Matias

On maksun aika!

Vuoden 2011 vaaleissa, meille luvattiin monia asioita hallitusohjelmassa ja vaalilupauksissa. Velkaantuminen piti pysäyttää, talouden piti lähteä hurjaan kasvuun, työpaikkoja luvattiin luoda ja rakenteellisia uudistuksia piti toteuttaa. Suurimpia yksittäisi hankkeita oli SOTE-uudistus ja kuntien pakkoliitokset. Muita tärkeitä kohteita oli että työttömyyden piti hallitusohjelman mukaisesti alentua 5 prosenttiin. Palkkatulojen verotuksesta luvattiin, että se ei kiristy millään tasolla. Demarit vakuuttelivat että Alvitkaan ei nouse.

Kuten jokainen tietää, yksikään hallituksen keskeisistä tavoitteista ei ole toteutunut, eikä tällä hallituskaudella myöskään toteudu.

ALVia nostettiin heti hallituskauden alussa. Velkaa meillä on enemmän kuin koskaan. Työllisyys on räjähtänyt käsiin ja uusista YT-neuvotteluista kuulemme päivittäin. Kaksi puoluetta on lähtenyt hallituksesta (oletuksena, että Vihreät lähtee torstaina). Pääministeri on lähtenyt. Valtiovarainministeri on saanut potkut. Usea muukin ministeri on lähtenyt tai vaihtunut. Silti Stubb vakuuttaa, että meillä on toimintakykyinen hallitus. Ei ole.

Hallituksemme ei ole saanut aikaan mitään merkittäviä parannuksia. BKT on yhä n. 5% alempi kuin vuonna 2008. Talous ei ole lähtenyt kasvuun, mutta silti julkisen puolen menot ovat kasvaneet valtavasti. Tätä vajetta on paikattu massiivisilla lainoilla ja kohonneilla kustannuksilla. Nyt kustannukset nousevat taas. Vuoden 2011 jälkeen kun hallitus tuli valtaan, niin bkt on tippunut joka vuosi.

Suomenmaa laski, että ensi vuonna tavalliselle perheelle jää noin 900€ vähemmän käteen. Tämä pelkästään hallituksen toimintojen ansiosta. Todennäköisesti summa on vielä suurempi kun mukaan lasketaan kohonneet hinnat kaikkialla muuallakin. Esim. polttoaineveron nosto vaikuttaa varmasti myös kuljetuksiin ja sitä kautta elintarvikkeisiin jne.

Hallitus käy parhaillaan läpi ensi vuoden budjettia. Lupauksista huolimatta, niin ainakin ylintä tuloveroasteikkoa halutaan pienentää 100 000 eurosta 90 0000 euroon. Asuntolainan korkovähennyksiä pienennetään, tupakkatuotteiden veroa nostetaan, liikenne- ja lämmityspolttoaineiden veroa sekä yleisen veroluokan sähköveroa korotettaisiin ensi vuoden alusta, jäteveroa korotettaisiin, työmatkojen omavastuuta nostetaan ja myös ajoneuvovero nousisi jälleen kerran. Lähes jokainen joutuu jollain lailla näihin kustannuksiin osallistumaan.  Samaan aikaan kun puhutaan lamasta ja kohonneista kustannuksista, niin parhaimmat palkankorotukset on annettu valtiohallinnon puolella.

Tilanne on täysin kestämätön. Suomella ei enää ole mitään syytä odottaa vaaleja ensi kevääseen. Stubbin on luovuttava vallanhimostaan ja kyettävä tekemään ne ratkaisut, mitä muualla euroopassa olisi tehty jo ajat sitten. Hajoitettava hallitus ja järjestettävä uudet vaalit.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Lupasivat Kataisen ja Urpilaisen johdolla kääriä hihat ja ryhtyä hartiavoimin työhön. Hihojen käärimiseksi se jäikin, kunnes sitten kierrätettiin uudet ministerit opiskelemaan hihojenkäärimistä.

Matias Härkönen

Muistan hyvin, että Katainen on toitottanut vastuunkantamisesta kaikki nämä vuodet. Nyt olisi hyvä tietää mistä sitä vastuuta on otettu?

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Tilanne on täysin kestämätön." Tämä on totinen tosi. Minä ainakin revin housuni ja itken silmäni punaisiksi, mutta mitä teen sen jälkeen tässä täysin kestämättömässä tilanteessa.

Suomi on joutunut tähän hirveyteen kokoomuksen johdolla ja sen apupuolueiden vasemmistoliiton, vihreiden, sosiaalidemokraattien, ruotsalaisten ja kristillisdemokraattien kanssa. Kokoomus on käytännössä ollut vallankahvassa 12 vuotta mitä nyt keskustapuolue siinä sitten omia huomattavia vaurioita teki.

Matias Härkönen

Vertaa suomen sikspäkkiä ja tilannetta Ruotsissa niin saa vähän kuvaa siitä missä mennään. Ruotsissa on suht vahva talous ja selkeät porvari/punavihreä plokki. Nyt kun Punavihreät voittivat vaalit, niin SDP otti ainoaksi kaverikseen hallituskuvioihin Vihreät. Siellä edes SDP ei hyväksy vasemmistoa mukaan hallitusohjelmaa tekemään. Nyt sitten Löfven yrittää hieman kosiskella porvaripuolueista Keskustaa (centern) ja Folkpartietiä. Nämä tosin ovat kieltäytyneet yhteistyöstä SDP:n kanssa. Etenkin talousasioissa.

Summa summarum: Suomessa oli pakko saada enemmistöhallitus hinnalla millä hyvänsä. Mitään suuntaa politiikalle ei saatu, eikä mitään päätöksiä.

Ruotsissa tällainen ei tulisi missään nimessä edes kyseeseen. Nyt siellä yritetään pärjätä vähemmistöhallituksella ja koitetaan saada apua oppositiosta yksittäisiin kysymyksiin. Jos kunnon päätöksiä ei saada aikaiseksi, hallitus kaatuu hyvin pian ja järjestetään uudet vaalit.

Matias Härkönen

Lisätään tähän vielä tällainen Off-Topic juttu. Muutama päivä sitten tuli täyteen tasan 3 vuotta kirjoittelua täällä Usarissa. Aloin seuraamaan ja kommentoimaan keskustelua ja paljon ennen sitä, mutta tuolloin lähti ensimmäiset omat kirjoitukset.

3 vuotta on ollut pitkä aika seurata tätä poliittista sirkusta. Tilanne jatkuu vähintään seuraaviin vaaleihin saakka. Tämän jälkeen jos ei ala muutosta kuulua, niin vetäydyn politiikan seuraamisesta kokonaan. Turha tähän on aikaansa kuluttaa jos mikään ei koskaan muutu.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Mielestäni vaalien odottamiseen on vähintään yksi syy: demarien kannatus ei mielestäni ole saavuttanut täyttä potentiaaliaan. Jokainen päivä Rinnettä laskee kannatusta ja 14%:n tavoitetaso voitaisiin saavuttaa odottamalla kevään vaaleja.

En tiedä, onko tämä riittävä syy lykätä vaaleja, mutta on se nyt toiseen vaakakuppiin edes jotain.

Matias Härkönen

Olen suht varma, että Demareita ei seuraavassa hallituksessa nähdä. Se on joko Keskusta, Kokoomus, Persut tai sitten Keskusta, Kokoomus, RKP, + vihreät tai kristilliset. Ei siis hukata päivääkään.

Jukka Mäkinen

Hallitus on jo saavuttanut lähes kaikki keskeiset tavoitteensa. Pakkoruotsia aikaistetaan, Dragsvik on säilytetty, Euroopan pankkiirit on rahoitettu, ja Katainen on päässyt tienaamaan sillä.
Vielä muutama on jäljellä, seksin oston kriminalisointi ja pohjavesien myynti. Eiköhän nuo vielä ehditä ennen kevättä.

Matias Härkönen

Unohdit NATON. Saihan ne sen ihmesopimuksen aikaiseksi :D

Matias Härkönen

Jotain positiivistä sentään. Myös Sipilä haluaa uudet vaalit. Tuskin Soiniakaan haittaisi.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/keskus...

Sipilä: Tässä tilanteessa pitäisi vakavasti miettiä, onko huhtikuu liian kaukana.

Soini: Tämä punavihreä pöllöily on nyt saavuttanut aivan maksiminsa.

Onko kyse enää Stubbin egosta?

Matias Härkönen

Samaan aikaan muualla:

Stubb: "Kyseessä ei ole hallituskriisi"

Kysymykseen, hajoaako hallitus, Stubbin vastaus oli ytimekäs:

– Höpö-höpö.

http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/stubb-25605

Tuo höpö-höpö lausahdus on tuttu tältäkin palstalta. Käytetään silloin, kun argumentit ei enää riitä.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Uudet vaalit eivät auta, kun kansa valitsee täysin samantyyppiset edustajat uudestaan valtaan. Demokratiamme on saavuttanut tietynlaisen kyllästymispisteen, jossa yhden tohelon poistaminen nostaa tilalle uuden. Kansan enemmistö on saanut ansaitsemansa päättäjät.

Matias Härkönen

Pitkälti samaa mieltä, mutta hallituskokoonpano voisi muuttua.

Toimituksen poiminnat