Matias

Harkinnanvaraiset sosiaalituet

Harkinnanvaraisten sosiaalitukien käytöstä nousi kohu, kun Pia Kauma sanoi maahanmuuttajien maksattavan kalliita lastenvaunuja sosiaalitoimella. Muutama vuosi sitten syntyi kohu, kun yhden maahanmuuttajan tiliote vuosi nettiin ja siinä Lieksan kaupunki oli maksanut harkinnanvaraisia tukia 1800€ edestä kuukauden sisään, jotka ilmeisesti oli sitten siirretty eteenpäin ulkomaille. Yksittäisiä väärinkäyttötapauksia tapahtunee siellä sun täällä, mutta saavatko maahanmuuttajat sitten oikeasti enemmän tukea? Siihen kukaan ei varmastikaan pysty vastaamaan. MTV yritti tänään asiaa hieman selvitellä ja Vantaalainen sosiaalityöntekijä Anja Meri vakuuttaa että säännöt ovat kaikille samat. Silti maikkarin haastattelussa heti ensimmäiset haastateltavat itäkeskuksessa sanovat, että heillä on kalleimmat ja hienoimmat vaunut ja että sossu maksoi ne. Toinen nainen sanoo, että sai sossulta kärryt lahjaksi. Kummatkaan kärryistä ei kyllä näytä 150€ kärryiltä.

Harkinnanvaraiset tuet ovat ongelmallisia, sillä kukaan ei niitä pysty oikein seuraamaan.  Käytännöt ja summat vaihtelevat kunnittain ja tilanteen mukaan. Päätöksen tekijällä on suuri valta päätöstä tehdessä ja rahan saaminen voi olla kiinni ihan siitä, miten asiansa osaa esittää, missä ja kenelle. Äärimmäisenä esimerkkinä voidaan ottaa tilanne, jossa ns. "kukkahattutäti" toimii sosiaalityöntekijänä. Sisään astuu pilottitakkinen mies ja maahanmuuttajaperhe. Molemmat valittavat että rahaa pitäisi saada. Kummankin perusteet olisivat yhtä hyvät, mutta voisiko asenne vaikuttaa sosiaalityöntekijän päätökseen? Tilanne voi tietysti olla myös toisinpäin ja tiskin takana onkin pesunkestävä juntti, joka ei rahaa halua antaa maahanmuuttajille yhtä helposti.

En itse usko, että maahanmuuttajat saisivat sen enempää rahaa kuin kantasuomalaisetkaan. Jos maahanmuuttaja kuitenkin saa jotain ylimääräistä, niin tästä syntyy helpommin vain kohu ja juoruja. Nämä sitten ruokkivat toisiaan, aivan kuten tuossa yllä olevissa esimerkeissäni on käynyt. Samanlaisia tilanteita löytynee myös suomalaisten keskuudesta. Itsekin tiedän erään vanhan kaverini, joka kävi aina ruinaamassa ryyppyrahoja sossusta. Ja jollain nyyhkytarinalla onnistui ne aina saamaan. Käsittämätöntä.

Harkinnanvaraisen sosiaalituen läpinäkyvyyden vuoksi, järjestelmää tulisikin kehittää. Kaikilla kunnilla tulisi olla samanlaiset ohjeet mihin rahaa annetaan ja miten paljon. Kaikki ylimääräiset tuet tulee antaa vain ja ainoastaan maksusitoumuksina, ei koskaan käteisenä. Henkilötietoja ei tarvitse julkaista, mutta tehdyt päätökset perusteluineen tulisi olla kaikkien nähtävillä.

Harkinnanvaraista tukea ei myöskään tulisi maksaa ihan mihin vain tarkoituksen. Koska sosiaalitoimisto ei kerro  mihin tukia on annettu, voimme luottaa vain huhuihin ja kertomuksiin. Moni kertoo että rahaa on saanut auton hankintaan, ajokorttiin, tietokoneisiin, satelliittiantenneihin, kännyköihin, virkistyslomiin, harrastuksiin jne. Ei tällainen käy päinsä. Harkinnanvaraista tukea tulee antaa vain ja ainoastaan silloin kun siihen on erittäin painavat syyt. Lapsen syntymä ja erilaiset äkkinäiset elämäntilanteen muutokset voivat olla tällaisia. Ei kuitenkaan ole perusteltua maksaa kenellekään vain sen takia, että on tuhlannut rahansa johonkin ennen kuin seuraava tuki maksetaan tai että haluaa päästä linnanmäelle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Siinä se onkin.Lakia ei noudateta kuten kuuluu.Toimeentulotuesta on 2013 tullut päivitetty versio,ja se sisältää mitä kuuluu lainmukaan asiakkaan saada.Kuten myös oikeus saada tavata sos.työntekijä ,jos siltä tuntuu.jne.jne.Toimeentulotuki on oikeus,ei nöyryytyksen ja anelun paikka.Sosiaaliviranomaiset tekevät veronmaksajien rahalla palveluammateissaan työtään.Heitä sitovat myös lait asiakkaan kohtelusta sos.-ja terveydenhoidossa.
Missään ei ole lakia joka antaa heille oikeuden nöyryyttää tai kohdella alentuvasti,ylimielisesti,tunkeilevasti jne.mahdollista asiakastaan.

Sosiaalialalla onkin liian kauan rehottanut mielivaltaan perustuva asiakkaiden luokittelu,joka perustuu henkilökemioiden ja muun lain ulkopuolella olevan mukaiseen päätöksen tekoon.
es.lapselleen harrastusta varten tukea hakeva,voikin huomata että lapselle haetaan huostaanottoa.Joka on tietysti lainvastaista toimintaa.Lapsen ja lapsiperheen tukeminen on osa lastensuojelua,joka sisältyy myös muuhun palveluun es.terveydenhoito,oppilashuolto jne.johon on kaikilla oikeus.
Ilman lastensuojelun asiakkuutta,ehkäisevänä toimena.Lapsen harrastuksen tukeminen,ehkäisevänä toimena on yksi niistä.

Mitä tulee linnanmäkeen,on oikeutettua antaa perheelle ,joka elää pienillä tuloilla ,rahaa, että lapset pääsevät huvituksiin,kuin satoja tuhansia euroja firmoille ja laitoksille.Sama koskee myös asumisen tukemista,jotta lapset saavat asua perheissään.

Koska sijaisperheet saavat uudet asunnot,tukea kasvatukseen,palkatut lomat,sijaiset lomiensa ajaksi,yhteisön tuen(es.lapsikylissä)heillä on edunvalvojat,eli omat liittonsa jotka ajavat heidän oikeuksiaan ja etujaan.Ei ole paljon jos perheitä tuetaan pienillä rahamäärillä siihen nähden.Yhteiskunnalle tulee halvemmaksi tukea kotiin,kuin ulkoistettuihin lasten "hoitopaikkoihin"

Ennemmin kotiin tukea,kuin veronmaksajien rahoja satoja tuhansia euroja ulkolaisille sijoittaja firmoille jne.

Onko syy sitten sos.työntekijöiden epäpätevyydessä,vaiko johdon.Luulisi työntekijöiden velvollisuuksiin,kuten muillakin vastuuta sisältävillä ,aloilla,kouluttavan ja päivittävän itseään jatkuvasti.Vai onko maan käytäntö soveltaa lakeja ,miten kellekkin viranomaiselle sattuu sopimaan?Oikeuslaitosta myöten.

Alkoholistit jotka ttt:n kirjoilla ovat,ovat olleet siellä vuosikymmeniä,kuten he ovat myös TE:ston kirjoilla ,koska heille ei ole keksitty/aikanaan haluttu muuta säilytyspaikkaa.Ne,jotka aikanaan nuorina alkoholisteina sinne tulivat,ovat siellä yhä,sillä erotuksella että ovat nyt vanhempia ja sairaudetkin alkaa painamaan,joten laskut kasvaa.Tähänkin pulmaan ehdotettiin muuta keinoa vuosikausia sitten,ei kelvannut.

Sossutoimi ei pyöri jos ei ole asiakaskuntaa,ja valtio ei anna rahaa kierrätykseen,jos ei sosiaali haali asiakkaita.KELA voisi /olisi voinut aikoja sitten ottaa homman hoitoonsa,ei kelvannut.Toimeentuloa saisi laskelman mukaisesti ja ne jotka sosiaalia tarvitsevat ,voivat varata ajan netin kautta/tai soittamalla.Ihan itse,niin toimii normaalijärkinen ihminen.Pakkoonhan ei sos-terveydenhoito voi perustua,eihän?

Sosiaalipuoli voi siten keskittyä hoitamaan heidän palvelujaan tarvitsevia,ja yhteiskunta säästää.Jos perhe tarvitsee vaikkapa rahallista tukea tarpeeseen(kuten toimeentulotuen tarkoitus on,se ei ole elinkeino..)niin he voivat KELAn kautta hakea sitä.Samoilla kriteereillä kuin nyt,ilman sos.työntekijää ja papereiden pyöritystä.Ilman kuulusteluja ja epäilyjä.Rasti ruutuun,jos haluaa tavata sosiaalin.

Tai vaihtoehtoisesti voisi heidän paikkansa täyttää "talousneuvoja"tai muu vastaava "yleisneuvoja"joka ei kuitenkaan olisi sosiaalityöntekijä,vaan oikeasti ihmisiä auttava henkilö,varustettuna laajalla tietopohjalla arjen asioista ja oikeasta elämästä.Siis jalat maassa.

Alkoholistit oman alansa asiantuntijoiden piiriin,pois TE:ston ja ttt:n luukulta.

Maahanmuuttajille on jo omat palvelunsa,lakiin perustuen.Kuten turvapaikan hakijoille,sekä kiintiöpakolaisillekin.

http://www.kotouttaminen.fi/kotouttaminen

"Toimeentulotuen avulla turvataan vähintään perustuslaissa tarkoitettu välttämätön toimeentulo sekä edistetään henkilön ja perheen itsenäistä selviytymistä. Ehkäisevän toimeentulotuen tarkoituksena on edistää sosiaalista turvallisuutta ja omatoimista suoriutumista sekä ehkäistä syrjäytymistä ja pitkäaikaista riippuvuutta toimeentulotuesta"

Eli siinähän seisoo,tarvittaessa.

http://www.stm.fi/hyvinvointi/osallisuuden_edistam...

Pekka Pylkkönen

Tärkeää olisi myös kysyä maksajien mielipidettä siitä mitä heidän rahoillaan tuetaan ja mitä ei. Kerran vuodessa lähetettävä lintsiranneke per lapsi tuskin on monellekaan veronmaksajalle ongelma.

Matias Härkönen

Linnanmäkeä pyörittää lasten päivän säätiö. Jos he vähänkään välittää köyhistä lapsista, päästävät he tällaiset lapset ilmaiseksi sisään. Ja mitä Torniolainen hyötyy Lintilipuista.

Kun lintsille maksaa sen 35€/hlö, niin pienituloinen suurperheen äiti voi vain haaveilla että veisi koko perheen lintsille. Kun sinne sitten viedään naapurin kakarat sossun rahoilla, niin tuskin tämän veronmaksajan motiivit maksaa veroja nousee.

Linnanmäkiliput ei varsinaisesti ole se ongelma, vaan se että ei tarkkaan ole määritelty mitä annetaan ja kenelle. Ilmaista harrastetta, sekä apua harrastuksiin on saatavilla myös ihan muualla kuin sossussa. Sossun luukun tulee olla se viimeinen vaihtoehto hätää kärsiville. Sen ei tule olla varsinainen toimeentulon lähde, jolla vuosikausia roikutaan (työikäiselle ja kuntoiselle ihmiselle). Silloin on tärkeää, että tasot ja etuudet on niin pieniä, että jokainen tekee parhaansa työllistääkseen itsensä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #7

Samaa mieltä alkulauseesta.Kaksinaamaista touhua,kun lipuista kerätään rahaa LASTENSUOJELUUN ,sitten sosiaaliasikkaaksi haalitaan kuitenkin nämä vähävaraiset ja lapset raijataan laitoksiin köyhyyden takia.
Se tuki voisi antaa siinä alennuksissa mm.harrastuksiin,tapahtumiin,lippuihin jne.suoraan.
Kuten ennenvanhaan vaatekupongit jne.Ei ole enää häpeä olla köyhä,miljoonan köyhän maassa.
KELA ottaa 2017 onneksi,ja TOIVOTTAVASTI ttt:n hoitoonsa.Perustoimeentulotuki hoidettaisiin sen kautta.Ehkäisevä ja täydentävä jää sosiaaleille,luulen.

Matias Härkönen

Ehkä koko harkinnanvarainen tuki pitäisi lakkauttaa kun se ei toimi ja kehittää tilalle jokin toimivampi malli.

Onko kenellekään mitään tietoa, mikä on harkinnanvaraisesti maksettujen tukien yhteismäärä suomessa vuosittain?

Pekka Pylkkönen

Juu siis jos oikeasti halutaan olla reiluja ja tarjota lapsille huvia, kaupunki voisi vaikka vuokrata lintsin pari kertaa kesän aikana ja ilmoittaa että nyt on ilmaista kaikille.

Onhan se vähä surkeaa että pitää käyttää byrokraatin mietittävänä se että kenen maksu pääsee veromarkoilla lintsille ja kenen ei.

Pekka Pylkkönen

Jep. Kyllä se on kaikkien kannalta oikeudenmukaisinta että kohteet mihin ylimääräistä tukea myönnetään julkaistaan aina. Ei tarvitse panna nimiä, paitsi päätöksentekijän nimi.

Matias Härkönen

Juuri näin. Kun yhden virkailijan kohdalla alkaa näkymään, että rahaa jaetaan miten sattuu ja minne sattuu, niin sitten asiaa voidaan selvittää. Kuka näistä tietää, vaikka joku jakelisi varoja kavereilleen kun mitään valvontaa ei ole.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ainakin on rahaa kavalettu sosiaalityöntekijän toimesta.Nämä haudataan nopeasti ja vaivutetaan unholaan,kuten muutamien kuntien pikku epäselvyydetkin.
Jos tilintarkastaja löytäisi jotakin,tai joku heräisi ihmettelemään.Aikaa tuntuu vievän,ettei vaan istu vieläkin pallillaan,jopa noussut astetta paria ylemmäs..
Kuinkahan yleistä on.Sama kun laiminlyönnit joissa kuolee lapsia,tai koko perhe,nekin haudataan vähin äänin.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Niistä löytyy tietoa jokaisen kunnan kohdalta,paljonko on käytetty ehkäisevään ja täydentävään(ns."harkinnanvaraiset"),perustoimeentulotuen lisäksi.
N e näkyvät kuntien budjeteissa.Tarvitseehan ne etukäteen arvioida.Eri asia on se,paljollako ylittyvät.

Lasten harrastukset kuuluvat tosiaan myös ehkäisevään lastensuojeluun,siis aivan kuten lapsilla on oikeus saada käydä koulua jne.

Ehkäisevä lastensuojelu

Lastensuojelun lisäksi kunta järjestää lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi 2 luvun mukaista ehkäisevää lastensuojelua silloin, kun lapsi tai perhe ei ole lastensuojelun asiakkaana.

Ehkäisevällä lastensuojelulla edistetään ja turvataan lasten kasvua, kehitystä ja hyvinvointia sekä tuetaan vanhemmuutta. Ehkäisevää lastensuojelua on tuki ja erityinen tuki, jota annetaan esimerkiksi opetuksessa, nuorisotyössä, päivähoidossa, äitiys- ja lastenneuvolassa sekä muussa sosiaali- ja terveydenhuollossa.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2007/20070417

Pekka Pylkkönen

Olennaista on myös tietää mihin sitä rahaa palaa. Esimerkiksi maksetaanko toimeentulotuesta jotain sellaista johon edes duunareilla ei ole varaa?

Ja maksetaanko ylimääräisiä asioita käteisenä vai maksusitoumuksena..

Matias Härkönen

Kunnittain voi olla raskasta käydä kaikki läpi, mutta löysin sellaisen, jossa sanotaan että toimeentulotuen kokonaismäärä oli vuonna 2012 n. 700 miljoonaa euroa.

"Lasten harrastukset kuuluvat tosiaan myös ehkäisevään lastensuojeluun,siis aivan kuten lapsilla on oikeus saada käydä koulua jne."

Palaan vielä tähänkin sen verran, että pitääkö toimeentulotuen asiakkaalla olla oikeus harrastaa jääkiekko ja ratsastusta sekä käydä Linnanmäellä kerran vuodessa, jos siihen ei ole varaa muillakaan? Eli selkeitä rajoja tähän kaivattaisiin, mikä on hyväksyttävää ja mikä ei.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Se on 200 euroa vuosi,about kun ehkäisevää toimeentulotukea saa,jos saa...eli ei sillä paljon lätkää/hevostelua harrasteta.Eli saahan sillä luistimet pienelle lapselle tarjouksesta tai käytettyinä ja jotakin sellaista.

Lätkään ei monella ole varaa,luulisin pyörii monessa tuhannessa vuositasolla,kuten hevostelukin.Laskettelu sama juttu,releet voi löytää halvalla,kausiliput 400 pintaan jne.

Olisihan sekin fiksumpaa että harrastukset olisi jo muutoinkin kaikkien saatavilla.Ennen oli vanhempia jotka veti es.futista,lätkää kaikenlaista peliä ja muuta,ilman sitä suorittamista ja tähtipelaajien hakua.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #12

Tai sitten saa jopa 400€ tai enemmän. Arpapeliä tuo on. Sen takia nuo selkeät ohjeet.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/jaakie...

Ja googletappa tiliote ja lieksa. En viitsi sitä tänne laittaa, ettei lähde homma käsistä, mutta joku voisi selittää nuo summat joskus? Sen takia tarvitaan myös läpinäkyvyyttä päätöksiin.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #13

Sossut vauhdissa taas.Mammakerholaiset elementissään.Pitäähän kerhoille tehtävää olla.Kuten keskustan sijaisperheitä tukeva RAY:n yli 700 000 pikku avustus tantoille.
Veronmaksajat maksaa.

Suomalaisia perheitä oli v.2011 asunnotta 445kpl.Ja lisää tulee.Latin latia ei saanut espoolainen perhe nälkäisille lapsilleen ja maantielle saivat lähteä toiset...
Tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus,sitä on Suomi.

Toimituksen poiminnat