Matias

"Älykköpuolue" suomeen?

Suomen poliittinen kenttä on monilta osin sekaisin. Perinteisiin puolueisiin ei luota enää ketään, mutta todellisten vaihtoehtojen puuttuessa pysytellään kiinni tutussa ja turvallisessa. Perussuomalaiset olivat piristävä tuulahdus politiikkaan, mutta sielläkin arvomaailma on monilta osin vanhoillinen. Pienpuolueet, kuten Muutos2011, rakennettiin ihan "väärille" arvoille. Kun puolue sai alkunsa maahanmuuttokriittiseltä keskustelupalstalta, on selvää ettei siitä voi syntyä "kansanpuoluetta".

Millaista puoluetta suomi sitten kaipaa? Oma ehdotukseni on ns. "älykköpuolue". Tarvitsemme ison ryhmän taloustieteilijöitä, professoreja, työelämän vaikuttajia ja muita mielipidevaikuttajia yhden puolueen alle. Tällaisen puolueen talouspolitiikka perustuu lukuihin ja talousteorioihin, eikä omiiin arvoihin ja "musta tuntuu" fiiliksiin.  Arvopoliittisissa kysymyksissä puolue olisi liberaali. Erityisesti painotettaisiin yrittäjyyttä kaikilla asteilla ja tehtäisiin siitä mahdollisimman kannattavaa. Puolue, joka luottaa osaamiseen, taitoon ja kokemukseen, mutta ei ole ryvettynyt skandaaleissa tai tottunut "maan tapoihin".

Ketkä tällaisen sitten voisi perustaa? Omia suosikkejani puolueen perustajiksi ja johtoon olisi esim. Björn Wahlroos, Vesa Kanniainen, Elina Lepomäki, Jorma Ollila, Sari Baldauf, Ami Hasan, Mika Anttonen, Kirsti Paakkanen, Sixten Korkman, Eeva Hamunen jne. vain muutamia mainitakseni. Tärkeintä on kuitenkin osaaminen ja että sitä osaamista on talouden ja yritysmaailman eri osa-alueilta.

Jos tällainen jengi perustaisi uuden puolueen, olisi medianäkyvyys taattu. Heillä olisi myös valtavasti uskottavuutta. Esimerkkejä uusien puolueiden synnystä ja nopeasta menestyksestä on euroopassa jo useita. AFD saksassa, UKIP britanniassa ja viimeisimpänä Espanjassa suosituimmaksi puolueeksi alle vuodessa noussut Podemos.

Mahdetaanko suomessa vielä nähdä vastaavaa nousua? Tilausta tuollaiselle järkipuolueelle kyllä olisi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (86 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sellaiset älyköt jotka jotain ymmärtävät, ymmärtävät pysyä pois politiikasta. Tässä se paradoksi piilee.

Matias Härkönen

Tuo on pitkälti totta, mutta luulisi että joillain näistä olisi palava halu myös muuttaa asioita. Raha-asiat monella on jo kunnossa, joten sen takia tähän ei ryhdyttäisi.

Jouni Nordman

Kannattaa pistää pellet edustamaan ja itse pysyä taustalla, sillä pellet yleensä toimivat kuin sätkynuket, eli kun narussa vetää niin he toimivat moitteettomasti.

Tämä sama pätee myös virkamiehiksi haluava, sillä jos miettii monen heistä työnkuvaan, niin kuka täysijärkinen sellaiseen haluaa. Esimerkiksi hyvänä on kaupunkien liikennesuunittelu, johon täysijärkinen ei missään nimessä mene, sillä työstä tuleva palaute on vain negatiivista. Eli valintaan pitää olla motiivi, joka yleensä on jonkun ideologian arvot, joka liikenne suunnittelussa on viherpainoitteinen.

Eli älykkö puoluetta ei voi saada aikaseksi, sillä he tietävät liian hyvin kuinka paska homma se on.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Björn Wahlroos" Miksi suomalaisen puolueen johtoon ruotsalaisia ?

Matias Härkönen

Ymmärtääkseni Wahlroos on suomalainen, jonka äidinkieli on Ruotsi ja joka muutti kirjansa ruotsiin koska tämä maa on mahdoton paikka asua. On myös menestynyt, suorasanainen ja fiksu.

Sinänsä minua ei haittaisi vaikka sinne tulisi Bill Gates jos haluaisi.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Matias Härkönen, jos sinulla olisi paremmat tiedot siitä, miten Björn Wahlroos on menestyksensä tehnyt, uskoisin ihailusi hänen menestystarinaansa kohtaan saavan melkoisen kolauksen.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #8

Wahlroos on varmasti käyttänyt kaikki kikkansa, joita arsenaalista löytyy tullakseen rikkaaksi. Samaa menoa tarvitaan periaatteessa suomelle. Wahlroossin viimeaikaiset ulostulot sen sijaan voin lähes kaikki allekirjoittaa.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi Vastaus kommenttiin #20

Matias, todistit juuri ettet tiedä. Vaikka olisitkin niin moraaliton ja rikollisella mielenlladulla varustettu (mitä en usko), että voisit nuo keinot hyväksyä, tuskin olisit niin tyhmä, että sen julkisesti tunnustaisit.

Jussi Jukola Vastaus kommenttiin #46

Kerro Kristiina, älä kätke kynttilää vakan alle. Tuollainen vihjailu ei ole mistään kotoisin eikä auta ketään mitään ymmärtämään.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Voi Nalle-parkaa, kun olin niin mahdotonta täällä!

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #58

Odottelen yhä, että joku kommentoisi nallen sanomisia ja ehdotuksia. Ei itse henkilöä ja hänen omia tekemisiään...

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #59

Voipa olla, että henkilön ja hänen tekemisiensä ja niissä ilmenevien arvojen takia ei puheitakaan jaksa ottaa vakavasti.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Valtio ei ole kuitenkaan yritys, vaikka sinänsä ymmärrän tarpeesi korostaa talouselämän vaikuttajia älykkölistallasi..

Matias Härkönen

Valtio ei ole yritys, mutta pitkälti kaikki on kiinni taloudesta. Myös se, kuinka paljon voidaan jakaa. Vasemmiston mielestä kun valtion piikkiin voidaan laittaa kaikki ja aina löytyy maksaja. Mutta maksajia ei juuri nyt ole. Maksamme velalla ja jonkun on saatava tilikirjat voitolle.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

No, julkisyhteisöjen velan suhde bruttokansantuotteessen on edelleen alle 60 prosenttia, mikä kansainvälisestikin tarkastellen on vähän. Yhdysvalloissa vastaava suhdeluku on yli 100 prosentin ja Japanissa yli 200 prosentin.

USA:laiset ja japanilaiset tuotteet (teknologiatuotteet, autot, media) kelpaavat silti maailmanmarkkinoille.

Suomella ei vastaavia vientituotteita tosin ole riittävän mittavassa määrin ja velkaantuminen pitäisi saada siksikin taittumaan.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #10

Japanilla ja Yhdysvalloilla on molemmilla oma keskuspankki. Taloutemme ei muutenkaan ole kovin vertailukelpoisia.

Argumenttina minusta tuo on muutenkin huono. Voidaan ottaa lisää velkaa, koska muillakin on! Ruotsissa tuo luku on muuten jotain 45% jos muistan oikein. Virossa taisi olla 10%.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #12

Kuten huomasit, kommentissani toivoin velkaantumisen nopeaa taittumista.

Yhdysvallat ottaa velkaa sumeilematta, mutta ei kuitenkaan käytä sitä (kommunistisesti) kansalaisten hyväksi, vaan subventoimaan omaa vientisektoriaan. Tuloerot ovatkin USA:ssa suuret kuten myös äärimmäinen kurjuus.

Kansatalouden tilinpidon kannalta viennin merkitys on vain ja ainoastaan se, että sillä kompensoidaan tuontia. Ja tällä hetkellä suurin yksittäinen tuontialue on Venäjältä ostettu energia -> energiaomavaraisuuteen pitäisi pyrkiä, jotta ulkomaankaupan alijäämä korjaantuisi.

Suomessahan ei tällä hetkellä oikeastaan ole mitään sellaista teollisuutta tai muuta toimintaa, jonka tuotteille ei löytyisi maailmanmarkkinoilla edullisempi (ja laadukkaampi) vastine.

Herkkutatitkin ovat sesonkitavaraa...

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Matias Härkönen, olet usein puhunut järkeä, mutta tuo ehdotus on niin kammottava ja järjetön, että sanat meinaavat loppua.

Etkö sinä fiksuna miehenä tosiaankaan näe, että ongelmissa ollaan siksi, että nimenomaan nämä listasi henkilöt ovat suurimmaksi osaksi juuri niitä, joiden kulissien takaisella ohjauksella Suomi on uponnut kaulaansa myöden suohon ja pahempaan ollaan menossa?

Suomen ongelmat ovat myös osittain johdettavissa siinä, että meidän jumalaksemme on noussut talous. Koko ajn puhutaan siitä, mitä talous tarvitsee. Miten talous sadaan nousuun. Miten olisi, jos välillä lähdettäisiin siitä, mitä ihmiset tarvitsevat?

Esim. ihmiset tarvitsevat työtä. Työtä, jonka palkalla pystyy elämään. Työtä, jonka ehdoilla ihminen pystyy toimimaan sairastumatta. Tiesitkö, että työviihtyvyyden ongelmat tulevat maksamaan Suomelle noin 30 miljardia vuodessa? (Tänä päivänä ilmeisesti jo enemmän, luku on muutaman vuoden takaa.) http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/109808-tyontekija-... Jotta työllisyyttä voitaisiin nostaa, olisi tietenkin saatava lisää yrittäjiä ja yrittäjät pärjäämään niin hyvin, että hillä olisi syytä ja mahdollisuuksia palkata lisää ihmisiä. Tällä hetkellä toimitaan juuri päinvastoin. Jopa siinä määrin, että mieleen pyrkii ajatus, voiko kukaan tehdä tälläisiä tyhmyyksiä vahingossa? https://www.facebook.com/matti.haverinen.96/posts/... jne. tässä kriisitilanteessa voitaisiin myös karsia karsia ne asiat, joita ihmiset eivät välttämättä tarvitse pystyäkseen elämään ihmisarvoista elämää.
Eli esim.ei Guggenheimeja, sen sijaan esim. kattava synnytyssairaalaverkko.

Mitä jos ajateltaisiin laatikon ulkopuolelta ja lähettäisiin kerrankin tekemään muutoksia kansalaisten tarpeet edellä. Käsittääkseni talouden nousukin seuraisi siinä perässä. Ei ehkä tällä jatkuvan kasvun mallilla, mutta miksi pitäisikään. Aikoja sitten on todistettu, että tietyn pisteen jälkeen elintason nousu ei enää millään lailla lisää elämisentasoa ja ihmisten hyvinvointia.

Matias Härkönen

Oliko itse ehdotus mielestäsi järjetön vai ainoastaan listan henkilöt? Nuo nyt oli vain sellaisia henkilöitä, joita itselläni ensimmäisenä tuli mieleen, kenen tekemisiä olen seurannut ja jotka ovat puhuneet suht järkeviä.

Siitä olen eri mieltä kanssasi, etteikö talous olisi se tärkein asia mitä poliitikkojen pitää ajaa. Kukoistava talous mahdollistaa töitä, hyvät työehdot jne. Riittää kun katsoo vaikka jonkun yksittäisen yrityksen menestystä. Kun menee hyvin jaetaan bonuksia, lomia voi pitää vähän ylimääräistä, kahvihuoneessa on hedelmiä tarjolla ja pikkujoulut vietetään tahkolla kolme päivää juhlien. Kun talous ei vedä, niin ensiksi karsitaan eduista, sitten henkilökunnasta ja lopulta meillä on näitä talvivaaroja jotka menee konkurssiin.

Minusta talous mahdollistaa parhaiten ihmisten hyvinvoinnin. Kun taloutemme on nyt mennyt huonompaan suuntaan, on hyvinvointimmekin laskenut. Talous tulee kuitenkin hoitaa kuntoon ihmistä unohtamatta. Tavallaan ollaan siis samaa mieltä, mutta keinot ehkä eri?

Ps. Guggenheimia ei kai kukaan järki ihminen kannata? Se on Kokoomuksen ja Pajulahden hanke.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Näyttäisi, että vaalirahoitus puolueella olisi kunnossa :)

Matias Härkönen

Säästettäisiinpä ehkä veronmaksajien rahoja :D

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Tilausta tuollaiselle järkipuolueelle kyllä olisi."

- Maailmaahan on aina hallittu nimenomaan vähällä järjellä. Adlai Stevensonia rohkaistiin aikoinaan Yhdysvaltain presidentinvaaliin sanomalla: "Jokainen järkevä amerikkalainen tulee äänestäämään teitä!" Stevenson vastasi, että okei, mutta mä kylläkin tartteisin enemmistön. Vaaleissa tälle älykölle tulikin pahasti pataan.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Jorma Kalelalla hyvä kirjoitus 'Vieläkö Suomi on demokratia' (Kanava -lehti 7/2014).

Muutama poiminta:

"Demokratia on muuttunut uskontoon rinnastuvaksi asiaksi... Puolueet ovat reagoineet hitaasti kansalaisten uudenlaiseen poliittisuuteen. Aktiivisuus ei kanavoidu puolueisiin, vaan sillä on monia kohteita... Demokratiapoliittisessa selonteossa ei puututa kolmannen sektorin tuottamaan haasteeseen... Ohjelmalla on sama heikkous kuin .. aiemmin Kansalaisvaikuttamisen politiikkaohjelmalla. Kumpikin pitää selvänä, että demokratian totuttuja muotoja ei tarvitse arvioida uudelleen... Vapaat vaalit ja parlamentille vastuunalainen hallitus eivät enää riitä toimivan demokratian kriteeriksi."

Samoja ajatuksia Kalela esittää Historiallisen aikakauskirjan jutussaan, linkki:
http://agricola.utu.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=...

Matias Härkösen ehdotelma on päinvastainen sille mitä Kalela ajaa takaa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Tällaisen puolueen talouspolitiikka perustuu lukuihin ja talousteorioihin, eikä omiiin arvoihin ja "musta tuntuu" fiiliksiin."

Ja tässä tulikin tarjoiltua kuolinisku uudelle puolueelle. Yritä siinä sitten pärjätä tylsillä faktoilla, kun kilpailijat esittelevät rinnalla omaa unelmahöttöään.

Koko nykyinen talouspolitiikka perustuu siihen, että keskivertoäänestäjä ymmärtää talousteoriasta saman verran kuin sika silinterihatusta. Siksi kaiken maailman fantsuttelut suuntaan ja toiseen menevät läpi.

Matias Härkönen

Valitettavasti asiat on juuri näin. Iso ryhmä vaikuttajia voisi kuitenkin herättää äänestäjien luottamuksen. Vaikka faktat ovat tylsiä, niin moni saattaisi luottaa näihin henkilöihin. Ja kyllä minä mieluummin vaikka Jorma Ollilan näen valtiovarainministerinä Urpilaisen, Rinteen tai Kataisen sijaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Suomessa rakastetaan "älykköjä" samalla tavoin kuin Venäjällä kylähulluja. Joka oksalla on professoreita ja eksoottisten aiheiden tohtoreita, joiden oikkuja suvaitaan kiitettävästi. Vaan puoluetta heistä ei saa - oletko kuullut, että kaksi ekonomistia olisi joskus samaa mieltä?

Matias Härkönen

Tuo on osittain totta, mutta myös median tekemä mielikuva. Aina kun jotain tapahtuu, niin jonkun alan professori siellä on kommentoimassa.

Mitä tässä haen takaa, on kuitenkin se että iso ryhmä eri alan asiantuntijoita perustaisi oman puolueensa. Yritysjohtajia, mielipidevaikuttajia, asevoimien päällystöä, professoreita, oppineita ja menestyneitä ihmisiä. Sellaiset, jotka ovat osaamisensa jo monella elämänalueella todistaneet. En kaipaa enää yhtään opettajakoulutuksen saanutta pitämään huolta valtion rahoista.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Pinnalliseen menestykseen tuijottaminen on ehkä se, joka minua tässä maassa eniten risoo. Kaikilla on asiantuntijuudesta joku lappu, vaikka eivät mitään osaisi tehdä. Jenkkiläinen kaverini nauroi, kuinka vessankin puhdistukseen tarvitaan tässä maassa joku leimalla varustettu paperi.

Yhteiskunta ei todellisuudessa pyöri menestyjien vaan keskinkertaisuuksien ja tietyllä tavoin myös syrjäytyneiden ja häviäjien varassa. Meitä on 99 prosenttia, joten asioiden tulee tapahtua meidän ehdoillamme. Siksi "menestyneet ihmiset" hiiteen puolueiden johdosta! Jos eivät osaa kaivaa itsestään esiin omaa keskinkertaista inhimillisyyttään.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #31

Miten menestys ja inhimillisyys liittyvät toisiinsa? Eikä menestynyt ihminen voi olla myös inhimillinen?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #35

Totta kai voi. Ongelma ei ole menestyjissä vaan meissä, jotka sitä vierestä tuijotamme. Emme hyödy siitä vielä mitään, että korkeat asiantuntijat ja tutut nimet meitä johtavat. Jotain hauskaa pitää olla meilläkin.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #38

Mutta hyödymmekö siitä sitten, että "asiaa tuntemattomat" johtaa meitä, lupailevat kaikkea kaikille, eivätkä tee mitään?

Kun olemassa on lähinnä huonoja vaihtoehtoja, näkisin mieluummin johtotehtävissä itseäni viisaampia ja elämässään menestyneempiä, entä kuin jotain tyhjänpäiväisiä politiikon uraa hehkuttavia.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Nuorsuomalaiset perustettiin parikymmentä vuotta sitten. Kokemukseni perusteella liberaalien älyköiden markkinaosuus Suomessa on 2-3%. Sen varaan ei puoluetta voi perustaa. Tarina on kovin tuttu, sillä olin perustajajoukossa mukana.

Matias Härkönen

Ajat muuttuu. Parikymmentä vuotta sitten Suomi oli ihan eri maa.

Ja jos sinä olit mukana, niin eihän tuo ihme ole että kannatus jäi vähän jälkeen :D

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ha, ha, ha... pitäisi aina olla vain "oikeanlaisia" älykköjä. Börje parka...

Pulma kai on jo siinäkin, että meille oikeanlaiset älyköt riippuvat siitä keltä kysyy ;)

Yhden "älykkö" on toisen "hullu", joten se siitä...?

**************************************
Täytyy myöntää että "Älykköpuolue" kuulostaa super-narsistiselta psykopaattipuolueelta jopa omiin korviini...... kiva idea sinänsä mikäli löydät ison kasan "valistuneita idealistisia itsevaltiaita" tahi "supersankarillisia isänmaanpelastajia" ihan noin vain... ehkä tuttavajoukostasi löytyy ;) Ja meidän muiden vain täytyy uskoa että toki he ajattelevat ihan "isänmaan puolesta" tahi kaikkien muiden parhaaksi ja sitä rataa...... oma naiivi usko voisi olla reippaasti koetuksella elleivät verhoaisi tarkoituksiaan todella hyvin ( toki voisit löytää niitä "isänmaan toivojakin", mutta eppäilen pahasti enkä edes ihan piruuttani tällä kertaa).

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #28

Tuo on hyvä pointti. Mietin tuota nimilistaa jo kirjoitusta kirjoittaessani, kun ajattelin että se kuitenkin vie kaiken huomion. Nämä tietysti kuvastavat omaa näkemystäni. Jos tällaiset "älyköt" päättäisivät suomessa kuitenkin laittaa hynttyyt yhteen, niin voihan se olla että sieltä saadaan ihan erilainen ryhmä ja maailmankuva.

Espanjan uuden puolueen perusti ehkä hieman vasemmalle kalleellaan oleva professori. Saksassa tuo ryhmä koostuu "talousviisaista", jotka ovat eri mieltä europolitiikasta ja UKIP tietysti ratsastaa maahanmuutolla.

Pointtina kai se, että "tyhjästäkin" voi nousta täysin uusia puolueita jos halutaan ja saadaan oikeat tyypit vetämään sitä. Mutta oikeanlainen tyyppi tulisi varmasti olla joku, jolla uskottavuutta ja kokemusta.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Onneksi en koe nusujen menestymättömyyden olleen oman julkisen maineeni syytä. Sitä kun ei ollut. Silloin vain havaitsi, ettei älyllinen ratkaisukeskeisyys ja liberaali arvomaailma löydä Suomesta kovin laajaa kannatusta.

Paljon helpompi on löytää änkyröiviä konservatiiveja niin vasemmalta kuin oikealta. Populistiseen tuubaan uskovia lyötyy parikymmentä prossaa ihan helposti. Siitä jos mistä on älyllisyys kaukana. Usko pois. Älykköliberaaleja löytyy Suomesta enintään 3%. Viherliberaaleja sentään jo kymmenkunta prossaa. Älyköiden määrää Vihreiden joukossa en arvioi.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #48

Populistinen tuuba on mielestäni mielenkiintoinen käsite. Vaikka populismi vahvasti liitetään suomessa perussuomalaisiin, minusta kaikke puolueet ovat tietyllä tapaa populistisia. Kalastelevat ääniä tyhjilla lupauksilla, ilman että on mitään aikomustakaan toteuttaa niitä.

Uskallan väittää, että tuollainen puolue vosi hyvinkin saada suomessa jo vuodessa 11-16% kannatuksen. 2-5% kokoomuksen äänistä, 3-4% persuilta, 3-4% keskustalta, 1% Rkp:ltä ja 2% vihreiltä. Muut äänet lähinnä hajaääniä sieltä sun täältä + nukkuvilta. Vasemmisto ja kristilliset ovat uskossaan vahvoja, joten sieltä ei varmaan paljoa. SDP:ltä taas kaikki fiksut on jo lähteneet.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kirjoitin nusupuolueen ensimmäiset säännöt ja hoidin rekisteröinnin oikeusministeriöön. Kyllä ne sitten nopeasti muutettiinkin ja homma luisui hienon alun jälkeen muutenkin alamäkeen. Börje ja minä pelastauduimme tänne Puheenvuoron vihreälle oksalle, mutta moni nusu pyörii järjestelmän rattaissa vieläkin.

Veikko Kuivanen

Muistan Nusu-ajan erittäin hyvin. Olin silloin ja olen edelleenkin ihmeissäni siitä raivosta, jolla esimerkiksi HS sitä vastusti, jo puolueen nimestä lähtien. Nusut astuivat ajatuksineen liian monille varpaille, kuten täällä onkin jo todettu. Kaikki löysivät siitä jotain vastustettavaa, suurin osa kai Mark Andessonin tyyliin uskoi mediarummutusta puolueen "äärioikeistolaisuudesta", josta oman käsitykseni mukaan nusut olivat sangen kaukana. Silloin alkoi tuo tahallinen termien sekoittaminen, jolloin hieno aatteellinen liberalismi saatiin näyttämään "oikeistolaiselta", kun se uskalsi luottaa yksilön kykyihin.

Lisäksi nusujen epäonneksi puolueen kansanedustajat eivät olleet ns. vetävimmästä päästä. Jukka Tarkka on kuivakan akateeminen ja Risto E.J. Penttilässä on samaa ärsyttävyyttä kuin vaikkapa Alexander Stubbissa – innostunut kaveri jolla tuntuu menevän liian hyvin.

Harmi sinänsä. Itsekin ehdin nusuja äänestää. Ja pettyä.

Tuon Matiaksen "älykköpuolueen" nimilista on sellainen, joka 20 vuotta sitten olisi voinut tuoda yhteiskuntaan uusia raikkaita ajatuksia. Tai onhan Sixten Korkmanilla sentään järki ja tolkku yhä tallella – ja hän osaa myös kertoa sanottavansa ymmärrettävästi. Oli ilo seurata muutama vuosi sitten talouskeskustelua, jossa Korkman sai Timo Soinin näyttämään täydelliseltä pölkkypäältä. Eikä se Soinin ennustus Kreikan varmasta konkurssista ja euroerosta ole vieläkään toteutunut.

Veikko Kuivanen

Pakko tarkentaa ja korjata heti edellisen kirjoituksen virhe: Elina Lepomäki toki on ihminen, jota Matiaksen listasta voisin äänestää. Hän on tulevaisuuden nimi, joskin hän on jo puolueensa (valitettavasti) valinnut.

Juhani Penttinen

"""Ketkä tällaisen sitten voisi perustaa? Omia suosikkejani puolueen perustajiksi ja johtoon olisi esim. Björn Wahlroos, Vesa Kanniainen, Elina Lepomäki, Jorma Ollila, Sari Baldauf, Ami Hasan, Mika Anttonen, Kirsti Paakkanen, Sixten Korkman, Eeva Hamunen jne. vain muutamia mainitakseni""""

Pekka Perä on saatava ehdottomasti mukaan.

Tuollainen puolue olisikin kova juttu. Hallitusvastuuta saadessaan se varmaan listaisi Suomen valtion NASDAQ -pörssiin rapakon taakse.Osakeannilla valtion velat olisi kuitattu hetkessä.

Matias Härkönen

Pekka Perä olisi varmasti erinomainen kaveri tuohon listaan. Epäonnistui tällä kertaa, mutta rakensi kyllä melkoisen yrityksen ihan "tyhjästä". Vaikka yritys lopulta meni konkurssiin, oli se monta vuotta mukana tuottamassa hyvinvointia. Aina ei voi onnistua.

Juhani Penttinen

#27

Olet oikeassa.Harmi Pekka Perän ja Talvivaaralaisten puolesta.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #30

Todellakin. Mutta suomalaiseen kulttuuriin tuntuu kuuluvan, että potkitaan potkittua. Keskustelupalstat täyttyvät perää kritsoivista kirjoituksista. Perä ei ollut syynä maailman markkinahintojen romahdukseen, talouskriisin, suomen typerään politiikkaan ja moneen muuhun seikkaan. Varmasti hän teki myös virheitä, mutta harva suomalainen olisi kyennyt siihen mitä Pekka Perä loi tähän maahan. Toivottavasti Talvivaara löytää vielä jatkajan ja Pekka Perä uusia uria ja menestystä.

Jyrki Paldán

"Tällaisen puolueen talouspolitiikka perustuu lukuihin ja talousteorioihin, eikä omiiin arvoihin ja "musta tuntuu" fiiliksiin."

Taloustiede on äärimmäisen pitkälle sovellettua tiedettä, joten varmana ratkaisuna mihinkään sitä on turha pitää. Talousnäkemyksiä on huippuprofessoreidenkin keskuudessa ihan laidasta laitaan. Useat talousteoriat ovat myös hyvin pitkälle "musta tuntuu" - fiiliksiä. Hyvänä esimerkkinä minimipalkan laskun työllistävä vaikutus, jota empiria ei tue. Toisena esimerkkinä voisi olla vaikka väite vastikkeettoman sosiaaliturvan passivoivuudesta, joka näyttää olevan täysin päinvastainen todellisuuden kanssa.

Jos tälläinen puolue kuitenkin saadaan pystyyn niin toivon että siihen saataisiin mukaan ainakin Thomas Piketty, Richard D. Wolff ja Matti Hyryläinen.

Matias Härkönen

Olet ihan oikeassa, että taolustieteessäkään ei ole yhtä suurta totuutta. Mutta kummasti auttaisi edes se, että ymmärtäisi taloustiedetttä. Katainen ei ymmärtänyt, Urpilainen ei ymmärtänyt eikä Rinne ymmärrä.

Taloustieteessäkin on sitten muutamia perustotuuksia, jotka tuntuu unohtuvan tässä äänestäjien kalastuksessa. Kuten se, että velaksi ei voi ikuisesti elää.

Jyrki Paldán

"Kuten se, että velaksi ei voi ikuisesti elää."

Tästäkin on taloustieteilijöiden parissa varsin radikaalisti eriäviä näkemyksiä. Täytyy muistaa että nykyeuroopassa velkaantuminen on korvannut rahapainon ja useiden taloustietelijöiden mielestä kierrossa olevan rahamäärän jatkuva kasvattaminen on edellytys talouden pyörimiselle. Edes siitä ei olla yhtä mieltä onko rahan syntyprosessi endogeeninen vai eksogeeninen:

http://www.talousdemokratia.fi/?q=luotonlaajennus

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Olihan Suomessa aikanaan Nusu, joka ei saavuttanut kovinkaan suurta suosiota, vaikka edustikin kutsumiasi "älykköjä", eli suomeksi taloususkovaista äärioikeistoa.

Ajatus on tietysti sikäli kiinnostava, että siten saataisiin nuo ihmiselämästä vain ohuen siivun ymmärtävät eristettyä omaan lokeroonsa, jotta he eivät enää mellastaisi norsuina posliinikaupassa, kuten tähän asti. Sitäpaitsi he saattaisivat pysytellä omassa nurkassaan, jos heitä kutsuttaisiin valheellisesti imarrellen "älyköiksi".

Kunhan nuo "älyköt" vain pitävät sitten näppinsä irti oikeasti älykkäistä ihmisistä – puhumattakaan viisaista, joita maamme nyt todella tarvitsisi.

Matias Härkönen

Mielenkintoni heräsi, joten kerro ihmeessä vaikka 5-7 nimeä, jotka itse katsoisit sopiviksi johtajiksi? Millaisen suomen he mielestäsi rakentaisivat ja miten?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mitä ihmettä, onhan meillä jo Perussuomalaiset r.p.

Matias Härkönen

Perussuomalaiset on ihan hyvä vaihtoehto ja itse äänestäisin tällä hetkellä varmaan persuja. Mutta sielläkin on sitten kaikenlaista viheltäjää joukossa. Soinin homovouhotus alkaa itseänikin jo tympimään, Hakkaraisen toilailut jne.

Politiikka ja uskonta pitäisi mielestäni pitää erossa niin pitkälti kuin mahdollista.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Älyköillä on tapana käyttäytyä epäsovinnaisesti.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Taloustieteilijät ovat oletusarvoisesti valehtelijoita. Järjellä ei ole mitään tekemistä tuon kirjoituksessa kuvatun "puolueen" kanssa. Nykyajan talousteoriat ovat vain yksi - ja kaikista harhaisin - tunnustuksellisen ajattelun muoto. Talousteoriatkaan eivät ole mitään tieteellisesti päteviä teoriota vaan uskomuksia ja dogmeja. Kaiken maailman wahlroosit ovat uskossaan vahvoja ja tästä syystä näiden höyrypäiden "ajattelua" ohjaa vakaa uskomus siitä, että he tekevät oikein, vaikka reaalitodellisuus onkin päinvastoin.

Talous"tieteen" harrastajien tarjoamat keinot "talouden pelastamiseksi" on pelkkä sumuverho eliitin vallan kasvattamisen tiellä. Eliitti siis vahvistuisi ja köyhiä sekä keskiluokkaa kyykkytettäisiin yhä enemmän. Lopulta ihmiset voisivat niin pahoin että yhteiskuntajärjestys romahtaisi täydellisesti lisääntyneen rikollisuuden, asunnottomuuden, mellakoiden ja vastaavien seurauksena.

Ihmisten hyvinvointi ja talouden hyvinvointi ovat aina kaksi eri asiaa. Kiinassa on hyvin voiva talous mutta erittäin huonosti voivat ihmiset, kun ei ole demokratiaa eikä mitään muutakaan talouden tyrannian esteenä. Wahlroosit ja muut vastaavat maanpetturit ja psykopaatit haluavat mitä ilmeisimmin Suomesta enemmän Kiinan kaltaisen ja vähemmän aidon demokratian ja sivistysvaltion.

Wahlroosien ja muiden talous"tieteen" harrastajien "ajattelu" edustaa erittäin huonoa ja kapeakatseista palikkatason ajattelua, ja on pohjimmiltaan pelkkää sokeaa talouden palvontaa. Talouteen tällaiset mainitun kaltaiset talous"tieteen" harrastajat suhtautuvat yhtä fanaattisesti ja järjettömästi kuin jotkut radikaali-imaamit suhtautuvat islamiin, eli eivät anna terveen järjen ja inhimillisyyden tulla räyhäämisensä tielle.

Matias Härkönen

Niin, toki olet oikeutettu mielipiteisiisi, mutta jos ihan tilastoja katsotaan niin aika pitkälti talous ja hyvinvointi kulkevat käsi kädessä.

Mitä tulee taloustieteeseen, niin kyllä teidän vasemmistolaistenkin ajatukset perustuvat tietynlaiseen taloustieteeseen.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Hankala juttu. Esimerkiksi yksi maailman vahvimmista talouksista on Saudi-Arabia. Hyvinvoinnin mittareilla tuo taas ei ole kovin vakuuttava. Sen sijaan jostain syystä korkean veroasteen maat keikkuvat hyvinvointimittareiden mukaan maailman parhaimpien asuinpaikkojen joukossa (mm kaikki pohjoismaat). Mutta tämä ikävä tosiasia taitaa taas sotia talousnäkemyksiäsi vastaan samoin kuin muutaman esille nostamasi nimen talousnäkemyksiä vastaan.

Kuitenkin jos yhteiskuntaa rakennetaan parhaalla mahdollisella tietämyksellä pitäisi tekijöiden luopua aatteidensa sokeista pisteistä. Vahvan aatteellinen sokeus ei auta riittämättä mihin suuntaan se sokeus sitten onkaan.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #50

Saudi-Arabian hyvinvointi riippunee millä mittareilla mitataan. Kansalaiset saavat ilmaisen koulutuksen, terveydenhuollon jne. Hyvin harva saudi-arabialainen näkee nälkää. Orjat kylläkin.

Ihmisoikeudet ovatkin sitten ihan eri juttu kun siellä noudatetaan vanhoillista wahhabistista islamin suuntausta. Mutta Saudi-Arabiasta keskusteleminen vaatisi ihan oman ketjunsa. Yleensäkin tällaisten äärivaltioden vertailu ja mukaan ottaminen keskusteluun on vähän ala-arvoista, koska ei mitenkään ole vertailukepoisia tuloksia.

Mitä tulee verotukseen, en siihen ole tässä keskustelussa puuttunut. Mutta jos talous sakkaa, niin ei siihen auta edes 100% verot.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #51

Pointtini oli oikeastaan se, että olet valinnut linjan ja esikuvat joiden näkemykset siitä mikä on hyväksi yhteiskunnalle ei täysin korreloi sen kanssa mitkä piirteet ovat olleet valtioiden menestyksen tai sen hyvinvoinnin takana. Tuo on aatteellinen ja epäilemättä eturyhmäajatteluun perustuva lähtökohta joka ei sinällään vakuuta ainakaan minua siitä, että juuri tällaisen ryhmän tulisi johtaa Suomea.

Ei silti, itse uskon, että useimpien suomalaisten puolueiden poliittinen näkemys on riittävän vahva että sillä voitaisiin auttaa suomea eteenpäin, olettaen että jatkuvat kompromissit ja päättämättömyys jätettäisiin vihdoin taakse. Eli en niinkään syytä nykypuolueita osaamattomuudesta vaan päätöksenteon puuroutumisesta.

Teitä menestykseen on monenlaisia, mutta niissä kaikissa yhteistä on se, että niille astutaan ja niillä edetään johdonmukaisesti. Menestystä ei synny sillä, että jäädään risteykseen riitelemään täytyykö elvyttää, erota eurosta, säästää tai alentaa veroja.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #54

Ymmärrän pointtisi! Mutta mikäpä ryhmä ei olisi aatteellinen? Vihreät? Vasemmisto?

Loppupeleissa kaikki varmasti haluavat pitää huolta hyvinvointivaltiostamme. Tie siihen ja mitä kaikkea se sisältää on sitten eri asia. Itselleni riittäisi kun kaikille turvataan "peruspalvelut", mutta siihen ei esim. kuulu oopperat, guggenheimit tai tuhannet turhat virkamiehet irtisanomissuojineen. Vasemmistolle nämä taas ovat "kaikkien oikeuksia".

Itse näen asiat näin. Jos rahat on valtiolla niukassa (pienemmät verot), niin ne sijoitetaan järkevästi niihin perustoimintoihin, jotka varmasti suurin osa suomalaisista allekirjoittaa. Jos rahaa on mielin määrin ja höpötyksiin saakka, niin sitä myös sijoitetaan höpötyksiin ja se on altista korruptiolle.

Sitten taas jos veroja maksetaan vähemmän, ihmisille jää enemmän valinnan varaa mihin sijoittaa omia rahojaan. Jos haluaa käydä taidemuseoissa ja oopperoissa, niin niissä voi käydä ja tukea toimintaa. Jos haluaa käydä hieronnassa mieluummin, niin voi sijoittaa rahat sinne.

Kärjistetysti voisi sanoa, että mitä enemmän veroja maksamme, niin aina joku muu päättää mihin rahasi käytät. Lisäksi kun päästään tarpeeksi suuriin veroprosentteihin, niin käy niin että maksajat lähtee tai siirtää toimintaansa muualle.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #57

Vihreät ovat yhtä aatteellisia kuin ne muutkin, ei siinä mitään. Ongelma on siinä, että jos rahamaailman johtajat tai heidän kätyrinsä pääsevät yksin rakentamaan yhteiskuntaa, maksimoidaan yhden eturyhmän tavoitteet, mutta rajallisten resurssejen ollessa kyseessä yhden ryhmien liian voimakas suosiminen aiheuttaa väistämättä ongelmia, riippumatta mikä ryhmä on kyseessä. Eli jos rakennettaisiin "älykköpuoluetta", ei se saisi olla noin selkeästi eturyhmäpuolue, vaan yhdistelmä laajempaa maailmankuvien kirjoa. Luulen, että nusujen ongelmaksi aikoinaan kävi juuri tuo, eli he näyttivät liikaa kultapossukerhon edustajilta ilman että olisivat kyenneet osoittamaan sitä, että heillä oli laajempiakin yhteiskunnallisia ja sisiaalisia ulottuvuuksia.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #60

Listallani oli vain muutamia esimerkkejä ja osa heistä toki rahamaailman huippuja. Mutta mukana on myös markkinoinnin osaamista, tilastokeskuksen johtajaa, tutkijaa jne. Mahdollisimman laajaa osaamista tietenkin tarvitaan.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #60

Jälkikäteen miettien nusujen ongelma ei ollut se mitä oikeasti oltiin vaan miltä muut saivat puolueen näyttämään. Jos virheistä pitäisi jotain oppia, niin kaikkia yhteiskunnan sikarikkaita organisaatioita ei kannata suututtaa ainakaan kerralla.

SAK sucks pinssit ja vaatimus yleissitovuuden poistosta ei löytänyt myötämieltä AY-liikkeestä. Vaatimus kirkon ja valtion erottamisesta ei lämmittänyt piispojen kylmää sydäntä.

Perustulon vaatiminen kylmäsi porvarin mieltä. Varsinkin kun Kokoomus pelkäsi olevansa suurin menettäjä. Liberaalimmat kokkarit inhosivat omaa jääräkaartiaan silloinkin.

Suututettiin me maanviljelijätkin vaatimuksillamme maataloustuen muutoksista. Keskustasta vain Esko Aho intoutui tarttumaan uusiin fiksuihin ajatuksiin ja tuli ulos "Työreforminsa" kanssa. Ja saman tien hukkui siihen.

Itse esiin manatut vihulaiset käyttivät varmaan satakertaisen määrän rahaa puolueen mustamaalaamiseen verrattuna siihen mitä puolue käytti oman imagonsa esille tuomiseen.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Ihmiset saavat aina ansaitsemansa poliitikot. Enemmistö ei ole kovinkaan kiinnostunut yhteiskunnan pitkän aikavälin menestyksestä, vaan omien saavutettujen etujen säilyttämisestä.

Tällaisen itsekkyyden tekee ongelmalliseksi se, että se toteutetaan valtion väkivaltamonopolin avulla, eli pakkovallalla. Kun vaihdanta ei ole vapaaehtoista, on käytännössä varmaa, että yhteiskunnan kokonaisetu lopulta kärsii.

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Minut pitäisi valita diktaattoriksi niin maan asiat saataisiin helposti kuntoon, demokratia on aivan yliarvostettua.

Petri Kaivanto

Kerrankin Börje Uimosen kanssa samaa mieltä. Olen toiminut nuorsuomalaisissa sen viimeiset 3 vuotta ja Muutoksessa vuosina 2011-2013 ja tunnen molempien valuviat erittäin hyvin. (Olin myös professori Arto Lahden ainoa ns. julkkiskannattaja.)

Yksi on ollut nimenomaan nuiva suhtautuminen hömppään, bumtsibumiin, halpahintaiseen populismiin ja vakava, suorastaan insinöörimäinen ja nörttimäinen suhtautuminen faktoihin. Ei tohtori-, älykkö-, asiantuntija- ja kylänviisaiden puolue voi menestyä missään ja vielä vähemmän kateellisten Suomessa.

Euroopan uudet oppositiopuolueet ponnistivat ensin porvaripuolueiden kannattajien varassa, mutta persujen sekä Espanjan, Italian ja Kreikan oppositiot ovatkin pikemmin uusi vasemmisto, jotka eivät ole suuremmin vielä rokottaneet oikeiston kannatusta.

Matias Härkönen

Nuorsuomalaisetkin sai sen kaksi edustajaa ensimmäisellä yrittämällä. En tiedä mihin kannatus sitten jäi, mutta tilausta oli ainakin silloin. Ehkä virheistä on opittu ja nyt voitaisiin kokeilla uusiksi.

Muutoksen kohdalla puolueohjelmassa on paljon hyvää. Mutta sen lähtökohdat on ihan eri asteella. En usko, että se koskaan nousee oikeasti taistelemaan paikasta eduskuntaan. Tai sitten siihen menee vuosikymmen, jotta puolueen "historia" voidaan unohtaa.

Petri Kaivanto

Risto Kuisman loikkimisella oli varmaan merkittävä osuutensa siihen, että Erkko ja muut vaikutusvaltaiset vetivät tukensa pois nuorsuomalaisilta.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Risto_Kuisma

Sitten alkoi vastaava "äärioikeistovyörytys" kuin persuja vastaan, vaikka nusut ajoivat mm. perustuloa.

Matias Härkönen

Täytyy tutustua liikkeeseen ja sen historiaan vähän paremmin. Itse olin tuolloin liian nuori ja asuin ruotsissa, joten vähän ohi on mennyt tuo toiminta ja sen taustalla vaikuttaneet tahot. Mutta idea taisi olla vähän sama, mitä tässä nyt itsekin ehdottelen.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Aika paljon samaa tosiaan oli. Silloinkin oltiin huolissaan isänmaan pysähtyneestä ja ummehtuneesta henkisestä tilasta. Nyt 20 vuotta myöhemmin henkinen tila lienee vielä huonompi. Kannattaa ehkä tutustua jos tuon puolueen historiikki ei ole vielä tuttu.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #82

Pakko myöntää että ei ole historiikki tuttu. Nyt olen vähän lukenut. Jos joku teistä mukana olleista haluaa kirjoittaa oman näkemyksensä ja bloginsa, olisi mielenkiintoista luettavaa.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Kun kerran julkisen sektorin velkaantuminen on yksityisen sektorin varallisuuden kasvua nollasummapelissä, epäilen että nuo suurimmat pääomapelurit ovat oikein tyytyväisiä tähän astiseen menoon. Heillä kun ei ole kotimaata...

Matias Härkönen

Markoilla oli aikanaan kotimaa. Jos markoissa myit, niin täällä ne markat usein pysy. Moni ehdottamistani nimistäkin on todennut, että euro ei toimi enää.

Janne Suuronen

Minusta taas arvokonservatiivinen älykköpuolue olisi parempi, kuin arvoliberaalinen älykköpuolue ;)

Vakavammin, meillä on jo Vihreät: Emme tarvitse toista tavallisten ihmisten realimaailmasta irtautunutta ja reaalimaailman elämää hankkaloittavaa puoluetta.

Matias Härkönen

Mikä on se puolue, joka on tällä hetkellä realiteeteissa kiinni ja tekee jotain tämän kurimuksen eteen?

Janne Suuronen

Vastaisin, mutta puolueiden suora mainostaminen on vissiin säännöissä kielletty.

Ilkka Huotari

"Kun puolue sai alkunsa maahanmuuttokriittiseltä keskustelupalstalta, on selvää ettei siitä voi syntyä "kansanpuoluetta"."

Suurin osa kansastahan haluaa tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa.

Matias Härkönen

Tuon voin allekirjoittaa, mutta suurimmalla osalle se ei ole prioriteetti ykkönen ja ehkäpä tuota puolueen syntyä pidetään vähän "hommalaisena". En vain usko, että tuo voi vedota suureen yleisöön ja galluppien mukaan en kovin väärässä ole.

Petri Kaivanto

Niin kauan kuin erottava tai yhdistävä kynnyskysymys haetaan yksittäisestä asiasta, mitään konsensusta ja maan tapaa haastavaa reformia on mahdotonta tehdä. Demokratiaa voi korjata vain demokratiaa lisäämällä. Se on sitten eri asia, pelastuuko maailma sillä tavalla.

http://kaivanto.blogspot.fi/2014/05/oppositio-pirs...

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Väitän, että ihminen joka todella etsii älyä ja ymmärrystä, päätyy lopulta kristilliseen uskoon. Avaintermi on "logos", josta yhtymäkohdat sana, mieli, ajatus, järki. Jokainen etsii järkeä, mutta järki tarvitsee pohjimmaisen kiintopisteen joka tekee siihen kiinnittyneet asiat järkeviksi.

Matias Härkönen

No jos älyä lähtee etsimään, niin ensimmäisenä luovutaan uskosta.

Käyttäjän marjukkakaakkola kuva
Marjukka Kaakkola

"Kun (Muutos 2011-) puolue sai alkunsa maahanmuuttokriittiseltä keskustelupalstalta, on selvää ettei siitä voi syntyä "kansanpuoluetta"."

Väärin.
Muutoksen syntyhistoria on Suomen oloissa poikkeuksellisen hieno. Kymmenet toisilleen tuntemattomat ihmiset alkoivat kehitellä uutta puoluetta internetin keskustelupalstalla. Sen jälkeen sadat toisilleen tuntemattomat ihmiset keräsivät kannattajakortit. Se on juuri sellainen alku, kuin demokratian lisäämistä (oman etunsa sijasta) ajavalla 'kansanpuolueella' tuleekin olla.

Minusta on hiukan, hmm, jopa säälittävää, että apua etsitään Suomen hätään 'älyköistä' ja 'suurista johtajista'. Ne on kaikki jo nähty. Moneen kertaan. Valta korruptoi aina.

Ratkaisu ei ole olla 'toisen olkahan nojassa' saati orjana, vaan kehittää ja laajentaa demokratiaa. Vain sellainen ratkaisu on kestävällä pohjalla.

Matias Härkönen

Arvostan kyllä tapaa, millä asiat saatiin siellä eteenpäin. Arvostan myös monia muutoksen kantoja. Mutta kyllä fakta nyt on, että hommalta tuo alkunsa sai ja ensimmäisissä vaaleissa saatiin vain 0,26% äänistä. Mistään valtavasta kansanliikkeestä ei siis voida puhua.

Etsin apua niiltä, jotka ainakin minusta ovat fiksuja ja ovat esittäneet sellaisia ratkaisuja joita voisin helposti kannattaa. Näkisin mieluummin Ollilan pääministerinä Stubbin tilalle. Wahlroossiin valtiovarainministerinä, Rinteen tilalla jne.

Kai Hentilä

No niin Matias, tässä alkaa olla vaan vähän kiire saada tuo puolue pystyyn. Liberaalipuoluekkaan ei saanut 5000 nimeä kerättyä ajoissa. Taitaa olla niin, että meitä täysjärkisiä tässä maassa alkaa olemaan alle 5000 että josko vaan kerättäisiin kamat ja muutetaan pois. Antaa Suomen vajota omaan hulluuteensa.

Matias Härkönen

Siltä vähän näyttää, mutta kukapa tietää. Liberaalipuolueen ohjelma oli hyvä, joten harmi että jäi vähän kesken tuo hommi. Mutta sielläkin olisi varmasti auttanut, kun muutama tunnettu tyyppi olisi tullut vetojuhdaksi.

Ja kyllä täältä kaikki täysjärkiset lähtee jos pystyy. Yritystoimintaa olen itsekin ajatellut Viroon sirrettäväksi niiltä osin kun onnistuu.

Henri Öhman

Sitten kun olet hullujen huoneella käynyt olet viimeistään älykkö. Oppii elämästä parissa viikossa enemmän kuin pari vuotta näitä palstoja lukemalla.Ensiksi alat uskomaan itseesi ja alat kertomaan tarinaa. Huomaat että ihmiset pitävät sitä totena ja alkavat uskomaan sinun puheitasi/kirjoituksiasi. pääset ministeriksi, ehkä presidentiksi. Auta armias jos päätät jättää tarinan kerronnan kesken ja jätät kirjasi/tarinasi 20 viimeistä sivua tyhjäksi. Pääset hullujen huoneelle, mutta älykkönä sinua voidaan jo siinä vaiheessa pitää. Mutta kun älyköt laitetaan samaan puolueeseen on meno kuin hullujen huoneelta/suomen eduskunnasta. Olis yks myyvä busnessidea, mutta annan tod. näk. Nallen firman miehelle jossakin vaiheessa kuhan kahville kerkee omilta busineksilta.
#Nallella öissä töissä

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Perustilanne on, että kansa valitsee kansanedustajat ja kunnanvaltuutetut vapaissa vaaleissa, joissa jokainen vaalikelpoinen saa olla ehdokkaana. Myös sinä, Matias. Ehdokkuus alkaa kannattajalistalla tai r.p.:n ehdokkaaksinimeämisellä.

Kun sitten kansa vapaissa vaaleissa valitsee itseään edustamaan ehdokkaan, joka on jo aiemmin "jäänyt kiinni" siitä, että toimii "maan tavan mukaan", mitä se kertoo?

Se kertoo, että tätä ehdokasta äänestäneiden mielestä "maan tapa" on ihan OK.

Niin se nyt vain kansanvaltaisessa oikeusvaltiossa menee. Toisinkin voi äänestää, ehdokkaita kun on pilvin pimein, riittävästi vaikka koko eduskunnan ja kunnanvaltuuston vaihtamiseen kerralla. Puolueilla ei ole äänioikeutta sen enempää kunnanvaltuustossa kuin eduskunnassakaan. Vain valitulla edustajalla on.

Vox populi, vox dei.

Toimituksen poiminnat