Matias

Aika luopua sopeutumiseläkkeistä

Kansanedustajien sopeutumiseläkkeet on jälleen tänään ollut tapetilla. Iltasanomat kirjoittaa, miten Kokoomuksen edustaja Raija Vahasalolla olisi varma työpaikka, mutta jää silti virkavapaalle nautiskelemaan sopeutumiseläkkeestään. Raija Vahasalolla olisi 16 vuotta pannassa ollut rehtorin virka, johon hän voisi palata. Töihin palaamisen sijaan, Raija onkin ottanut jälleen vuoden verran virkavapaata, jotta voi loikoilla kotona veronmaksajien piikkiin. Iltasanomien mukaan Raija haluaa viettää ensimmäisen kesälomansa 16 vuoteen.  Ilmeisesti kansanedustajien 2,5kk kesälomat ja 1,5kk talvilomat eivät ole olleet Raijalle tarpeeksi.

Hävettää Raijan puolesta, että joku kehtaa elellä veronmaksjien rahoilla, vaikka työpaikka olisi tiedossa. Jokaisen velvollisuus on tehdä töitä. Vähintäänkin hän voisi kieltäytyä sopeutumiselääkkeestään jos vapaaehtoisesti kieltäytyy töistä. Ja mistään karensseistahan kansanedustajilla ei ole tietoakaan.

Ei Raija ainut ole, joka töitä välttelee. Esimerkiksi kokoomuksen ex-kansanedustaja Juhani Sjöblom tienasi yli miljoona euroa pääomatuloja vuonna 2012 ja nosti silti sopeutumiseläkettä. Toinen kokoomusedustaja Suvi Linden on vältellyt hommia jo useita vuosia. Tai onhan Suvillekin töitä tarjottu, mutta hän on niistä yrittänyt palkan sijaan saada esim. "toimenpidepalkkion", jotta sopeutumiseläke ei pienenisi.

Sopeutumiseläkkeellä hengailee satoja entisiä kansanedustajia. Onko todellakin niin, että tälle osaavalle porukalle ei löydy töitä? Vai onko moraali vain niin kadoksissa, että tiukassakin taloudellisessa tilanteessa, joillakin on tarpeeksi otsaa maleksia kotona veronmaksajien piikkiin? Tai kuten Raija, kieltäytyä töistä kokonaan vaikka sellainen on tarjolla.

Jos törmäätte näihin muiden kustannuksella eläviin, kyselkää heiltä että hävettääkö edes.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Miksi ihmeessä Vahasalo piti pakasteviran itsellään, jos se ei kuitenkaan kelpaa eduskunnasta tippumisen jälkeen? Sopeutumiseläkkeen pitäisi loppua syksyllä kun koulut alkavat.

Matias Härkönen

On jotenkin sairasta, että joku voi pitää 16 vuotta virkaa hallussaan ja sitten kun siihen pitäisi palata, niin työt ei kiinnostakaan vaan jäädään mieluummin vuodeksi "kesälomalle" veronmaksajien piikkiin.

Luulisi että eläke peruttaisin tällaisissa tapauksissa, mutta ei....

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Onhan tuosta ymmärtääkseni sikäli luovuttu, että se koskee vain ennen vuotta 2011 kansanedustajana olleita. Mutta onhan tuo Vahasalon toiminta vähintäänkin moraalisesti arveluttavaa. Vaikka se sitten tietenkin mahdollistaa jollekin toiselle sen rehtorin viran. Ehkä Kirkkonummen kunta kiittää.

Voisi tietenkin toivoa, että Kimmo Sasi olisi sanansa mittainen mies, eikä hakisi sopeutumiseläkettä. Toisaalta, ellei hän muita töitä saa, joku voisi pitää miestä silloin tyhmänä. Kuka nyt jättäisi ottamatta sen, mihin on oikeutettu?

Matias Härkönen

Tuo muutettiin siis niin, että nuo uudet edustajat saavat sitä maksimissaan vain 3 vuotta. Vanhat edustajat voivat notkua eläkkeen turvin vaikka loppuelämänsä.

Ja kukaan ei varmaankaan usko, etteikö Sasi töitä löytäisi halutessaan. Varmasti löytää. Samoin löytäisi Suvi Linden, joka on nyt notkunut jo vuosia eläkkeellä. Päivi Lipponenkin löytää varmasti opettajan töitä tarvittaessa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kiitos täsmennyksestä.

Enpä juuri ole kuullut, että nykyään kukaan jättäisi ottamatta sen, mihin on oikeus, riippumatta siitä tarvitseeko vai ei. Lähinnä ilman oikeutettua osuuttaan jäävät he, jotka eivät osaa hakea edes sitä vähää.

Siitä taitaa olla parikymmentä vuotta, kun Pahkasiassa oli se malli korjaamolaskusta ennen ja nyt (siis nyt 20 vuotta sitten). Siinä missä ennen oli pyöristys asiakkaan hyväksi, on nykyään pienlaskutuslisä...

Joten kyllä koko yhteiskuntaa vaivaa ota ja juokse syndrooma. Ne ihmiset alkavat olemaan haudassa, jotka eivät ota muuta kuin sen mitä tarvitsevat ja on kohtuus.

Sasin puheista ymmärsin, että hän ei aio hakea sitä sopeutumiseläkettä missään tapauksessa.

Janne Hilden

Tämäkin kokoomuslainen on ollut kaveriensa kanssa ajamassa eläkeiän nostoa, työttömyyskorvausajan lyhentämistä jne...
Ihmiset painaa töitä 9 euron päivärahalla, tämä Raija painaa lonkkaa pitkälle aamuun.

"Älkää tehkö niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon!"

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

On kohtuutonta, että verorahamme palkitsevat kansanedustuslaitoksesta ulosjääneitä. Hyvään elämään tottuneille ei ole tarvis enää jatkaa helppoa toimeentuloa.

Matias Härkönen

Vielä kohtuuttomampaa on, että töitä on tarjolla mutta niistä voi kieltäytyä ja jäädä silti nauttimaan veronmaksajien piikkiin jättieläkettä. N. 4000€/kk tekemättä mitään ja kieltäytymällä töistä.

Muistan hyvin kun Kreikka oli vaikeuksissa ja naureskelin kaikille kummallisuuksille, joita kreikassa politikot oli itselleen ja joillekin keksineet. Eipä me suomalaiset olla yhtään erilaisia. Täälläkin politikkojen etuudet ovat ihan naurettavia. Eikä nämä tietenkään poistu, ennenkuin ollaan Kreikan kaltaisessa tilassa jossa joku "troikka" kertoo meille mitä etuuksia pitää leikata ja muu maailma nauraa ja ihmettelee systeemiämme.

Matias Härkönen

"Enemmän työtä, vähemmän selittelyitä" "Se on helppoa kun joku opettaa, eikä aio työtään ihan heti lopettaa"

- Vahasalo räp

http://www.vahasalo.fi/se_on_helppoa_kun_joku_opet...

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Älkää nyt kansanedustajat ovat vain saavuttaneet sosialismin. Julkinen sektori oli sen miltei saavuttaa. Eu näitä edistyksellisiä asioita pidä kyseenalaistaa.

Maksajat vaan loppuvat kesken.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kokoomuslaiselle pitäisi kelvata kapitalismin säännöt. Peruspäiväraha ja 9 euroa tossurahaa jos käy muutaman tunnin päivässä kodin ulkopuolella töissä. Tällä vaihtoehdolla voisi rehtorin hommatkin kiinnostaa.

Toimituksen poiminnat