Matias

Keskusta jatkaa nousuaan, Kokoomus romahti!

  • Kuva: Yle uutisgrafiikka
    Kuva: Yle uutisgrafiikka

Yle julkaisi hetki sitten puolueiden kannatusluvut marraskuulta. Keskustan suosio on noussut ihan omiin ennätyslukemiinsa, 26,7 prosenttiin. Kokoomuksen alamäki jatkuu yli 2,1 prosentin notkahduksella 17,3 prosenttiin. SDP:llä hienoista nousua (16,1 +0,9%) ja persuilla hienoista laskua (14,3 -0,8%). Muiden puolueiden kannatukset Vasemmisto 8,9 (+1,0), Vihreät 8,3 (-0,8%), RKP 4,0 (+0,4%), KD 3,3 (+0,6) ja muut 1,1 (-0,4). Huomionarvoista on, että Vasemmisto on nyt ohittanut Vihreät.

Vähitellen voidaan alkaa vetää johtopäätöksiä. Keskusta on repinyt lähes 10% kaulan kokoomukseen ja kokoomuksen aallonpohjaa on tuskin vielä nähty. Persut ja SDP tulevat käymään kovaa kisaa keskenään sekä myös Kokoomuksen kanssa toiseksi suurimman puolueen asemasta. Nämä kolme mahtuu kaikki hyvin jopa virhemarginaaliin. Vihreät ja Vasemmisto taistelee keskenään viidennestä sijasta ja pitkälti myös samoista äänestäjistä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (54 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei muuten persut kokoomus ja SDP mahdu "hyvin" virhemarginaaliin, joksi ilmoitettiin 1,5% suuntaansa. Otos oli tälläkertaa harvinaisen suuri.

Matias Härkönen

Oho, niinpä näkyy. Yleensä tuo on jotain 3% luokkaa, joten oletin varmaan vain näin. Kiitos korjauksesta.

Toisaalta uskon kuitenkin, että todellisuudessa nuo kolme kuitenkin ovat suht samoissa asetelmissa tällä hetkellä ja kuka tahansa niistä voi voittaa. Toisen alamäki on yleensä toisen ylämäki. 1 prosentin lasku sdp:ssä voi olla prosentin nousu persuille ja toisinpäin.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

kepu,sdp,rkp,kd taitais riittää ja on vahtoehto muiden joukossa,homoliitot nostaa krisujen kannatuksen kukaties viiteen prossaan ??

Matias Härkönen

Kristillisten nousuun en jaksa uskoa. Siihen ovat pettyneitä ei kristilliset ja kristilliset.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Tuskin tuleva hallituksen muodostaja toistaa virhettä kristillisten mukaanottamisesta. Noilla tuloksilla keskusta ottaa 60 kansanedustajaa, ja demarit 35. Kun RKP kasaa vakiot 10, niin siinähän se paketti olisi jo kasassa. Toki vasemmistoliittokin olisi tuosta koalitiosta kiinnostunut!

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

En mitenkään jaksa uskoa, että Keskusta saisi vaaleissa pitkälti yli 50 kansanedustajaa vaikka näissä mielipidemittauksissa menisi paremmin.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax Vastaus kommenttiin #8

Totuus lienee juuri noin. Joka tapauksessa eduskunnassa alkanee vaalien jälkeen taas vaihteeksi remontti, kun ryhmähuoneiden seiniä pistetään uusiksi!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #11

Remontti-Reiskoille riittää paljon töitä eduskuntavaalien jälkeen.

Matias Härkönen

Näillä luvuilla jos mennään, niin keskusta voi aika pitkälti sanella ehdot. Keskustan ykköskumppaniksi veikkaisin persuja. He taitavat olla lähimpänä toisiaan. Mukaan tarvitaan kolmas suuri, eli sdp tai kokoomus. Toivottavasti näistä vaihtoehdoista kokoomus.

Jos Keskusta + persut muodostaisivat ytimen yhdessä, niin en usko että vihreillä, vasemmistolla, rkp:lle tai KD:llä on mitään asiaa hallitukseen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #10

Jos lähellekään näillä luvuilla mennään, niin toivottavasti Keskusta ei sanele ehtoja. Ylivoimaisesti suurimman puolueen pitäisi nimenomaan etsiä sellaista tapaa esittää asiat, että muutkin kokevat tulevansa mukaan yhdenvertaisina. Mikään ei ole yhteistyön kannalta tuhoisampaa kuin käyttää ylivoimaansa hyväksi.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Vihreiden kannatus sahaa tuolla tavalla, ei mitään uutta.

Veikkaan, että seuraavassa mielipidemittauksessa demarit ovat ohittaneet jo Kokoomuksen ja SDP jatkaa pientä nousua vaaleihin asti. Tässä vaiheessa alkaa olla jo nk. bandwagon effectillä vaikutusta ja demarit ovat ainakin ennen olleet taitavia hyödyntämään tällaista nostetta. Perussuomalaiset ovat jäämässä 13% puolueeksi kuten muissa "jytkyn" jälkeisissä vaaleissa. Vasemmistoliiton kohtalo riippuu lähinnä demareiden menestyksestä. Todennäköisesti se etenee kaupungeissa mutta taantuu maaseudulla.

Matias Härkönen

Persujen "homorummutus" on varmasti saanut monen liberaalimman persun jo siirtymään muualle. Toivottavasti persut jatkossa keskittyvät enemmän talouteen ja eu asioihin. Siellä on heidän vahvat linjansa tällä hetkellä ja silloin nousu voi mielestäni taas alkaa. Jos taas jatketaan raamattu/homorummutus linjalla, niin tuo 12-13 prosenttia voi olla ihan todennäköinen.

Demareiden nousuun en vieläkään jaksa uskoa, enkä sitä ymmärrä. Miksi? Sieltä ei ole esitetty yhtään järkevää lausuntoa. Ennemminkin toisinpäin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Minnehän ne väliaikaisesti persut voisivat olla palanneet?

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #9

Kyllähän tuota äänestäjien liikkumista on tutkittu.

http://matias.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176344-nain...

Persuja siirtyy lähinnä keskustaan ja persuihin siirrytään enimmäkseen demareista.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Itse pidän sitä hyvin mahdollisena mutta en silti ymmärrä syitä varmaankaan koska kaikki ei ole aina rationaalisesti perusteltua. Demareilla on paljon kannatuspotentiaalia, jota he eivät ole viime vaaleissa onnistuneet hyödyntämään. Tilanne on mennyt huonompaan suuntaan kun demarit ovat heikenneet, ehkä jo se riittää monelle demareiden äänestämisen perusteeksi? Demarit eivät ole saarnanneet "turhien byrokraattien" erottamisesta kuten muut kilpailevat "suuret" puolueet. Aika monen lähipiirissä on ainakin yksi julkisen sektorin työntekijä.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #14

Tuo on totta. Kun neljännes kansasta työskentelee julkisella sektorilla, niin tottakai sellainen puolue saa kannatusta joka suojelee heidän työpaikkojaan. Mutta ajatellaanko siinä vain itseä. Ei lapsia, eikä lapsenlapsia. Suomen julkinen sektori on liian iso. Se on fakta.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #16

Sinänsä aika mielenkiintoinen yksinkertaistus, että se olisi juuri ja vain SDP, joka pelaa julkisen sektorin pussiin. Uskaltaisin väittää, että erityisesti siellä julkisen sektorin paperinpyöritysosastolla on kohtuullisen tukeva kannatus ennen kaikkea Kokoomuksella. Samoin esimerkiksi TEHY oli pitkään Kokoomuslaisissa käsissä, mikä viittaisi siihen että silläkin julkisen sektorin osalla on kohtuullisen vahvaa Kokoomustaustaa.

Jos taas kurkkaa ruuhka-suomen ulkopuolelle, alkaa kuntien viranhaltijoilla olla järjestään Kepuleiden jäsenkirja.

Tahtoo sanoa, että näistä perinteisistä "isoista puolueista" ei yksikään koske pitkällä tikullakaan julkisen sektorin kokoon, koska niillä kaikilla on siellä omat etunsa ja äänestäjäryhmänsä valvottavana.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #23

Hyvä pointti. Ehkä SDP vain nyt on ainut, joka ei julkisesti ole uskaltanut asiaan ottaa kantaa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #24

Mitenkäs sen nyt kauniisti ilmaisisi. SDP teeskentelee olevansa vasemmistopuolue, joten sen retoriikkaan ei julkisen sektorin supistaminen suju. Kokoomus ja Keskusta taas teeskentelevät olevansa oikeistopuolueita, joten niiden täytyy ainakin yrittää esittää suhtautuvansa kriittisesti julkisen sektorin kokoon.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #23

Koskeminen ja puhuminen on kaksi eri asiaa. Puheet riittävät karkoittamaan äänestäjät.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Keskusta on kokonaisuudessaan saanut lisäkannatuksensa viimeisen vuoden aikana ennen kaikkea persuilta ja kokoomukselta.

Voisin panna pääni pantiksi siitä, että jos ei mitään aivan uutta ja ihmeellistä skandaalia tapahdu, niin persuilta saatu lisäkannatus jää sille vaaleihin asti, mutta kokoomuksesta mielikuvaprotestoinnin vuoksi karkottuneet pitkälti ehtivät palata kotiinsa. Suosittelisin galluplaitokselle spesiaalikorjauskerrointa keskustan epärealistisen nousun vuoksi.

Salettivarmaa on, että persut eivät "kilpaile" toisiksi suurimman puolueen paikasta.

Matias Härkönen

Muutokset voi olla nopeitakin. Suuntaan ja toiseen. Tänään Sampo Terho sanoi asettuvansa ehdolle. On varmasti yksi persujen äänikuninkaista ja tolkun mies muutenkin.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Kivikkoiselta näyttää Soinin hallitukseen pääsy.

Matias Härkönen

Vaikka kannatus laskenut, niin uskoisin että Soini on kuitenkin lähimpänä Sipilää ajatuksiltaan. En siis laskisi persuja vielä pois hallituksesta, vaikka kuinka kannatus laskisi.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Liian paljon myönnytyksiä tiedossa puolueen kannalta. Näin pelkään.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #19

Mitä tarkoitat myönnytyksillä?

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #20

Neuvotteluasemat vaan heikkenee noilla kannatusluvuilla. Jos on hinku hallitukseen joudutaan esim. Eu rupumaiden tukeminen hyväksymään ym.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #21

Aivan, tuo lienee totta. Nyt olisikin hyvä päästä vähitellen keskustelemaan suomen eu-linjasta sipilän kanssa. Kuinka pitkälle ollaan valmiita tukemaan ja millä ehdoin. Tähän saakka Sipilä on pitkälti kiertänyt kysymystä ja sanonut että "tilanteen mukaan". Pitäisi olla pitkän tähtäimen suunnitelma. Jatketaanko yhdentymistä kohdin liittovaltiota ja kuinka pitkälle ollaan valmiita menemään. Ja jos mennään, voiko persut allekirjottaa sipilän linjan?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #22

Muutama mielenkiintoinen tapahtuma odottaa vielä keväällä.

1) EKP ilmoittaa aloittavansa valtiolainaostot (jollei tee sitä jo tänään, videolinkit eivät toimi - ja siellä on tiedotustilaisuus parhaillaan menossa... grrr). Eli lisää yhteisvastuuta. Ilmoitus tullee viimeistään helmi-maaliskuun paikkeilla.

2) Suomen talous jatkaa pakittamista. Muut tarjoavat palkkaleikkauksia.

3) Kreikassa voi olla vaalit niinikään keväällä. Syrizan Tsipraksesta tulisi tuolloin kaiken järjen mukaan pääministeri ja eurokööri saisi ruveta neuvottelemaan luottojensa alaskirjauksista (ei tienattukaan).

Toisin sanoen, eurojäsenyydestä syntyy sontaa Suomelle aivan reippaanlaisesti. Kovin kysymys on, ostaanko sitä pitää esillä riittävästi ja kansantajuisesti - sortumatta kuitenkaan helppoheittoihin.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #28

Hyviä pointteja. Kun saadaan Eu ja talouspolitiikka puheenaiheiden keskiöön, niin persutkin saattavat olla vahvoilla. Toinen asia on sitten, jaksaako kansa enää kuunnella. Homot kyllä kiinnostaa (eikä siinä mitään), mutta talous ja eu asiat ei jostain syystä sa huomiota suurella osalla.

Pyritään tässä muutokseen.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Jos punamulta vihreineen saa reilusti yli puolet eduskuntapaikoista, Soinin ministerihaave jää haaveeksi.

Matias Härkönen

Punamultaa ei suomessa tulla näkemään pitkiin aikoihin. Se vaatisi yhteistyötä joko vihreiden tai vasemmiston kanssa. Molemmat mahdottomia hallituskumppaneita tänä päivänä kun pitää tehdä suuria uudistuksia. Kyllä "porvarihallitusta" pukkaa muodossa tai toisessa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Seruraavien vaalien alla eivät keskusteluaiheet ainakaan lopu puolueilta ja ehdokkailta näillä näkymin. Toivottavasti vain pysyttäisiin asiassa ilman suurempia populistisia heittoja ja turvattaisiin äänestäjille parempaa kuluttajansuojaa takinkääntöjä silmällä pitäen.

Matias Härkönen

Vaikka meillä ei ole blokkivaaleja, niin puolueet voisivat ainakin alustavasti sopia tietyistä asioista ja mielekkäistä hallituskumppaneista ennen vaaleja. Sixpäckin sekoilut on nyt nähty, ja tällainen ei ainakaan saa toistua.

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Veikkaukseni pitää, hallitukseen menee keskusra, demarit, vihreät ja rkp.

Matias Härkönen

Toivottavasti tuo veikkaus ei mene läpi :D

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Spekulaatiot on vain ajankulua ja viihdettä. Odotellaan ensin vaalitulosta.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #47

Hauskempaa tää on kun iltasanomien viihde osasto :D

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jotun näkemys on näillä kannatuslukemilla todennäköinen vaihtoehto. Tosin Vasureiden ja Vihreiden välillä voidaan käydä kauppaa siitä kumpi tulee "halvemmalla" mukaan. Rkp:n hinta on aina sama.

Matias Härkönen

Ainut mikä voidaan periaatteessa laskea todennäköiseksi on keskustan hallituksessa ole. Muu taitaa olla pitkälti spekulaatiota. Jos nyt tälle jotun linjalle mentäisiin, niin uskon enemmän vihreiden yhteistyökykyyn Keskustan kanssa kun vasemmiston. Ylipäänsä ihmettelen, että vasemmisto sopisi kenenkään muun hallituskumppaniksi kuin ehkä demareiden. Sen takia en nykyistäkään sikspäkkiä ole koskaan ymmärtänyt. Vasemmisto ja kokoomus samassa puolueessa. Ei vaan tapahtuisi muualla maailmassa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #36

Vasemmistoliitto on demareiden kylkiäinen. Demarit haluavat sen mukaan varsinkin, jos Keskusta on muuten aivan ylivoimainen. Keskustalle Vasemmistoliitto on kohtuullisen hyvä kumppani koska näiden puolueiden edustajat tulevat usein samoilta alueilta. Vihreät on pääosin suurten kaupunkien puolue, joten samanlaista yhteisymmärrystä aluepolitiikasta ei helposti synny.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #38

Demarit saivat jo viimeksi kylkiäisenä vasemmiston mukaan. Seurasi vain kurjuutta entistä enemmän ja suomen talous aivan kuralla. Toivottavasti vasemmistoa tai demareita ei nähdä hallituksessa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #39

Suomen kurjistamisen aloitti nimeenoman Vanhasen/ Kiviniemen porvarihallitus. Kepusta ei ole, eikä ole koskaan ollut tämän maan uudistajaksi. Mikäli kepun hallinnassa mennään seuraavat neljä vuotta kaikki valtiolta liikenevä raha kärrätään kepun kannattajille maakuntiin, tuulivoima käy hyvänä esimerkkinä tästä ja välttämättömät rakenneuudistukset varsinkin teollisuudessa jää tekemättä ja syöksy senkun syvenee.

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto Vastaus kommenttiin #43

Varmaan lienee vain se, ettei mikään tule muuttumaan. Edes tämä Sipilän siivellä valtaan palaava Kepun kauhukabinetti ei taida pekkaroinnillaan kyetä valtiota saattamaan maksukyvyttömäksi.

Veronkorotukset ovat leikkauksia ja ylimääräisten hallintoportaiden luominen on hyvinvointipalveluiden kokonaistarvetta vähentävä rakennemuutos. Jättäkää nyt herranjumala äänestämättä ja antakaa sitä kautta selkeä signaali ylöspäin, että tätä konsensuspaskaa ei enää haluta lisää.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #45

Muuttuu ainakin se, kelle valtion rahoja jaetaan. Keskusta kuppaa maakuntiin, kokoomus yrityksille :D

Mutta juu, ei voi äänestämättä jättää kun sitten antaa kaikille muille äänivallan. Kun kaikki ei kuitenkaan jätä äänestämättä. Ja signaalit ei ole ennenkään menneet perille. Ei heitä signaalit kiinnosta. Muuten ois varmaan tehty moni asia toisin.

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto Vastaus kommenttiin #46

Kokoomus antaa asutuskeskusten palveluyrityksille, Keskusta antaa maaseudun alkutuottajille, mitä välii tällä sitten isossa kuvassa on, jos olemattoman jakamista jatketaan entistä intensiivisemmin. Hyvinvointivaltio uskomatonta kyllä tarkoittaa palveluita myös maaseudulla asuville valtionosuuksilla rahoitettuna ja harva uskaltaa vastustaa tätä lottovoittajien yhteiskuntajärjestelmää elävältä nyljetyksi tulemisen pelossa.

Nukkujat on volyyminsa puolesta vielä nykyisellään helppo sivuuttaa "syrjäytyneinä", joita ei vain kiinnosta. Kaveri kuitenkin kertoi, että nettideiteissä kannattaa todellisista mielipiteistään huolimatta kertoa äänestävänsä Kokoomusta, niin on kotkottajien emättimet kosteina.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #49

Ai että Kokoomuksen avulla sais naisiikin. Jotain uutta :D

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Vihreiden ja Vasureiden hallituspako ei näytä parantaneen kummankaan asemia. Vasureille ei varsinaista vahinkoakaan syntynyt. Vihreiden hallituspako käynnisti odotetusti KokDemin ympäristönvastaiset toimenpiteet, joka ei sekään tuonut Vihreille lisäkannatusta.

Keskusta on melko tavoittamattomalla karkumatkalla. Kokoomus ja demarit kisaavat kakkospaikasta. Persut yrittävät enää sinnitellä yli 10% tasossa. Todennäköisesti seuraavissa kuntavaaleissa Persut kisaavat Vasureiden ja Vihreiden kanssa tasaväkisesti sijoista 4-6.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Vaaleihin on kuitenkin vielä matkaa ja kannatuslukemat voivat muuttua hyvinkin moneen kertaan vielä kevääseen mennessä. Seuraava hallitus joutuu myös tekemään erittäin kipeitä ja vaikeita ratkaisuja, joten ensi vaalikaudella voidaan joutua uusiin vaaleihin kuten ruotsissakin on käymässä!

On mielestäni sääli että tasa-arvoinen avioliittolaki joka koskettaa kuitenkin pientä marginaalivähemmistöä, on noussut niin tärkeään osaan. Koska talousasiat koskettavat meistä jokaista ja niiden pitäisi tällä hetkellä olla kaikista tärkeimmät!

Matias Härkönen

Avioliittolakiin on helppo ottaa kantaa. Se on vain omantunnon kysymys, johon jokaisella on mielipide. Pöytäkeskusteluissa siitä on helppo puhua. Olen erittäin tyytyväinen että laki meni läpi. Ensinnäkin se on tätä päivää ja toisekseen juuri siksi, että nyt voidaan ehkä viimeinkin keskittyä muuhun.

Mutta koitappa keskustella talousasioista "tavallisen talliaisen" kanssa. En ole taloustieteilijä, enkä edes kovin fiksu siellä päässä, mutta se tietämättömyys mikä ihmisillä talousasioista ylipäänsä on, on jotain aivan käsittämätöntä. Edes omassa kaveripiirissäni, joka pitkälti nykyään koostuu korkeastikoulutetuista ihmisistä (suurin osa jopa KTM:miä), niin talouden perusteet ja seuraaminen on aivan retuperällä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Olen huomannut aivan saman asian. Kun yrittää selittää korkeastikin koulutetuille tai yrittäjille, ettei valtion kuuluisi velkaantua, vaan valtiolla pitäisi olla oma keskuspankki joka luo kaiken rahan tyhjästä, saan ihmetteleviä katseita ja ilmeet kertova etteivät edes yrittäjinä toimivat ymmärrä kovinkaan paljon valtiontaloudesta. Saatikka että näitä asioita yrittäisi selittää tavallisille kansalaisille!

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Tässä taas tavallisen tallaajan mietiskelyä.
Näissä galluplukemissa (60% ilmoittanut kantansa) näkyy tämä hurjasti rummutettu "tasa-arvoton" avioliittolaki. Sinänsä niin lesbojen kuin homojenkin kuten kaikkien vähemmistöjen oikeuksista pitää huolehtia tasa-arvoisesti mutta pitää tarkemmin harkita miten tasa-arvo eri tapauksissa toteutuu.
Samat joukot, jotka kiivaasti haluavat maahamme erilaiset kulttuuritaustat ja erilaiset arvopohjat ( myös avioliiton suhteen) omaavia maahanmuuttajia, eivät huomaa että heidän kiivaasti ajamansa "tasa-arvoinen" avioliittolaki jakaisi kansaa voimakkaammin kahteen leiriin, länsimaisen kristillisen etiikan omaaviin ja vahvan heteroperheyksikköä vaaliviin maahanmuuttajiin.
Uskon, että Ruotsissa suurimmat ongelmat syntyvät juuri maahanmuuttajienkin kohdalla arvopohjasta.

Käyttäjän HannuLehto1 kuva
Hannu Lehto

Mitä väliä sillä on mikä puolue voittaa. Lukekaapa allaolevaan blogi
http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kaytt...

Matias Härkönen

On sillä aika suurtakin väliä, vai haluatko että kommarit saa vaikka 100% edustuksen?

Toimituksen poiminnat