Matias

Takaako Suomi seuraavaksi IMF:n lainat Kreikalle?

Kreikka kriisi jatkuu ja saa yhä koomisempia piirteitä. Suomi on koko kriisin ajan vaatinut IMF:n mukanaoloa. Myös nykyiseen hallitusohjelmaan on kirjattu, että Suomi edellyttää jatkossakin IMF:n mukana oloa. Suomi suhtautuu myös varauksella lisähelpotuksiin, sekä hyväksyy vain jatkotoimet jotka eivät lisää Suomen valtion kokonaisvastuuta eurokriisissä. Stubbin mukaan Suomi ei ole lähdössä helpottamaan lainaehtoja.

Kokonaisvastuu päästiin kiertämään sanakikkailulla. Vastuut ei kasva, vain riskit kasvavat.

Tuon jälkeen tuli kuitenkin se suuri pommi, kun IMF ilmoitti ettei lähde mukaan uuteen pakettiin ilman mittavia velkahelpotuksia. Velkahelpotukset tarkoittavat käytännössä samaa kuin velkojen leikkaus. Kreikka on jo aiemmin saanut mittavia velkaleikkauksia, sekä helpotuksia lainojen ehtoihin.

Myös Saksa on edellyttänyt IMF:n mukana oloa. Kun IMF on nyt pysynyt tiukkana kannassaan, on Saksan valtio nyt alkanut selvittämään mahdollisuutta, jossa EU takaisi IMF:n Kreikalle myönnettävät lainat. Jos Kreikka jättäisi lainansa maksamatta IMF:lle, EU hoitaisi ne ja IMF ei kärsisi tappioita.

Olisiko tässä siis jälleen uusi porsaanreikä, jolla EU-päättäjät voisivat kierrellä kansallisia päätöksia ja pelastaa omat kasvonsa? Lähteekö Suomi siis seuraavaksi takuumieheksi IMF:lle, jotta IMF saadaan mukaan lainapakettiin. Mutta kuten IMF sanoi: Me emme riko sääntöjä, niin teidän on pakko!

Ps. Uusimman tutkimuksen mukaan, 76% eurooppalaisista on sitä mieltä että Kreikka kriisi on hoidettu huonosti. Viiden prosentin mielestä se on mennyt hyvin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

"Viiden prosentin mielestä se on mennyt hyvin." Kuinka sattuikin! Krekkalaisia taitaa olla suunnilleen 5 % Euroopan väkimäärästä.

Matias Härkönen

No jaa, veikkaanpa ettei Kreikkalaiset kuitenkaan ole se kaikkein tyytyväisin osa. Mutta jotkuthan aina hyötyy. Saksalaiset esim. ovat hyötyneet laskelmien mukaan noin 100 miljardia. Ja tietysti jotkut virkamiehet, lakimiehet, ja muut välistävetäjät ovat aina tyytyväisiä. Maksaahan suomikin Urpilaisen vakuuksien hallinnasta miljoonia.

Oscari Wirola

Mikäli Timo Soinia uskomme ja häneen luotamme, miksi muuten emme tekisin niin, niin Kreikan piikki ei mene koskaan kiinni. Hän on antanut persujen puolesta avoimen valtakirjan maksaa ja kärrätä rahaa Kreikkaa oikein kunnolla!

Matias Härkönen

Niin, Kaikki on Timo Soinin vika. Nyt ja aina!

Matias Härkönen

Menee vähän ohi aiheen, mutta tuon viimeiseksi mainitun tutkimuksen kaikki tulokset on nähtävissä täällä.

http://ourinsight.opinium.co.uk/sites/ourinsight.o...

Mielenkiintoista statistiikkaa. Eu:n päätöksentekoon ei selkeästikään olla tyytyväisiä.

Esim.

Libyan kriisin hoito
8% sanoo että hoidettu hyvin, 60% huonosti

ISIS asian hoito
5% hyvin, 67% huonosti

Ukrainan konfliktin hoito
8% hyvin, 59% huonosti

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Nuo luvut merkitsevät tietenkin vain sitä, että uutisia seuraava enemmistö on huomannut kaikkien kriisien edelleen olevan olemassa.

Voihan olla, että joku haluaisi Jumalan tai Batmanin päättämään asioista, mutta en tiedä, voiko tuosta sellaista realstista päätelmää tehdä, että juuri kukaan uskoisi jonkun reaalimaailman päättäjän noin vain onnistuvan nykyisiä paremmin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Voihan olla, että joku haluaisi Jumalan tai Batmanin päättämään asioista"

Paremmin tehtävän hoitaa oma valuutta ja itsenäinen keskuspankki.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #27

Fiksu mieshän tuo Erkki Liikanen on, mutta ehkä Libyan ja Ukrainan kriisien ratkaiseminen markoilla ylittäisi hänenkin kykynsä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #28

Vuorelalta nyt ei voi järkevää ja asiaanliittyvää kommenttia odottaa.

Reino Jalas

Sekä IMF:ltä että EU-komissiolta on kuulunut vain löysiä heittoja, että Kreikan velkoja on leikattava. Perusteluna se että velkamäärä on liian korkea suhteessa BKT:hen.
Minkäänlaista, edes karkeata laskelmaa ei ole esitetty, että minkä suuruista velkaa Kreikka heidän laskelmiensa mukaan pystyisi kantamaan.

Esimerkiksi vuonna 2014 Kreikan korkomenot 4.3% prosenttia BKT:stä, olivat selvästi alemmat kuin vaikkapa Italialla ja Portugalilla.

Kreikka ei maksanut edes tuota 4.3% määrääkään, koska se sai palautuksina takaisin ERVV-vakausvälineelle maksettavat korkotuotot. Niitä Suomikin palauttaa Kreikalle vuosittain 41 Milj. € verran vuosina 2012 - 2022.

Näin Kreikan korkomenot olivat taulukon mukaisesti vain 2.6%:iin BKT:stä laskettuna. Tuonkaan kanssa Kreikka ei IMF:n ja Komission mukaan pärjää! Vaan edelleen pitäisi velkoja leikata, ja edelleen alentaa korkoja ja jatkaa maksuaikoja.

---
IMF:n mukaan Kreikka ei siis tule selviämään 4.3% BKT:stä olevista korkomenoistaan. Mutta Italian ja Portugalin oletetaan pärjäävän selvästi korkeampien korkomenojensa kanssa.

Ottavatko muut Euro-maat ja Suomi SSS-hallituksemme johdolla Kreikalta edelleenkin lisää kuormaa omien veronmaksajien kannettavaksi?
Jos ilman mitään esitettäviä IMF:n ja Komission laskelmia ja perusteluja näin tehdään, niin silloin on hyvin lähellä vaatimus että sama leikkaus ja velka-aikojen pidennys pitää tehdä myös noille kahdelle muullekin maalle.

Matias Härkönen

Selvää on, että Kreikka ei veloistaan tule selviämään ilman leikkauksia. Mutta sen takia onkin parempi, että se tehdään nyt kerralla, eikä enempää rahaa Kreikkalaisille anneta. Ja Drakma tietysi käyttöön.

Suomi tulee kärsimään tappiota. Se on selvää. Ei kuitenkaan kannata lisätä riskejä tietäen että tilanne ei parannu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Helpotukset voisivat olla laina-aikojen pidennyksiä ilman leikkauksia. Se antaa kassavirrallisesti mahdollisuuden selvitä veloista ilman, että niitä tarvitsee kirjata luottotappioiksi toisessa päässä.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #10

Laina-ajan pidennys on käytännössä samaa kuin leikkaus. Tosin poliittisesti helpompi.

Reino Jalas

Blogistikin toteaa perustelematta ihan tuota samaa asiaa, että: "Kreikka ei veloistaan tule selviämään".

Sellaisiakin laskelmia on olemassa että selviää. Ne olivat vallitseviakin vielä viime joulukuulla, että Kreikka kykenee selviämään veloistaan siinä missä muutkin maat. Ei mitenkään helpolla, mutta kykenee kuitenkin.

Nyt on vaihteeksi vallalla sellainen vailla laskelmia tai perusteita oleva yleishöpötys, että ei selviä ei sitten millään.

Että on pakko leikata. Ja leikattava määrä on luokkaa 30%.

Jolle sillekään leikkauksen määrälle ei esitetä mitään perusteluja. Että millaisella menolaskelmalla sitä loppua 70% sitten muka pystytään Kreikassa hoitelemaan.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #11

Laskelmia on esittänyt ainakin taloustieteen nobelisti Paul Krugman ja monet muut. Tosin "selviäminen" on laaja alainen käsite. Voihan Kreikka selvitäkin, mutta hinta on tuolloin valtava. Niin Kreikkalaisille kuin meille veronmaksajillekin.

Minusta ihan tarpeeksi selvä viesti siitä, että kreikka ei selviä veloistaan oli jo se että lainat IMF:lle jäi maksamatta ja pankit suljettiin. Ja apuun riennettiin taas EU:n toimesta. Käytännössä Kreikka jätti velat jo maksamatta ja rahat oli loppu.

Tietysti jos selviämisellä tarkoitat sitä, että jatkamma rahojen lappaamista Kreikkaan niin voihan sen selviämisenä ottaa.

Reino Jalas Vastaus kommenttiin #13

"Laskelmia on esittänyt ainakin taloustieteen
nobelisti Paul Krugman ja monet muut."

Edelleen intän sitä, että sen paremmin Krugman kuin IMF:kään eivät ole esittäneet tekemiään laskelmia tuon asian suhteen. Sellainen laskelma korvataan korkeintaan parilla yleistasoisella BKT-käyrällä, jotka väitetysti näyttävät eri vaihtoehdoissa pariin eri suuntaan.

Tuollainen "Kreikka ei selviä veloistaan, tämä laskelma osoittaa sen" laskelma voitaisiin esittää vaikka Excel-taulukkona.

Siinä on kuitenkin se vaara, että samaa laskelmaa voitaisiin helposti käyttää myös Italian ja Portugalin suhteen. Ja voitaisiin todeta että eihän nuo kaksi muutakaan tule selviämään.

Siksi kukaan ei koskaan esitä niitä laskelmiaan. Heitetään vain yleistasoinen heitto, että ei se selviä, ellei velkoja leikata.

"Voihan Kreikka selvitäkin, mutta hinta on
tuolloin valtava. Niin Kreikkalaisille kuin
meille veronmaksajillekin."

Eiköhän ne korkeat oppivuosien hinnat, ja yksien totuuksien reitit ole Suomenkin osalta jo nähtynä ja taloudella maksettuna??

Nyt jo 7 vuotta silkkaa kansantalouden käpristelyä. Eikä edessäpäin ole mitään valoa. Suomen Pankki ennustaa samaa talöouden mustuutta vuoteen 2030 saakka.
Mikä tässä voi enää olla Suomelle vielä suurempi paha, jos Kreikan annetaan selvitä velkoineen miten selviää. Tai vaihtoehtona annetaan sen mennä defaulttiin.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #14

Itselläni ei ainakaan ole resursseja saati osaamista laskea kreikan selviämistä. Mutta ohitit tuon kohdan, jossa Kreikka jo jätti lainansa maksamatta kun rahat loppui. Ja jos Kreikka selviää veloistaan, miksi sille pitää lainata lisää koko ajan?

Tarvitaanko tuohon siis vielä laskelmia?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #11

Reino, kuinka voi selvitä veloistaan kun ei ole pystynyt maksamaan edes velkojen korkoja? Sitäpaitsi etkö usko ja luota IMF:n asiantuntemukseen kun sieltä kerrotaan ettei maa selviä velkataakastaan ilman velkaleikkausta?

http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2015/07/31/imf...

"Omista saatavistaan IMF ei edelleenkään aio tinkiä, koska se olisi valuuttarahaston sääntöjen vastaista. Niinpä se yrittää pakottaa euromaita maksamaan leikkaukset kokonaan omasta pussistaan."

http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2015/08/05/tat...

Reino Jalas Vastaus kommenttiin #17

“Reino, kuinka voi selvitä veloistaan kun ei ole pystynyt
maksamaan edes velkojen korkoja?”

Tältä osin viittaan VM Antti Rinteen 11.12.2014 Eduskunnassa pitämään puheeseen.

    “Sitten Kreikan taloustilanteen osalta totean sen, että meillä on olemassa dataa siitä, että Kreikka on itse asiassa tällä hetkellä näitten ohjelmamaitten parhaitten joukossa taloustilanteessaan, sen kehittymisessä. Siellä kasvaa talous ja on käytännössä semmoinen tilanne, että kykenevät maksamaan sekä velat että korot.
    Kreikalla on tällä hetkellä tästä eteenpäin kahdeksan vuoden lyhennysvapaa aika, ja sen jälkeen Kreikka alkaa maksamaan velkojaan.”

Rinteellä oli tuolloin Euroryhmän kokouksesta saadut tuoreet laskelmat, enkä usko että Rinne tältä osin lasketteli itse keksittyä palturia.

Kunhan tälläkin hetkellä Kreikan valtiolle laitetaan päälle viime joulukuussa vallinneet talouden säädöt, niin se selviytyy vähintään 8 vuotta eteenpäin. Siis nykyisen lyhennysvapaan ja korkoja maksamattoman kautensa ylitse.

---
“Sitäpaitsi etkö usko ja luota IMF:n asiantuntemukseen kun sieltä
kerrotaan ettei maa selviä velkataakastaan ilman velkaleikkausta?”

Uskoisin paljon paremmin jos näkisin jonkinlaisen laskelman asiasta. Koska sellaisia ei ole kellään esittää, on tuollainen sanominen lähinnä poliittisen tarkoituksenmukaisuuden vuoksi sanottu ja toistettu asia.

Amerikkalaisvetoisen IMF:n lausunnon yhtenä tarkoituksena on pakottaa Euromaita syvemmälle keskinäiseeen velkaliekaan. Entistäkin suuremmilla yhteisvelan summilla.

Kun yhdeltä leikataan, ovat perässä Portugal ja Italia. Jonka perässa taapertaa velkainen Ranska. Silloin mennään jo hyvin lähelle täyteen velkojen yhteisvastuullisuuteen, kaikkien euromaiden veloista.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #23

Reino, asia selvä. Uskot varmasti myös joulupukkiin jos siitä kertoo Rinne. ;)

Mielestäni Rinne kertoi hieman myöhemmin ettei Kreikka ole maksukykyinen, eikä siten pysty maksamaan velkojaan. Ovat demareissa olleet kovin huolissaan siitä ettei hallitus vain mene hyväksymään velkaleikkausta jolloin ne kuuluisat Jutan vakuudet menevät kuin tuhka tuuleen. Joten kyllä Rinteellekin ja demareille on selvinnyt Kreikan todellinen tilanne. Olisi muuten pitänyt olla selvää jo ennen vakuussopimuksen rustaamista ja sekin että velkaleikkaukset mitätöivät Suomen vakuusarvon.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mitä tuota..ei ole vaihtoehtoja. Jos Saksassa siten päätetään,niin tämä itsenäinen kansa tekee juuri siten.

Matias Härkönen

Kerrankin ollaan samaa mieltä :D

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Minäkin olen samaa mieltä. Mutta ihan itsenäisesti :D

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Ps. Uusimman tutkimuksen mukaan, 76% eurooppalaisista on sitä mieltä että Kreikka kriisi on hoidettu huonosti. Viiden prosentin mielestä se on mennyt hyvin."

Tämä viisi prosenttia taitaa olla EU-virkamiehiä ja -poliitikkoja.

Matias Härkönen

Samaa arvelin suurinpiirtein itsekin. Tosin jotkut saattaa tosiaan olla niin umpipöhköjä, että ovat sitä mieltä että hyvin on mennyt. Pääsihän Olli Rehnkin läpi eduskuntaan äänivyöryllä, vaikka on yksi päätekijöistä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Niin kauan kuin suuurin osa äänestäjistä ei juurikaan seuraa maan asioita, poliitikoilla ei ole hätäpäivää.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Tämä nyt on toisen käden tietoa mutta kuulin, että Suomea edustaa syyskuusta lähtien neuvotteluissa Kuopion Palloseura, jolle valtion on taannut 10 miljardin lainan tähän tarkoitukseen.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Kirjoitin jo vuosi sitten, että ainoa tie, joka säilyttää kaikkien kasvot (velkoja ei tarvitse koskaan leikata) on kaikkien nykyisten ja tulevien Kreikan lainojen lunastaminen EU:lle ja EU lainaa vastaavan rahasumman Kreikalle seuraavin ehdoin:
1. Laina-aika 200 vuotta
2. Takaisinmaksu kerralla 200 vuoden päästä
3. Korko -2 %. (Sveitsin pankin numerotileillä on jo miinusmerkkinen korko, miksi ei siis lainoissakin voisi olla?)

Näillä ehdoilla Kreikka pärjää, ja tietenkin jos ei pärjää, ehdot uusitaan 199 vuoden päästä juuri ennen takaisinmaksua.

Tämä ehdotus on tehty siksi, että Suomi on ilmiselvästi Kreikan tiellä. Kun nyt vaadimme näitä lainaehtoja, voimme itse vaatia lainoillemme samat ehdot muutaman vuoden päästä. Ennakoi tuleva tilanne! sanoi Liikenneturvakin pari kymmentä vuotta sitten.

Sitten ei-satiiria: Puerto Rico jätti valtion velkansa lainaerän maksamatta pari viikkoa, kun rahaa ei ollut. Eipä se Yhdysvaltain erityisalue sieltä mihinkään kadonnut. Miksi emme anna Kreikalle tapahtua samoin? Nykyiset ratkaisut johtavat käytännössä tipoittain siihen samaan, mitä yllä ehdotin: Kreikan lainat haihtuvat ilmaan ilman, että Kreikka itse maksaa niitä.

Sami Tastula

Mielestäni hyviä puolia Kreikan kuviossa se totuus mikä tullut selville Suomen päätöksentekoon ja näihin henkilöihin suoraan kohdistettuna.

Jotta pääset vallankahvaan, ei tarvitse ymmärtää tehtäväkentästään sen enempää kuin mitä ymmärtää sika satelliitista.

Missä muussa työssä tahi työtehtävässä menestyy toimijat jotka maksavat työnantajalle enemmän mitä tuovat työssään suoriutuessaan rahaa palkanmaksajalleen, taitaa vastaus olla liki NOLLA.

Pelkät puolueen sisäiset "tuntuu hyvältä" suositukset eivät saisi olla riittävä meriitti kun valitaan mm. ministereitä ministerin tehtäviin.
Joskus eräs viisas sanoi mielestäni osuvan vertauksen mitä politiikka todellisuudessa on...
Eli politiikka on kuin kaupankäyntiä milloin minkin asian tiimoilta.
Mutta se pitää myös muistaa ettei kukaan itseään ja työnantajaansa arvostava myyntitykki tee sopimusta joka on työnantajalle tappiollinen.

Mitä siis tuleman tähän sotkuun, ei tätä sotkua, Suomea edustavien puolelta ole ollut yhtään työtehtäviinsä pätevää ministeriä joka olisi ymmärtänyt edes hetkellisesti missä mennään.

Nyt painetaan perussuomalaisten päälle kaikki mahdollinen paska mitä milloin mistäkin, unohtaen samalla nämä kädettömät, ammattitaidottomat tahojen aikaansaamista sotkuista on kyse.

Tämä ei nyt puolustukseksi Soinin tai perussuomalaisten suuntaan vaan tarkoituksena pikainen vilkaisu menneeseen ja silloin päätöksiä tehneisiin hyvä uskoisiin hölmöihin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei tässä muuta ole kuin velkaannuttaa eurovaltiot, tuki menee lähes kokonaisuudessaan EKP:lle ja IMF:lle ja velka Suomelle. Nimellinen velkamme kasvaa ja meitä voidaan kiristää vastaaviin toimiin mitä Kreikassa on tehty ja lopuksi liittovaltio kansalta kysymättä. Tähän samaan meitä ajaa komission vaatima austeritypolitiikka.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Takaako Suomi seuraavaksi IMF:n lainat Kreikalle?"

Kyllä takaa. Aleksander Stubb hoitaa homman kuten kuuluukin. Hyvä kokoomus.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Erland, mielestäsi siis hallituksessa toimittaisiin oman hallitusohjelman vastaisesti kasvattamalla vastuiden määrää? Tuohan on nimenomaan hallitusohjelmassa poissuljettu juttu. Joten jäädäänpäs odottamaan mitä tuleman pitää, sillä ei se Saksankaan osallistuminen IMF:n lainaosuuden takaamiseen ole kirkossa kuulutettu.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

#32 Tiedän satavarmasti, että Stubb hoitaa hommat kotiin kuten hän on aina tehnyt. Viime hallitustakin hän johti järkähtämättömän tyylikkäästi.

Stubbin selfiet ja twitterit ovat minun kalleimpia aarteita.

Toimituksen poiminnat