Matias

"That Swedish asshole"

Vuosina 1955-75 käyty Vietnamin sota ei ole kaikin osin vertailukelpoinen nyt käynnissä olevan Itä-Ukrainan kriisin kanssa. Yhteyskohtia kuitenkin löytyy. Molemmissa yksi "suurvalta" ajoi omaa etuaan vastoin yleistä mielipidettä. Propaganda oli valtavaa molemmin puolin. Vietnamin sota loppui pitkälti valtavan kansainvälisen painostuksen ansiosta. Vaikka poliittinen tilanne maailmalla oli tuolloin aivan erilainen, uskalsivat jotkut silti rohkeasti asettua yhdysvaltoja vastaan. Yksi heistä oli Olf Palme.

”Sanningen är att den överväldigande majoriteten av människorna tar avstånd från detta krig, vill ha slut på lidandena, vill ge Vietnams folk rätten att själva bestämma om sin framtid. Denna demokratiska opinion upplever inte Förenta Staternas krig i Vietnam som ett stöd för demokratin, utan som ett hot mot de demokratiska idealen, inte bara i Vietnam utan i hela världen. Demokratin kan aldrig nås med förtryckets medel. Man kan inte rädda en by genom att utplåna den, bränna åkrarna, förstöra husen, spärra in människorna eller döda dem.”

Ote on Olof Palmen Sergelin torilla vuonna 1968 pitämästä kuuluisasta puheesta. Myöhemmin vuonna 1972 Olof Palme kirjoitti kirjeen Nixonille, jonka kanssa hän oli kuitenkin hyvissä väleissä. Kirjeessään Palme arvosteli ankarasti USA:n Vietnam politiikkaa. Nixon reagoi heittämällä ulos Ruotsin suurlähettilään jenkeistä. Myöhemmin Nixonin sanotaan sanoneen Palmesta "That Swedish asshole".

Vietnamissa sodittiin 20 vuotta. Itä-Ukrainan kriisi on jatkunut nyt helmikuusta lähtien. Me emme voi hyväksyä Venäjän toimia alueella. Ei Ukrainallakaan täysin puhtaat jauhot ole pusseissaan, mutta siitä huolimatta Venäläisten touhu täytyy pysäyttää ennen kuin tilanne eskaloituu pahemmaksi. Pahimmassa tapauksessa tilanne eskaloituu täysimittaiseksi sodaksi.

Meillä on Stubbin mielestä hyvät suhteen Venäjään. Pitäisikö Stubbin kuitenkin olla Putinin silmissä "That Finnish asshole"?

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Matias Härkönen

”Sanningen är att den överväldigande majoriteten av människorna tar avstånd från detta krig, vill ha slut på lidandena, vill ge Vietnams folk rätten att själva bestämma om sin framtid. Denna demokratiska opinion upplever inte Förenta Staternas krig i Vietnam som ett stöd för demokratin, utan som ett hot mot de demokratiska idealen, inte bara i Vietnam utan i hela världen. Demokratin kan aldrig nås med förtryckets medel. Man kan inte rädda en by genom att utplåna den, bränna åkrarna, förstöra husen, spärra in människorna eller döda dem.”

Vapaa suomennos vielä Palmen puheesta:

Totuus on, että suuri majoriteetti ihmistä ottaa etäisyyttä tähän sotaan ja haluaa lopun kärsimisestä. He haluavat antaa Vietnamilaisille oikeuden päättää omasta tulevaisuudestaan. Tätä demokraattista näkemystä ei yhdysvallat näe demokratian tukena vaan ennemminkin uhkana demokraattisille näkemyksille ei vaan Vietnamissa vaan koko maailmassa. Demokratiaa ei koskaan voida saavuttaa painostuksen keinoin. Yhtäkään kylää ei voida pelastaa tyhjentämällä sitä, polttamalla viljelyksiä, tuhoamalla taloja, lukitsemalla ihmisiä sisään tai tappamalla heitä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Venäjäkö aloitti Kiovan tappelut?

Matias Härkönen

No kyllä se siitä lähti, että venäjä vastusti Ukrainan sopimusta EU:n kanssa. Mutta tuo silti toisarvoista. Venäjä miehitti Krimin ja tukee tällä hetkellä Itä-Ukrainalaisia taistelijoita.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #11

Tuossa kommentissa olet ihan oikeassa. Ei Krimiläiset välttämättä valita tilanteesta. Ei varmaan moni somalialainenkaan valittaisi, mikäli itä-helsinki vallattaisiin Somalian toimesta.

Kyse on ennenkaikkea siitä, miten toimitaan ja kunnioitetaanko kansainvälistä lakia ja maiden koskemattomuutta. Asiassa oltaisiin voitu menetellä myös toisin.

Kuten sanoin, jos hyväksymme venäjän toimet Krimillä ja muualla, niin turha sitten valittaa jos tekevät samoin meille. Ei tarvita kuin venäjänkielinen enemmistö johonkin kuntaan.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #13

Et kai unohda sitä että Hrutsov luovutti Krimin Ukrainaille -54uskoen ikuiseen veljeyteen tms.

Ei siis ole kovin pitävää verrata johonkin kuntatason venäläis kysymykseen.

Lähtökohdat niin kaukana toisistaan.

Ahvenanmaata ja Ruotsia voisi ehkä ajatella Kriminä ja Venäjänä, jos Suomi olisi Ukraina. Historialliset yhteneväisyydet vaikka ovatkin vähäiset, ainakin näin vuosilukujen valossa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #21

Se oli vuonna 1954 tietenkin. Ei tuo Stalinille olisi tullut mieleen, mutta Hrushtshovin ukrainalainen äiti oli kuollut sisällissodassa nälkään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tietääkö kukaan miten Venäjä tukee separatistejä muulla tavoin kuin ottamalla pakolaisia vastaan?
Ei sekään ole selvitetty ketkä ammuskelivat Maidanin-aukiolla.

Matias Härkönen

Ilmeisesti antamalla aseita, soitlaita, BUK-järjestelmiä jne. En nyt tiedä kuinka paljon näitä todisteita tarvitaan, että ihmiset uskoo. Krimi on jo miehitetty, tarvitsetko siihenkin todisteet?

Ukrainan puolestakin on tehty paljon virheitä. Venäjä on kuitenkin tässä avain asemassa. Jos ei ymmärrä sitä, niin ei voi mitään. Ja hyväksymällä Venäjän teot, hyväksymme sen että se voi tehdä meille samoin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ilmeisesti mitään todisteita Venäjän antamasta aseavusta ja sotilaista ei ole. Käsittääkseni Venäjältä on omaehtoisesti lähtenyt taistelijoita Ukrainaan.
Venäjän ei tarvinnut miehittää Krimiä, valtaaminen riitti. Se kävi varsin näppärästi.
Se, että en niele kaikkea USA:n ja Ukrainainan hallinon propagandaa ei merkitse, että hyväksyisin Venäjän toimet.
Mutta ei se Ukrainan pääministerikään oikein tolkulliselta vaikuta.
Minusta on hyvä ,että Niinistö menee Putinia tapamaan. Toivottavasti hänellä on ammattitaitoista taustatukea.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #6

Ymmärtänet, että tällaisissa tapauksissa todisteita on muutenkin vaikea saada. On nyt kuitenkin päivänselvää, että sinne on viety yhtä ja toista. Jos ei halua uskoa sitä, niin sulkee silmänsä realiteeteiltä.

Kuten sanoin, niin propaganda on vahvaa puolin ja toisin ja paljon pitää suodattaa pois. Ukrainan kriisi on kuitenkin sisäpoliittinen kriisi, joka pitää ratkaista Ukrainalla sisäisesti. Ei niin, että Venäjä valtaa maita. Parasta olisi tietysti, että paikalle saataisiin vaikkapa kansainvälisiä rauhanturvaajia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #6

Ehkä tässä on pientä epäselvyyttä suomen kielen sanasta "miehittää". Tietenkin Venäjä miehittää Krimiä koko ajan, kuten Turkki Pohjois-Kyprosta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #10
Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #14

Mites pitäisi suhtautua miehitykseen sen -97 valtiosopimuksen valossa, jonka mukaan?

"Paitsi 25 000 sotilasta, Venäjällä on oikeus pitää Krimin tukikohdissaan 24 tykistöjärjestelmää, joiden kaliiperi on alle 100 millimetriä, 132 panssariajoneuvoa sekä 22 sotilaslentokonetta Katshan ja Gvardeiskin lentokentillä. Katshan kenttä on Sevastopolin tukikohta-alueella, Gvardeiski Simferopolin lähellä."

Itse en ole sopimusta lukenut, uutistietojen varassa. Muistan kuitenkin lukeneeni ettei joukkojen määrät ole ylittyneet.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #23

Ei kai kukaan ole väittänyt, että joukkojen määrät ovat ylittyneet. Hiukan harmillisesti kuitenkin valtion rajat ovat ylittyneet.

Nykyisen Krimin kaltainen tilanne olisi syntynyt, jos Neuvostoliitto olisi 60 vuotta sitten päättänyt yksipuolisesti uudelleensijoittaa joukkojaan Kirkkonummelta Kaivopuistoon.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #24

Eipäs nyt unohdeta taas sitä Krimin historiaa.. joo stalin ja tataarit.

Ymmärrän kuitenkin sun pointin.

Uskon kuitenkin, että pääosa Krimin alueen väestöstä kokee olevansa enempikin venäläisiä ihan jo historiallisten seikkojen takia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #25

Näin varmaan on. Olennainen ongelma Ukrainan kriisin kärjistymisessä on ollut, että sen kummemmin Kiova kuin Moskovakaan ei ole suostunut myöntämään Krimin ja Itä-Ukrainan olevan historialtaan, kulttuuriltaan ja taloudeltaan täysin erilaisia tapauksia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mihin sinun päivänselvyytesi perustuu? Olihan siellä tukikohdissa melkoinen aseistus, ohjuksia ym. ennestäänkin.
Siitä,että Ukrainan sisällisotaa pitää ratkaista osapuolten välillä olen täysin samaa mieltä.

Matias Härkönen

Päivänselvyyteni perustuu kaikkiin todisteisiin, lausuntoihin paikan päältä, separatistien omiin ilmoituksiin (esim. koneen alas ampumisesta) jne. Toki jos ainut uutislähteesi on joku FIFI lehti tai verkkomedia, niin ymmärrän epäilyksesi. Ja tuo venäläinen propaganda se vasta naurettavaa onkin.

Tässä muutamia hauskoja pointteja kuitenkin Venäjän propagandasta.

http://www.stopfake.org/en/russia-s-top-100-lies-a...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niinpä, Usan vakoilu "todisti" että aseistusta on tuotu rajan yli, mutta mitään todisteita ei voitu antaa.
En minä epäile, etteikö separatistit ampuneet matkustajakonetta, mutta ilmeisesti Ukrainan armeijan ohjuksilla.
Ei tulisi mieleenkään uskoa venäläiseen propagandaan. Minä usko mihinkään.
Mitähän sen avustuskolonnankin tarkoituksesta paljastuu? Mitään sellaista ei ole ennen nähtykään.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Sellaista olen pähkäillyt,että mitä sopimuksia mahtaa olla olemassa oman sotilastukikohdan pitämiseksi. Sehän oli se (tietääkseni) varsinainen syy miksi Venäjä Krimin miehitti.

Voidaan tietysti spekuloida sillä,että mitä jos ei näin olisi tapahtunut niin olisiko pitänyt hyväksyä Ukrainan ottavan toisen valtion sotilastukikohdan haltuunsa länsimaiden suojelemana.

Voi myös spekuloida sillä,että jos Saksa ottaisikin yhdysvaltojen tukikohdan omasta maastaan haltuunsa,niin hyväksyisikö yhdysvallat sen.

Mutta lähinnä noissa kummassakin on se sopimus,koska kyllähän tuollaisesta jokin sopimus pitää olla.

Mitä tulee sanaleikkeihin niin...kyllä se tämä on Ukrainan "kriisi" ei vain Itä-Ukrainan kriisi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Syksyllä 2013 Venäjän vuokra-aikaa Sevastopolissa jatkettiin vuosiksi 2017–2042.

Venäjä olisi voinut pitää tukikohtansa kaikessa rauhassa laillisesti. Miehitettyään Krimin se sanoi irti vuokrasopimuksen. Nyt se on siis laittomasti, paitsi koko Krimillä, jopa laivastotukikohdassakin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jäi nyt vielä uupumaan se oman tukikohtansa suojaamista koskevat pykälät? Kiitos tuostakin infosta silti.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #17

Niin, siis kukaan ei uhannut tukikohtaa. Parlamentissa UDAR vastusti sopimuksen jatkamista, mutta hävisi äänestyksen.

Venäläisille asia on ilmeisesti niin, että naapurimaan parlamentin pitää laulaa "Suuri ja mahtava" yksimielisesti joka päätöksen yhteydessä tai tukikohtasopimuksen jatkaminenkin katsotaan NATO:n aggressioksi.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #19

Siis maa oli vajoamassa sisällissotaan silloin,kun Venäjä meni miehittämään Krimiä.

Noin strategisesti ajatellenkin se on viimeistään silloin turvattava,JOS meinaa sen turvata llman sotimista. Mutta tämä nyt tietty on vain spekulaatiota..

Jukka Mäkinen

"Ei varmaan moni somalialainenkaan valittaisi, mikäli itä-helsinki vallattaisiin Somalian toimesta."

No en minäkään valittaisi. Sipoo voisi mennä siinä samassa.
Mietin vaan, että mitenkä saisi Ruotsin miehittämään ja ottamaan Ahvenanmaan. Tai edes Putinin, mutta ei se taida kelvata heillekään.

Jarno Liedes

http://www.hs.fi/ulkomaat/Ukrainan+rajavartijat+al...

Kerrotko miten pysäytetään nuo avustusrekassa lymyilevät Putinin divisioonat? Ja jos eivät ole rekassa, niin puskassa ainakin tai renkaissa.
Joku toimittaja jossain näki senkin. Ihan varmasti!

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ne kuljeskelevat rajan yli ihan avoimesti valot päällä virallisesti rekisteröidyissä Venäjän sotilasajoneuvoissa, kuten brittitoimittajat nyt ovat todistaneet.

Jarno Liedes

Vielä kun ne todisteet julkaisisi niin oltaisiin sitten laitettu rahat sinne missä suu käy.

Rekisteröikö venäjä sotilasajoneuvojaan ?=)

https://twitter.com/shaunwalker7/status/5000126337...

Valot päälle, missä todisteet rajan ylityksestä ? Kuva randon auton takaosasta eikä rajaa missään. Tyyppi ITSEKIN sanoo pysähtyneen rajalle eikä sen yli, kun eräs tuolla sanoi, että toimittaja jäi kiinni samasta kuvasta 2 t ennen(näkemäänsä päiväunta)niin toimittaja korjasi, että näki nämä tukipanssari 10 km päässä rajasta.
LOLTS!!!!

Minäkin saisin vähemmällä palkkiolla parempaa jälkeä aikaa! Missä voi rekrytä itsensä tiedustelupalveluun?

Toimituksen poiminnat