Matias

Amnesty: Seksin myynti- ja ostokielto ihmisoikeuksien vastaista

Amnesty on nyt liittynyt niiden tahojen joukkoon, joiden mielestä seksin ostoa ja myymistä kieltävät lait loukkaavat ihmisoikeuksia. Amnestyn mukaan, ihmisten täytyy saada käyttää itsemääräämisoikeuttaan seksin ostossa ja myynnissä ja yhdenkään valtion ei tulisi siihen puuttua lainsäädännöllisesti. Amnestyn raportissa sanotaan mm.

"Kaikki lait prostituutiota vastaan heikentää ihmisten oikeutta valita ammattinsa itse" sekä  "kaikki sääntely joka kohdistuu seksiä ostaviin miehiin, jättää prostituoidut haavoittuviksi väkivallalle ja hyväksikäytölle" (vapaa käännös).

Aiemmin seksityön puolesta on puhunut myös YK ja sen kehitysohjelman tukema Aids-komissio. Komissio vaatii seksityön laillistamista koko maailmassa, sekä kansainväliseltä yhteisöltä muita toimia seksityöläisten aseman parantamiseksi. Komission tärkein ehdotus on, että vapaaehtoinen prostituutio on tulkittava samanlaiseksi työksi kuin mikä tahansa muukin ammatti.

"Kaikki lait, jotka kriminalisoivat ja alistavat ihmisryhmiä, ajavat ihmiset maan alle pois terveyspalveluiden luota"

Suomessa seksinostokieltoa on kritisoinut mm. seksi- ja erotiikkatyöntekijöiden oikeuksia ajava Pro-tukipiste.

"Prostituutio todennäköisesti vähenisi julkisilla paikoilla ja siirtyisi yksityisiin tiloihin. Tämä vaikeuttaisi tukitoimia sekä seksityöntekijöihin kohdistuvan vakavan rikollisuuden ilmituloa, yhdistys toteaa kannanotossaan"

Suomessa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ajaa seksin oston täyskieltoa. Koska lait ei mene läpi, ilman selvitystyötä on Anna-Maja Henriksson palkannut oikeustieteen professori Johanna Niemen tekemään asiasta selvityksen. Selvityksen puoluettomuutta voidaan kuitenkin miettiä.

Prostituutio on asia, joka jakaa jyrkästi mielipiteitä. Tämä uusin lakiehdotus oikeusministeriltä on henkilökohtainen mielipide asiaan. Siitä ei olla sovittu hallitusohjelmassa. Jos YK, ihmisoikeuksia suojeleva Amnesty sekä prostituution parissa työskentelevät kaikki kumoavat tällaisen ehdotuksen, niin onko siinä mitään järkeä?

Onko mahdollista, että suomessa ministerit ajavat vain omaan arvomaailmaansa sopivia lakiehdotuksia, kuuntelematta ihmisoikeusjärjestöjä, YK:ta ja alan ammattilaisia? Olisiko aika, että unohtaisimme ne vanhat ennakkoluulomme ja pitäisimme prostituutiota ammattina muiden joukossa? Ammattina, jota voisi rehellisesti harjoittaa turvallisessa paikassa verot ja muut maksut maksaen?

Prostituutiota ei kitketä lainsäädännöllä. Parempi vaihtoehto on parantaa lakeja niin, että prostituoidut voivat tehdä työtään rauhassa ja turvallisesti.

DISCLAIMER:

Kun jokainen kuitenkin tämän jälkeen asiaa haluaa kysyä, niin en ole koskaan ollut prostituoidun kanssa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Matias Härkönen

Vinkki Usarille: Amnestyn uutisesta ei kukaan Suomessa ole vielä uutisoinut. Tuosta saatte hyvällä otsikolla 50 000 kävijää :D

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2545003/Am...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Selailin Uuden Suomen uutisia, ei näköjään ole tehty uutista ehdotuksesi perusteella. Mikä ihme vaivaa, että noinkin tärkeä aihe jätetään uutisoimatta?

Matias Härkönen

No en tiedä onko usari tätä huomannut, mutta luulisi että joku media olisi aiheesta uutisoinut... Ei ole.

Muut Amnestyn uutiset kyllä uutisoidaan poikkeuksetta.

Seppo Hildén

"Amnesty: Seksin myynti- ja ostokielto ihmisoikeuksien vastaista"

Lisäksi minä katsoisin, että kyseinen kielto on myös tasa-arvon vastaista. Perustelen tätä sillä, että asiakas on useimmassa tapauksessa mies, ja vain hän joutuu maksajan asemaan, vaikka hän joutuu tilanteessa tekemään sen suurimman työn.

Mitä sanoo työministeri Ihalainenkin tähän? Ei ole laitaa sellainen, ei, sanon minä.

Jos nainenkaan ei maksa tästä yhteisestä suoritteesta mitään, ei pidä myöskääm miehen joutuvan siitä maksamaan.

Tämähän pitäisi olla ihan itsestään selvää myös lakeja säätäville poliitikoille.

Matias Härkönen

Laki varmaan sama molemmille, joten voit vapaasti myös itse myydä itseäsi ja mennä nelinkontin...

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tämä on myös sitä lain säädäntöä, jota ihmiset eivät tule noudattammaan. Ruotsissa halutaan alkaa antamaan seksinostosta nyt ehdottomia tuomioita, koska sakot eivät tehoa.
Tätä kauppaa on aina ollut ja on vielä meidän jälkeemmekin.

Matias Härkönen

Ei tietenkään noudata. Toiminta siirtyy vain entistä enemmän ammattirikollisten käsiin.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kun Suomi liittyi Euroopan ihmisoikeussopmukseen, jouduimme kumoamaan irtolaislain. Seksityön kieltäminen rikkoo eurooppalaisia ihmisoikeuksia.

Seksin oston kielto perustuukin siihen, että se tulkitaan järjestyslaiksi, eli se rinnastuu leviin järjestysrikkomuksiin, kuten kieltoon juoda viinaa julkisilla paikoilla.

Ihmisoikeuksia ajateltaessa on kysyttävä: Onko syrjäytyneillä oikeus harjoittaa seksiä? Yhä suurempi osa miehistä on niin huonossa taloudellisesta asemassa, että he eivät kelpaa puolisoksi naiselle. Syrjäytyyneet miehet ovat yleensä sinkkuja.Heidän ainoa mahdollisuutensa seksiin on seksi tilapäisessä suhteessa. Jos lainsäädännössä määritellään tilapäisen seksin osto rikolliseksi ja samaan aikaan sallitaan taloudelliset etuudet parisuhteessa, niin kyse on syrjäytyneiden miesten ihmisoikeuksien loukkaamisesta. Kovaa oikeistopolitiikkaa ajavat Biaudet ja Henriksson haluavat ratkoa syrjäytyneisyyteen liittyvät ongelmat kriminalisoimalla ne. Vasemmistolainen ratkaisu olisi se, että yhteiskunta takaa ympäristön, jossa voidaan kaikille osapuolillle turvallisesti mahdollistaa seksi myös syrjäytyneille. Myös syrjäytyneille kuuluu täydet ihmisoikeudet.

Matias Härkönen

Enemmän minusta on kyse siitä, saako ihminen tehdä kropallaan mitä haluaa? Jos kaksi ihmistä yksissä tuumin sopii asiasta, niin miksi valtio tulisi sitä kieltämään?

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Seksin harrastaminen rahasta on jo nyt sallittua, kunhan maksajana on esim seiska tai iltis

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Mutta ehkä tätäkin kannattaisi katsoa myös naisen näkökulmasta. Huonot taloudelliset ajat suorastaan ajavat nuoret tytöt tähän ammattiin, jossa itsekunnioitus varmasti kärsii, varmasti myös muiden kunnioitus. Sitten, sieltä voi olla vaikeaa nousta, sinne kerran vajottua. -Turvalliseksi tätä alaa ei voi ssada millään, sen luonteesta johtuen. -Minusta prostitiitiota ei ole hyvä asia sallia, koska näillä kielloilla suojellaan naista. Terveyspalveluthan on länsimaissa avoimia kaikille, siihen ei tarvita edes papereita, se argumentti ei toimi. -Työttömyyteen tai rahapulaan täytyy löytyä joitain muita keinoja. -Tässä oli yksi naisen näkökulma!

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Alalle on tunkua näinä vaikeina aikoina. Suomessa seksiä myy 500 naista joka päivä. Tämä on jo 0,02 % kaikista naisista Suomessa. Eli yksi nainen 5 000 myy seksiä,

Kuitenkin huomattavasti enemmän on niitä naisia, jotka ovat yhdessä jonkun miehen kanssa, jolla on rahaa, vaikka eivät miehestä niin välitäkkään.

Susanna Ruusunenkin sai Matti Vanhaselta 3000 euron laina auton ostoon,

"Matti sanoi että maksa takaisin jos joskus on rahaa maksaa takaisin, ei tarvitse maksaa, hän ei ikinä kysele sen rahan perään, minulle 3 000 euroa on äärettömän suuri summa rahaa, elän kädestä suuhun, käyn töissä ja saan sen verran rahaa että saan maksettua laskut, se tuntui siltä että tuon ihmisen pakko olla tosi oikeasti rakastunut minuun, eihän kukaan lähde noin isoa summaa ja toinen uskoo minuun työntää minua eteenpäin elämässä ja auttaa."

Susan Kuronen Pääministerin morsian sivu 130 - 131

Mitä Susannalle tänään kuuluu? http://m.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288645316357....

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Työttömyyteen ja rahapulaan täytyy löytyä, ja siihen löytyy muita keinoja kuin prostituutio. Kyse ainakin länsimaissa on kai lähinnä siitä, että prostituutiolla voi muutaman tunnin työllä ansaita kuukauden palkan (ainakin, jos prostituutiosta maksetaan pimeästi, kuten nykyään luultavasti tehdään). Jos asiakas haluaa ostaa, myyjä myydä, ja ei omasta mielestään kärsi myymisestään, niin miksi siihen pitäisi kenenkään ulkopuolisen puuttua?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Elättelet jotain myyttejä menneisyydestä. Tosiasiassa seksiä myymällä on suuria vaikeuksia hankkia edes perustoimeentulo. Hinnat ovat alhaalla, ja yleensä seksin myyjä voi olla onnellinen, jos saa yhden asiakaan päivässä. USA:ssa tutkittiin paljonkon todellisuudessa seksin myyjä saa palveluistaan, niin tuloksena oli 30 euroa valkoisilta asiakkailta, ja 20 euroa mustaihoisilta asiakkailta. Mustaihoiset saivat halvemmalla, koska myyjät tiesivät, että he ovat köyhiä, eikä heillä ole varaa maksaa sitä kolmea kymppiä. Euroopassakin hinnat ovat niin alhaisia, että Biaudet'kin on ilmaissut siitä huolensa.

Seksin osto on syrjäytyneiden ja puolisyrjäytyneiden miesten hommaa. Hyvätuloiset miehet saavat seksiä ilmaiseksi niiltä naisilta, jotka toivovat pääsevänsä hyvätuloisen miehen puolisoksi, sillä hyvätuloisista miehistä on kova pula pariutumismarkkinoilla.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #13

Suomessa vakiintunut hintataso näyttäisi olevan n. 200€/h. Tämän voi selvittää hyvin nopeasti pienellä googletuksella.

Ja mitä tulee asiakkaisiin, niin tuskin on syrjäytyneiden hommaa. Heillä ei ole varaa siihen. Lukemalla noita prostituutiota harrastavien tarinaa, niin tyypillisin asiakas taitaa olla 30-40 vuotias perheellinen mies, jolla on hyvä toimeentulo.

Matias Härkönen

Jokaisessa asiassa on tietysti myös varjopuolensa, mutta ei taloudelliset ajat parane kieltämällä prostituutuio. Jos siihen joku "ajautuu", ei hänen asemaansa paranna se, että se täytyy tehdä laittomasti ja "maan alla". Prostituutio ei kuitenkaan tule katoamaan.

Käyttäjän Hermits kuva
Tomi Virtovuo

Norjassa tästä on käyty kiivasta keskustelua. Olihan se yksi vaalien pääteemoista. http://www.nrk.no/kultur/debatt-om-sexkjop-1.11460745 Myös Ruotsissa tämä on huomioitu. http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.2249103-norge-k.... Kesällä ratkeaa, mutta vahvasti näyttää siltä, että 2009 vuonna säädetty laki kaatuu. Ranskalaisten kielteinen päätös on aihettanut sieltäpäin Saksaan suuntaunutta seksimatkailua joka joissain piireissä Saksassa on aiheuttanut lisää närää rauhan-unionin alueelle.

Matias Härkönen

Kun tuollainen laki kerran saadaan aikaiseksi, voi sitä olla hyvin vaikea kumota. Pointsit Norjalaisille jos uskaltavat ennakkoluulottomasti sallia prostituution.

Tero Tähdistö

Matias arvioi Daily Mailin jutun uutisarvon aivan oikein, pointsit siitä. Kohu Amnesty Internationalin kannanotosta on Ruotsissa iso uutinen ja paikallinen AI:n maaosasto on joutunut "paikkailemaan" tiedotustilannetta omilla lausumillaan. Enemmän infoa täältä: http://www.sexwork.net/forum/showthread.php?t=124114

Daily Mailin artikkelia täydensi myös toimittaja Julie Bindelin kolumni, jolla hän on runttaa AI kannan kertakaikkisesti http://www.dailymail.co.uk/news/article-2544983/JU...

Kaikille ei siis sovi Britanniassakaan se, että yksilöt saavat vapaasti valita. Se ei vaan sovi...

Tero Tähdistö

Ruotsin Amnesty-osasto on julkaissut oman – kielteisen – kannanottonsa AI:n kansainvälisen sihteeristön ehdotukseen. Eipä ole yllätys, mutta kyllä tämänkaltaisen järjestön pitäisi osoittaa kriittisyytensä valtion harjoittamaan politiikkaan. Seksityö uhriuttaa Ruotsissa edelleen ihmisiä (lue: naisia) siinä määrin, että sikäläinen viranomaistyö (lue: poliisin toiminta) pitäisi olla AI:n erityisessä syynissä.

Konsultationsprocess om kontroversiellt förslag
http://www.amnesty.se/om-amnesty/amnesty-sverige/a...

- konsultaation vastausteksti myös englanniksi.

Toimituksen poiminnat