Matias

Kaikki blogit puheenaiheesta Hätäkeskus

Hätäkeskusten hätä

 

Kuluneen viikon aikana on lehdissä kirjoitettu hätäkeskuksissa käyttöön otetusta Erica-järjestelmästä ja sen vaikutuksista hätäkeskuspäivystäjien työhön. Tämän ohella Hätäkeskuslaitos ja sen salihenkilöstö painivat huomattavasti suurempien ongelmien kanssa. Tämän vuoden ensimmäisen kolmanneksen aikana yli 15 vakituista hätäkeskuspäivystäjää on lyönyt päivystysluurit tiskiin ja irtisanoutunut, eikä trendille näy loppua.

Hätäkeskuspäivystäjillä on hätä

On työpaikka, jossa kohtaa koko ajan hätähuutoja. On työpaikka, jossa työtehtäväsi on käsitellä sairauksia, perheväkivaltaa, liikenneonnettomuuksia ja ihmiselämän kaikkia mahdollisia vaikeita tilanteita. On työpaikka, jossa hädän muoto muuntuu hetkessä toiseksi asiakkaan vaihtuessa.

Kun 112 päivä on joka päivä

Helmikuussa vuosittain järjestettävä 112 päivä on kaikin puolin onnistunut konsepti. Monet paloasemat ovat auki, ihmisiä muistutetaan tarkistamaan palovaroittimensa patterit sekä muistutetaan soittamaan hätänumeroon silloin kun havaitsee hengen, terveyden tai omaisuuden välitöntä vaaraa tai sen uhkaa.

Hätäkeskus saa soiton Uber-kuskista

- Hätäkeskus.
- Öööh... Mua neuvottiin soittamaan hätäkeskukseen, jos näen Uber-kuskin.
- Soititte aivan oikeaan paikkaan. Missä tämä tapahtui?
- Ihan tuossa lentoasemalla. Autoon mennyt mies tilasi varmaan kyytinsä jo etukäteen. Menivät kai keskustan suuntaan.
- Kiitos ilmoituksesta. Laitan poliisipartion perään.
- Eipä kestä. Kiitos ja kuulemiin!
- Kuulemiin!

********

Ministeri pihalla hätäkeskusuudistuksesta

Maassamme toteutetaan parhaillaan hätäkeskusuudistusta, jossa lakkautetaan hätäkeskuksia ja muodostetaan uusia isompia hätäkeskuksia. Tällä hetkellä toiminnassa ovat uudet Oulun, Kuopion, Porin ja Turun hätäkeskukset. Tämän vuoden aikana muodostetaan vielä uudet Vaasan ja Keravan hätäkeskukset. Uudistuksen myötä on menetetty jo lähes 80 vakinaista työntekijää (luku ei sisällä Hämeen hätäkeskusta ja muita tämän vuoden puolella lakkautettavia yksiköitä).  

112:ssa vastaa stressaantunut työntekijä - hätäkeskusuudistus tökkii

Hätäkeskusuudistuksessa on yhdistetty alueellisia hätäkeskuksia uusiksi hätäkeskuksiksi. Tällä hetkellä toiminnassa ovat uudet Oulun, Kuopion ja Porin hätäkeskukset. Nyt, uudistuksen viimeisessä vaiheessa, muodostetaan Keravan (entinen Helsinki + Itä- ja Keski-Uusimaa), Turun (Häme + Varsinais-Suomi) ja Vaasan (Keski-Suomi + Pohjanmaa) uudet hätäkeskukset. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä