Matias

Kaikki blogit puheenaiheesta Pakolaisuuskriisi

Pakolaisuus ei ole ongelman syy vaan seuraus

Maailmassa on konflikteja ollut aina. Samoin turvapaikanhakijoita eri muodoissaan. Ensimmäiset viralliset pakolaiset tulivat Suomeen 1970-luvulla. Aina vuoteen 2015 asti turvapaikanhakijoita tuli sen verran, että Suomessakin varmaan ajateltiin päästävän helpommalla, kun vain myönnetään ne 1000-2000 turvapaikkaa/oleskelulupaa vuodessa ja käännytetään kielteisen päätöksen saaneet pois. Niitäkään ei kovin paljoa ollut ja käsittääkseni heidät saatiin myös poistettua maasta suht helposti.

Vaino on yksilökohtaisen sijasta yleisimmin kollektiivista

Maahanmuuttovirasto määritteli pari viikkoa sitten Irakin, Afganistanin ja Somalian alueet kokonaisuudessaan turvallisiksi. Ellei näistä maista kotoisin oleva turvapaikanhakija pysty todistamaan olevansa henkilökohtaisen vainon kohde, ja siksi oikeutettu turvapaikkaan, hänet voidaan palauttaa kotimaahansa.

Maahanmuuttoviraston linjauksen mukaan Irakiin, Afganistaniin ja Somaliaan on turvallista palata ”ilman että aseelliset selkkaukset sinänsä aiheuttavat vaaraa henkilölle hänen pelkän läsnäolonsa takia.”

Raahe ottaa pakolaisia mutta tyrmäsi lisäneuvottelut

Raahen kaupunginhallituksen viimeviikkoinen päätös pakolaisten vastaanottamisesta – tai siis vastaanottamattomuudesta – on herättänyt laajempaakin huomiota. Maahanmuuttovastaisissa piireissä päätöstä on juhlittu voittona.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä