Matias

Rajavalvonnan väliaikainen palauttaminen?

Turvapaikanhakijoissa on tänä vuonna ollut valtava piikki ja suomeen odotetaankin tänä vuonna jopa yli 8000 turvapaikanhakijaa. Iso osa turvapaikanhakijoista tulee tällä hetkellä Ruotsin kautta, joko laivoilla ylitse tai sitten rajanylityspaikkoja käyttäen. Turussa tilanne on jo kaoottinen.

Tänään uutisoitiin, että turvapaikanhakijat ovat myös löytäneet Haaparanta-Tornio rajanylityspaikan. Poliisi epäilee, että ihmiskauppiaat ovat tämänkin ilmiön taustalla, sillä tulijoilla on olleet valmiit matkaliput Etelä-Suomeen.

Jos turvapaikanhakija tulee Ruotsin kautta, pitäisi heidät lähettää takaisin Ruotsiin. Dublin sopimuksen mukaan, sen maan tulee käsitellä turvapaikkahakemus, jonne tulija on ensimmäiseksi tullut. Jos joku tulee laivalla Ruotsista tai autolla rajanyli Torniosta, on päivänselvää että turvapaikkahakemusten käsittely kuuluu Ruotsille suomen sijaan.

Käytännössä tuo ei kuitenkaan toimi, sillä rajavalvontaa ei ole. Schengenin rajasäännöstö antaa kuitenkin mahdollisuuden rajavalvonnan väliaikaiseen palauttamiseen sisärajoille. Se vaatii vain valtioneuvoston päätöksen.

Annammeko ihmissalakuljettajille viestin, että he voivat laajentaa toimintaansa Ruotsista suomeen vai aioimmeko tehdä asialle jotain?

Rajavalvonnan väliaikainen palauttaminen olisi vahva viesti järjestäytyneelle rikollisuudelle.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Arvaa vaan käynnistyykö rajavalvonta?

Matias Härkönen

Ei, mutta syytä olisi. Nyt käytännössä suomi maksaa näiden turvapaikanhakijoiden käsittelyt, vastoonottokulut ja mahdolliset muut kulut jos he saavat jäädä tänne. Asia kuuluisi tietysti Ruotsille tai sille maalle, mihin ensiksi ovat tulleet. Arviolta 66% suomeen laittomasti saapuvista saapuu muuta kuin lentoteitse. Näin ollen jopa 66% tuljoista, voitaisiin käännyttää suoraan rajalla.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

EI. koska ei ole mitään rajavalvontaa. Ruotsi haluaa päästä näistä pakolaisista eroon ja ohjaa pakolaiset Suomeen, olisi aika ruveta palauttamaan Ruotsista tulleet pakolaiset Ruotsiin.

Milloin Suomalaiset viranomaiset rupeavat hoitamaan työnsä, ministeriöt, ilmeisesti estävät rajaviranomaisia hoitamasta työtään.

Miltä sinusta tuntuisi, sinulla on virka, laki kuitenkin estäisi sinua tekemästä työtäsi, johon valtiovalta on sinut palkannut. Ei erittäi älykästä.

Suurin osa Suomen läntisellä rajalla olevista rajavartijoista ovat töissä, varmuuden vuoksi.

Matias Härkönen

Ruotsihan ei näitä itse ohjaa, vaan paikalliset mafiosot jotka laajentavat bisneksiään suomeen.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Tornio ja Haaparanta ovat puuhailleet pitkään yhteistä kaupunkikeskusta ja tähän suuntaan on ainakin symbolisesti menty rakentamalla juuri ja juuri Suomen puolelle Rajalla/På gränsen-kauppakeskus ja itse rajalle Prinsessa Viktorian aukea.

Kuitenkin paikan päällä käydessä ilmenee vastaansanomattomasti, että raja on jätetty sellaiseen kuntoon, että on pidetty silmällä mahdollisuutta sen sulkemiseksi ilman, että tarvitsisi laittaa demarkaatiolinjaa muuhun paikkaan. Krannikadulle ja Näräntielle on helppo laittaa esteet jättäen E4-tien edelleen säilytetyn tulliaseman ainoaksi ylityspaikaksi ja kauppakeskuksen rajalle päin avautuva ovi voidaan lukita ja sen eteen laittaa rajavartija. Lisäksi rajasta suurin osa on vesistöä.

Matias Härkönen

Sinänsä yhteistyö on ihan posiviivinen asia. Ei rajavalvonta kuitenkaan sitä estäisi. Päinvastoin, pari miestä seisomaan rajalle, on paljon halvempaa entä kuin ottaa vastaan tuhansittain tulijoita jotka vie poliisin kaikki resurssit, kuten aamun radiossa sanottiin.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Homma on edes puoliksi hauskaa tasan siihen pisteeseen asti kun alkaa muodostua jonoa. Sielläpäin on paljon rajan ylittävää liikennettä työn ja harrastusten perässä. Kynnystä rajavalvonnan palauttamiseksi on Schengen-alueella pidetty tähän asti korkealla ja Suomen ja Ruotsin rajan osalta avoimen rajan perinne ulottuu huomattavasti EU-aikaakin kauemmaksi menneisyyteen.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #5

Rajavalvonta voi myös olla hyvin joustavaa. Ei siinä jonoja välttämättä tarvitse muodostua. Olen itsekin aika usein tuon rajan ylittänyt, eikä sitä liikennettä nyt liiaksi ole. Pieni vilkaisu autoon riittää ja jos "epäilyttävän" näköistä menoa, niin tarkempaan syyniin.

Työssäkävijät tulevat noin pienellä paikkakunnalla nopeasti tutuiksi.

Toimituksen poiminnat