Matias

Analyysini viimeisestä vaalitentistä!

Yle:llä oli tänään pitkä kolmetuntinen vaalitentti, jossa puheenjohtajat pääsivät kunnolla kertomaan kantojaan ja keskustelemaan. Tässä oma lyhyt analyysini illan onnistujista ja epäonnistujista.

Carl Haglund 9/10

Haglundia jaksettiin hiillostaa tuosta pohjoismaisesta puolustusministerien yhteisestä kirjeestä. Itse kirjeessä ei ollut mitään vikaa, mutta toimintatavoissa sen julkaisussa nähtiin puutteita. Haglund vastasi näihin kysymyksiin erinomaisesti ja omastakin mielestäni koko "kohu" oli turha. Haglund pääsi vielä näpäyttämään Rinnettä ja nolaamaan tämän koko kansan edessä.

Muuten Haglund oli asiallinen ja osaava. Kun ei edes kielipolitiikasta päästy puhumaan, niin pelkästään tämän päivän perusteella oisin voinut vaikka äänestääkin. Kokonaisuutena illan paras.

Alexander Stubb 8.5/10

Stubb oli rauhallinen ja asiallinen. On jo hyväksynyt sen, että joutuu luopumaan pääministerin paikasta ja petaa nyt itselleen valtiovarainministerin tai ulkoministerin paikkaa. Piti oman linjansa ja pääsi jopa hymistelemään kun Soinilta tentattiin mahdollisiin Kreikka paketteihin vastausta, eikä Soini suoraa vastausta antanut. Muuten puhui ihan järkeviä työstä, verojen leikkaamisesta ja kilpailukyvystä.

Timo Soini 8.5/10

Soini olisi voinut olla illan voittaja. Ehdottomasti parhaat puheet työllisyydestä, yrittäjyydestä ja siitä, miten suomi saataisiin nousuun. Mutta sitten lähti taas kerran lapasesta ja alkoi puhumaan tasa-arvoisen avioliittolain perumisesta. Päästi tunteet ja omat arvonsa valloilleen siinä keskustelussa, eikä se ollut järkevää.

Päivi Räsänen 8/10

Räsänen oli asiallinen ja osaava. On minusta hoitanut ministerinpostiaan ihan kohtuullisen hyvin ja osaa myös puhua niistä asioista ja uudistuksista mitä on ministerinä päässyt tekemään. Mutta myös Räsänen otti tasa-arvoisen avioliittolain puheeksi. Suomea ei henkilökohtaisilla arvomaailmoilla paranneta. Tehtyjen päätösten pitäisi nyt antaa olla ja keskittyä olennaiseen. Suomen talous kuntoon.

Juha Sipilä 8/10

Juha ei taaskaan ottanut kantaa mihinkään, joten vaikea arvostella. Osaa toki diplomatian ja pitää kaikki ovet auki joka paikkaan.

Paavo Arhinmäki 8/10

Arhinmäki piti vasemmistolaisen linjansa ja uskalsi ainoana puhua elvytyksen puolesta. Vaikka olen eri mieltä, niin Arhinmäki lienee ainoa, joka tällä hetkellä uskaltaa haastaa Sipilää erilaisella linjalla. Ei puhunut päälle, kuten tapana on.

Ville Niinistö 7.5/10

Niinistön puheet jatkaa samaa rataa joka tentissä. Suomen taikasauva on energiauudistus ja se pelastaisi kaiken. Kun levy on jäänyt noin pahasti paikalleen, eikä muita ideoita ole, niin en näe mitään syytä äänestää Vihreitä. Energiauudistus ei ole vastaus kaikkeen, perustulosta jankkaaminen on turhaa kun sitä ei kukaan kannata, ja suomi ei yksin voi maailmaa pelastaa. Nyt tarvittaisiin myös muunlaisia ideoita, jotka oikeasti olisi toteutettavissa. Konkretiaa unelmahötön sijaan.

Antti Rinne 6/10

Päivän gallupit murskasivat miehen itseluottamuksen ja oli jo valmis lähtemään oppositioon tällä vaalituloksella. Rinteen kaikki argumentit olivat tänään huonoja. Taas jotain höpinää Kiinan matkastaan, ja miten kiinalaisturistit pelastaisivat suomen ja matkailuala olisi suomen seuraava vientituote.  Nolasi itsensä Haglundin haasteessa. Rinne taitaa elää 1970-luvun suomessa, jossa ammattiyhdistykset määräsivät pitkälti tahtia. Ei ole ymmärtänyt että edessä on isommat haasteet, kuin pelkät työntekijöiden oikeudet.

 

Mitäs muut mieltä?

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Rinteellä on mennyt huonosti jo aikaisemmin. Ylen radio keskustelussakin mies tuntui vaikeroivan. Toisin kuin Stubb, Soini ja Sipilä.

Matias Härkönen

Olen muutaman tentin tässä välissä missannut, mutta tuo on kyllä helppo uskoa. Itseasiassa, en muista yhtään järkevää ehdotusta, joka olisi Rinteen suusta lähtenyt.

Anne Lindell

Matias, eikä tässä vielä kaikki:

SDP:n ja Vasemmiston tabu ... miksi tästä vaietaan ja siitä puhujat vaiennetaan? Tämä on vasemmistosiiven (edelleenkin) puhkaisematon vaaliraha-mätäpaise - > http://annemargaretalindell.puheenvuoro.uusisuomi....

Anne Lindell

Sipilää hehkuteaan ... miksi? Sanon suoraan, että paremman puutteessa, ja siksi, että on turvallisempaa äänestää mautonta, hajutonta ja mitäänsanomatonta, kuin että halutaan muutosta. Eli, Suomen kaskinen kansa on kuin pieksetty ja kaltoin kohdeltu aviovaimo; tyytyy alistuen kohtaloonsa, koska ei uskalla ottaa irtiottoa - uusi ja tuntematon pelottaa enemmän kuin nykyinen kurjuus.

Oljenkorteen kansa tarttuu Keskustaa äänestäessään. Keskustaa äänestävät eivät tiedä mitä äänestävät. Eli, he "ostavat sikaa säkissä". Tällaista vaalifilunkia minä en ymmärrä ... enkä siksi ymmärrä Keskustaa hekuttaviakaan. Tässä raaka totuus Keskustan vaali-filunkipelistä - > http://annemargaretalindell.puheenvuoro.uusisuomi....

Seppo Hildén

Paras ja huonoin erottui,

Haglund pärjäsi parhaiten, Rinne huonoiten.

Matias Härkönen

Samaa mieltä siis? Tosin täytyy muistaa, että RKP on RKP vaikka voissa paistais. Siellä on kaikki ruotsinkieliset vasemmistolaisista feministeistä, Haglundin kaltaisiin fiksuihin tyyppeihin.

Esa Niemi

Haglundilla helppo olla kun pakkoruotsin luopumisen esilleottaminen sivuutetaan tyystin vaalitenteissä, vaikka suurin osa kansasta haluaa lakkauttaa pakkoruotsin.

Sitten on helppo antaa muiden kinata ja itse esiintyä hillittynä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ei kovin onnistunut analyysi, koska omat poliittiset mielihalusi paistavat siitä vahvasti läpi. Onnistunut analyysi kertoisi kuinka puoluejohtajat onnistuvat vakuuttamaan juuri puolueelleen potentiaaliset äänestäjät. Niitähän siellä kosiskeltiin.

Matias Härkönen

Yritin olla niin puolueeton kuin mahdollista. Täysin puolueettomin läpi tällaista kuitenkaan on vaikea katsoa.

Mutta en kyllä koskaan äänestäisi RKP:tä ja silti laitoin sen ykköseksi. Demareita olen joskus äänestänytkin, mutta Rinne nyt vain olis surkein eilen.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ehkä Rinne vetosikin juuri AY-uskollisiin ja Haavisto vihertävää energiapolitiikkaa janoaviin. KD:n pitääkin vedota juuri uskovaisten tunteisiin. Koko porukkaa kun yhdistää vain logiikan puute.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #23

Metallimies tuskin innostuu siitä, että Rinteen lääkkeet kysyntään on kiinalaisten tuominen lappiin. Haavisto ei ollut paikalla, mutta tarkoittanet Niinistöä. Niinistö saattoi vedota niihin, jotka energiapolitiikkaan muutoksia haluaa. Mutta muuta hän ei minusta tarjonnutkaan. Nyt haetaan suurempia kokonaisuuksia, eikä yksittäsiä kysymyksiä.

KD:n kohdalla tuo tasa-arvoisten liittojen puhe voi jopa tehota ja olla puolueen linjan mukaista. Persuissa tuota linjaa edustaa vain uskonnollisempi siipi, kun suurelle osalla persujen äänestäjistä se ei varmaan merkkaa mitään.

Matias Härkönen

Täytyy tähän laittaa nyt Usarin uutinenkin, jossa Katleena Kortesuo analysoi samaa tenttiä. Pitkälti samoin tuloksin kuin minullakin.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/80556-haglundin-tv...

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Hyvä analyysi, Haglund ja Räsänen yllättivät, minut ainakin. Stubb alkaa nousta arvoonsa ja onkin ehkä se oikeampi puhjoht. kokoomukselle, mistä olin Vapaavuori-fanina toista mieltä. Hjallis, Lepovuori ja Vartiainen kun tulee valituksi, hyvältä näyttää.
ps Haglundia saatetaan tulevaisuudessa siunata kansanrintamahallituksen torppaamista ojentaessaan sokattoman käsikranaatin Rinteelle.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Huomenta! On ilo lukea näin suopeata tekstiä heti aamusta.
Taisi olla toimittajien nuukahdus, että turvallisuus (Venäjä) ja Kreikka sivuutettiin niin kevyesti:
http://www.ft.com/home/europe

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Luulenpa, että Härkösen analyysi olisi sama vaikka ei koko ohjelmaa olisi katsonutkaan. No, huvinsa kullakin.

Matias Härkönen

Luulosi on väärä, mutta kerro toki oma mielipiteesi illan kulusta?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

En katsonut koko lähetystä, liika on liikaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #37

Ehkä olisi siinä tapauksessa kannattanut olla pukkaamatta tuota ensimmäistä kommenttia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyvä analyysi samaa mieltä olen itsekin. Hyvin hoksittu!

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Kaikista huvittavin oli tämä asiantuntija joukko, josta suurimman hymyn sain Nordean ekonomisti. Milloin liikepankin ekonomisti on muka puolueeton asiantuntija, eikö Suomen Pankki edusta puolueetonta tahoa ?
No tästä huomaa, että elämme jo tiukasti rahaeliitin valassa ja tuomarin paikalle selittämään pääse taho joka luo tätä kaikkien kaipaamaa kasvua luottoja myöntämällä, sillä samalla jota niin hirveästi valtion osalta pelkää...ei uskottava!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Oletko sitä mieltä että raha-alalla ei saisi olla ollenkaan yksityisiä toimijoita? Kun on jollain alalla saa väistämättä asiantuntemusta. Kun puhutaan turkiksista otetaan studioon turkisalan ihmisiä, kun puhutaan liikenteestä otetaan liikenneyrittjiä jne.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Kuten totesin, niin nämä muut herrat olivat julkisen puolen asiantuntijoita ja tämä yksi eturyhmän edustaja. Rahapolitiikkaa olisi voinut edustaa vaikka Puttonen, jolla myös kokemusta yksityiseltä puolelta. Tottakai Kangasharju laulaa Nordean etuja toimiessaan asiantuntijana.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #14

Kyllä Nordeankin etu on se, että suomella menee hyvin ja asiakkaat ottavat lainaa ja voivat maksaa lainansa pois. Pankit ne ensimmäinä alkaa kärsiä jos pahaan kriisiin mennään.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Alun keskusteluista sai sellaisen käsityksen että toimiva hallitus voisi vielä rakentuakin. Joka on näiden vaalien tärkein poitti.
Mutta kun alkoi arvokeskustelu, mureni toiveet ensi vaalikaudesta, valitettavasti.

En haluaisi nähdä sitä Suomea, joka meitä odottaa neljän vuoden päästä, mutta pakko kai se on.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Poliittista notkeutta osoittaa se, että arvoliberaali Stubb ja arvokonservatiivi Soini, tai euro-talouskonservatiivi Stubb ja euro-talousliberaali Soini näyttivät jotenkin diggaavan toisiaan - kaikesta huolimatta.
Niskalenkit markkinavoimista ja valot tunnelin päässä ovat vähitellen Kreikankin casessa kohdanneet todellisuuden kolmannen paketin käärinnässä: "Emmehän voi edes tietää onko Kreikka enää eurossa ensi kesän jälkeen." - Mikään ei siis olekaan peruuttamatonta... :D
Tätä säesti myös Nordean Kangasharju.

Matias Härkönen

Keskusteluissa on hyvin huomattavissa Keskustan ylivoimainen johto. Kaikki yrittävät mukautella ohjelmaansa sen mukaan, eikä kukaan lähde liikaa sooloilemaan tai lupailemaan tässä vaiheessa. Jopa Soini ja Stubb tulee hyvin toimeen. Toisaalta tämä on minusta hyvä tilanne. Mieluiten näkisin soinin ja stubbin sipilän rinnalla hallituksessa.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Oli mielenkiintoista katsoa puheenjohtajien ilmeitä keskustelun aikana.
Ylivoimainen voittaja ilmeikkyydessä oli Stubb. Voi sitä hymyn määrää. Kun muistissa on Stubbin johtaman hallituksen saavutukset, Stubbin jatkuva hymyily tuntui varsin oudolta, varsinkin joidenkin puoluejohtajien puheiden aikana. Muuten puoluejohtajien esiintyminen oli hillityn hallittua.

Matias Härkönen

Tuli naureskeltua muutamaan kertaan juu. Ja yhtä hauskoja oli Haglundin eleet aina välillä kun ei saanut vastata.

Mutta ehdottomasti parasta antia oli Stubbin ilmeet kun Soinia hiillostettiin Kreikka tuista. Siinä oli sellaista pientä vahingoniloa, kun Soini kaarteli kysymystä :D

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Haglund oli paras eilisessä tentissä myös mielestäni. Hän on älykäs, selkeäsanainen, stragisesti ajatteleva ja johdonmukainen. Näyttää myös omaavan erinomaisen paineensietokyvyn. Hänessä on selkeästi valtiomiesainesta. Suoranaista epäonnistujaa en tunnistanut. Peräpäänpitäjiksi asetan Ville Niinistön ja Paavo Arhinmäen, jotka toistivat vanhaa jargoniaansa tuomatta keskusteluun mitään uutta sisältöä.

Matias Härkönen

Haglundin onnistumisesta taidetaan kaikki olla pitkälti samaa mieltä. Haglund käänsi hyökkäyksen häntä vastaan edukseen. Se on taitolaji.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Pienen on osattava ohjata vastustajan voima omaksi hyödykseen. - Vanha itämainen viisaus.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #33

No jos Rinteellä mitään voimia oli, niin nyt kyllä rutistettiin loputkin mehut :D

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

Hyvä analyysi. Minua hieman Soinin kohdalla häiritsi se äänestäjien kosiskelu sanonnoilla kuten "kyllä työmies on palkkansa ansainnut", kun muut penäsivät maltillista palkkaratkaisua. Kyllä Soinikin ymmärtää, että palkkamalttia tarvitaan jatkossakin. Ja se hämmästytti, että hän tosiaan meni takertumaan avioliittolakiasiaan, jossa Sipilä veti kyllä pisteet kotiin sanomalla, että on eri asia antaa vähemmistöille oikeuksia kuin lähteä niitä pois ottamaan.

Matias Härkönen

Minusta Soini oli tuossa ihan oikeassa. Ymmärsin sen enemmän niin, että paikallisen sopimisen kautta, niillä aloilla joissa menee hyvin voidaan jopa palkita työntekijöitä. Näinhän sen kuuluisikin mennä. Kyllä supercellit ja muut varmasti pitävät huolta työntekijöistään myös rahallisesti. Sitten taas on aloja, joissa palkkoja pitäisi ehkä jopa laskea.

Itse kannatan tämänkaltaista mallia. Pidetään palkat alhaalla, mutta sovitaan mieluummin työntekijöiden kanssa bonukista jos menestytään. Se motivoi kaikkia.

Avioliittoasia on minustakin nyt loppuunkäsitelty. Toivottavasti.

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

Voi olla, että luin tosiaan Soinin kommentin väärin ja hän sillä tarkoittikin tuon suuntaista.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hasselhoffin show ja MTV:n uutiset olivat eilisillan parhaat ohjelmat!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kelpo analyysi. Kaiken kaikkiaan puheenjohtajat olivat itse kukin aika hyvässä vedossa, mitään täysin järkyttävää ei tarvinnut kokea. Haglund tosiaan loisti yli muiden, pakko myöntää.

Pieni huomautus noin muuten varsin viehättävälle ja älykkäälle juontajalle Päivärinnalle keskustelun tekemisestä levottomaksi jatkuvalla päällepuhumisella ja hoputtamisella. Tunnelma rauhoittui heti kun isojen puolueiden pj:t pääsivät Ervastin luokse.

Käyttäjän DaniNiskanen kuva
Dani Niskanen

Kummastelen Rinteen heikkoa esitystä. Ylen gallupin valossa nyt olisi pitänyt iskeä oikein kunnolla, mutta pahimmillaan puheenjohtajat joutuivat suorastaan patistamaan Rinnettä ottamaan puheenvuoron. En ymmärrä, lieneekö ongelma kenties paineensietokyvyssä tai tilannetajussa?

Matias Härkönen

Rinne on kokematon AY-liikkeen kasvatti. AY-liikettä pidetään lähinnä jarruna suomen kehitykselle, joten eväät on Rinteen kohdalla syöty.

Oppositioon oppimaan politiikkaa, niin ehkä neljän vuoden päästä.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Haglund selvä ykkönen, Soini ja Räsänen seuraavina. Soinin vahvuutena on hyväntuulisuus ja nokkelat nopeat vastaukset. Räsäsen vahvuus on kyky analysoida ongelma ja antaa perusteltu vastaus esitettyyn kysymykseen.

Arhinmäen kyvyttömyys propagoida Vasemmistoliiton vaaliteemaa on ollut aivan onnetonta tasoa. Kun olisi pitänyt sujuvasanaisesti perustella elvytyspolitiikka, aloitti Arhinmäki mokeltamisen. Kun talous on ollut puolueen ykkösteema, olisi jotain aiheesta ymmärrettävä, eikä pysähtyä muistelemaan ulkoa opeteltuja fraaseja.

Matias Härkönen

Soinin puheet yrittäjyydestä, konkurssilainsäädännöstä ja siitä, että pitää saaada epäonnistua oli illan parasta antia. Kokonaisuus kärsi kuitenkin kun alkoi taas hössöttämään tasa-arvoisesta avioliittolaista.

Arhinmäki uskalsi olla eri mieltä elvytyksestä, mutta olisi tosiaan voinut perustella paremmin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Suomalaisen poliittisen huuhaakeskustelun perinteiseen tapaan vaalikeskustelussa keskityttiin siihen, mitä luvataan, ei siihen, mitä on viime vaalikaudella tehty.

Tyhjänpäiväistä viihdettä siis.

Matias Härkönen

Eihän viime vaalikaudella tehty mitään....

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Karmeaa, mutta tuo taitaa olla tarkin mahdollinen analyysi.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Aika vastenmielistä vaaleissa on se, että niitä pidetään varsinkin mediassa jänskänä kisana.

Kertoo toki paljon politiikan sisällöstä – ja siitä, miksei näissä tenteissä poliitikkoja panna tiukille kuten esim. Leif Salménin aikana Ylessä.

Matias Härkönen

Enpä tainnut tuolloin vielä seurata politiikkaa. Tosin kyllä näitä saisi kovemminkin kovistella ja ravistella ulos kaikki lupaukset.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

En muuten haikaile menneeseen, mutta Salménin grillissä kärventyi poliitikko kuin poliitikko – toisin kuin nykyään. Ja nimenomaan asiapohjalta.

Nykyään sellaista ei näy eikä kuulu, koska vallan vahtikoiruus on kokonaan unohtunut valtamedialta.

Ja Salménkin sai aikanaan potkut Yleltä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #49

"En muuten haikaile menneeseen, mutta Salménin grillissä kärventyi poliitikko kuin poliitikko"

Halla-ahoa lukuunottamatta, hän osasi antaa takaisin.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi Vastaus kommenttiin #52

Salmén ei tainnut olla enää entisessä vedossa, näin kyllä sen ohjelman.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Onhan se niinkin, että jos toimittaja itse oli vanha stalinisti, hänen oli aika vaikea rökittää rehtiä poliitikkoa demokratian halventamisesta tai ihmiskasvoisuuden puutteesta... olletikin, kun muuri oli vielä pystyssä ja kansat sen takana anturan alla... :D

Olavi Nieminen

Kuka valehtelee?
Putin on uhannut ydinaseelle. Sipilä ja Rinne sanovat, ettei mitään uhkaa ole.
Ei kahta totuutta voi olla, eikä ydinpommista voi selvitä hengissä!
Myös Nato-maat ja Ruotsi totevat Venäjän olevan uhka.
Suomi on todella tyhmä ollessaan ilman turvatakuita.
Yksin sillä ei ole varaa siihen varusteluun kuin Natolla tai Venäjällä on.
Valehtelu on todella hengenvaarallista, aiheuttaa maariskin ja ajaa pääoman ym. ulos!

Valehtelua en koskaan hyväksy!

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Hyvä ja kompakti analyysi!

SDP:n Rinteen kisat päättyi tähän puhdittomaan esitykseen.

Näissäkin skaboissa pitäisi olla myös fyysisesti kunnossa. Antilla meinaa selkeästi happi välillä loppua.

Nyt voimme todeta, että viime kesän virheellisistä puoluejohtajavalinnoista SDP.n ratkaisu oli nyt se virheellisempi.

+ "Kallen koukku" oli napakymppi!

Toimituksen poiminnat