Matias

Takinkäännön mestarit!

Söitkö sanasi ja kääntyikö takki? Todennäköisimmin olet tuolloin Vihreä, ainakin jos uskominen on poliittisen historian professori Seppo Hentilää.

"Vihreiden ohjelmissa periaatteet ovat usein ihan päinvastaisia kuin käytäntö, Hentilä toteaa.

Hentilä muistuttaa, että vihreät luopuivat pikavauhtia muun muassa periaatteestaan, jossa puolueen puheenjohtaja ei saa olla helsinkiläinen, eikä puheenjohtaja saa olla samaan aikaan ministeri.

Vihreiden ministerikierrätyksestäkin on luovuttu. Samoin vihreät olivat mukana hallituksessa, joka hyväksyi kahden uuden ydinvoimalan rakentamisen."

Hentilä raapaisi vain jäävuoren huippua. Tällä hallituskaudella lähes kaikki puolueet ovat kääntäneet takkiaan. Oma "suosikkini" on Vihreiden sijaan Vasemmisto ja hyvänä takinkääntäjä kakkosena tulee SDP.

Vasemmisto vastusti tiukasti Euromaiden tukemista, samoin kuin Kristilliset. Tämä oli yksi eduskuntavaalien suurimmista kysymyksistä, jonka mukaan kansalaiset äänestivät. Molemmat käänsivät takkinsa ja menivät mukaan Kokoomuksen kelkkaan. SDP ei sanonut juuta eikä jaata asiaan vaan Urpilainen kierteli kysymystä ja höpötti sijoittajavastuusta ja täysistä takuista. No kumpaakaan ei saatu.

SDP:n puheessa 2011 Urpilainen sanoi mm. että Loputtomiin ei voi velkaantua ja joskus on lainaa maksettava takaisinkin. Nyt lainaa otetaan enemmän kuin koskaan. 

 Jatkaen: Siksi sanomme jyrkästi ei Kokoomuksen ja Keskustan esittämälle arvonlisäveron korotukselle. No kyllä se ALV vain nousi.

Noita Urpilaisen viisauksia voi lukea aiemmasta kirjoituksestani lisää.

Vasemmisto taas on toiminut täysin päinvastaisesti oikeastaan kaikessa mitä se edustaa. Voi olla että historiallisesti pahin takinkääntäjä on Vihreät, mutta tällä hetkellä titteli kuuluu kyllä ehdottomasti Vasemmistolle.

 


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Perspektiivi on tärkeää mistä suunnasta tarkastellaan.

Takinkäännön esimerkistä käy Kansallinen Kokoomuskin. Monet tässäkin foorumissa irvailevat sitä jopa kommunistisena puolueena.

Useat eivät pidä siitä, että se tekee yhteistyötä avauksessa mainittujen puolueiden kanssa.

Matias Härkönen

Ymmärrän, että jokainen joutuu joustamaan linjoissaan jos lähdetään hallitusyhteistyöhön. On kuitenkin asioita, joissa voi joustaa ja niitä joista ei mielestäni voi joustaa. Vasemmiston kohdalla esim. tuo euromaiden tukeminen oli sellainen. Kysymys oli niin suuresti esillä ja Paavo oli niin suuri vastustaja, ettei sen jälkeen voi enää muuttaa mieltään.

http://www.youtube.com/watch?v=xRXv2hSCg1c

tai

http://www.youtube.com/watch?v=FI9qHASYvI4

Martti Laines

Mielestäni äänenkäyttäjän kuluttajaturvaa tulisi kehittää. Voisiko esimerkiksi US laittaa sivuilleen jatkuvasti päivittyvän statistiikan kunkin vaalikauden vaaliteemoista, -lupauksista sekä käytännön toteumasta.

Matias Härkönen

Olen ennenkin puhunut ja kirjoittanut, että Ruotsin malli voisi toimia meilläkin paremmin. Siellä puolueet sopivat "hallitusohjelmasta" jo ennen vaaleja ja näin syntyy eri blokit. Vaalien jälkeen ei tarvitse käydä hallitusneuvotteluja kun ne on jo käyty. Suurin "blokki" voittaa vaalit.

Etuna tuossa on, että äänestäjä saa sitä mitä on äänestänyt. Ei synny tilannetta, jossa luvataan ennen vaaleja maat ja taivaat ja sen jälkeen käännetään takki täysin jotta päästää Audin takapenkille.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Kansakunta voi sairastua samalla tavalla kuin yksilökin sairastuu, jos suttuiseen alitajuntaan painetaan liikaa likaa ja lokaa, ja julkispinnalle täytyy vastaavasti nostaa projektiivista ihanteellista kiiltokuvaa.

Kansakunnan kaapin päälle nousevat nyt sairaimmat -- ja samalla ihanteellisuudessaan projektiivisimmat valtataistelijat. Elämme tragikomedian aikoja. Orwellilaisen uuspuheen saattoi ajatella suuntautuvan Valvoja-Isoveljestä alas rahvaaseen, mutta sellaisena se ei ollut mitään näiden nyt itse itseltään ja omilta ajatuksiltaan karkuun päässeiden poliitikkojen itsepetoksen rinnalla.

Takinkäännön sijasta kannattaisi puhua tästä tragikomediasta. Kyse on paljon laajemmasta ja syvemmästä sosiaaliyhteisön sairastumisesta kuin vain joidenkin puolueiden ohjelmajulistuksista. Projektiivinen ajattelu alkaa tosiaan saada sairaudessaan traagisia ja toisaalta naurettavuudessaan hervottomia piirteitä. Esimerkiksi nämä rasistijahdit alkavat muuttua todelliseksi sirkukseksi.

Tulemme pian todistamaan täydellistä mielettömyyttä. Leivonnaiset ja karamellit kielletään, inhimillisen pahuuden uskotaan tarttuvan jos panee päälle vääränväriset vaatteet -- ja sitten, todellakin, voi olla niin, että maan ylin oikeusaste alkaa paukuttaa kovenevia rangaistuksia jotta rahvas jaksaisi uskoa ettei rasistijahtia käydä leikin takia.

Vallanpitäjiä mikään ei pysty uhkaamaan niin pahasti kuin se että heidän itsepetoksensa naurettavuus paljastuu ja he joutuvat naurunalaisiksi. Valitettavasti mikään ei tunnu pelastavan poliitikkoja nolaamasta itseään yhä täydellisemmin. Naurettavuus kasautuu -- ja he tekevät sen kaiken ihan itse. Mutta varmaan kaikki kurinpalautuksen ja alistamisen keinot tullaan kokeilemaan ja käyttämään -- sensuurista koviin vihapuherangaistuksiin.

Matias Härkönen

Jos ja kun nuo petokset paljastuu, niin harmi vain että tässä maassa äänestäjien muisti on kuin kärpäsellä. Kun kerran löytää paskakasan, niin aina siihen uudelleen tullaan ympärille pörräämään vaikka kuinka yrittäisi häätää pois.

Toimituksen poiminnat