Matias

Kieltojen ja rajoitusten suomenennätysmies?

Törmäsin tänään uutiseen, että nuuskan maahantuontirajoihin halutaan puuttua. Eilen lausuntokierrokselle lähteneessä uudistetussa tupakkalaissa esitetään maahantuonnin rajoittamista 1,5 kilosta 0,5 kiloon. Perustelut olivat:

– Nuuskan myynti on kielletty täällä, mutta sitä on paljon Suomen markkinoilla. Suurin lähde on tuonti Ruotsista. Haluamme rajoittaa laittomia nuuskamarkkinoita, kertoo Kari Paaso, päihteiden ehkäisy-yksikön päällikkö Sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Hälytyskelloni soivat! Ei kukaan tee bisnestä tuollaisilla määrillä, joten kyse on vain siitä että tuontia halutaan rajoittaa entisestää. Googletin Kari Paaso nimellä.

Kari Paaso on johtavassa asemassa Sosiaali- ja terveysministeriössä ja tehnyt pitkään töitä ehkäistäkseen erilaisia haittoja yhteiskunnassamme. Tosin keinot on aina olleet samat. Kiellot ja rajoitukset.

Muutama vuosi sitten, Kari Paaso totesi nuuskasta seuraavaa:

– Meillä on esimerkiksi nuuskan myynti kielletty, mutta sen käyttö tai maahantuonti omaan käyttöön sallittu. Olisiko siis nyt syytä kieltää nuuskan maahantuonti kokonaan, mikä vähentäisi sen käyttöä, mutta sehän tarkoittaisi sitä, että luomme uusia rikosnimikkeitä, hän pohtii.

Eli nuuskan kieltäminen on ollut asialistalla jo pitkään.

Paaso on myös sitä mieltä, että olutta ei tulisi myydä sunnuntaisin ollenkaan. Keskioluen promillepitoisuuden alentaminen taas olisi "huima kansanterveyden parannus".

Jos joku aikanaan ihmetteli uusia säännöksiä sähkötupakointiin, niin kerrottakoon että sama kaveri on taustalla.

Uudistettaessa arpajaislakeja, tavoitteena oli estää pääsy jopa ulkomaisille pelisivuistoille pakottamalla palveluntarjoajat katkaisemaan yhteys laittomille pelisivuille (ennakkosensuuri).

Näitä esimerkkejä löytyy ja paljon. On aivan selvää, että ministeriön tavoittena on vain rajoittaa nuuskan käyttöä, ei sen myyntiä. Samoin on toimittu jo muidenkin asioiden suhteen. Valitettavasti keinot on aina samat. Kiellot ja rajoitukset.

Yksittäiset virkamiehet ovat jo liiakseen saaneet rajoittaa elämäämme. Olisiko nyt se aika, että kansanedustajat laittavat stopin näille kielloille ja rajoituksille, joiden perustelutkaan eivät selvästi ole kestävät. Onhan sääntelyn vähentäminen kirjattu jopa haliitusohjelmaan!

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän ToniSaari kuva
Toni Saari

Kieltolaithan ovat tunnettuja toimivuudestaan ja eritoten kyvystään ehkäistä rikollisuutta.

Matias Härkönen

Joskus, edes joskus, toivoisin luovempia ratkaisuja kuin ainaiset kiellot ja rajoitukset. Mahtaakohan olla mahdollista?

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Yksi kasvoton byrokraatti on saanut kasvot. Kiitos.

Matias Härkönen

Ollos hyvä! Sinänsä on uskomatonta, että muutamilla virkamiehillä on niin paljon valtaa. Käytännössä he voivat kirjoittaa lait ja harva edustaja jaksaa sitten niihin perehtyä saatikka ehdottaa muutelmia. Hyväksytään vain se, mitä annetaan ja luotetaan siihen että laki on järkevästi suunniteltu.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Tuo suunniteltu myynti- ja tuontikielto on kouluesimerkki siitä kotimaisesta kansallisesta itsemääräämisoikeudesta jota täälläkin aika ajoin kritiikittä kehutaan. Joten olkoot sellaisen osaamisen haikailijat tuostakin kiellosta sitten ylpeitä kun sellainen aikanaan napsahtaa.

Onneksi Suomen solmimat kansainväliset sopimukset estävät sentään kieltämästä ihan kaikkea.
Toivottavasti tuotakin kieltoa vastaan joku uskaltaa hakea oikeusturvaa unionin tuomioistuimista, kotimaista mielivaltaa vastaan.

Matias Härkönen

Niin, EU:han myytiin meille sillä että tavarat, ihmiset ja palvelut liikkuvat vapaasti. Koska näin ei ole, niin miksi emme sitten määräisi itse asioista joita haluamme. Riittää kun päästään eroon kaikista kieltointoisista virkamiehistä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

No nythän juuri tapahtuu niin kuin haluamme, itsemääräämisoikeutta nääs: sitähän tämäkin kielto on. Siihen ei eu pysty.

Sitten kun ollaan erottu siitäkin yhteisöstä, niin kieltoja voidaankin alkaa asettaa oikein urakalla. Moni meistä muistaa ne ajat.
Nyt suomalaisilla on sentään joku oikeusturva kotimaista mielivaltaa vastaan. Unionin ulkopuolella ei sitäkään. Nähdään vanhojen aikojen paluu.

Suomella olisi kaikki maailman mahdollisuudet lopettaa tämänkaltaiset rajoitukset unionin jäsenyydestä riippumatta. Niinkuin moni muu unionimaa tekeekin. Kuvaavaa on nimenomaan se, että asetetaan itse itsellemme kieltoja ja syytetään siitä unionia. Mikä on se mekanismi jolla nuo kiellot poistuisivat unionin ulkopuolella kun eivät poistu nytkään?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

No tulipa sitten tutustuttua tuohon STM:n esitykseen, tosin vain pintapuolisesti:

http://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tupakkal...

'Samaten kiellettäisiin tupakkatuotteiden ja sähkösavukkeiden netti- ja muu etämyynti'.

Erityisesti tuo lause särähti pahasti. Tuossahan kielletään nimenomaan kotimaisilta firmoilta sellainen toiminta joka muissa EU-maissa on sallittua. Ulkomaista myyntiä stm tai kotimainen valtaeliitti ei voi kieltää vaikka miten polkisi jalkaa ja pidättäisi henkeä. Onneksi ne sallivat hallintoalamaisille rajoitetun ostamisen toistaiseksi. Kiitos, kiitos!

Seuraavan kerran kun jonkun poliitikonplantun puhuva pää ilmestyy monitoriin kehumaan kritiikittä sitä kotimaista osaamista niin on hyvä palauttaa mieliin tämäkin esitys. Tuossa laitetaan suomalaiset firmat ja niiden palveluista nauttivat kansalaiset nimenomaan huonompaan asemaan muihin eu-kansalaisiin verrattuna.
Toivottavasti jollakin rohkealla on oikeasti lihaksia ja rohkeutta koittaa koeponnistaa tuokin pykälä jossain eu-tuomioistuimessa.

Miten voisi edes kuvitella suomalaisten oikeusturvan paranevan jos sellainenkin oikeus otettaisiin meiltä pois.

Jostain muistan lukeneeni kotimaisen virkamieskunnan -viisaudessaan- päättäneen kansalaisilta kysymättä valtakunnan muuttamisesta savuttomaksi vuoteen 2040 mennessä.
Voiko olla hölmömpää tapaa pyrkiä siihen olotilaan kuin yrittämällä kieltää savuttomat nikotiinituotteet jo nyt?

Toimituksen poiminnat