Matias

Demarit vai Kokoomus?

Keskusta on jo varma vaalivoittaja ja seuraavan hallituksen pääministeripuolue. Lähes yhtä varmaa on, että muodostetaan kolmen suuren hallitus, jolloin mukana on ainakin perussuomalaiset. Jäljelle jää tämän jälkeen kaksi vaihtoehtoa. Joko mukaan otetaan Kokoomus tai SDP.

SDP on jo ilmoittanut, että ei suostu samaan hallitukseen Kokoomuksen kanssa. Kokoomus ei vielä ilmoittanut asiaa näin jyrkkään, mutta selväksi on käynyt myös se, että koomuslaiset ei SDP:tä halua seuraavaan hallitukseen.

Se tuskin tulee yllätyksenä, että kaikille mieluisin hallituskumppani juuri nyt olisi keskusta. Mutta ehkä hieman yllätyksellistä on se, että sekä SDP että Kokoomus puhuu nyt suopeasti persuista. Molemmissa leireissä on haisteltu tilanne aivan oikein. Persut ja Keskusta tulee niin hyvin yhdessä toimeen, että vain toisella näistä (SDP, Kokoomus) on mahdollisuus liittyä mukaan tähän koalitioon.

Keskustan leirissä SDP tuntuu luontevammalta kumppanilta kuin Kokoomus kenttäväen mielestä. Sipilä on kuitenkin huomattavasti enemmän oikealla ja kokoomuksen linjoilla, kuin kenttäväki. Sipilä ymmärtää, että vain Kokoomuksen kanssa, isot päätökset työelämässä ja leikkauksissa saadaan nyt aikaiseksi. SDP:tä ei kaivata jarruksi. Toisaalta myös kenttäväkeä olisi kuunneltava. Myös vaalituloksilla tulee varmasti olemaan oma pieni roolinsa. Tällä hetkellä gallupit näyttävät kuitenkin näille kahdelle lähes samaa tulosta, joten vain roima ero kannatuksissa voisi muuttaa asetelmaa täysin. Jos toisen kannatus tippuu vaikka 15% ja toisen nousee 19%, niin peli lienee selvä.

Vaikka en itse mikään suuri Kokoomusfani olekaan, niin omat toiveeni olisi Kokoomuksen hallitustaipaleen puolella jos asetelmat ovat nämä. Kaikesta töppäilystä huolimatta, Kokoomuksen yleinen linja on valovuosia demareita edellä. Siinä missä Kokoomus haluaa fiksusti leikata julkisia menoja, alentaa työn verotusta ja työllistää ihmisiä, niin SDP haluaa vain kieltää nollasopimukset, jatkaa valtiovetoista velkataloutta ja höpöttää olemattomista palkkaeroista.

Miten itse näette tilanteen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Julkisista menoista leikkaaminen tarkoittaa käytännössä leikkaamista opetuksesta ja sosiaali- ja terveysmenoista. Se tarkoittaa, että Suomeen ei enää saada osaavaa ja tervettä työvoimaa tulevaisuudessa. Hyvinvointivaltion romahdus tarkoittaa, että tulevaisuudessa Suomi ei ole enää korkean teknologian maa.

Matias Härkönen

Aika yksipuolinen näkemys. Leikkauskohteita on esitetty vaikka kuinka paljon. Maahanmuutto, kehitysyhteistyörahat, tuet yhteisöille, kulttuuri ja taide, leikkauksia etuuksiin, indeksien jäädytykset jne jne.

Ei se tietysti kivaa ole, mutta velkaakaan ei voi ikuisesti ottaa. Olen ihan varma, että säästettävää löytyy myös "turhista" kohteista ja paljon.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Valitettavasti säästäminen tärkeistä kohteista on usein helpompaa ja nopeampaa. Lapsilta ja nuorilta säästäminen luo hukattuja sukupolvia ja niihin ei ainakaan ole nyt varaa. Säästöissä pitäisi aina tehdä huolellinen ennakkoanalyysi niiden vaikutuksesta mutta esimerkiksi Olli Rehn sanoi vastikään, että nyt olisi hyvä hetki juustohöylälle. Irrationaalisilla aääatöpäätöksillä tehdään erittäin raskaita tappioita. Säästäminen on usein yhteiskuntaa tuhoavaa eli johtaa Suomen hyvinvoinnin rappeutumiseen. Itse ainakin haluan elää sellaisessa maassa, joka toimii vielä 30 vuoden päästäkin.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #5

Keksin heti kymmeniä säästökohteita, jotka eivät tietysti ole mukavia mutta mahdollisia eikä vaikuta kovinkaan monen elämään. Tuo retoriikka, jossa vedotaan lapsiin ja nuoriin on tullut tiensä päähän, sillä rahat ei vain riitä. Mieluummiin leikataan nyt, entä kun mennään kreikan tiellä. Silloin ne ongelmat vasta alkavatkin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #6

Kreikassahan menee ihmisillä huonosti juuri ankaran säästöpolitiikan vuoksi.

Säästökohteita on helppo keksiä mutta vaikea toteuttaa.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #12

Kannattanee katsoa syitä tuohon säästöpolitiikkaan. Pitäisikö kreikalle jatkaa lainaamista kuten ennenkin?

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen Vastaus kommenttiin #5

"Lapsilta ja nuorilta säästäminen luo hukattuja sukupolvia ja niihin ei ainakaan ole nyt varaa."

Eniten lapsia ja nuoria haittaa kymmenien miljardien velanotto, joista he tulevat maksamaan järjettömiä summia tulevaisuudessa jahka korot nousevat.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #17

No, jos merkittävä osa ikäluokasta syrjäytyy kokonaan työmarkkinoilta, ei siinä enää valtionvelka kovin paljoa harmita.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #30

Oletko tosiaan sitä mieltä, että mistään ei ole varaa enää leikata? Tarvitsemme siis ihan kaikkia palveluita, joita tarjolla on ja kaiken tulee olla ilmaista? Ettei ihmisten tarvitse ottaa mitään vastuuta omasta elämästään ja voivat jäädä asumaan sosiialtuilla? Etteikö kehitysyhteistyörahoista voitaisi leikata?

Ei tässä kukaan mielellään koskaan leikkaa, mutta tilanteemme on mikä on. Nyt on aika herätä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #32

Päinvastoin, leikkauksen varaa on paljonkin. En kuitenkaan usko, että Keskusta ja Kokoomus leikkaavat oikeista kohteista vaan leikkaukset tehdään niin, että niistä aiheutuu tulevaisuudessa suuria kustannuksia ja ne heikentävät tulevaa kilpailukykyä. Suomen kilpailukyvyn tärkein peruspilari on osaava työvoima. Sitä ei enää tule tarjolle riittävästi, jos nyt säästetään koulutuksessa ja esimerkiksi lapsiperheiden sosiaaliturvassa. Edellistä lamaa on tutkittu paljon, ei kannata tehdä samoja virheitä.

Suomessa ei nyt ole ihan kaikkia palveluita tarjolla, varsinkaan ilmaiseksi :)

Matias Härkönen

Kiitos Ari. Pitkään tätä olen miettinyt ja viime päivinä on tullut selväksi että kokoomus ja sdp ei samaan hallitukseen tule mahtumaan. Tässä on siis päätettävä menäänkö vasemmalle vai oikealle....

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

" Kokoomuksen yleinen linja on valovuosia demareita edellä. Siinä missä Kokoomus haluaa fiksusti leikata julkisia menoja, alentaa työn verotusta ja työllistää ihmisiä, niin SDP haluaa vain kieltää nollasopimukset, jatkaa valtiovetoista velkataloutta ja höpöttää olemattamista palkkaeroista."
--------

Suomen talous ei lähde kunnolla nousuun, ellei täällä tehdä julkistalouden saneerausta. Nyt on nyhjätty 6 vuotta ja ododettu, että kv-talous hoitaa asian. Ei hoida.

http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/190330-valt...

Matias Härkönen

Julkistalouden saaneerauksesta olen samaa mieltä - se täytyy hoitaa. Sekään ei kuitenkaan nosta suomen taloutta yksinään nousuun. Tarvitaan veroleikkausia, muutoksia työelämän pelisääntöihin ja etenkin yrittäjyyden täysremppaa. Meidän on pakko pystyä kilpailemaan investoinneista ja saada ihmiset yrittämään. Tämä ei välttämättä tarkoita palkkojen täydellistä jäädyttämistä, vaan yritysympäristön muuttamista konkurssilainsäädännöstä lähtien.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Btw, palkkoja ei tarvitsisi laskea ollenkaan, kunhan muita muutoksia tehtäisiin, mitä olen käsitellyt tämän kirjoituksen lopussa.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #11

Olen samaa mieltä siitä, että palkat ei välttämättä ole se suurin ongelma. Pelkästään se auttaisi jo yrityksiä investoimaan enemmän, kun voitot verotettaisiin vasta niitä nostettaessa viron malliin. Lisäksi tarvitaan paljon enemmän joustoa työmarkkinoihin ja byrokratian vähentämistä.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

SJP: "Suomen talous ei lähde kunnolla nousuun, ellei täällä tehdä julkistalouden saneerausta. Nyt on nyhjätty 6 vuotta ja ododettu, että kv-talous hoitaa asian. Ei hoida."

Itse kunkin soisi viimein jo ymmärtävän edellisen. Tarkempaa perustelua esim. täällä ja muutamista tarpeellisista muutoksista yhteiskuntaamme mm. täällä.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Itse pitäisin demarit mahdollisimman kaukana hallitusvastuusta; etenkin kun mietin sitä, mihin jamaan taloutemme on ajautunut demarihegemonisen, jo useita vuosikymmeniä harjoitetun talous- ja sosiaalipolitiikan vuoksi.

Kokoomus pääsi sitten niittämään vuosikymmenet jatkuneen talouden näivettämispolitiikan hedelmät hallitusvastuunsa aikana. Äänestäjän muisti kun on lyhyt, ja hän tarkastelee vain, mitä tapahtui edellisen neljän vuoden aikana.

Seuraavat vaihtoehdot todennäköisesti ovat ainoat toimivat yhdistelmät julkisen sektorin reippaan ja tarpeellisen pienennysleikkauksen kannalta:

* Keskusta - Kokoomus - RKP - Kristilliset
* Keskusta - Kokoomus - Perussuomalaiset

Muita vaihtoehtoja en oikein näe mahdollisina yllä kursivoitu tavoite huomioiden. Perussuomalaiset kun tuskin mahtuu RKP:n kanssa samaan hallitukseen.

Matias Härkönen

Itse uskon vain kolmen suuren mahdollisuuksiin. Pienet puolueet jäävät tällä kertaa oppositioon. Mutta jos RKP otetaan mukaan hallitukseen, niin uskon jopa heidän löytävän persujen kanssa yhteisen kannan.

Vasemmiston hallitusmahdollisuuksiin ei varmaan kukaan usko. Vihreät voi olla hilkulla jos hallituskeskusteiluissa ei päästä muuten yhteisymmärrykseen. RKP, ja Kristilliset otetaan mukaan vain hätätilantessa.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Jälkimmäiseen kahdesta esittämästäni voidaan nähdäkseni ottaa mukaan myös Kristilliset eli se on kolmas vaihtoehto.

Noista kahdesta kannatan Keskustan, Kokoomuksen ja Persujen blokkia. Kristilliset voivat tulla mukaan ja omasta puolestani myös RKP - heillä kun varsin hyvä puheenjohtaja nykyisellään on.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Muistaakseni Kokoomus on ollut kaikissa viime vuosikymmenten hallituksissa alkaen Holkerin hallituksesta paitsi Vanhasen I hallituksessa. Suomen aiemmin toiminut talous on mennyt rikki Kokoomuksen päästyä hallitusvaltaan käsiksi.

Ei silti demaritkaan ole juuri parempia. Molemmat puolueet joutaisivat lopullisesti oppositioon.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Mainitsemallasi huomiolla ei merkitystä.

Kaikki demari-vasemmisto-ay -akselin ulkopuoliset puolueet ovat joutuneet elämään vuosikymmenten ajan riittävässä määrin kyseisen akselin pelossa, olemaan riittävässä määrin "demareja".

Populismin suurin ja röyhkein taito kun lepää kyseisen akselin hoteissa.

Kokoomus oli pitkään ainoa puolue, joka ylipäätänsä edes uskalsi esittää leikkauksia julkisen sektorin kokoon. Lunta vain tuli tupaan aina kun demaripopulismi heräsi vastineeksi lausumaan kansaa miellyttävät sanansa.

Matias Härkönen

Yksi vika suomessa on se, että aina nähdään vika vain muissa. SDP syyttää kokoomusta hallituksen epäonnistumisesta, Kokoomus SDP:tä jne. Ja tämän takia sitten kunkin puolueen äänestäjät jatkavat omiensa äänestämistä.

Nyt pitäisi katsoa tulevaisuuteen ja paras hallitusvaihtoehto suomelle. Kun Keskusta ja Persujen yhteityö näyttää lähes varmalta, minusta suurin kysymysmerkki on juuri tuo, otetaanko mukaan sdp vai kokoomus.

SDP jatkanee uudistusten jarruttamista varsinkin julkisella puolella. Kokoomuksen kanssa taas kokonaispolitiikka siirtyisi paljon enemmmän oikealle.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #24

En usko, että välttämättä edes kovinkaan usein vika nähtäisiin ainoastaan muissa. Kukin vain painottaa näkemäänsä suurinta syytä ja yrittää tuoda sitä esille.

Mutta tarkoitit näköjään siis, että politiikassa syytellään vain muita.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

En usko että Perussuomalaiset pitävät Rkp:tä hallitukseenmenon kynnyskysymyksenä. Tuskin sellaista asiaa on tällä kertaa olemassakaan, koska siihen ei ole varaa.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Heikki,ensimmäinen hallitusvaihtoehtosi kaatuu siihen, että uudessa eduskunnassa istuu vain pari Kristillidemokraattia.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Epärealistinen tosiaan näyttäisi asia tarkistettuani kyseisen yhdistelmän toteutuminen olevankin, mutta en usko kaatuvan Kristillisdemokraattien vajaamiehitykseen. He saanevat edelleen 4-5 ehdokasta läpi.

Keskustan kannatuksen lasku on arvoitus. Parhaimmillaan 48 edustajaa ehkä. Kokoomus parhaimmassa tapauksessa 38 edustajaan. RKP puheenjohtajansa aiheuttamasta pienoisesta nosteesta huolimatta yltänee korkeintaan 10 paikkaan, jolloin päästäisiin parhaimmassa tapauksessa 100-101 edustajan hallitusenemmistöön.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Melkeinpa hallituskoalitiota tärkeämpää olisi, että ministeripaketti laitettaisiin käytännössä kokonaan uusiksi. Käytännössä jokainen edellisen kolmen hallituksen ministeri on epäonnistunut tehtävässään ja omaa liike siteitä aiemmin tehtyihin ratkaisuihin, että aito uudistuminen, jota Suomi välttämättä tarvitsee, olisi mahdollista.

Puhtaalta pöydältä ja uusin voimin eteenpäin!

Matias Härkönen

Yksittäisen ministerin vaikutus voi tosiaan olla huimaava. Muutamia suosikkeja itselläni olisikin jo. Pääministeri nyt varmasti on Sipilä, mutta muista suosikkejani voisi olla kokoonpanolla keskusta - persut - kokoomus

Sisäministeri: Timo Soini
Valtiovarainministeri: Elina Lepomäki
Ympäristöministeri: E-R Korhola
Puolustusministeri: Jussi Niinistö
Ulkoministeri: Alex Stubb

Näissä jo hyvä pohja.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Hyvä? Oletko vakavissasi? Itse näen noiden kaikkien vievän osoittamallasi paikoilla Suomea huonompaan päin. Ehkä Stubbia lukuunottamatta. Ympäristöministeriksi suomen kovaäänisin ympäristönsuojelun vastustaja, sisäministeriksi ahdasmielisyyden airut (ok, joku Halla-aho olisi huonompi), valtionvarainministeriksi nuori markkinatalousintoilija... Mielummin valtionvarainminisreriksi Vartiainen vaikka en hänenkään ajatteluaan monessa suhteessa sulata.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #35

Ihan vapaasti saat esittää omat listasi. E-R on ajanut järkevää ilmastopolitiikkaa, ei vihreiden unelmahöttöä. Taitaapa olla jopa yksi suomen oppineimmista alallaan. Sisäministeri päättää paljonkin maahanmuuttopolitiikasta ja sisäisen turvallisuuden asioista. Näissä Soini voisi olla juuri oikea mies kohdallaan. Stubbin vahvuudet ulkopolitiikassa ja Niinistön osaamista puolustusasioissa tuskin kukaan kiistää?

Ja nimenomaan Elinan kaltaista innovatiivista ja osaavaa nuorta naista valtiovarainministeriö kaipaa.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #38

Elinan suhteen olen kyllä täysin samaa mieltä ja oikeastaan muutoinkin listasi kanssa. Stubb olisi hyvä ulkopolitiikassa.

Mutta mitä siis "jätettäisiin" Keskustalle, vaalien todennäköiselle voittajalle? :)

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #42

Niille jäisi pääministerin lisäksi loput paikat. Ei sillä niin väliä ainakaan minulle, kuka tuon jälkeen missäkin asemassa....

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #45

Juu pääministerin toki saisivat ja kelpo pääministeri Sipilästä mahdollisesti tulisikin.

Esiin nostamies ministeripestien vuoksi Kokoomuksena ja Perussuomalaisina jopa luopuisin muista vaateista hallituksessa kokonaan.

Ehkä opetusministerin paikka puoliksi noille kahdelle puolueelle. Kokoomuksesta Sanna Lauslahti ja Perussuomalaisista toivottavasti eduskuntaan nouseva Sakari Puisto, vaikka epätodennäköistä olisikin, että hänet ensimmäisen kauden edustajana ministeriksi valittaisiin.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #49

Sinänsä hauskaa, mutta en miettimälläkään keksi keskustasta yhtään hyvää ministeriä sipilän lisäksi... Rehn Ei, Väyrynen Ei, Vanhanen Ei... ei ei ei.

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

Jotenkin itse ajattelisin, että Demarit ja Perussuomalaiset sopisivat talouslinjaustensa vuoksi paremmin samaan hallitukseen kuin Kokoomus ja Perussuomalaiset, joten oma veikkaukseni on Keskusta-Persut-Demarit parilla pienpuolueella höystettynä.

Matias Härkönen

Itse taas näen, että Kokoomus on lähempänä persuja tai ainakin omaa ajatusmaailmaani. Demarit minulle se huonoin vaihtoehto huonoista. Niin myös suomelle.

Mutta miksi ihmeessä pienpuolueita mukaan jos kannatus kolmella puolueella on reippaasti yli 50%? Esim. 23 + 17 + 15 kannatuksella kannatus olisi 55% yhteensä. Se riittää.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Matias!

Jos Sipilä kepun mahdollisesti ollessa vaalien jälkeen suurin puolue (mikä sinänsä ei vielä ole lainkaan varma;-)) olisi typerä ja haluaisi demarien olevan 4 vuoden kuluttua 30 % puolue, hän muodostaisi juuri esittämälläsi tavalla kootun porvarihallituksen.

Mutta kun Sipilä ei ole typerä!

Veikkaisinkohan kokoonpanoa kepu, sd, vihreät, rkp ja vasl. Tekee vähän yli 50 %.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #40

En usko että uskot tuohon kokoonpanoon itsekään...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mikäli kokoomus olisi ollut viimeiset 8-vuotta oppositiossa ei nyt vaadittaviin leikkauksiin olisi mitään tarvetta. Aina kun kokoomus on ollut hallituksessa on valtiontaloudesta jäljellä vain savuavat rauniot. Vanhasen porvarihallitus, VV-ministerinä Katainen, kylvi siemenet tähän lamaan, velkarahalla tehtiin verohelpotuksia hyvätulosille ja nyt on laskun maksun aika ja kokoomus haluaa maksattaa sen laskun kaikkein pienituloisimmille ihmisille.

Matias Härkönen

En todellakaan ole tyytyväinen Kokoomuksen harjoittamaan politiikkaan, mutta vielä vähemmän demareihin, jotka vielä pakolla halusivat vassarit hallitukseen.

Mutta nyt katsotaan eteenpäin.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

"Mikäli kokoomus olisi ollut viimeiset 8-vuotta oppositiossa ei nyt vaadittaviin leikkauksiin olisi mitään tarvetta."

Tuubaa tuvan täydeltä. Vähintään yhtä paljon, mutta todennäköisesti enemmän.

Leikkaustarve on kaikista olennaisimmin - niin olennaisesti että muista syistä tarvitsee puhua vasta seuraavalla viikolla - syntynyt demarihegemonisen, vuosikymmeniä jatkuneen ja julkista sektoria paisuttamasta päästyään paisuttaneen politiikan seurauksena.

Kaikkien puolueiden on ollut pakko olla riittävän "demareja" Suomen populistisimman tahon, demari-ay -akselin pelossa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tässä on toisaalta kiinnostava kuvio, eli jos hallitus rakentuisi kepusta, ja kahdesta selvästi asemiaan menettäneestä muusta suuresta, niin muistaisivatko perussuomalaiset edellisten vaalien jälkeiset muminansa häviäjien hallituksesta ja jäisivät tappionsa takia syrjään? Itse en usko niin käyvän, vaan he ottavat hallituspaikan vastaan hyvillä mielin vaikka menettäisisvätkin jokusen paikan.

Mitä yleiseen kuvioon tulee, niin luulen kolmikon olevan aika yhtäläisissä asemissa hallitukseen pääsemisen suhteen. Vaalit ratkaisevat aika paljon. Toki voi olla, että kepu yllättää kolmen suuren hallitusta odottavat ja ottaa kolmannen sijaan pari pikkupuoluetta mukaan (rkp ja vihreät), sillä se voisi olla heille monessa suhteessa helpompi ratkaisu.

Matias Härkönen

Ehkä tässä nyt ei ole niin oleellista, mitä kukin on mumissut viime vaalien jälkeen vaan se, mitä nyt tehdään. Edellinen katastrofihallitus on vältettävä.

En usko että kolmikolla on samat mahdollisuudet, sillä sdp ja kokoomus ei samaan hallitukseen enää omien sanojensa mukaan mahdu. Tämä tarkoittaa sitä, että jompikumpi siellä on. Persut taas kelpaavat sekä kokoomukselle että sdp:lle tällä kierroksella. Hyvä niin.

Vihreiden ja RKP:n nosto hallitukseen on erittäin epätodennäköistä. Luulen että tiedät sen itsekin. Mahdollista ainoastaan jos tulee erittäin suuria erimielisyyksiä, ja niin suuria erimielisyyksiä ei kenelläkään keskustan kanssa nyt tule kun heidän kannatus on mitä on. Enemmän se on keskustan nuoleskelua.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kyse on enemmänkin siitä, millä kokoonpanolla keskusta voi parhaiten sanella ehtonsa, eli heidän kannaltaan ei tilanne saa näyttää (eikä olla) sellainen, että hallitukseen tarvitaan jotain tiettyä tahoa, sillä se antaisi paljon vääntömomenttia kyseiselle taholle hallitusneuvottelujen suhteen. Mitä nyt kompuroivaan kaksikkoon tulee, niin keskustan päällepäsmäröiminä ne saattaisivat kyetä yhteistyöhön, kunhan joku muu toimii ylimpänä erotuomarina. Toki kummallekin noista olisi ehkä hyväksi jos vaihtaisivat puheenjohtajia kesällä. Stubb saattaisi jopa myöntää epäonnistumisensa ja siirtyä syrjään, Rinne tuskin.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #47

Veikkaan kyllä, että jos Stubb ei pääse hallitukseen, niin hän ei viihdy oppositiossa. Eli eroaa lienee siinä vaiheessa puheenjohtajan tehtävistä sillä verukkeella että "epäonnistui". Kyse on kuitenkin Stubbin omasta egosta (epäonnistumisesta huolimatta). Ei riitä siihen, että toimisi rivikansanedustajana, vaan siirtynee johonkin eu-tehtäviin tai lobbaushommiin.

Rinne ei siirry mihinkään ja viihtyy kyllä oppositiossakin seuraavat neljä vuotta.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Todennäköisesti muistaisi, mutta en edes tiedä, milloin olisi ollut tilanne, jolloin hallituksessa olisi ollut pelkästään voittajia.

Keskusta kun tulee olemaan voittaja ja joutunee valitsemaan kaksi kolmesta pienentyneestä eli hävinneestä isosta puolueesta.

Tuskin sitten mahdollisesti voittavaa jotain pienempää puoluetta tarvitsisi edes valita mukaan?

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Mielenkiintoinen blogi.
Oma veikkaukseni (Mikäli Keskusta tulee suurimmaksi) on Keskusta - PS - Kokoomus -RKP.

Soinin mukaan RKP ei ole persuille kynnyskysymys hallitusneuvotteluissa.

Persuilla on mielestäni 3 hyvää ministeriehdokasta: Soini (ulkoministeri), Niinistö (puolustusministeri) ja Kankaanniemi (valtiovarainministeri). Keskusta ja Kokoomus jakakoot muut paikat. Tosin Keskusta joutuisi varmaankin luopumaan omasta ministeripaikastaan RKP: n hyväksi.

Markku on tainnut jo unohtaa Vihreiden puheet ja toimet viime vaalien jälkeen?
-Persut voittivat, jäämme oppositioon!
-Isänmaa kutsuu, menemme sittenkin hallitukseen!
-Emme pysty hyväksymään tällaista päätöstä, jätämme hallituksen. Johdonmukaista ja vastuullista?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Yllättävänkin johdonmukaista. Tiedät itsekin sen ;)
Vihreät jättäytyivät ensin sivuun, mutta kun perussuomalaiset tyrivät mahdollisuutensa hallitukseen täytyi muiden ottaa vastuuta heidän puolestaan. Tuolloin asetettiin ehdot joista hallituskumppanit tieten tahtoen rikkoivat hallitustaipaleen loppupuolella, joten todettiin, että tämä oli tässä.

Ihan sama tilanne olisi tapahtunut, jos perussuomalaiset olisivat menneet hallitukseen lupauksella, ettei tukipaketteja jonka jälkeen muut hallituspuolueet olisivatkin juntanneet tukipaketit läpi. Uskon ja tavallaan toivon, että perussuomalaiset olisivat silloin kävelleet ulos hallituksesta.

Matias Härkönen

No mites tuo vastuunottaminen sujui? Noin niinkuin omasta mielestä?

Toimituksen poiminnat