Matias

Pätevin on aina puoluetoveri!

Poliittiset virkanimitykset ovat suomalaista korruptiota parhaimmillaan. Meillä pätevin on aina puoluetoveri.

Niin kauan kun Suomessa on tehty politiikkaa, on poliittiset virkanimitykset olleet osa sitä. Viimeistään Kekkosen aikaan 1970 luvulla nimitykset vakiintuivat kun Ulkoministeriöstä aina kunnan siivoojiin saakka virat jaettiin punamultahengessä.

Viime päivinä on tietysti puhuttanut tapaus Merja Ailus (KESK), joka nimitettiin Kevan johtoon. Samassa nimityspaketissa "sovittiin", että Kuntaliiton paikka kuuluu näin ollen Kokoomukselle. Niinpä Kuntaliiton johtajaksi nimettiin Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma (KOK).

Tässä muutamia muita tapauksia:

Päivi Räsänen nimeää Sisäministeriön kansliapäälliköksi entisen puoluetoverinsa Päivi Nergin. Nergillä on maa- ja metsätaloustieteen maisterin tutkinto.

Eva Biaudet nimettiin vähemmistövaltuutetuksi ilman viran edellyttämää korkeakolututkintoa.

Paavo Arhinmäki valitsi taiteen edistämiskeskuksen johtajaksi puoluetoverinsa Minna Sirnön.

Arhinmäki valitsi veikkauksen hallitukseen erityisavustajansa tietotekniikka asentajan Jussi Saramon.

Kelan johtoon nimettiin Liisa Hyssälä (kesk.), koska Kelan pääjohtajan paikan katsotaan kuuluvan Keskustalle.

RAY:n johtoon on ollut tunkua. Aiemmin RAY oli SDP:n hallussa ja johtopaikalle valittiin Sinikka Mönkäre (SDP). Paikka valui kuitenkin Kokoomukselle ja paikalle vaihdettiin Velipekka Nummikoski (KOK), joka on kokoomuksen kärkipään taustavaikuttajia. RAY:n johtokunnassa on ainoastaan yksi sitoutumaton henkilö. Veikkauksen johdossa on ollut mm. Matti Ahde (SDP).

Myös YLE on ollut vahvasti SDP:n käsissä. Vuodesta 1970 vuoteen 2010 saakka Yleisradio on ollut SDP:n hallussa. Erkki Raatikainen(SDP 1970-79), Sakari Kiuru (SDP 1980-89), Reino Paasilinna (SDP 1990-94), Arne Wessberg (SDP 1994-2005), Mikael Jungner (SDP 2005-10). Puolueeton yle?

Presidentti Halonen oli viimeisiä presidenttejä, joilla oli nimitysvaltaa. Halosen mielestä pätevin oli yleensä sosiaalidemokraattinen nainen. Tapaus Viljanen tai tapaus Koskelo on varmaan kaikkien muistissa.

Tässä on vain jäävuoren huippu. Pahinta virkanimitykset on kunnissa. Kabineteissa sovitaan suurimpien puolueiden kesken viroista ja muut jää nuolemaan näppejään. Pätevät hakijat ilman puoluekirjaa ovat kuin maahanmuuttajat työnhaussa. Tunnetuimpia tapauksia julkisuudessa on varmaankin Espoon kabinettisopimus.

En tiedä kenen toimialueeseen näiden poliittisten nimitysten valvonta kuuluu. Poliisin? Sisäministerin? No siinäkin tapauksessa olen huolissani. Entinen sisäministeri Anne Holmlund (KOK) valitsi SUPOn johtoon oman erityisavustajansa Ilkka Salmen. Ilkka lähti määräaikaiselle lomalle, joten Holmlund nimesi paikalle oman poliittisen valtiosihteerinsä Antti Pelttarin.

 

 

  
   
   
   
   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Matias Härkönen

Kommenttikenttään toivoisin keskustelun lisäksi esimerkkitapauksia poliittisista virkanimityksistä, jotta saataisiin koottua näitä yhteen.

Nimiä ahkerille Googlettajille alkuun voi olla vaikka:
Timo Lankinen, Kirsi Lindroos, Seppo Nevala, Hannele Pokka, Päivi Sillanaukee, Ville Itälä jne.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Nimitys on aina poliittinen, jos sen ratkaisee vuorollaan joku puolueista eikä yrityksen hallitus tai yrityksen muu vastaava elin.

Matias Härkönen

Totta tuokin, mutta tiedät mitä tarkoitan. Puolue valitsee omasta puolueestaan ohi muiden puolueiden ja sitoutumattomien. Näistä on vain päästävä eroon.

Toimituksen poiminnat