Matias

Hallituspohja on valmis: Keskusta - Perussuomalaiset - Kokoomus

Juha Sipilä tiedotti juuri tiedostustilaisuudessaan, että seuraavat hallituspuolueet ovat Keskusta, Perussuomalaiset ja Kokoomus. Tämä oli odotettavissa ja näin ennustin itsekin jo yli kuukausi takaperin.

Nähtäväksi jää, millaisen hallitusohjelman kolmikko saa aikaiseksi. Keskusta suurimpana puolueena määrää tietysti tahdin, mutta eivät Persut ja Kokoomuskaan kaikesta ole valmiita tinkimään. Lähiviikkoina olemme varmasti viisaampia tämänkin suhteen. Pääteemana on kuitenkin talous ja työllisyys. Persut saavat muutamia myönnytyksiä maahanmuuttopolitiikkaan ja Kokoomus yrittäjäkysymyksiin.

Yksi asia on kuitenkin varmaa. Opposition ryöpytys alkaa välittömästi. Demarit puhuvat siitä, miten porvarit kohta heikentävät duunareiden työoloja, Vihreät mutisevat että keskustavetoinen hallitus ilman heitä pilaa luonnon, ja vasemmisto soittaa suutaan kaikesta. KD ja RKP tyytyy olemaan pääosin hiljaa.

Puheenvuoro taas täyttyy kohta kirjoituksista, joissa Persuja haukutaan takinkääntäjiksi, ennen kuin yhtäkään päätöstä on tehty. Oli persut sitten hallituksessa tai eivät, joillekin se on vastustaja numero yksi joiden kaikki sanomiset ja tekemiset on väärin.

Jännä ilta tulossa. Toiset ovat tyytyväisiä ja kirjoittavat kirjoituksia miten suomi nyt pelastetaan. Toiset taas maalailevat kauhukuvia seinälle. Twitter huutaa eri mielipiteitä.

Popkornit esille.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Matias Härkönen

Painoin ehkä julkaise nappia 5 min liian aikaisin, mutta olihan tämä selvää :D

Rinne ja Haglund erittäin pettyneitä...

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

Mitäköhän nuo muutamat myönnytykset maahanmuuttopolitiikkaan olisivat? Minä en jaksa uskoa, että maahanmuuttokysymykset olisivat kovin oleellisia hallitusneuvotteluissa, kun Sipilä on jo uhkaillut 10 miljardin sopeuttamistarpeella.

Matias Härkönen

En osaa sanoa, mutta persuille se on ollut yksi suuri kysymys. Sillä saadaan kasvot pelastettua niille myönnytyksille joita joudutaan pakosta tekemään.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Tämä oli omakin ahterituntumani jo jonkin aikaa sitten, mutta yllärinä tuli, ettei RKP mahtunut mukaan. Näin se homma etenee.

Matias Härkönen

RKP:stä ei yksinään olisi ollut mitään hyötyä. Se olisi vain vienyt "valtaa" omilta.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Jos pitää kutinsa, niin aika odotettua. Tietyssä mielessä harmi ettei Haglund pääse uudelleen hoitamaan puolustusministerin tehtäviä. Viime hallituksesta ainoa ministeri jolle antaisin välttävää paremman arvosanan.

Tosiaan jännä nähdä miten käy.

Matias Härkönen

Sinänsä ministerin ei tarvitse olla edes kansanedustaja, että siinä mielessä Haglund voisi jatkaa. Mutta eiköhän seuraava puolustusministeri ole Jussi Niinistö. Ei huono vaihtoehto.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Kyllä se tällä pohjalla mentäessä mitä todennäköisimmin on Niinistö. Tosin mies on varmasti ihan paikallaan enkä nyt ala puimaan hänen sopivuuttaan. Aika näyttää. Haglund hoiti hommansa sen verran mallikkaasti että minun makuuni olisi kyllä kelvannut toinenkin kausi.

Toisaalta, jos kolmella puolueella mennään, on hallituksen toimivuus ilmeisesti paremmalla pohjalla. Vaikka RKP melko helppo hallituskumppani yleensä onkin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Minä olen kyllä tyytyväinen,koska nyt saadaan käytyä läpi ne kaikki keinot mitä on puhuttu.

Lähinnä Vartiaisen ja kokoomuksen teesit. Sitten 4 vuoden päästä tai jo sitä ennenkin katsotaan miten meni..ja jos meni "hieman" huonosti,niin sillä on poliittinen hinta ja talousosaamisen maineen hinta.

Samoin myös PS:n teesit työväenpuolueena tulee nähtyä sekä euroopa kriisin hoitaminen,koska kokoomus ei tule mitä todennäköisemminkään kääntämää takkiaan.

Keskustalta sitten seurataan miten se alkiolaisuus näkyy politiikassa.

Tulee varmasti mielenkiintoista politiikan seurantaa :)

Matias Härkönen

Nykyisten taloussotkujen jäljiltä ei varmaan tule olemaan helppoa, mutta toivottavasti ainakin yrittäjyys saadaan nousuun ja byrokratiaa karsittua.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Odotettavasti 4 vuoden päästä sanotaan,että nämä Vartiaisen teesit toimivatkin hyvin pitkällä aikavälillä.. Vaikka olisimmekin kuolleet kaikki sillä aikavälillä,mutta talous saatiin vastaamaan numeroita.

Ethän sitten poista tätä blogia ja kommenttia,että saan sen täältä lukea 4 vuoden päästä :D

Tasapuolisuuden vuoksi..nyt tullaa myös läpivalaisemaan koko vasemmiston talousosaaminen oppositiosta. Nyt voisi ajatella,ettei siellä ole kuin pari vasemmistoliiton tyyppiä jotka osaa edes jotakin kysyä taloudesta..koko demariporukka istuu hiljaa ja nyökyttelee lintumaisesti päätään.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #15

Kyllä tämä täällä pysyy, mutta lupaatko 4 vuoden päästä äänestää persuja jos kaikki kääntyykin nyt parempaan :D

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #18

Ei se ensimmäinen kerta olisi

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Poliittisesti korrektisti sanottuna: v***u mitä p***kaa (A. St**b)

Matias Härkönen

Tunsin samoin 4 vuotta sitten :D

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #30

Nyt odotan innolla tulevaa...

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Saa todellakin mielenkiinnolla odottaa, mitä tämä hallitus saa aikaiseksi. Tosin huonompaa työtä se ei ainakaan voi tehdä kuin Kataisen-Stubbin hallitus. Toivottavasti demarit nyt miettivät oppositiossa kunnolla, mikä meni vikaan. Mutta sitä ei taida tapahtua ja taas mennään vuonna 2019 vanhoilla resepteillä.

Matias Härkönen

Mutta sehän on vain hyvä suomen kannalta. Demarit saa minusta vajota sinne alle 10%:iin.

Matias Härkönen

Lainaan itseäni: "Puheenvuoro taas täyttyy kohta kirjoituksista, joissa Persuja haukutaan takinkääntäjiksi, ennen kuin yhtäkään päätöstä on tehty."

Ja sitten :D

http://jpiri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/194773-perus...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Puheenvuoro taas täyttyy kohta kirjoituksista, joissa Persuja haukutaan takinkääntäjiksi, ennen kuin yhtäkään päätöstä on tehty."

Persut halajavat hyväksymistä, myötätuntoa ja myötäkarvaan silittämistä, se on ihan luonnollista.

Hallitusvastuussa olevan puolueen osana on valitettavasti ottaa vastaan kritiikkiä, jopa enemmän kuin mitä sitä oppositiossa on tapana saada.

Eikä se hallitusvastuu persuja mihinkään muuta. Persut on yhä sama kuin ennenkin. arvokonservatiivinen impivaaralainen ajatusmaailma, mikä kammoaa ulkomaalaisia ja kansainvälisyyttä, eivätkä rasimi ja natsimieliset ajatukset ole puolueen arvomaailmasta kaukana.

Viime vaalikaudella tosin puolueesta taidettiin erottaa yksi natsitervehdyksiä eduskunnassa harjoittanut kansanedustaja, mutta toisaalta rasismista tuomittu persu valittin EU:n parlamenttiin, vieläpä erittäin suurella äänimäärällä.

Matias Härkönen

Kritiikkiä saa toki antaa, eihän siinä mitään. Mutta takinkääntäjäksi tuskin kukaan vielä voi väittää? Vai missä asioissa takki on kääntynyt?

On tietysti selvää, että kaikkia tavoitteita ei saada läpi ja että kompromisseja tehdään.

Nuo rasismijutut jätään omaan arvoona. Jos olet tuota mieltä, niin et ole tainnut tutustua kuin siihen yhteen rasistipersuun joka sai potkut. Vielä löytyy kymmeniä tuhansia jäseniä ja puolimiljoonaa kannattajaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Se erottaminen taisi tulla natsismista. Rasismin johdota ei erottamisia ole vielä tapahtunut.

Kun seuraa mitä tapahtuu persujen sisarpuolueissa ulkomailla, niin kyllä se rasismi ja natsimyönteisyys on siellä vieläkin selvemmin havaittavissa. Ranskassa jouduttiin puolueen perustaja erottamaan puolueesta näistä syistä. Tämä kertoo hyvin paljon puolueen ideologian todellisesta luonteesta.

Ruotsissa muut puolueet kieltäytyvät tästä syystä kaikesta yhteistyöstä perusruotsalaisten, eli siis ruotsidemokraattien kanssa.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Tyypillistä suomalaista!
Tuomitaan ennenkuin koko hallitusta ei olekkaan, eikä yhtään päätöstä, ei hyvää eikä huonoa ole vielä tehty

Minna Eerolainen

Mistä persut pieraisevat ministerinsä, eihän siellä vaan ole kyllin monta täysipäistä henkilöä? Tokikin ministerien avustajat tekevät työt joten voidaan nähdä vaikka "Kakkarainen" sosiaali- ja terveysministerinä :D

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ääniharavathan on tavattu palkita ministerinsalkuilla.¨
Niinpä Kakkarainen on potenttiaalista ministeriainesta.
Sopisi myös päättämään maahanmuuttoasioista,
Hakkarainenhan on leimaantunut tähän aihe-alueeseen.
Tuskin hänellä on muihin asioihin edes mielipidettäkään.

Matias Härkönen

Teksi mieli kysyä, että kuinka monta persujen edustajaa osaat nimetä hakkareisen lisäksi? Mutta lunttaisit kuitenkin.

Mutta eiköhän sieltä ministereitä löydy ihan tarpeeksi. Ei kaikki edustajat ole minunkaan mieleen. Missään puolueessa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mielenkiintoista katsoa minkälaiseen kompromissiin hallitus pääsee yhteisvaluutasta ja yhteisvastuista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Soinihan ilmoitti jo.

Yhteisvaluutastahan ei ollut edes puhettakaan. Yhteisvaluutta on hyväksytty jo persujen puoluekokouksessa, joiten siitä ei tule aihetta hallitusneuvotteluun.

Yhteisvastuissa Soini on antanut niinikään periksi. Peruste on se että kun maito on kaatunut lattialle niin turhaa sen perään on enää haikailla.

Soinin tökerö esiintyminen tiedotustilaisuudessa lienee suunnattu oman puolueen kannattajille. Se on nimittäin nähty että Soini osaa esiintyä ihan mallikkaasti, jos haluaa. Nyt oli ilmeisesti tällainen esitys hänen mielestään tarpeen.

Kyllä Soinista ihan hyvä ulkoministeri tulee, jos vain persupuolue nielee sen katkeran kalkin että omat populistiset tavoitteet pitää nyt unohtaa ja keskittyä Sipilän "Suomi kuntoon" projektiin, vaikka tässä porvarihallituksessa se nyt tuleekin kyllä tapahtumaan köyhää kyykyttämällä. Rikkaat pääsevät tässä harjoituksessa livahtamaan kuin koira veräjästä, leikkaukset ei koske rikkaita, eikä veronkororuksia tule.

Mutta maailma on epäoikeudenmukainen ja suvaitsematon paikka ja käyhät on tottuneita kärsijöitä, joten eiköhän se näinkin mene, jos vain ammattiliitotkin alistuvat, eivätkä ryhdy yleislakkoilemaan.

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

Kyllä Soinista tulee valtionvarainministeri.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #40

Valtionvarainministerinä on pärjätty monenlaisella koulutuspohjalla, kyllä siinä populismin maisterikin hyvin pärjää.

Minä en kuitenkaan olisi yhtä huolestunut ulkopolitiikan hoidosta Soinin ylkoministeriyden johdosta kuin Stubin ylkoministeriyden johdosta.

Suomen ulkkopolitiikan tärkein asia on Venäjäsuhteet, mitä Stub ei tunnu ymmärtävän, vaan on aivan liikaa länsimielinen. Soini olisi siinä asiassa parempi vaihtoehto.

Valtiovarainministeri hoitaa enemmän EU- asioita kuin ulkoministeri ja siihen hommaan Stub olisi kyllä sopivampi.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #42

Koulutuskin olisi hyvä olla kohdillaan, mutta tärkeämpää olisi osaaminen ja oikea näkemys. Kukaan tuskin voi kiistää, että soini on esim. Kreikan suhteen ollut oikeassa koko ajan.

Ulkoministerinä Stubb on juuri oikeassa paikassa. Kielitaitoinen ja taitava diplomaatti.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #44

"Koulutuskin olisi hyvä olla kohdillaan, mutta tärkeämpää olisi osaaminen ja oikea näkemys. Kukaan tuskin voi kiistää, että soini on esim. Kreikan suhteen ollut oikeassa koko ajan."

Tuo on väite jota ei voi todistaa oikeaksi tai vääräksi. Muiden maiden kohdalla apu on ollut onnistunutta. Kreikan, kuten muidenkin maiden kohdalla auttamatta jättäminen olisi syventänyt kansainvälistä kriisiä, se on ihan fakta asia, sen tähden IMF on perustettu ja sitä varten se kerää rahaa kaikilta maailman mailta lainoittaakseen kriisimaita ja sen takia maailman maat rahoittavat tätä toimintaa.

Tuon asian kieltäminen on vain populistista kannatuksen keräämistä mikä perustuu kansalaisten tietämättömyyteen ja ymmärtämättömyyteen. Toki tällainen populismi on ihan laillista toimintaa, mutta silti vahingollista Populismi on kuin syöpä, jota ei pystytä parantamaan ja sen leviäminen johtaisi mahdottomaan politiikkaan ja katastrofiin, vähän samatapaiseen kuin mitä Kreikassa on tapahtunut. Kreikassakin populistiset vallantavoittelijat ovat kusettaneet kansaa koko sen itsenäisyyden ajan ja aina vain se jatkuu. Kraikkalaiset on niin tottuneet populismiin ettei heille kelpaa enää järkevä politiikka.

"Ulkoministerinä Stubb on juuri oikeassa paikassa. Kielitaitoinen ja taitava diplomaatti."

Minä en luota Stubin ulkopoliittisiin taitoihin, enkä diplomatiaankaan. Muuten varmaan ihan mukava mies ja liberaali, mikä on kyllä minulle mieleen.

Vähän minua oudostuttaa ja vierastuttaa se pääkaupunkilainen olemus mitä Stub edustaa, mutta se ei liene Stubin vika, vaan lähinnä minun vikani.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Peruste on se että kun maito on kaatunut lattialle niin turhaa sen perään on enää haikailla."

Edelliset hallitukset kaatoivat maitotonkkansa, kyse onkin kaadetaanko lisää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Siinä kaatohommassakin Soini joutuu antamaan periksi, jos sellainen tilanne tulee. Siitä kaadetaanko maitotonkka päätetään EU:ssa, ei Suomessa. Jos Suomen hallituksessa sitten äänestetään asiasta, niin enemmistö hallituksesta on EU- myönteistä, Soini häviää äänestyksen.

Jos Soini uhkaa kaataa hallituksen, niin sekin käy. Hallitukseen riittää kyllä EU:hun myönteisesti suhtautuvia tulijoita. Lisäksi asiasta lienee jo sovittu Sipilän kanssa, niin että se hallitussopimus pitäisi sitten rikkoa, jos Soini haluaa asiasta kammettaa hallitusta.

Matias Härkönen

Lindström ja Pekkarinen olivat juuri A-Talkissa. Siinä sanottiin suoraan, että tämä hallitus pitää kiinni edellisen hallituksen sitoumuksista. Se tarkoittaa mm. sitä, että jos EVM päättää rahoittaa Kreikkaa sitä kautta, niin suomi on käytännössä siihen jo edellisen hallituksen päätökselle sitoutunut.

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen Vastaus kommenttiin #45

Oli muuten oikeasti ihan mielenkiintoistakin ajatuksenvaihtoa mm Pekkarisen ja Heinäluoman välillä. Harmi, ettei tällä tavalla uskalleta puhua ennen vaaleja.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #47

Heinäluomaa jurppi ihan aidosti.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #48

"Heinäluomaa jurppi ihan aidosti."

Kyseessä on varmaan normaali roolinvaihto.

Luulenpa että Heinäluoma nauttii kun pääsee sovintoa rakentavasta puhemiehen roolistaan räväkkää oppositiopolitiikkaa tekevän politikon rooliin.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

EVM on edellisen hallituksen aikaansaannoksia ja tekee päätöksiä 85 %: n enemmistöllä. Eli se on lopputuloksen kannalta aivan sama, vaikka kaikki suomalaiset puolueet vastustaisivat EVM: n myöntämiä tukipaketteja.

Eli se maito kaatui lattialle 2012 six-packin toimesta. Ja se sama six-pack siunasi mahdollisesti tulevaisuudessa tarvittavan lisä-vakuuspääoman, Suomen osalta n. 14 mrd euroa, joista 1,4 mrd piti maksaa Urpilaisen takuutusten hintana heti.

Persut eivät aiheuttaneet sitäkään katastrofia, vaan äänestivät EVM: ää vastaan.

Toimituksen poiminnat