Matias

Kaikki blogit puheenaiheesta Oppivelvollisuuden pidentäminen

Oppivelvollisuuden pidentäminen Suomen maatalouden lopullinen kuolinisku?

 

 surprise Onko oppivelvollisuuden pidentämisestä tehty arvioita koskien sitä, että jos maaseudulla peruskoulun päättävät nuoret pakotetaan opiskeluun sen sijaan, että he saisivat jatkaa oman tilansa töitä peruskoulun suoritettuaan?

Oppivelvollisuuden pidentäminen ei auta ongelmissa

Kun päätökset tehdään ideologisesti yrittämällä näyttää  lupauksien lunastamisia, niin pakosta esiin nousee kysymys, olisiko kanbattanut kuunnella riviopettajia ennen kuin tehdään päätöksiä?


Väärään paikkaa tulee satsaus tuossa oppivelvollisuuden pidentämisessä. Järkevämpää ja huomattavasti tuottavampaa olisi ollut antaa tuo 100 000 000 perusopetukseen ryhmien pienentämiseen eli opettajien palkkaamiseen ja kolmiportaisen tuen tehostamiseen eli opettajien palkkaamiseen.

Oppivelvollisuusiän nosto on resurssihukkaa (ja muita ajatuksia koulutuksesta)

Tämä kirjoitus on omistettu Esa Suomiselle.

Hän on opetusministeri Krista Kiurun erityisavustaja, joka kirjoitti blogiinsa pitkähkön, polveilevan ja kaikin puolin mainion tekstin suomalaisen koulutusjärjestelmän kehittämisestä.

Aloin pohtia kommentteja hänen tekstiinsä, ja vastaukseni hiukan venyi. Niin paljon, että päätin julkaista sen täällä, samalla kun odottelen päästääkö Esa sen läpi kommenttina blogissaan.

Oppivelvollisuus - kenelle, mistä alkaen ja mihin saakka?

Julkisuudessa on viime aikoina keskusteltu eri yhteyksissä oppivelvollisuudesta. Huomion kohteena on ollut toisaalta oppivelvollisuuden jatkaminen loppupäästä vuodella, toisaalta poikien oppivelvollisuuden aloituksen siirtäminen 2-3 vuotta myöhemmäksi. Aiheeseen liittyvää keskustelua seuratessani olen jäänyt kaipaamaan lasten ja nuorten kehityksen ja koulumaailman todellisuuden tuntemiseen pohjautuvia asiaperusteluja.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä