Matias

Ruotsidemokraatit kaatamassa Löfvenin hallituksen?

Syksyn vaaleissa ruotsidemokraatit (SD) tekivät oman "jytkynsä" saaden 49 paikkaa valtiopäiville sekä lähes 13% kannatuksen. Tämä ei tietenkään sopinut perinteisille puolueille, vaan yhteen ääneen julistettiin heti, että SD:tä ei kuunnella missään asioissa. Ruotsalaisten suuri "protesti" vallitsevaa maahanmuuttopolitiikkaa vastaan meni siis kuin kuuroille korville. Ruotsin blokkivaalien johdosta, ruotsidemokraatit saivat kuitenkin vahvan vaankieliaseman ruotsin politiikassa. Löfven johtaa vähemmistöhallitusta.

Kuten ennakkoonkin on arveltu, niin Löfvenin suurin haaste tulee olemaan budjetin läpi saaminen budjettiäänestyksessä. Ruotsissa on perinteisesti äänestetty niin, että hallitus puolueet, oppositioblokki, sekä blokkien ulkopuolelle kuuluvat puolueet ovat tehneet ja äänestäneet omaa budjettiehdotustaan. Näin esim. Reinfeldtin vähemmistöhallitus sai omat budjettiehdotuksensa läpi. Kun ruotsidemokraatit äänestivät omaa budjettiehdotustaan, oppositioblokki omaansa ja hallitus omaansa, niin hallituksen esitys sai lopulta eniten ääniä.

Ruotsidemokraatit eivät tällä kertaa tuo omaa budjettiesitystään valtiopäiville. Sen sijaan he ovat luvanneet äänestää sen budjetin puolesta, joka parhaiten sopii heille. Vaihtoehtona on myös äänestää "tyhjää", jolloin hallituksen esitys voittaisi. Tällä hetkellä ainakin ruotsidemokraattien kenttäväki haluaisi tutkimusten mukaan äänestää opposition mukana ja näin ollen kaataa hallituksen. Mikäli opposition äänet voittavat, on Löfven luvannut että ei jatka pääministerinä. Hän ei aio olla pääministeri, joka toteuttaa opposition budjettia.

Ruotsissa äänestetään budjetista huomenna. Ruotsidemokraattien valtiopäiväryhmä tapaa tänään klo 16:30, jonka jälkeen he ovat luvanneet kertoa, miten huomenna äänestävät.  Paineet ovat kovat. Opposition budjettikaan ei ole sellainen, jota ruotsidemokraatit olisivat halunneet ja media onkin jo kirjoittanut vaalilupauksista, jotka ruotsidemokraatit "pettäisivät" jos äänestäisivät opposition mukana. Äänestääkö tyhjää vai kahdesta "huonosta vaihtoehdosta" sitä parempaa ja samalla viedä ruotsi uusiin vaaleihin?

Joka tapauksessa, tänään selviää mikäli ruotsin hallitus kaatuu huomenna. Asiaa voi seurata livenä vaikka täältä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Matias Härkönen

Jos joku vielä sattuu lukemaan, niin SD päätti äänestää opposition mukana ja kaataa hallituksen.

Hyvä homma minusta. Heidät eristettiin täysin vastuuttomasti. He lupasivat myös jatkossa kaataa kaikki hallitukse, jotka eivät tee yhteistyötä heidän kanssaan.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/live-sds-budgetb...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

SD on ahdistuneiden, naivien, pelokkaiden ja passiivisaggressiivisten ihmisten räkyttäjäpuolue jolla on vielä pitkä tie yhteistyökykyiseksi ja aikuiseksi kumppaniksi. Kaatakoot hallituksen mutta opetelkoot omasta puolestaan kypsyyttä.

Ihmetyttää, että miksi Suomen nuoren nuivalistopolven silmissä nuo SD:n kundit ovat jotain puolijumalia, sellaisia yläasteen isoveljiä joiden sanomisia toistellaan ihastuneina.

Mahtaakohan Ekeroth vallankahvaan päästyään karkoittaa raskaista veropetoksista tuomitun maahanmuuttaja-äitinsä ensimmäisenä...

Matias Härkönen

SD:llä on kiistämättä ollut omat ongelmansa. Se on kuitenkin osoittanut, että haluaisi tehdä yhteistyötä ja on valmis kompromisseihin. Eilenkin se kertoi nöyrästi, että ymmärtävät ettei 13% kannatuksella voi vaatia kaikkea, mutta haluaisivat edes tuulla kuulluksi. Kun katsoo SD:n vaaliohjelmaa, ei se ole sen hullumpi. Ruotsin media on vain saanut heidät leimattua ja eristettyä täysin. Tämä ei demokratiassa ole oikein. Oli asioista mitä mieltä vaan.

Löfven puhui mielestäni itsensä pahasti eilen pussiin. Kun SD sanoi, että he eivät haluaisi nähdä Vihreitä (MP) hallituksessa, Löfven sanoi että SD on käsittänyt demokratian pahasti väärin, jos he haluavat ajaa hallituksesta demokraattisesti valitun puolueen pois. Ei tainnut Löfven ja kummpanit tajuta, että samaa he tekevät SD:lle.

Puolijumalia ei SD:n kaverit ole. Osa täysin idiottejakin, mutta monesta asiasta olen myös samaa mieltä. Kuten 800 000 ruotsalaistakin, joita ei kuunnella.

Toimituksen poiminnat