruotsi aikoo tunnustaa Palestiinan valtion. Samalla hän totesi, että Israelin ja Palestiinan välinen konflikti tulee ratkaista kahden valtion periaatteen mukaisesti. Myös uusi ulkoministeri Margot Wallström kannattaa näitä asioita ja huomautti niiden olleen jo sosiaalidemokraattien vaaliohjelmassakin.

Valta vaihtuu Ruotsissa – mitä Björn Wahlroos nyt tekee?

Yöllä seurasimme televisiosta Ruotsin vaalivalvojaisia. Ei voi olla ihmettelemättä, miten erilainen Ruotsin ja Suomen poliittis-yhteiskunnallinen ilmapiiri on. Ruotsissa porvarillinen hallitusallianssi on onnistunut pitämään työttömyyden alempana kuin Suomessa. Talouden pyörät pyörivät tehokkaammin kuin meillä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä