Matias

Kymppihän riittää!

Vaalitaistelu käy kuumana ja lupauksia annetaan jo suuntaan ja toiseen. Yksi iso ryhmä äänestäjiä on eläkeläiset. Osa eläkeläisista saa vain takuueläkettä, joka on 743€ kuussa. Takuueläkettä saavia on suomessa reilu 100 000 henkeä.

Demari.fi kertoo tänään Antti Rinteen lupauksesta 1,5 miljoonalle eläkeläiselle.

– Nostamme takuueläkettä jos olemme seuraavassa hallituksessa. Tämän lupauksen me myös toteutamme, hän kertoi.

No, ensinnäkin tuo takuueläkkeen nosto ei koske 1,5 miljoonaa eläkeläista, vaan n. 100 000 takuueläkkeen saajaa. Rinteen ensimmäinen puhallus on siis se, että luvataan 1,5 miljoonalle ihmiselle jotain, joka koskee vain pientä osaa tästä ryhmästä.

Kuinka paljon Rinne sitten on takuueläkettä nostamassa? Vastaus on 10€. Syksyn budjettiriihessä tuo 10 euroa jo kerran kaadettiin, mutta ilmeisesti se on niin hyvä "vaaliase", että nyt Rinne on ottanut sen jo vaalilupaukseksi. Saahan kympillä kuitenkin sen 15 kiloo perunaa, kuten Antti Koskela toteaa.

Demareiden touhusta tulee mieleen hölmöläisten hommat. Ensiksi Urpilainen mokasi Kreikka lainojen ja valtiontalouden kanssa niin pahasti, että sai potkut ja suomen luottoluokituksen laskemaan. Kun Rinteellä ei ole keinoja korjata tilannetta, annetaan pieniä populistisia vaalilupauksia, joille ei nyt oikeasti ole mitään merkitystä. Kymppihän riittää viiteentoistakiloon perunaa, mutta jos muut maksut ja verot nousee sekä valtiontalous saadaan kuralle, niin eläkeläiset ovat pahimpia kärsijiä.

Toivon ettei ihmiset äänestä demareita sen takia, että saavat kympin lisää eläkettä. Tuo ei ole vastuullista politiikkaa, jolla suomi saadaan nousuun. Se on populistista politiikkaa, jolla kerätään eläkeläisten ääniä.

Mutta johan sen mäkkärikin aikoinaan ymmärsi. Kymppihän riittää.

 

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toi Mäkkäri taisi kuitenkin olla kymmenen markkaa. Toki sekin on suurempi kuin se neljä senttiä, joka indeksikorotuksen kautta lankesi lapsilisiin muutama vuosi sitten - silloin, kun ei vielä puhuttu niiden leikkauksesta.

Mutta tuollainen nallekarkeilla kalastelu on perinteistä demarien vaalitouhua. He ovat aina lupaamassa jotain pientä valtion maksamaa rahaa jollekulle taholle ennen vaaleja. Sellainen ei sisällä kovinkaan vakuuttavaa kuvaa kokonaisvaltaisesta talouden strategisesta kehittämisestä.

Lisäksi pitää huomioida, että millä mandaatilla Rinne voi asian luvata, vaikka demarit hallituksessa istuisivatkin? Tuleeko siitä kympistä siis ehdoton kynnyskysymys demarien hallitukseen menolle? No, Sipilä varmaan sen sitten hyväksyisi, kun hänellä puolestaan on tarve ottaa hommat haltuun vaalien jälkeen mahdollisimman sutjakkaasti.

Matias Härkönen

Tuo kympin korotus on helppo toteuttaa. Kokonaiskustannukset on aika pienet ja muidenkin puolueiden on helppo sitten yhtyä tähän vaatimukseen. Se ei ole sellainen kysymys, joka estäisi Rinteen pääsyn hallitukseen.

Mikä ottaa päähän, on juuri demareiden populistinen tapa kalastella nallekarkeilla. Vaikka eläkeläisiä ja heidän osaamistaan arvostankin, niin joukossa on kuitenkin suuri joukko, jolle pelkästään tämä lause voi olla äänestyspäätös.

Tarvitsemme nimenomaan kokonaisvaltaisen strategian. Ei pieniä lupauksia sinne tänne. Näistä lupauksista pitäisi nyt kaikkien pidättäytyä. Muuten meillä on hallitus kohta täynnä puolueita, jotka ovat luvanneet 100 miljoonaa sinne ja toisen tänne.

Toimituksen poiminnat