Matias

Tanskassa ei vatuloida vaan tehdään!

Tanskassa uusi hallitus aloitti työnsä keskellä kesää 28.6.2015. Hallitus on Venstre puolueen yksin johtama vähemmistöhallitus ja heillä on vain 34 paikkaa 179-paikkaisesta parlamentissa.

Huolimatta vähemmistöhallituksesta tai siitä, että hallitus aloitti työnsä keskellä kesää, Tanskassa uusi hallitus on jo käärinyt hihat ja alkanut hommiin. Minkäänlaisesta vatuloinnista ei ole tietoakaan. Meillä hallitus on istunut toukokuusta saakka ja yhä vain mietitään keinoja talouden pelastamiseksi. Samaan aikaan annetaan lisää rahaa maahanmuuttovirastolle.

Yksi Tanskan suurimmissa vaaliteemoista oli maahanmuutto. Tanskaan on viime vuosina valunut turvapaikanhakijoita enemmän kuin suomeen (n. 15 000 vuodessa = yhtä paljon kuin Suomeen odotetaan tänä vuonna) ja seuraukset on olleet sen mukaisia. Tanskassa jopa sosiaalidemokraatit ovat avoimesti maahanmuuttokriittisiä. Heidän vaalisloganinsa oli: "Jos tulet Tanskaan, sinun on tehtävä töitä".

Huolimatta sosiaalidemokraattien maahanmuuttokriittisyydestä ja monista tiukennuksista maahanmuuttoa koskeviin lakeihin hallituskaudellaan (esim. oleskeluluvan sai pääsääntöisesti väliaikaisena), hävisivät he vaalit. Tiukemmat kannat veivät Tanskassa voiton, eikä rasismi leimaa oli silti heiluteltu kuten Suomessa.

Tanskan hallitusohjelman keskeisiä kohtia on mm. rajavalvonnan lisääminen, kehitysavun leikkaus, pysyvän oleskeluluvan muuttaminen ehdolliseksi (työ ja kielivaatimus), sekä hiljattain maahansaapuneiden tukien kiristäminen. Viimeiseksi mainittuun on nyt saatu uusi ehdotus.

Huomisesta alkaen, maahanmuuttaneiden tuet tippuvat rajusti.

Mikäli olet yksin asuva maahanmuuttaja, saatoit aiemmin saada 10 849 kruunua. Nyt tuki tippuu 5495 kruunuun. Pariskunta, joilla on lapsia sai aiemmin 28 832 kruunua. Nyt tuki tippuu 16 638 kruunuun.

Tukia ei myöskään voi saada enempää lapsia tekemällä, sillä saadakseen lapsilisää, tulee henkilön täyttää ns. 2 vuoden työssäoloehto ja maksaa veroja Tanskaan. Ainut tapa lisätä tulojaan, on opiskelemalla kieltä. Mikäli oppii puhumaan Tanskaa ja pärjää kielikokeessa, saa tukeen 1500 kruunun kuukausittaisen lisän.

 

***

 

Tanska on suurinpiirtein samankokoinen maa kuin Suomi. Tanska harjoitti suhteellisen avointa maahanmuuttopolitiikkaa pitkään, mutta heräsi lopulta kaikkiin ongelmiin. Ghettoutumista, jengiytymistä,  rikollisuuden kasvua ja maahanmuuttajien työttömyyttä ei Tanskassakaan pystytty estämään. Tästä syystä ongelmiin on nyt tartuttu isolla kädellä. Viime vuosina tehdyt kiristykset maahanmuuttopolitiikkaan on saanut aikaan myös säästöjä. Hallituksen oman raportin mukaan, maahanmuuttopolitiikkaan tehdyt kiristykset säästivät kymmenen vuoden aikana n. 6,7 miljardia. Tanskassa on myös käytössä pistejärjestelmä työperäisen maahanmuuton lisäämiseksi.

Suomen tulisi nyt vihdoin herätä ja välttää muiden tekemät virheet. Autetaan hädässä olevia, mutta ei houkutella ihmistä tänne tukien avulla. Otetaan oppia Tanskasta, mutta vältetään heidän virheensä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Ei oteta Tanskasta mallia kaikessa. Ei ainakaan siinä, että ulkomaalaisen puolison on oltava 24-vuotias ennen kuin perheenyhdistäminen on mahdollista.

Matias Härkönen

Ikää tärkeämpi olisi mielestäni, että on työpaikka ja pystyy elättämään itsensä.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Ikäsääntöhän koskee myös naimisissa olevia nuoria. Kuten opiskelijoita. Eli jos tanskalainen opiskelija ja amerikkalainen menevät naimisiin ja molemmat ovat vaikka 20-vuotiaita, niin amerikkalainen puoliso ei voi tulla Tanskaan kuin vasta 24-vuotta täytettyään.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #6

En ole tuosta säännöstä kuullut, mutta kuulostaahan tuo vähän hassulta. Mutta kuten sanoin, niin toimeentuloedellytys on itsestäni riittävä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Karo, kyllä 50-vuotiaassa naisessa on parasta ennen mennyt jo ohi.

Jari Leino

Miksi Karo olet huolissasi Tanskan järkevästä mallista ulkomaalaisten puolisojen ikärajan suhteen?

Ajattelitko tuoda itsellesi kovinkin nuoren lapsivaimon jostakin kehitysmaasta?

Jos tanskalainen opiskelijapoika menee 18-vuotiaan texasilaisen karjatilan perittäjättären kanssa naimisiin, nuorikko voi toki tulla Tanskaan turistiviisumilla normaalisti, mutta ei saa pysyvää oleskelulupaa eikä ole oikeutettu sosiaaliturvaan (mitä hän rikkaana karjatilan perijättärenä ei ehkä tarvitsisikaan) ennen kuin täyttää 24 vuotta. Tässä ei ole mitään ongelmaa tavallisille ihmisille.

Kannattaa mieluummin miettiä sitä, millaisia sairaita kulttuureja ja kieroutuneita ihmisiä varten tuo laki on jouduttu säätämään.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Tanskan malli ei myöskään ole antanut ääntä demokratian vastaisille ryhmittymille. Helpompi toimintaympäristö puolueille, kun ei tarvitse kuunnella lakkautusvaatimuksia.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Olenpa hyvinkin samaa mieltä sekä tanskalaisten että kirjoittajan kanssa. Asioille pystyy tekemään jotain, jos halutaan. Eikä Tanskaa (ainakaan suomalaisen median mukaan) ole syytetty rasismista tai natsismista.

Matias Härkönen

Keskusteluilmapiirillä voi olla suuriakin vaikutuksia harjoitettuun politiikkaan. Jos kaikki leimataan rasismiksi, et välttämättä uskalleta tehdä niitä uudistuksia joita esim. maahanmuuttopolitiikka vaatisi. Koskee myös muita leikkauksia. Etenkin suomessa, media nostaa herkästi esille pienten eturyhmien kitinää, mikäli heiltä jotain leikataan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Tanska on suurinpiirtein samankokoinen maa kuin Suomi" Tanskassa on asukkaita suurinpiirtein samanverran kuin Suomessa, mutta pinta-alaltaan, kun jätetään Grönlanti pois vain murto-osa Suomen pinta-alasta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Arto, olipa hyvä, kun kerroit !

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Aimo, pakko, kun se kerran ei tunnu kaikille olevan selvää, että juuri tuo pinta-alan pienuus ja suuri asukastiheys on eräs syy Tanskan tiukentuneelle maahanmuuttoplitiikalle.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #15

En ole kyllä mistään lukenut, että pinta-alan pienuus ja asukastiheys olisi syynä. Uudenmaan asukastiheys on muuten 170. Tanskan 129. Voidaanko nyt siis perustella, että ainakaan Uudellemaalle ei voi enää ottaa yhtään maahanmuuttajaa?

Matias Härkönen

Fiksuina ihmisinä, Tanskalaiset keksivät vielä laittaa vastaanottokeskukset tuonne Grönlantiin tai Färsaarille.

Keijo Räävi

Mielenkiintoinen ajatusleikki jos perussuomalaisten vähemmistöhallitus pääsisi yksin päättämään varsinkin maahanmuuttopolitiikasta. Olisiko käytössä Tanskan malli vai vieläkin kylmempää kyytiä?

Suomessa on todistettavasti 700 000 rasistia joten tilausta kylmälle kyydille olisi.

Matias Härkönen

Ei Venstre suinkaan yksin voi päättää, vaikka ovat yksin hallituksessa. Heidän on haettava (ja saivat) tukea oppositiosta. Tanskassa on näissä kysymyksissä kaksi linjaa. Tiukka ja erittäin tiukka.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Suomessa leikattiin turvapaikanhakijoiden tuet jo kolme vuotta sitten.

En ymmärrä miksi vaatia korkeampaa avioitumisikää maahanmuuttajilta.

Ensin kauhistellaan että hakijat pääosin miehiä ja sitten halutaan estää naisten/lasten pääsyä turvaan vaikeuttamalla perheenyhdistämistä. Ihme logiikkaa ...

Matias Härkönen

Sekoitat nyt pahasti turvapaikanhakijoiden tuet (jota leikattiin) ja sen, mitä maahan jäävät saavat sosiaalitukina. Tanskassa leikattiin nyt nimenomaan niitä tukia, jotka maahan jääneet saavat. Suomessahan kaikki jotka saavat jäädä, ovat oikeutettuja täyteen sosiaalitukeen kaikkineen lisineen.

En ole vaatinut korkeampaa avioitumisikää. Päinvastoin, kunhan on varaa elättää itsensä ja perheensä.

Mitä tulee perheenyhdistämisiin, niin ei ole mitään järkeä myöskään kannustaa "ankkureiden" lähettämiseen. Valitettavasti emme voi kaikkia pelastaa, joten kyllä perheenyhdistämisissä on syytä pitää tiukkaa linjaa.

Toimituksen poiminnat