Matias

Vapiskaa seksinostajat!

Kesäkuun alusta lähtien seksin osto paritettavalta on rangaistavaa myös tuottamuksellisena, eli jos on tullut ostaneeksi huolimattomuuttaan. Ostaja voidaan tuomita, jos hänen olisi pitänyt epäillä asiaa. Enimmillään rangaistus voi olla kuusi kuukautta vankeutta.

Uusi laki on voitto feministeille (etenkin naisasialiitto unionille), jotka ovat voimakkaasti ajaneet jopa seksinoston täyskieltoa. Edellinen oikeusministerimme Anna-Maja Henriksson, joka hänkin kuuluu useisiin feministijärjestöihin ja ajoi täyskieltoa, ei kuitenkaan saanut tahtoaan täysin läpi vaan syntyi kompromissi.

YK, Amnesty kuin suomalainen seksityöntekijöiden Pro-tukipiste vastustivat kaikki ehdotusta ja ovat sitä mieltä, että prostituutio tulisi kokonaan dekriminalisoida.

Mistä uudesta laista sitten on kysymys? Lyhyesti siitä, että seksinostajan tulisi aina tietää onko seksin myyjä parituksen uhri. Asiantuntija selvittää kuitenkin ongelmaa mtv:n haastattelussa. Sen mukaan  "Seksin ostajan mahdoton tunnistaa ihmiskauppakytkökset".

Moni varmasti ajattelee nyt, että kyllä ihmiskaupan uhrin tunnistaa tai pitäisi tunnistaa. Olen samaa mieltä. Kyllä ne "varsinaiset uhrit" varmasti tunnistetaan joukosta ja on erinomaista, että heitä suojellaan. Näin pitääkin toimia. Mutta vain hyvin harva seksityöntekijöistä on "uhreja" siinä mielessä kun kansalaiset sen ehkä käsittää. Siis sellaisia hyväksikäytettyjä ja pakotettuja naisia, jotka joutuvat pelon uhalla tai muuten pakotettuna töitä tekemään. Tosin jos lakia tulkitaan tiukemmin, niin kaikki ammattia harjoittavat ovat käytännössä parituksen uhreja. Näin sanoo Finlex parituksesta.

 

9 §

Paritus

Joka hankkiakseen itselleen tai toiselle taloudellista hyötyä

1) järjestää huoneen tai muun tilan korvausta vastaan tapahtuvaa sukupuoliyhteyttä tai siihen rinnastettavaa seksuaalista tekoa varten tai kahdeksaatoista vuotta nuoremman lapsen tekemää, ilmeisellä tavalla sukupuolisiveellisyyttä loukkaavaa tekoa varten,

2) vakiintuneena osana liiketoimintaansa majoittaa sellaiseen tekoon ryhtyvää ja siten olennaisesti edistää tekoa,

3) yhteystietoja välittämällä tai muuten markkinoi jonkun sellaiseen tekoon ryhtymistä tietäen, että hänen toimintansa olennaisesti edistää teon toteutumista,

4) muuten käyttää hyväkseen jonkun ryhtymistä sellaiseen tekoon tai

5) viettelee jonkun sellaiseen tekoon,

on tuomittava parituksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi vuodeksi.

 

Eli avataanpas tuota hieman.

Prostituutiota harrastava ilmoittelee tänä päivänä itsestään lähinnä netin eri palstoilla. Suomessa on muutama tällainen palsta ja molemmat ottavat maksuja ilmoittelusta. Joku siis hyötyy "yhteystietoja välittämällä". Olettaisin myös, että monet vuokraavat hotellin tai jonkun muun asunnon toimintaa varten. Jälleen joku on siis hyötynyt siitä, että joku harjoittaa ammattiaan. Vapaaehtoisesti prostituutiota harrastava on tiukan tulkinnan mukaan nyt siis "parituksen uhri". Näin ollen poliisit voivat käydä kolkuttamassa nettisivun ylläpitäjän, vuokranantajan sekä palveluita ostavan kotiovella. Meillä on tässä kaksi "parittajaa" ja yksi joka on ostanut seksiä parituksen uhrilta.  Jokainen on syyllistynyt rikokseen.

Jokainen ymmärtää, että tässä laissa ei ole järjen hiventäkään ja se on hyvin epämääräinen. Vapiskaa seksinostajat siis. Jonkun on oltava se ensimmäinen, kenen kohdalla lakia sovelletaan käytännössä. Mutta tämä kai oli lain tarkoituskin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Matias Härkönen

Tässä pari hyvää linkkiä muutaman päivän takaa. Kertoo seksityöstä ja mm. siitä miten seksityöntekijät haluaisivat mainostaa eli juuri tuosta, mitä yllä mainitsin.

"Suomalaiset seksityöntekijät haluavat mainostaa ja hankkia liiketiloja, sanoo seksityötä vapaaehtoisesti tekevä nainen. "
http://kioski.yle.fi/omat/seksityontekija-toivoo-a...

Tältä tuntuu tehdä yhteiskunnan halveksumaa seksityötä – "huoraksi leimattu on muita huonompi"
http://kioski.yle.fi/omat/talta-tuntuu-tehda-yhtei...

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Takavuosina, kun tuota seksinostokieltoa ajettiin ensimmäistä kertaa, julkisuuteen tuli monta seksialoilla työskentelevää naista, jotka tekivät selväksi etteivät ole uhreja millään tavoin.

Nyt näitä naisia ei enää mediassa näy. En usko, että syy on prostituoiduissa itsessään. Halukkaita varmasti olisi. Jostakin kumman syystä media ei enää tahdo kuulla näiden naisten mielipidettä. Feministithän eivät ole koskaan hyväksyneet naisia, jotka lähtevät seksialoille vapaasta tahdostaan.

Matias Härkönen

Katsos tuo toinen linkki tuossa yllä. Eli tämä

http://kioski.yle.fi/omat/talta-tuntuu-tehda-yhtei...

Siinä kolmekin eri naista kertoo tarinaansa ja siitä, miten he vapaaehtoisesti harrastavat ammattiaan. He haluaisivat maksaa veronsa, mahdollistaa huoneiston vuokrauksen, ilmoittelun jne. Mutta sen sijaan kaikki tuo kielletään ja toimintaa ajetaan maan alle. Myös hesari kirjoitteli jokin aika sitten näistä naisista.

"Suomalainen prostituoitu: Teen tätä mieluummin kuin muita töitä"
http://www.hs.fi/elama/a1429239721384

Sitten kuvioihin astui tietysti äärifeministi, joka toi omat esimerkkinsä jostain Kyprokselta ja liitti niihin omat lapsuuden traumansa.
http://www.hs.fi/elama/a1429070438464

Meillä on vaan se ongelma suomessa, että seksityöntekijöitä ei kuunnella. Eivätkä he tietenkään kovin mielellään tule omalla naamalla antamaan lausuntoja. Sen sijaan äärifeministit ajavat täyskieltoa täysillä ja saavat yhteiskunnalta rahoitusta agendalleen. Ei ihme että tällaisia lakeja syntyy.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Nämä naiset esiintyvät valenimillä. Takavuosina naiset tulivat esiin omilla kasvoillaan. Eihän näitä omana itsenäänkään esiintyviä naisia kuunneltu, joten tuskin kukaan kuuntelee valenimillä esiintyviä.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #4

Okkei, sinne saakka muistini ei yllä. Ehkäpä tuo ammatti on nykyään jo niin demonisoitu, että ei kukaan enää omalla nimellään halua esiintyä. Valitettavaa naisten kannalta, että heidät leimataan niin vahvasti.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #5

Ongelma on lähinnä uhriuttaminen. Ei kukaan tahdo tulla kohdelluksi uhrina, ja sitä leimaa näille naisille väkisin yritetään tyrkyttää.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Ymmärtääkseni tuon Pro-tukipisteen taustalta löytyy perinteinen sosiaalityö. Salli oli seksityöläisten oma etujärjestö.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #9

Näin taitaa olla, mutta kuitenkin edes joku järjestö joka ajaa asioita jollain tasolla.

Matias Härkönen

Tuo parituspykälän laaja-alaisuus on ollut tiedossa lakia kirjoitettaessa. Siihen on yritetty puuttua, mutta turhaan.

5. Parituspykälän laaja-alaisuus tuottaa ongelmia

Hallituksen esityksessä parituksen käsitettä on käytetty ylimalkaisesti sikäli, että paritus samaistetaan yksiviivaisesti pakkoon. Parituspykälä sisältää kuitenkin myös toisen prostituutiosta hyötymisen, eli sen piiriin kuuluu esimerkiksi asunnon vuokraaminen seksipalveluja myyvälle henkilölle tai muunlainen taloudellista hyötyä tuottava avustaminen. Hyötymiseen ei välttämättä liity lainkaan väkivaltaa tai hyväksikäyttöä, vaan se voi olla seksipalveluita myyvän ja kolmannen osapuolen yhteinen sopimus. Näissä tapauksissa ostajan on hyvin vaikea havaita paritusta tai ymmärtää tilannetta lain tarkoittamaksi seksikaupan kohteen hyväksikäytöksi.

Lisäksi parituksen nykylainsäädännön mukainen laaja-alainen tulkinta hyväksikäyttörikoksissa voi käytännössä johtaa itsenäisesti työskentelevien seksipalveluita myyvien henkilöiden aseman heikkenemiseen. Pro-tukipiste huomautti lausunnossaan [7] oikeusministeriölle liittyen hallituksen esitykseen ihmiskauppaa ja paritusta koskevien rangaistussäännösten täsmentämiseen, että parituspykälän tulkinnan ei pitäisi johtaa tilanteeseen, jossa seksiä myyvillä ei ole mahdollisuutta hankkia tarvitsemiaan palveluita (esimerkiksi asiakasilmoittelu ja asuminen) muualta, kuin harmaalla sektorilla tai rikollisessa toiminnassa mukana olevilta henkilöiltä.

http://pro-tukipiste.fi/vaikuttaminen/lausunnot-ja...

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Euroopan Unionin komissio on ihmiskauppiaiden paras myynninedistäjä, sillä se ehdottaa turvapaikanhakijoiden sijoittamista muualle EU:n alueelle Italiasta ja Kreikasta. Jos turvapaikan hakijoita aletaan kiintiöiden kautta sijoittelemaan muualla Eurooppaan, niin ihmiskauppiaat kokevat ennenäkemättömän asiakasryntäyksen, ja ihmisiä tulee hukkumaan Välimerellä ennätysmäärä.

Nimittäin, nykyisin ihmisskauppiaiden (human traffickers) Italiaan ja Kreikkaan toimittamat ihmisalakuljetuksen uhrit jäävät jumiin Italiaan ja Kreikkaan. Näissä maissa ei ole turvapaikan hakijoille järjestetty edes kunnollisia elämisen edellytyksiä, vaan turvapaikan hakijat joutuvat yöpymään puistoissa ja autiotaloissa, ym. Näissä maissa ei turvapaikan hakijoille myönnetä sellaista sosiaaliturvaa, kuin esimerkiksi Ruotsissa tai Suomessa myönnettäisiin. Kun turvapaikan hakijat jäävät jumiin Italiaan ja Kreikkaan huonoihin olosuhteisiin, niin Välimeren toisella rannalla olevat eivät ole niin innokkaita maksamaan ihmiskauppiaille matkasta vuotavalla ja täyteen ahdetulla veneellä Italiaan tai Kreikkaan. Mutta heti kun uutinen tulee, että turvapaikanhakijat pääsevät kiintiöiden mukaan Saksaan, Ruotsiin, Britanniaan tai Suomeen, niin alkaa valtava ryntäys Välimeren yli, ja ihmiskauppialle riittää asiakkaita.

Rahastuksesta huolehtivat ihmiskauppiaat kiittävät tästä Euroopan Unioinin komissiota.

Matias Härkönen

Meillä ihmiskauppa liitetään lähes aina prostituutioon, jossa sitä esiintyy meillä hyvin marginaalisesti. Mutta tähän ihmiskauppaongelmaan, josta sinä puhut, kukaan ei halua puuttua.

Paras järjestelmä olisi Australian malli, mutta ei sitä Euroopassa koskaan tulla näkemään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuossa kriminalisoinnissa on se ongelma, että suurin osa asiakkaista todennäköisesti haluaisi käräytttää ihmiskauppiaat, kun tosiasiallinen tilanne on käynyt ilmi. Mutta suostuttuaan asiakkuuteen, he eivät tällaisen lain voimassa ollessa voi sitä tehdä. Lakiin pitäisi tältä osin tehdä muutos. Muutoin uusi lakiversio on mielestäni aika hyvä, verrattuna täyskieltoon.

Matias Härkönen

Täyskieltokin olisi selkeämpi. Nyt tässä on jätetty niin paljon tulkinnan varaan. Onko internetpalstalla ilmoituksesta maksava nyt oikeasti sitten parituksen uhri? Ja tästä syystä myös siis ostaja, jonka olisi tietysti pitänyt ymmärtää että jos joku ilmoittelee jossain niin se voi olla maksullista ja sitä kautta rikollista?

Toimituksen poiminnat