Matias

Nobelin palkinto suomen eduskunnalle?

Siitä lähtien kun euro päätettiin muodostaa on sitä kritisoitu taloustieteilijöiden taholta. Euron alkutaival meni iloisissa merkeissä kun jokainen roskalainaluokkaan kuuluva valtio sai sen avulla edullista lainaa ja talous kasvoi kuplassaan. Sitten kupla puhkesi ja euro sai tarvitsemaansa tekohengitystä. Kriisivaltioille annettiin lainoja, joista tiedetään etteivät ne koskaan selviä. Otimme itse lisää velkaa pitääksemme yllä hyvinvointiamme. Nyt roikumme koomapotilaina kinni johdoissa ja toivoa elpymisestä ei ole. Kuihdumme pois, kunnes laitteista lopulta sammutetaan virta.

Euro on poliittinen tahtotila, joka pysyy pystyssä vain ja ainoastaan niin kauan kun jaksamme siihen uskoa. Usko hiipuu samassa tahdissa kun työpaikat häviää ja talouden alamäki jatkuu. Yhdeksi pelastukseksi on väläytelty liittovaltiota, mutta tähän harva suomalainen on lopulta valmis. Suomen osalta se tarkoittaisi joka tapauksessa maksajan roolia, kun euroalueelta löytyy niitä maita joilla menee vielä huonommin.

Eurosta irtautuminen ei tulisi olemaan helppoa, mutta se on mahdollista. Seuraavalla vaalikaudella voi hyvinkin tulla eteen tilanteita, jolloin eurosta irtaantuminen on mahdollista ja järkevää. Tuolloin olisi erittäin tärkeää, että meillä olisi hallitus joka olisi valmis tuon päätöksen tekemään. Yksikään eduskuntapuolue ei aja eroa eurosta. Persuilla tuo mahdollisuus on sentään sisällytetty ohjelmaan. Realistina en usko, että yksikään euroeroa ajava pienpuolue eduskuntaan tai vielä vähemmän hallitukseen nousisi.

Tulevien vaalien yhdeksi suureksi kysymykseksi tuleekin nostaa suomen mahdollinen valmistautuminen euroeroon. Jokaisen puolueen tulisi avoimesti kertoa, minkälaista hintaa he ovat eurojäsenyydestä valmiita maksamaan.

Ja sitten vielä otsikkoon. Euron toimimattomuutta ovat nyt kailottaneet sadat jollei tuhannet tunnetut ekonomistit kautta maailman. Silti suomen eduskunta on täysin sitoutunut euroon, miettimättä edes vaihtoehtoja. Mutta mitä sanovat ne, jotka ovat tutkineet talouden mekanismeja vuosikausia ja ovat tulleet tutkimuksistaan palkituiksi jopa Nobelin palkinnoilla? Kovin tuntuvat olevan yhtenäisiä Nobel voittajat Friedman, Krugman, Sims, Stiglitz ja Mirrlees. Euro ei toimi.

Jos euro saadaan vielä toimimaan, ehdotan että seuraava taloustieteen Nobel annetaan Suomen eduskunnalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Matias Härkönen

Yksi tilanne irtautumiseen voi olla jos Kreikalle ja muille maille joudutaan taas antamaan lisärahoitusta tai neuvottelemaan ehdoista. Viimeksi tänään Sailas kertoi, että Kreikka ei tule koskaan selviämään veloistaan.

http://www.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/sailas-...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

EU:a on mainostettu rauhanliikkeenä. Senkin onnistumista on aihetta alkaa pikkuhiljaa epäilemään. Euron pitäisi olla rauhan raha. Kuinka tosiaan on, jos kaikki tukea saaneet valtiot eivät selviydy veloistaan?

Velkojen osittainenkaan anteeksianto ei tule olemaan kivuton prosessi, paitsi jos sitä varten kehitetään joku mekanismi jolla se peitetään julkisuudelta ja siten muiden jäsenmaiden kansalaisten vihalta. Toisaalta, prosessihan saattaa olla menossa jo.

Toimituksen poiminnat