Matias

Perheet kamalassa ahdingossa - nyt on toimittava!

Yle jatkaa suomalaisperheiden seuraamista viestimissään. Viimeistään nyt kansalaisten on herättävä siihen, miten köyhä ja raihnainen maamme on. Lapset näkevät nälkää ja äidit itkevät murheissaan.

Ensimmäiset viestit tästä epäoikeudenmukaisesta maasta tuli jo elokuussa. Suurperheen äitiä itkettää, että ei voi ostaa ruokakaupasta mitä haluaa. Viisi lasta ja omakotitalo vie suurimman osan rahoista. Perheen äiti kuvailee oman perheensä taloudellista tilannetta niin surkeaksi, että hänen pitää lähteä töihin, vaikka nuorin lapsista on seitsemän kuukautta vanha.

– Kotihoidontuki alkaa syyskuun alussa ja sen kanssa on mahdotonta pärjätä. Lähden viikonlopputöihin, teen pitkiä päiviä, niin pitkiä kuin pystyy tekemään. Kun lapset kasvavat, lähden tekemään päivätöitä, kertoo Soivia.

Ei tällainen käy päinsä, että ihmisten pitää töissä käydä. Tähän on kertakaikkiaan saatava muutos.

Epäoikeudenmukaisuus ei loppunut tähän. Yle raportoi tänään yksinhuoltajaäidin epätoivosta. Sairaanhoitajana työskentelevä neljän lapsen yksinhuoltaja on huolissaan hallituksen leikkauksista. Perheen talous painuu miinukselle siitä huolimatta, että ruokaa tehdään isoja määriä kerralla. Palkasta jää käteen n. 1800€/kk. Lapsilisiä tulee kuukaudessa n. 500€ puhtaana käteen ja Kela maksaa elatustukia 620€. Lisäksi asumistukea saadaan 173€/kk.

On täysin käsittämätöntä, että Suomessa voisi elää jos saa vain 3100€ käteen kuukaudessa. Tähän on tultava muutos.

Nyt kaikki kansa lakkoilemaan. Näistä ei voi enää leikata yhtään!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Yhteiskunnan meille jokaiselle maksamista eduista voi olla mieltä jos toistakin. Olen niitä kyseenalaistanut itsekin jo pitkään.

Ei kuitenkaan kannata alkaa syyllistämään niitä jotka niistä eduista nauttii. Sen tien päässä voi olla isompi riita kuin osaat kuvitellakaan.

Matias Härkönen

Minusta tässä on enemmänkin kyse asenteista. Miten paljon yhteiskunnan tulisi tukea, että oltaisiin tyytyväisiä? Missä on ihmisen oma vastuu? Missä median vastuu, kun tuottavat näitä nyyhkytarinoita?

Minusta meidät opetetaan siihen että yhteiskunta huolehtii.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Sellainen kehityssuunta että yhteiskunta huolehtii kaikesta on ollut kasvussa aina 60-luvulta asti. Se on pitkän kehityksen tulos eikä tapahtunut yhtäkkiä. Olisko parku nyt pienempi jos sellaisia etuja ei koskaan olisi edes alettu maksaa, ainakaan tässä laajudessa.

Meiltä on puuttunut arvokeskustelu siitä mikä on kohtuullista. Ja mikä taas liikaa. Jos olet seurannut keskustelua niin kaikki vaativat säästöjä ja toimia kunhan ei itseltä leikata. Mielestäni säästöjä vaativan tulisi itse ensiksi esittää ne edut joista itse on valmis luopumaan.

Nyt kaavaillut leikkaukset eivät ihan oikeudenmukaisiakaan ole. Aika monta eturyhmää jätettiin ulkopuolelle.

Jos olisi vanhaan tapaan nostettua alvia prosentilla, olisi se leikannut tilistä paljon suuremman osuuden pois kuin nyt. Missä ovat olleet lakot kun alvia on aiemmin nostettu? Tai populistisesti voisi kysyä kuka korvaa kansalaisille alvin nostosta aiheutuneen ostovoiman laskun?

Ei kuitenkaan kannata syyllistää niitä jotka nyt aikovat lakkoilla. Uskon että kansalaisia oikeasti sapettaa kun vaaleja edeltäneet puheet oli mitä oli. Josko tässä kansa alkaisia pikkuhiljaa uskoa ettei kannata uskoa niitä jotka lupailee pelkästään itselle mieluisia asioita.

En lakkoile itse vaikka leikkuri iskeekin. Kuten sanottu, alvin nosto prosentilla ja olisin lakkoon valmis vaikka heti. Ja lisäksi jättäisin vähintään vastaavalla summalla tuotteita kotimaisista kaupoista ostamatta.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Tuollaisia etuisuuksia noissa määrin koskaan itselle ainakaan tullut, joten syytä YLEn esimerkkiä ja heidän toimittajiaan. Aivan turha yleistää että nuo olisivat tosi yleisiä (jos ovat niin kiva kiva, antaa tulla tännekin.. eppäilen). Ok, todella idiootti YLEn esimerkki, joka tarkoittaa että heissäkin on moni pihalla Suomen asioista.

"Palkasta jää käteen n. 1800€/kk. Lapsilisiä tulee kuukaudessa n. 500€ puhtaana käteen ja Kela maksaa elatustukia 620€. Lisäksi asumistukea saadaan 173€/kk."

Olisikin noin onnellisesti ollut tai edes tutuilla. Kai kuvittelet että noin menee normaalistikin kaikilla (tiedän muutaman kyllä joilla menee paljon paljon paremminkin). Ei taida olla mitään hajua miten oikein voi Suomessa mennä.... jopa työssäkäyvillä kyllä vain.

Voi sitä joka tuloluokasta repiä kirjoituksiin suurimmat yhteiskunnan tuloja kuppaavat (myös ja etenkin rikkaimmista ryhmistä, heillä on siihen myös suurimmat mahdollisuudet ja psykologian kannalta.. totta helvetissä suurin osa heistä sen mahdollisuuden käyttävät). Ne joilla on mahdollisuuksia vasta tuloja kuppaavatkin itselleen kaikilla mahdollisilla tavoilla. Ymmärrän tiettyyn rajaan saakka, mutta vain tiettyyn rajaan, kunnes menee halveksinnaksi (syyt omiani). Kaikkein köyhimmät eivät edes osaa hakea sosiaalitukiaan.. tai eivät enää jaksa/vaivaudu.. elämä ohi.. shit/life happens.

Matias Härkönen

Varmasti on monella asiat huomattavasti huonomminkin. En muuta ole väittänytkään. Mutta mielestäni asiat on näillä Ylen perheillä paremmin kuin hyvin. Toki voi olla tiukkaa, mutta on omakotitaloa ja muutakin.

Mutta on jokaisen oma päätös tehdä vaikkapa 4 tai 5 lasta. Se maksaa vaikka yhteiskunta sitä tukeekin valtavasti. Ja töitä joutuu muutkin tekemään, joten en ymmärrä miksi valitetaan siitä, että joudutaan töihin menemään silloin tällöin.

Pointtini kuitenkin se, että jos nämä ovat niitä "köyhiä", niin leikattavaa riittää yhä. Tällaiseen menoon meille ei juuri velkarahalla ole varaa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Eli näitä kahta perhettä siitä että ovat tehneet liikaa lapsia? Hyvä tietääjoten pitää sitten aikanaan adoptoida syyriasta kolmekymppisen yliopistonkäyneen muhhad ahhamudin sen sijaan että tekisi niitä omia lapsia.
Nimi on sitten summamutikassa päästä heitetty, ja pahoittelen jos syyriassa on oikeasti sen nimisiä henkilöitä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/02/15/maahanmuut...

Siinä on pikkasen luettavaa niin palaa suhteellisuudentaju.Tuo nainen maksaa ja on maksanut veroja suomeen,että sillä erotuksella.Eri juttu jos linkki toimii,suomessa kun on viimeiset 20 vuotta ollut kiellettyjen listalla rehelliset laskelmat,oikeastaan niitä ei ole ikinä saanut.Hallituksessa ja siellä verorahoilla istuvien suuressa joukossa ei ole yhtäkään laskutaistoista.Että mikä ongelma?Turha kuitenkaan yleistää ja kuvitella että kaikki saavat tukia soosuluukulta.Älä unta näe.

Lukija: ”Näin veronmaksajana olisi mielenkiintoista tietää kuinka paljon verorahoja maahanmuuttoon käytetään kokonaisuudessaan ja mitkä ovat arvioidut kulut tulevaisuudessa”.

Minkä tasoista toimeentuloa eri Euroopan maissa sitten maksetaan turvapaikan saaneille maahanmuuttajille? Siitä ei ole olemassa kattavaa tutkimusta. Mutta mikä on maahanmuuttoministerin arvio Suomen sijoittumisesta eurooppalaisella asteikolla?

Astrid Thors: ”… ehkä Tanskaa lukuun ottamatta pohjoismaat ovat myöskin, koska meillä … ovat paremmassa päässä …koska meillä toisaalta lähdetään ihmisten yhdenvertaisuudesta, että kun ollaan laillisesti maassa, niin kaikkia alkuperästä huolimatta kohdellaan samalla tavalla laillisesti, maassa olevia kohdellaan samalla tavalla. Tämä meidän perustuslakimme, meidän perustuslakimme on ehkä niitä tarkimpia tässä suhteessa, ja siinä mielessä ketään ei jätetä niin sanotusti heitteille, joten on hyvät olemisen mahdollisuudet”.

Juonto: MOT teki Yleisradion ulkomaan avustajaverkoston avulla karkean vertailun eräiden Euroopan maiden tarjoamasta sosiaaliturvasta turvapaikan saaneille perheille. Siinäkin vertailussa Suomi sijoittui kärkeen. Esimerkkitapauksena oli kahden työttömän aikuisen ja kolmen lapsen muodostama perhe, joka on tullut maahan äskettäin. Avokätisyyskilvan tulosluettelo muodostui seuraavaksi.

1. Suomi 2 283 E /kk

2. Ruotsi 2 143 E /kk

3. Saksa 1935 E /kk

4. Tanska 1 765 E /kk

5. Ranska 1 740 E /kk

6. Britannia 1 179 E /kk

7. Espanja 1 520 E /kk ( vain 3 kk:n ajan)

8. Italia 0 E

9. Kreikka 0 E

Matias Härkönen

Olen kovaan ääneen kritisoinut maahanmuuttajille jaettavia tukia. Meillähän kaikki ovat oikeutettuja samoihin tukiin, joten saman saa suomalaisperhekin. Kalliiksi tulee myös tämä nykyinen malli, jossa tulijoita on pienen kylän verran päivittäin.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Tottakai jos olet vaivautunut ottamaan selvää millä kriteereillä suomalaisperhe tukiaan saa.Tahtoo katsos olla niin,että kun suomalaisperhe erehtyy sossuluukulle kerjäämään,tulee kaupantekijäisiksi lastensuojelunasiakkuus,ja pahimmassa tapauksessa huostaanotto.

Se on kuule moni perhe joka välttelee viimeiseen asti sitä myllytystä.Tästä ei kannata väitellä,näin se nyt menee.Perheen isälle ei annettu latiakaan,vaikka LAILLINEN OIKEUS olisi ollut.Äiti sai huostahakemuksen kun erehtyi sille luukulle jne.
Se on se keskustan malli(huostakerroin,joka antaa valtion tukea )Sama on keskustan hallussa oleva KELAn viime vuosisadalla pitäminen.Muualla sivistysvaltioissa kun tukensaa yhdeltä luukulta,jos tarvetta,ja ilman sossujen niskaan huohottamista.Suomi saa itsensä osittain vasta 2017 tälle vuosisadalle.Toivotaan vaan,etteivät sossut pääse enää sorkkimaan perheiden asioihin,jos ei heillä ole tarvetta täydentävään toimeentulotukeen.

Ei sinne luukulle mennä kuin viimeisessä hädässä,ja silloin pitää olla kaikki mahdolliset säästöt ynm.käytetty,eikä mitään muuta mahdollisuutta saada toimeentuloa.Sossu vaatii kaikki tietosi,pankkisalaisuutta myöten.Kaikki tilisi,lastesi tilit jne.jne.Kuten tiedot TE ja KELAsta jne.Jopa terveystietosi ja rikosrekisterit,kaikki he nuuskivat halutessaan.

Sen rahallisen avun tarpeensa jokainen tietää,siihen ei tarvita sossulaumaa niskaan.Toimeentulotuki ei ole elinkeino,toisille se on..

Suosittelen tutustumaan alan toimintaan,ja tapoihin,sekä lakeihin toimeentulotukilaki(uudistettu)sekä muut sos-ja terveydenhoidon alan lait ja muut lait jotka sitovat noitakin luukun tyyppejä.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #10

Olen seurannut kirjoitteluasi ja huomannut huolesi lastensuojelusta. Ihan hyvä niin, mutta välillä menee liioitteluksi.

Pyytäisis myös huomioimaan edes vähän tuota kielenhuoltoa. Pieni välilyönti pilkun tai pisteen jälkeen tekisi teksteistäsi helpommin luettavia.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Blogisti esittää tilanteen jossa nelilapsissen yksinhuomtajaperheen tulot on 3100e/kk eli kuussa 620 euroa henkeä kohdin. En myöskään yiedä perheen asuinkuluja mutta arvioisin niiden olevan siinä 600-800 euron hujakoilla vuokra kolmiossa eli käteen jää siis n. 480 henkeäkohedn. Lisäksi perhern pienimmille on hankittava työn ajaksi päivähoitopaikka mikä nostaa kuluja lastakohden. Muisttakseni on kuitenkin määritelty että aikuisen elämiseen tarvitsema summa on n. 750e ja lapsen n. 500e sekä tähän päälle asuminen joten perhe tarvitsisi 3450e/kk tullakseen toimeen.

Matias Härkönen

Siis 750€ per aikuinen ja 500€ per lapsi asumisen jälkeen jotta "tulee toimeen". Aika moni selviää varmasti vähemmällä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Nuo laskut oli tehty joku neljävuotta sitten, siinä mukaan oli laskettu julkisilla kulkeminen, mahdollisuus liikunnan harrastamiseen, vakuutusmaksut, terveydenhoito ja lääkekulujen varaus, mobiili ja nettiyhteys sekä vaateostokset liikkeistä. Suurimmat kulut kuitenkin tulee ruuasta. Nämä siis sisältyivät siihen aikuisen 750e/kk. Lapsilla sen sijaa ei nettiliittymää katsottu tuolloin tarpeellisena ja puhelinkin hankittiin turvallisuuden vuoksi.

Käyttäjän MarkusLehtonen kuva
Markus Lehtonen

Tuolla kokoonpanolla ulosoton suojaosuus on n.1650 euroa. Eli sillä summalla ulosotossa oleva pärjäilee ja ruokkii/pukee/asuttaa perheensä. Jos nettotulot nousevat tuosta, menee niistä 2/3 ulosottoon.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

On se perkele jos ei voi lapsille sanoa ettei rahat riitä harrastuksiin. Pentuna omat Frendit lasketteli, kävi karatessa yms. Meillä ei sellaisiin ollut varaa, ei ollut halpaa 80 luvulla. Käytetyt pesäpalloräpylä, Maila ja pallo, talveksi Hokkarit ja maila sekä pulkka ja minisukset. Niillä harrastettiin. Ei mitään joukkuelisenssejä ja kisareissuja yms. Nykyinen nuorisoharrastaminen karannut aivan lapasesta.

Matias Härkönen

Ei meilläkään paljoa ollut. Jalkapallo ja sählymailat saatiin, mutta jääkiekosta voitiin vain haaveilla. Molemmilla vanhemmilla oli 2 työtä. Päätyöt ja iltatyöt erikseen. Iltatöistä rahat laitettiin säästöön, jotta voitiin matkustella ja tehdä muuta mitä muuten ei oltaisi voitu. Ja kaikki me lapset osallistuttiin töihin. Jos viikonloppuna oli myyjäiset, niin koko perhe leipoi.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Myönnän itse kuinka marisin yh idilleni ettei ole tekemistä tai kavereita ja kun ei voi käydä issään tai harrastaa mitään. Kotitöiden ohella koitti ptistamaan käymään lenkillä ja hankki pleikkarin mutta yksin lenkkeily ja peli5ukonsoli eivät napanneet eivtkä nappaa vieläkään. Yhä kuitenkin toivon että arjessa olisi muutakin kuin siivoamista, yiskaamista, imurointia ja loputonta yksinoloa vaikken enään adukkaan äitini luona. Ihmettelen kyllä yhä miksei äitini koskaan suostunut ostamaan jalkapalloa.

Käyttäjän RitvaSaarinen kuva
Ritva Saarinen

Edellinen hallitus teki selvityksen yritystuista, jotka maksamme verorahoistamme, 4,6 miljardia (siis 4 600 000 000 €) vuodessa, ja näistä vain 810 miljoonaa on tehokkaita ja 845 miljoonaa suorastaan haitallisia. Nykyhallitus, EK, eikä Akavan ekonomit ole hiiskahtaneetkaan tästä potista, josta voisi perkaamalla säästää ihan eri luokassa kuin nyt nykyhallitus tekee ja rokottaa pienituloisia veronmaksajia, ja siirtää palkan saajilta vielä 3 miljardia yrityksillemme, siis tuon 4,6!miljardin lisäski. Tämä ei ole länsimaista demokratiaa tukea tällasilla summilla yrityksiä, varsinkin kuin vain murto-osa tästä tuesta on tehokasta. http://www.hs.fi/talous/a1431921950807

Myös Kauppalehti julkais tutkimuksen yritystemme tilasta paperilehdessään (ja näköislehdessään online). Vain 8,3% yrityksiämme on huippukunnossa (joista olemme saaneet lukea tänä kesänäkin) ja 8,7% yrityksistämme on jopa riskiyrityksiä, ja loput siltä väliltä.

Kukaan täälläkään ei ole perehtynyt yritystemme talouden tilanteisiin,,kuten ei EK eikä nyky hallituskaan. Eikä näköään aikoaan, on paljon helpompi olla tietämätön, kuin lukea faktatietoa. Siihen faktatietoon kuuluu myös yritystemme yksikkökustannukset, jotka Eurostartin tilastojen mukaan ovat paremmat kuin Saksassa ja samaa luokkaa Ruotsin kanssa. Kuitenkin nykyhallitus ja EK käyttävät koko ajan vanhoja tietoja parin vuoden takaa. Suomen kilpailukyky sukelsi Vahasen. ja Kataisen hallituksen aikaan, kun EK halusi liittokohtaiset sopimukset, jotka johtivat yritysten yksikkökustannusten huimaan nosuun. Nyt useampana vuotena on ollut maltilliset tuloratkaisut, ja Saksan ja Ruotsin kilpailuetu on saavutettu ja Saksan jopa ohitettu.

Toimituksen poiminnat