Matias

Voimmeko oppia ruotsin virheistä?

Helsingin sanomat kirjotti tänään hyvän artikkelin maahanmuuton keskittymisestä ja siitä, kuinka kantasuomalaiset alkavat välttelemään näitä alueita. Aiheesta on jo muutama hyvä kirjoitus puheenvuorossa. Olin kuitenkin jo muutaman päivän miettinyt, että kirjoittaisin eräästä Ruotsin poliisin tekemästä tutkimuksesta.

Ruotsin poliisi julkaisi muutama päivä sitten laajan tutkimuksen ruotsin "järjestäytyneestä rikollisuudesta jolla on suuri vaikutus paikalliseen yhteisöön". Ruotsissa katsonaan nyt olevan 55 aluetta, joissa paikallisilla rikollisjärjestöillä katsotaan olevan "erittäin negatiivinen vaikutus" paikalliselle väestölle. Osa jengeistä ei poliisin mukaan ole "rikollisjärjestöjä" sen varsinaisessa merkityksessä,  vaan löyhästi toisiinsa liittyviä kaveriporukoita. Osa jengeistä taas on erittäin järjestäytyneitä tai sukulaissuhteiden kautta yhteenliittoutuneita. Yleisiä rikoksia alueilla on mm. huumekauppa, väkivaltarikollisuus, murrot ja ryöstöt, kiristys ja jengien välinen väkivalta. Ruotsissa oli viime vuonna yli 200 ampusmistapausta, joiden katsottiin liittyvän jengisotiin. Näissä kuoli 46 henkilöä. Tänä vuonna nuo tilastot näyttävät jälleen rikkoutuvan. Pelkästään elokuussa, ruotsin Göteborgin lähiöissä ampuiltiin yli 20 kertaa. Kuolleita yhden kuukauden aikan yhdessä kaupungissa on 4 henkeä.

Myös "turhautuminen" yhteiskuntaan näkyy näillä alueilla raportin mukaan erittäin vahvasti. Asukkaat elävät jatkuvassa pelossa, jossa rikolliset uhkailevat ja pahoinpitelevät poliisien kanssa yhteistyötä tekeviä. Poliisille ei uskalletta kertoa asioista, todistamaan ei tulla ja poliiseilla on suuria vaikeuksia toimia alueilla, sillä heidän päällensä käydään. Myös poliisien ajoneuvot ovat alueilla jatkuvan ilkivallan kohteina.

Nämä 55 aluetta jakautuu poliisin mukaan 22 eri kaupunkiin ja niiden lähiöihin. Poikkeusetta kaikki nämä lähiöt ovat sellaisia, joissa maahanmuuttajien osuus on erittäin suuri. Lähes kaikissa on ulkomailla syntyneiden osuus yli 50 prosenttia. Jos mukaan lasketaan toisen ja kolmannen polven maahanmuuttajat, on lähes kaikissa lähiöissä maahanmuuttajataustaisia 70-95%. Muutamia mainitakseni, niin mm. Biskopsgården, Hjällbo, Hammarkullen, Gårdsten, Rinkeby, Tensta, Husby, Rosengården, Hageby, Skäggetorp, Gamlegården ja Gottsunda löytyy listalta.

Ruotsin ongelmat on monella ollut jo pitkään tiedossa, mutta niitä on vähätelty. Suomessa kehitys on samansuuntaista kuin Ruotsissa. Kantasuomalaiset pakenevat alueilta, joissa maahanmuuttajien osuus kasvaa liian suureksi. Ongelmia meillä ei vielä samassa suhteessa ole, mutta missään nimessä emme voi niiltä välttyä mikäli jatkamme samaan malliin. Tämä ruotsin poliisin raportti kertoo karua kieltään ja mielelläni näkisin että jokainen päättäjä siihen tutustuisi. En usko, että kukaan suomessa haluaa samankaltaista maahanmuuttajien segregoitumista kuin mitä ruotsissa on. Näilläkin alueilla suurin osa maahanmuuttajista on rehellistä ja kunnollista väkeä. He pääsevät ruotsiin turvaan, mutta joutuvatkin jengien hallitsemille alueille. He haluavat lapsilleen hyvän kolutuksen, mutta joutuvatkin laittamaan lapsensa kouluun, jossa yhdeksännen luokan suorittaa hyväksytysti vain kolme kymmenestä. Samaisessa koulussa on rehtorikin vaihtunut vuosien varrella 17 kertaa 17 vuodessa.

Miten suomessa aioitaan estää vastaavanlainen kehitys?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Ruotsin tilannetta en tunne, mutta Saksa ja Kreikka on tuttuja. aksasta luin juuri, että esim. Berliinissä on kaksikin aluetta joihin poliiit eivät uskalla mennä. Berliinin poliisia koulutetaan suhtautumaan jo pelkkiin liikenneratsioihin tai liikennerikeen takia pysäytettyyn henkilöön, kuin väkivaltarikolliseen, eli aseet esiin varmistavalla poliisilla.

Eräässä aihetta käsitelleessä dokufilmissä kerrottiin öykerhoista joihin ei päästetä tiettyjen heimojenjäseniä ja suositaan saksalaisia asiakkaita järjestyshäiriöiden takia.

Kreikka on oma lukunsa, koska tuleminen maahan on kontroloimatonta. Vaimoni serkku on rajavartiostossa veneenjohtajana ja useita tuttuja Turkin rajajoen Evroksen rajvartija tai poliisi tehtävissä....Näitä tarinoita ei voi Suomessa edes kertoa joutumatta jonkun kynsiin raadeltavaksi. Kammottavaa touhua.

Saksalaisen maahanmuutto-dokumentin keskusteluosassa eräs kesksutelija sanoi osuvasti, että: "Meillä Saksassa myönnetään aseenvientilupia ja joukoille lupia ulkomaankommennuksiin, jotta saamme verorahoja, joilla maksamme meidän aseiden kotoaan karkottamien pakolaisten kotouttamisen ja muut kulut.

Saksassa on tällä hetkellä pakolaisaalto (200t) jonka tieltä on suunniteltu tyhjennettävän kasarmeja ja yhdestä vanhasta sairaalasta luin tuossa mennä viikolla, jonka kunta oli pakkolunastanut pakolaisia varten. Münschenin vastaanottokeskus on niin täynnä, että kaikille ei riitä petejä.

Tämä ei lopu hyvin, kun Suomikin Nato-kumppanina Stubbin suulla "Hei me pommitamme!"

80% pakolaisista, kun lähtee otaa pakoon...Olisiko aika puuttua tautiin eikä lääkitä oireita ? Koska en usko että kovinkaan moni pakolaisista lopulta haluaa lähteä kotoaan pakoon.

Matias Härkönen

Itse seuraan lähinnä ruotsin tilannetta, sillä itsekin kuulun "paenneiden" joukkoon. Suurin osa ystävistäni on maahanmuuttajia ruotsin puolella. Ehdottomasti ei ole mitään heitä vastaan. Sen sijaan tuo ruotsissa harjoitettu politiikka tökkii ja pahasti. Toivon että suomessa näitä virheitä ei toisteta.

Juha Hämäläinen

Minä näen tämän ongelman syyt enkä seurauksia. Koko pakolaistilanne alkaa olla hälyyttävä, kun meidän kansainväliset rauhaanpakottajat riehuu maailmalla tekemässä tuhansia uusia pakolaisia päivässä.

Pahimmillaan meidän kotikylän ohi kulki 300 päivässä ja paikkaa näille raukoille ei ollut kenelläkään osoittaa.

Olisi alettava panostamaan sotien lopetukseen muuten tämä räjähtää kaikkien silmille eikä kukaan nauti tilanteesta.

Tästä bloggauksesta joku varmaan saa hepulin, mutta laitan kuitenkin linkin, kun löysin sattumalta aiheen tutkiessani EU agendaa 2020.
Ja tästäkin uhasta on pystyttävä aikuisen oikeasti puhumaan.

http://vapaakulkija.wordpress.com/2014/10/27/agend...

Kiitos
Hämis

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #8

Syytkin on tietysti hyvä nähdä ja ehdottomasti konflikteja tulisi estää aktiivisemmin. Myös YK:n turvaneuvoston roolia pitäisi muuttaa. Veto-oikeus pois ja 80-90% enemmistöllä pitäisi pystyä viemään päätökset läpi.

Mutta myös seurauksista on puhuttava. Itse esim. kannattaisin sitä, että suomessa maahanmuuttajat (humanitaariset, joiden ylläpito maksetaan valtion toimesta) sijoitetaan ja hajautetaan ympäri suomen. Pieniin kyliin ja kaupunkeihin, joissa kotouttaminen onnistuu parhaiten ja joista löytyy asuntoja vapaana. Sinne ihan tavallisten supisuomalaisten joukkoon. Ei itähelsingin lähiöihin.

Tietysti jokainen saa ja voi valita asuinpaikkansa itse siinä vaiheessa kun on töitä ja varaa elättää itsensä.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #9

Tätä ehdotustasi voin kompata. Toinen vaihtoehto voisi olla "autiotalot", joissa suomalaiset ei kehtaa asua. Tätä olisin valmis tajoamaan myös kantiksille, jotka ovat virattomina "ihmistentarhaamoissa" vankina.

Pakolaiset ovat pääasiassa maanviljelyvoittoisilta alueilta, joten he osaavat vielä sellaisia taitoja joita meidän pisa-suomalaisista on kitketty pois jo aikoja sitten. Olisi omavaraisuudenkin mahdollisuus ja samalla Suomen pystyyn mätänevä kansalaisomaisuus kylillä pysyisi kunnossa.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #9

"Tietysti jokainen saa ja voi valita asuinpaikkansa itse siinä vaiheessa kun on töitä ja varaa elättää itsensä."

Kiitos kovasti. Tämä lämmittää meidän maahanmuuttajien mieltä. Tosin työttömiä varmaan kismittää kun eivät saa muuttaa jonnekin muualle töitä etsiessään, eivätkä myöskään eläkeläiset jotka eivät enää ole töissä.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #12

Ei tämä nyt liity mitenkään työttömiin tai eläkeläisiin. Toki sen tiesitkin, mutta esität yhä tyhmää.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #13

Miten tämä sitten pitäisi tulkita jos ei kerran työttömistä ole puhe:

"Tietysti jokainen saa ja voi valita asuinpaikkansa itse siinä vaiheessa kun on töitä ja varaa elättää itsensä."

Onko tuo vihjaus "kun on töitä" viite siihen että edes jollakulla on työtä, vai itsellä? Minä saan tuosta sen kuvan että työtön ei saa enää muuttaa paikkakuntaa.

Mielenkiintoista että maahanmuuttovastaisuus on nyt laajentumassa muuttovastaisuudeksi. Kaikenlainen ihmisten siirtyily koetaan pahaksi asiaksi.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #13

Tämä repesi hetkessä idiotismiksi....voihan villasukka. Otan osaa Matias.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #15

Jep. Samaa mieltä Juha! Tulkitkoon jokainen miten haluaa.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #16

Valtiolla ja kunnilla on vapaata kiinteistökapasiteettiä vaikka kuinka, tietysti ei keskustoissa, mutta syrjemmällä ja ehkä olisi jopa parempi, kun alku olisi luonnonläheisempi, eikä kaupunkien ihmisminkkientarhaamoita.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #17

Karjalaiset aikoinaan sijoitettiin kovinkin hajalle eri puolille maaseutua. Olen lehdistä ymmärtänyt että nykyisinkin Suomeen tulevat pakolaiset sijoitetaan niihin kuntiin joissa heille pystytään järjestämään asunnot. Esim. Lieksa Itä-Suomessa on ottanut vastaan ainakin somaleita.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #16

Ainakin aiemmin Suomessa oli niin, että laki oli kaikille sama. Ihmisen oikeuteen valita asuinpaikkaansa ei vaikuttanut onko henkilö kenties joskus muuttanut johonkin maahan. Ehkä tämä on nykyisin sitten vanhentunut periaate...

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #19

Suomessa on nykyäänkin paljon erilaisia oikeuksia ja velvollisuuksia, jotka ei kaikille ole samat. Joku voi esim. olla asunut koko ikänsä suomessa, mutta ei silti joudu armeijaan koska ei ole suomen kansalainen. Toinen tekijä saatetaan karkoittaa, toinen laittaa vankilaan. Turvapaikanhakijat ei saa poistua maasta ja virolaiset eivät voi muuttaa tänne ja hakea sosiaaliturvaa iman että ovat olleen töissä. Lista on loputon.

Jokainen voi puolestani valita asuinpaikkansa jos maksaa sen itse. Minusta olisi mukavaa asua vaikka westendissä omakotitalossa. Sen sijaan minusta suomeen turvapaikan perässä tulleet voidaan hyvin sijoittaa sinne missä on asuntoja, tilaa ja jossa kotoutumimen onnistuu parhaiten. Kun he ovat opppineet kielen, saavat töitä tai voivat muuten elättää itsensä, he voivat muuttaa ihan minne haluavat.

Oliko sinulla mitään kommenttia itse kirjoitukseen? Miten itse välttäisit muualla tehdyt virheet?

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #20

Kyllä lain edessä kaikki ovat samanarvoisia. Suomen laki ei erottele onko henkilö maahanmuuttaja tai ei. Väität tuota armeijankäymistä epätasa-arvoiseksi, mutta kyllä kantasuomalainenkin voi armeijan välttää. Suomessa oli ainakin pari-kolmekymmentä vuotta sitten käytössä ns. siviilipalvelus, johon sai mennä omantunnon tai uskonnon niin vaatiessa.

Turvapaikan hakija ei tosiaan voi poistua maasta jos haluaa että hänen hakemuksensa käsitellään. Ymmärtääkseni ei häntä kuitenkaan voida väkisin Suomessa pitää jos hän haluaa poistua. Kerrot ehkä lähteen väittämällesi, jos olen väärässä.

Virolaiset voivat kyllä muuttaa Suomeen vaikkeivät olisi töissä. Tämän takaa Schengen-sopimus. Suomessa asuvalla on oikeus Kelan palveluihin.

Usein jää huomaamatta että myös suomalaisilla on oikeus muuttaa pois Suomesta. Näin on jopa tapahtunutkin! Esimerkiksi Espanjassa asuu paljon suomalaisia eläkeläisiä, jotka eivät ole töissä.

"Jokainen voi puolestani valita asuinpaikkansa jos maksaa sen itse." Kun muutin Suomeen työnantajani siirtämänä, maksoi muuttoni työnantaja. Minkä vuoksi näin ei saisi tehdä? Jos kovasti nyt ruvetaan rajoittamaan työnantajien mahdollisuutta siirtää työntekijöitään Suomeen, ollaan mielestäni rajoittamassa jo ennestään vaikeuksissa olevien vientiyritysten toimintaa. Tiedän että esimerkiksi Nokia siirsi paljon työntekijöitään Suomeen tutkimustehtäviin, erityisesti Intiasta. Asuinpaikan valitsivat nämä intialaiset yleensä itse.

"Minusta olisi mukavaa asua vaikka westendissä omakotitalossa." Mitähän tämä tähän asiaan kuuluu? Voisimmeko pysyä asiassa?

Suomen kielen oppiminen on monissa tehtävissä aivan turhaa. Oma vaimonikin ei koskaan suomea töissään tarvinnut, eikä moni Nokialla työskennellyt intialainenkaan. Tuon asian korostaminen on Suomessa yksi maahanmuuttoa turhaan rajoittava päähänpinttymä.

Kirjoituksestasi kommentoin sen verran, että Suomessa ei juurikaan tilastoida ihmisten maahanmuuttostatusta/asuttu alue. Paluumuuttajat ovat maahanmuuttajien suurin ryhmä, ja vaikka Jaakko Häkkinen tuossa taannoisessa puheenvuorossaan todisti että ruotsinsuomalaiset (Ruotsista palanneet suomalaiset paluumuuttajat) syyllistyvät Suomessa yli nelinkertaisesti raiskausrikoksiin ja 2.7 kertaisesti pahoinpitelyrikoksiin kantasuomalaisiin verrattuna, ei sinunkaan kirjoituksessasi mainittu ruotsinsuomalaisten ghettoutumisesta mitään. "Maahanmuuttajiin" viitataan yleensä Suomessa monoliittisena ryhmänä joka on "kaiken pahan syy".

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #23

Jaahas, et selkeästi ymmärtänyt pointtia vaan jatkat valitsemallasi linjalla. Itse kirjoitukseen ei yhä edelleenkään ollut mitään sanomista. Jätän kommentoinnin sinun osaltasi tähän, kun en jaksa vääntää kaikkea rautalangasta etkä selkeästi ole kiinnostunut ymmärtämään vaikka ymmärrät kyllä mistä kyse.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #23

#23
Sie et vissiin ees kerenny lukea otsikkoa, kun alotit trollauksen?

""Minusta olisi mukavaa asua vaikka westendissä omakotitalossa." Mitähän tämä tähän asiaan kuuluu? Voisimmeko pysyä asiassa?"
Otskko tosiaan oli: Voimmeko oppia ruotsin virheistä?

"Suomen kielen oppiminen on monissa tehtävissä aivan turhaa. Oma vaimonikin ei koskaan suomea töissään tarvinnut, eikä moni Nokialla työskennellyt intialainenkaan. Tuon asian korostaminen on Suomessa yksi maahanmuuttoa turhaan rajoittava päähänpinttymä."
Tämä minusta valaisee tarpeeksi sinun käsityksestä maahanmuutosta ja integroitumisesta. Eli jos sinun vaimo ei ole tarvinnut niin ei ole tarvinnut ja jos elät tämän ajatuksen kanssa, että muutkaan eivät tarvitse koska vaimosi ei ole tarvinnut niin omaat kyllä käsittämättömän suppeat käsitykset.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #25

En vieläkään ymmärrä miten Westendissä asuminen liittyy "ruotsin virheisiin".

Puhun omista kokemuksistani. Tiedän monia kolleegoitani jotka eivät Suomessa oloaikaansa tuhlanneet suomen opiskeluun, koska englannillakin pärjää.

Maaseudulla voi olla vaikea käsittää sitä että hyvin monien suomalaistenkin yritysten sisäinen kieli on englanti, eikä suomea tarvitse päntätä töitä tehdäkseen. Jos minulla onkin suppea käsitys, on Suomessa toimivissa kansainvälisissä yrityksissä silti töissä kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka käyttävät englantia päivittäin.

Englannin käyttäjien joukko maailmallakaan ei ole "suppea" vaan englantia puhuu yli miljardi ihmistä.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #30

Varmasti moni pärjää englannillakin. Varsinkin jos on hankkinut jo koulutuksensa. En silti millään lailla väheksyisi suomen kielen osaamista. Kun maahanmuuttajien muutenkin on vaikeampaa saada töitä, on se entistä vaikeampaa jos ei osaa keiltä ja meinaa täällä asua.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #32

Ystäväni joka työskenteli eräässä suomalaisessa hissiyhtiössä jokin vuosi sitten tuli Suomeen Ranskasta eikä koskaan opetellut suomea. Hänen työnantajansakaan ei olisi katsonut hyvällä että hän pänttää suomea päähänsä sen sijaan että tekisi vaativaa tuotekehitystyötä.

Tästä on nähtävästi Suomeen saatu rakennetuksi jokin elämää suurempi myytti joka vain paisuu ajan myötä. No, maailma menee eteenpäin ja meillä tavallisilla työssäkävijöillä on ihan muut murheet kuin joku suomen opettelu.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #30

#30
Sarkasmi voi olla toisille vaikeampaa, kuin toisille. Tuo "pysytään asiassa" oli se "vitsi". Wikipediasta voi käydä lukeen sarkasmista lisää.
En asu maaseudulla, mutta olen sieltä kotoisin ja nyt asun tässä ihan Rinkebyn vieressä.

pari asiaa kun sisäistät saat katsomustasi laajennettua. Alemmassa sosiaalisessa luokassa olevat ihmiset on vastaavien ihmisten kanssa tekemisissä enemmän, kuin ylemmän ja he, myös asuvat erinlaisilla seuduilla kuin nämä ihmiset jotka puhuvat duunikavereitaan kolleegoiksi. Ja sama tietenkin toisinpäin.

Vaimosihan pärjäsi varmasti uudessa maassa helposti, kun hänellä on paikallinen puoliso.
Mutta jos ajattelet maahanmuuttajia joilla ei ole paikallista puolisoa niin integroituminen voi ollaki jo hankalampaa. Siinä tulee tämä, että pisa-tulokset laskee yms. ja lapset eivät saa samalaisia mahdollisuuksia, kuin paikalliset lapset niin se alkaa näkyä. Tässä oliki Tenstan ja Hässelbyn pojilla ammuskelukilpailut vasta päälle ja se onkin tulosta, kun itsensä ylentäneet ihmiset tietävät asiat paremmin.

Eli alemmissa sosiaaliluokissa pääsee paremmin yhteiskuntaa kiini, kun osaa kielen.

Ps. Käytän päivittäin kolmea kieltä itse töissä.

Pps. Kun olin Rootoksella sisäänheittäjänä käytin englantia ja kaikkihan sitä turistipaikassa puhuivat ja hyvin tulin toimeen, mutta jos sinne vakituisesti jäisi asumaan niin kyllä kieli olisi pitänyt opiskella.

Juhani Penttinen

"..Miten suomessa aioitaan estää vastaavanlainen kehitys?.."

Ainakin PK-seudulla pitäisi korkeakoulu siirtää pois Otaniemestä koska hälytysraja on mennyt jo reippaasti rikki kun vääräkielisiä on alueella 25%.

Samoin jättimäinen Pasila-projekti pitäisi panna jäihin ja ainakin HOAS:n asuntolat tulisi siirtää pois Itä-Pasilasta(22%) koska ne houkuttelevat ulkomaalaisia..

Matias Härkönen

Ajattelinkin, että joku viisastelija tänne vielä eksyy... Jos ei mitään järkevää sanottavaa aiheeseen, niin viisastele muualla.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Totta! Myös Kulosaaressa ja Kaivopuistossa on paljon suurlähetystöjen asukkaita. Helsingin Kansainvälisessä koulussa on jopa virallisena kielenä englanti! Tämähän vetää myös Ruoholahteen päivittäin paljon diplomaattien tenavia ja aiheuttaa niitä Matiaksen mainitsemia ongelmia.

Matias Härkönen

Ennen kuin jatkatte, pyydän herroja lukemaan blogin moderointilinjan. Voin sen toistaa myös tässä.

Älä tee itsestäsi hölmöä!

Juhani Penttinen

Hyvä, Matias !

Älä hermostu. Tarkoitukseni oli vain kiinnittää huomiota HS:n artikkeliin jota käytät blogisi perustana. Eli nuo Hesarin prosenttiluvut eivät ole niin yksiselitteisiä ellei niitä avata tarkemmin.Blogisi on asiallinen varsinkin mitä Ruotsiin tulee.

Pahoittelen aidosti ! :(

Matias Härkönen

Ok, en hermostu :D

Hesarin luvut eivät ole yksiselitteisiä ja siitä samaa mieltä. Tuo vain sattui tulemaan samaan aikaan kun tuo poliisin tutkimus, johon olin tutustunut ja tavallaan "linkitys" löytyi helposti.

Suunta suomessakin on kuitenkin sama. Turussa on Varissuo ja Lauste, Helsingissä Meri-Rastilat, Itäkeskus jne. Jokainen on näistä lähiöistä ja niiden kehityksestä varmasti tietoinen ilman hesarin artikkeliakin. En syyllistä maahanmuuttajia siitä, että suomessakin harjoitetaan huonoa politiikkaa. Haluan tällä kehitykselle kuitenkin stopin. Se on kaikkien etu, myös maahanmuuttajien. Paljon on puhuttu, mutta mitään ei kuitenkaan tapahdu.

Ilkka Huotari

Alueiden väestömuutoksia on tilastoitu: http://www.aluesarjat.fi/

Esim. kun Otaniemestä oli puhetta, niin havaitaan, että suomenkieliset eivät juurikaan ole muuttaneet alueelta pois (tosin hieman ovat) - mutta kun verrataan joihinkin muihin alueisiin, huomataan että suomenkieliset tosiaan välttelevät joitain alueita/muuttavat niiltä pois.

"Viisastelu" on ok, jos on hyvä idea takana - nyt ei ollut (tässä Otaniemen kohdalla).

Matias Härkönen

Joskus viisastelut menee pieleen ja tuolloin ihan ok kunhan ei jatka. Sitten on näitä jotka jatkavat viisastelua ikuiseen hamaan saakka...

Käyttäjän jormah56 kuva
Jorma Härkönen

Okei, minunkin teki mieleni viisastella, mutta yritetään nyt sitten löytää vastaus kysymykseesi. Tosin en hyväksy sellaista lähtökohtaa, että Ruotsissa asiat olisivat mennet jotenkin peruuttamattomasti pieleen. Mainitsemasi lähiöt (ne, jotka itse tiedän) ovat muutenkin suunniteltu aivan pieleen, järkyttäviksi kerrostalokolosseiksi

Segregaatiota ehkäistään kaupunginosien välillä parhaiten siten,että sinne sijoitetan sekä omistus- että vuokrataloja ja että ne suunnitellaan ja rakennetaan edes kohtuullisen viihtyisiksi. Samoissa kerrostaloissa voi aivan hyvin olla sekä vuokralla asuvia että asuntonsa omistavia.

Tärkein on kuitenkin ihmisten asenne. Se, että tehdään itsekin jotain koko yhteisön viihtyvyyden eteen. Se lähtee niinkin pienistä asioista kuin ystävällisistä eleistä ja sanoista. Oli se naapuri minkävärinen tahansa ja käytti huntua tai ei. Tähän ajatteluun kuuluu se, että ei todellakaan valita kaupunginosaa tai koulua sen perusteella, minkä verran siellä on maahanmuuttajia tai erivärisiä.

Vaikka tätä taikinaa kuinka veivataan, niin tähän viimeksi mainittuun asiaan aina tullaan kuitenkin.

Matias Härkönen

No jos ei peruuttamattomasti, niin kyllä siellä ainakin pahasti asiat on tietyissä asioissa sössitty. Siinä olen samaa mieltä, että uusia alueita suunniteltaessa pitää asuinalueet suunnitella niin että siellä on kaikenlaista asumista. Kauniit sanat, teot ja asennekin on tärkeitä, mutta realisti näissä asioissa pitää olla. Jos koulussa on esim. 30-40 prosenttia maahanmuuttajataustaisia, niin kyllä moni helposti miettii muuttaako tuollaiselle alueelle ja kouluun lapsineen. Ei siksi että olisi rasisti, vaan jokainen ymmärtää että noin suuri osuus maahanmuuttajia vaatii resursseja opettajilta. Eri kulttuurit, kielet jne. vaatii omat erityishuomionsa. Tästä syystä myös maahanmuutajien lapsille olisi mielestäni parempi, jos he saisivat käydä kouluja joissa suurin osa oppilaista olisi kantasuomalaisia.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Oli Matias hyvä kirjoitus ja toivoisinki, että Suomessa otettaisiin huomioon ne asiat missä kohtaa täällä Ruottissa on menny niin sanotusti *ituiksi.

Mun henkilökohtainen neuvo on Suomeen: Jos pakolainen tai maahanmuuttaja ei kotiudu ja tekee rikoksia(huomioi monikko) niin sitten takaisin kotia. Suomen tulisi nimittäin ensisijaisesti suojella omia kansalaisiaan. Pakolaisten kohdalla kannattaisi harkita käytäntöä, kun kriisi kotona on ohi onko jäsen integroitunut yhteiskuntaan vai ei. Voisi nimittäin nopeuttaa kielen oppimista ja työpaikan saantia.

Sellon ampumavälikohtaus osoitti maahanmuuttopolitiikkamme heikkouden. Kaveri on syyllistynyt rikoksiin ja vainos entistä helluaan ja sitten ampuu vielä syyttömiäkin ihmisiä niin on siinä jotakin vialla.
Eli pakolainen ja maahanmuuttaja alettaisiin ottamaan huomioon yksilönä. Esimerkiksi jos tulija ja on paha ihinen niin ei se Suomen ongelma ole. Mutta siitä tulee Suomen ongelma jos jäsentä ei lähetetä kotia, rasismia, etnisiä jännitteitä yms...

Lisäksi tämä kukkahattutätien energia oman kulttuurin säilyttämiseen pitäisi ohjata suomalaiseen kulttuuriin tutustumiseen ja painottaa miten maassa eletään ja neuvoa miten oman kulttuurin voi sopeuttaa suomalaiseen kulttuuriin. Esim. Jos kulttuurissa on, että nainen ei voi komentaa miestä niin täällä se pitää unohtaa etc.

Sitten sanon jo valmiiksi kaikille tulkuttajille, että suostuisin itse vastaavaan jos apua saisin niin olen valmis sitä nätisti pyytämään muiltakin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Luuleeko joku oikeasti, että Ruotsin menestys johtuisi kruunusta. Se johtuu rohkeammasta ajattelusta. Opetellaan sitä, niin saadaan Suomikin heräämään ja nousuun.

(Työikäiset) maahanmuuttajat kannattaa ottaa hyvin vastaan ja auttaa sopeutumaan yhteiskuntaamme. Jokaisella meistä on siinä vastuuta. Hoidetaan kukin oma osamme.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Olen täysin samaa mieltä. Suomessa maahanmuuttajiin suhtaudutaan turhaan vihamielisesti. Viimeaikaiset tapot (pizzeriamurha Oulussa, kiinalaisnaisen murha Tampereella, venäläisnaisen surma Helsingin Laajasalossa) ovat onneksi vain jäävuoren huippu ja toistaiseksi harvinaisia. Huolestuttavaa kehitystä tosin on kun Helsingissä värvätään jo katupartioita pahoinpitelemään maahanmuuttajiksi luultuja.

En näe ongelmana sitäkään että pakolaiset viihtyvät yhdessä samoilla seuduilla. Aikoinaan Karjalasta tulleita pakolaisia sijoittui Turussa Ruohonpään Karjalaiskylän alueelle, eikä siitä sen kummempaa häiriötä kenellekään ollut, vaikka monella tietysti oli valtaväestöstä poikkeava uskonto ja erilaisia ruoka- ja pyhäpäivänviettotapoja. Ympäristö tottuu muutoksiin ajan myötä.

Matias Härkönen

Ruotsin menestys johtuu monista seikoista. Kruunu on varmasti yksi niistä. Ruotsalainen osaaminen, asenne, perinteen ja pääomat ovat varmasti myös mukana menestyksessä. Samoin poliittinen kulttuuri ja hallituspohjat, joissa ei ole mitään sikspäkkejä. Myös maahanmuuttajilla on oma osuutensa, mutta kokonaisvaiktuksista ollaan montaa eri mieltä. Varsinkin jos katsotaan maahanmuuttajia ryhmittäin.

Työikäisiä ja varsinkin kouluttautuneita nuoria suomenkin kannattaisi ottaa. Varsinkin jos heille on kysyntää. Mutta silloin pitää myös katsoa kokonaisuutta. Se ei pelkästään auta, että avataan rajat kaikille ja toivotaan että kaikki huippuosaajat ryntäävät suomeen tai että suomi pelastuisi maahanmuutolla.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Millä tavoin sinä Matias olet auttanut maahanmuuttajia kotiutumaan? Ettet vain itse ole tekemässä vielä isompaa virhettä kuin ruotsalaiset konsanaan.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #34

Olen auttanut paljonkin. Olen itse maahanmuuttaja. Ensimmäiset kaverini, jotka sain suomessa oli somali ja nigerialainen. Hengailimme aina yhdessä. Heidän kauttaa tutustuin myös laajasti muihin maahanmuuttajiin. Hengailemme vieläkin toisinaan yhdessä ja keskustelemme laajasti myös maahanmuutosta. Ovat pitkälti samaa mieltä kanssani.

Olen auttanut muutamia perustamaan yrityksen, tehnyt heille töitä, neuvonut, majoittanut... paljon. Asuessani ruotsissa, lähes kaikki kaverini olivat mamuja. Sielläkin minä olin mamu. Ruotsissa syntynyt, mutta kuitenkin. Tiedän mistä puhun.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Maan on kovin vaikeaa "ottaa" ketään noin vain. Ihmiskaappauksia tietenkin tapahtuu, kuten viimeksi kun se virolaispoliisi "otettiin" Venäjälle. Matias tuntuu luulevan että ihmiset ovat kuin tavaroita joita siirrellään sen mukaan miltä sattuu tuntumaan.

Suomi on kovaa vauhtia leimautumassa maaksi joka vihaa maahanmuuttajia. Maahanmuuttajiksi luultujen pieksämiseen erikoistuneet katupartiot eivät omalta osaltaan houkuttele Suomeen sen enempää "kouluttautuneita" kuin muitakaan. Amerikkalaisia ja brittiläisiä "kouluttautuneita" ystäviänikin on jo uhkailtu ja pahoinpidelty Suomessa, ja tällaisesta kyllä tieto leviää joten ei tosiaan ole pelkoa "huippuosaajien" ryntäyksestä. Siitä voit olla aivan huoletta.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #35

Heitin elämäni ensimmäisen eston blogiini, vaikka olen niitä aina inhonnut. Esto aukeaa takaisin huomenna (jos muistan). Ensimmäisen eston saa herra Salakari, jonka jankuttamisesta varoitettiin jo useaan kertaan. Nyt en enää jaksa tuollaista typerää lauseiden irroittamista konteksteistaan ja höpötyksiä ihmiskaappauksista. Jokainen järkevä omilla aivoillaan ajattaleva tietää kyllä mitä tarkoitin edellisessä kommentissani.

Onnea Jukka! Sait päreeni palamaan ensimmäisenä usarilaisena. Mutta tietysti tuo kunnia on aika kyseenalainen kun katsoo blogin moderointilinjan, joka on Älä tee itsestäsi hölmöä.

Tervetuloa takaisin taas huomenna!

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 10.

Omakohtaisena kokemuksena sanoisin Varissuolla ja Lausteella olleen huomattavasti turvattomampaa villinlännenmeininkiä tuossa 80-luvun alkupuolella kuin nykyisin. Väestökatoa siellä on ollut aina mutta ei sitä 80-luvun alussa white flightiksi kutsuttu.
Nyt tilanne on parantunut kun on palvelut, kaupunginosayhdistykset ja paremmat harrastusmahdollisuudet ja alueelle muuttaa paljonkin esim lapsiperheitä.

Samoin hieman ihmetyttää jatkuvasti esitetty 'tieto' Tukholman Rinkebystä, Solnasta, Brommasta ym ym. Siellä kuulemma tapetaan kaltaiseni valkoihoinen heti, eikä poliisitkaan saavu paikalle. Enpä ole huomannut.

Tietyissä lähiöissä onkin jo vuosikymmeniä ollut vaihtelevan rauhatonta mutta syyt löytyvät vähän muista asioista: ahdas kaavoitus nyt yhtenä. Jo 70-luvun lopussa kulki vitsi ettei Lausteella kannata mennä sienimetsään kun kengät liimautuu maastossa lojuviin liimatuubeihin.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 10.

Omakohtaisena kokemuksena sanoisin Varissuolla ja Lausteella olleen huomattavasti turvattomampaa villinlännenmeininkiä tuossa 80-luvun alkupuolella kuin nykyisin. Väestökatoa siellä on ollut aina mutta ei sitä 80-luvun alussa white flightiksi kutsuttu.
Nyt tilanne on parantunut kun on palvelut, kaupunginosayhdistykset ja paremmat harrastusmahdollisuudet ja alueelle muuttaa paljonkin esim lapsiperheitä.

Samoin hieman ihmetyttää jatkuvasti esitetty 'tieto' Tukholman Rinkebystä, Solnasta, Brommasta ym ym. Siellä kuulemma tapetaan kaltaiseni valkoihoinen heti, eikä poliisitkaan saavu paikalle. Enpä ole huomannut.

Tietyissä lähiöissä onkin jo vuosikymmeniä ollut vaihtelevan rauhatonta mutta syyt löytyvät vähän muista asioista: ahdas kaavoitus nyt yhtenä. Jo 70-luvun lopussa kulki vitsi ettei Lausteella kannata mennä sienimetsään kun kengät liimautuu maastossa lojuviin liimatuubeihin.

Matias Härkönen

En voi ottaa kantaa 80-luvun tilanteeseen. Sen kuitenkin tiedän, että noissa minunkin mainitsemissa ruotsin lähiöissä ei paljoa naurata. Ja ei, se poliisi ei todellakaan aina tule paikalle. Ihan omakohtaisena kokemuksena sanon.

Toimituksen poiminnat