Matias

(KEPU)lipeliä

Tuskin on vaalirahakohusta selvitty, kun Keskusta näyttää taas todelliset poliittiset kyntensä. Kepulainen Merja Ailus valittiin aikoinaan Kevan johtoon kun entinen johto joutui siirtymään vaalirahakohun takia. Pätevämpiäkin ehdokkaita oli tarjolla, mutta paikka "kuuluu" Keskustalle. Tällaista on poliittinen peli suomessa. Pelkästään keskustaa tässä ei voi syyttää, sillä "sopimus" saatiin aikaiseksi Kokoomuksen kanssa kun Kokoomukselle luvattiin Kuntaliiton toimitusjohtajan paikka (joka aiemmin kuului SDP:lle). Iltalehden Tommi Parkkonen kirjoittaa näistä hienosti.

Ei tarvinnut uuden toimitusjohtajan muuta kuin sormia napsutella, niin hän sai miljoona asunnon joka ei sitten kelvannutkaan. Ostettiin toinen miljoona asunto joka rempattiin ja jätettiin vanha homehtumaan. Avoautokin piti saada ja siinäkin jouduttiin käyttämään kepulikonsteja, jotta auton arvo saatiin alle hankintahinnan. Samalla asunnosta maksettiin väärää verotusarviota. Ailus ei tietenkään ota vastuuta vaan syyttää muita. Haastattelun jälkeen on hyvä jatkaa matkaa toisella virkasuhdeautolla kuljettajineen. Sinun eläkerahoillasi.

Jos joku luulee että tämä on yksittäistapaus, niin on väärässä. Suomi on täynnä poliittisia virkanimityksiä ja pääasiassa "vanhat puolueet" sopivat niistä keskenään. Asiantuntijat pitävät tätä "suomalaisena korruptiona". Liisa Hyssälä pääsi Kelan johtoon kun se kuuluu Kepulle. Eva Biaudet (RKP) pääsi vähemmistövaltuutetuksi ilman pätevyyttä. Laura Räty (KOK) pääsi lääkärikokemuksella Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi. Päivi Räsänen valitsi kansliapäälliköksi entisen puoluesisarensa Päivi Nergin. Arhinmäki valitsi oman erityisavustajana Jussi Saramon Veikkauksen hallitukseen. Esimerkkejä löytyy sadoittain. Koska nimitykset on poliittisia ja niistä on sovittu, ei muut puolueet tartu näiden tekemisiin vaan antaa jokaisen rellestää omalla alueellaan vapaasti. Syntyy tälläisia väärinkäytöksiä, kuten nyt Merja Ailuksen kohdalla.

Arviolta puolet, ehkä jopa kaksi kolmannesta kuntien ja valtion virkanimityksistä tehdään poliittisin perustein. Näin siitä huolimatta, että väestöstä poliittisiin puolueisiin kuuluu vain viitisen prosenttia. Pätevämmät ehdokkaat jäävät rannalle kun eivät kuulu puolueisiin. Onko suomessa pakko liittyä hyvä veli järjestelmään?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Mutta ainakin bemarissa voi vetää röökiä!

Matias Härkönen

Juu :D. Oli muuten eka kerta kun kuulin, että auto voidaan rakentaa "röökikelpoiseksi". Osaako joku selittää mitä se tarkoittaa?

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Saksalainen varustepaketti, ainakin tuhkakupit normi säilytystilojen paikalla ja tupakansytkät takapenkilläkin.. ollut bemarin valikoimissa tietääkseni iät ja ajat

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #3

Ok. Enpä ole koskaan kuullutkaan, mutta enpä ole koskaan tupakoinutkaan...

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Matias; en luule Ailusta yksittäistapaukseksi. On päinvastoin jäävuoren huippu.

Kyllähän tässä tavallisella matti-meikäläisellä on mitta tullut monet kerrat täyteen. Mutta minkäs teet ?

Veikkaanpa, että Ailus selkiää tästäkuin kuin koira veräjästä. Ei hän yksin kähmi. Eikä korppi korpin silmää noki.

Kähmintähän yltää aina Korkeinta oikeutta myöten. Taannoin sinne nimitettiin ihmisoikeusjuristin sijaan talousrikollisten puolustusasianajaja. Valinta oli ideologinen, ei oikeudellinen. KKO:n ihmisoikeusasiantuntemuksen vajetta olisi pitänyt paikata; mutta bisnes veti pitemmän korren. Se on selvästi nähtävissä myöskin KKO:n tuomioista. Suomi on Euroopan kärkimaa ihmisoikeusloukkauksissa.

KKO:n nykyistä presidettiä ei myöskään valittu normaalilla menettelyllä; siitä piti huolen tasavallan presidentti. Mitä isot edellä...

Mitähän huomenna putkahtaa esiin ?

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Hyvä kirjoitus, tuo toiminta on puhdasta korruptiota ja siitä tulee aina muistuttaa puolueaktiiveja, etenkin vaalien alla...

Sairasta ettei edes pyritä hakemaan toimiin parasta osaajaa vaan poliittinen suuntaus on ratkaiseva valintaa tehdessä.

Matias Härkönen

Sitähän se on. Ja voin vain kuvitella sitä katkeruutta niiden osaajien keskuudessa, jotka eivät tule valituiksi kun puolueaktiivit menevät puoluetaustansa takia ohitse.

Itse näen ennemminkin niin, että poliittisesti sitoutunut ei voi mitenkään hoitaa työtään puolueettomasti. Sen tulisikin olla ennemminkin este valinalle entä kuin edellytys. Ja onhan se nähty, mihin tuo johtaa. Korruptio ja hyvä veli järjestelmä rehottaa. Jos paljastat toisen, tulet itsekin paljastuneeksi.

Ari Lotvonen

Suomi on pieni maa. Pieni sisäryhmä sosiopaatteja ja rikollisen mielen omaavia on saanut vallan. Hallitus, eduskunta, ministeriöt, tuomioistuimet - piiri pieni pyörii.

Kansalaisen ja veronmaksajan rooli on maksaa veroa. Hyvät veljet ja siskot jakavat rahat ja vallan toisilleen.

Ei koskaan aikaisemmin Suomen historiassa ole johtajat ja vallankäyttäjät olleet lähellekään niin korruptoituneita ja ahneita roistoja kuin nykyiset.

Matias Härkönen

Meillä tulisi ainakin valtionyhtiöissä olla palkkakatto. Ihan normaali palkkataulukko siis ja ylimmällä asteella maksimissaan joku 10 000€/kk. Sekin on jo hurjasti liikaa. Tämän päälle ei tulisi mitään etuja tai bonuksia. Lomat kuten muillakin ja irtisanomiset aivan kuten muillakin ilman satojen tuhansien erorahoja.

10 000€/kk motivoi kyllä parhaimpiakin osaajia. Poliittisia pyrkyreitä se sen sijaan voisi karsia kun ei pystyisi enää kepluttelemaan itselleen kaiken maailman etuja.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Ymmärrän marginaalisesti, että yhteisiä asioita hoitavat instanssit saavat valvojikseen ja "sparraajikseen" esim. hallitusten tai vastaavien kautta myös poliittisia henkilöitä. Jos ei muuta, niin toivottavasti lisää poliittisessa päätöksenteossa tietämystä siitä, mitä ns. todellisuudessa tapahtuu.

Mutta mitenkään en ymmärrä, että ammattiasiantuntijoiden ja -johtajien posteille otetaan puoluekirjan perusteella. Kas kun ei PS-puoluekortilla pääse lentelemään Finnairin Airbus-koneita? Kun KEVA hakee vaikkapa ihan basic analyytikkoa tekemään kauppiksen toisen vuosikurssin tasoista laskentaa, pitää olla track recordit ja aukottomat cv:t, VBA-taidot ja mielellään CFA kohdallaan. Eihän tämä nyt tietenkään KEVAn vika ole, vaan poliitikkojen.

Vai onko sittenkin niin, että monopoliasema bisneksiin on lunastettu sillä, että poliitikoille tarjotaan "kivaa", vai toisinpäin, että poliitikot ovat tarjonneet monopoliasemaa olettaen, että saavat myöhemmin "kivaa"?

Matias Härkönen

Juuri näin. Toimintaa voi valvoa politikot, mutta operatiivista johtoa ei tule valita poliittisin perustein.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Suomaan ongelma on, että poliitikkojen ja puolueiden mielestä puoluetuki ei riitä operatiiviseen toimintaan ja "omien" ruokkimiseen.

Tämän takia puolueet spedeilevät "yhdistyksillä", jotka ovat lähes poikkeuksetta tulonsiirtomekanismeja poliitikoille jonkun hyvän asian varjolla. Poliittisilla virkanimityksillä, joiden avulla työelämästä ulkona olleet ihmiset (poliitikot siis) pääsevät leppoisiin ja hyväpalkkaisiin sisätöihin. Päälle tulee tietenkin sitten kansainväliset järjestöt, EU mukaanlukien, jotka tarjoavat lisää loppu- ja väliaikaisia sijoituspaikkoja. Hyvä puoli näissä on poliitikkojen näkökulmasta, että kansanedustajan tai puoluetoimistojyrän palkat ovat kovassa syynissä, mutta esim. EU-virkamiehen, järjestöjohtajan tai vaikka KEVA:n toimitusjohtajan liksa ei herätä suurempaa älämölöä.

Yleishyödyllisyys mahdollistaa myös mukavia veroporkkanoita yhdistysmafian pyörittämiseen. Mutta nyt täytyy karata katsomaan BKT-tilastoja ja varautua Yellenin kuulusteluihin, ciao!

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #15

Maatason luvut indikoivat tuota jo aiemmin, eli ei siinä yllätystä. Itse mietin, muuttaako Ranskan surkeat luvut Ranskan asennetta "uudistus"mielisemmäksi (growsterityä jne), vai tuleeko vaatimus löysemmästä fiskaali- ja rahapolitiikasta. Koska Ranska on euroVIP, Rehnukka & co joutuisivat pehmentämään growsterityvaatimuksiaan, mikä olisi hyvä Euroopalle. Mahdollisesti jopa Saksakin alkaisi taipua EKP:n taselaajennuksen kannalle, kun Ranska hermostuu tarpeeksi. (sori threadjack)

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #16

Te kun jäbät osaatte nuo talousasiat, niin voisitte laittaa oman haastatteluohjelman pystyyn. Kutsutte sinne politikot ja tälläset Kevan toimitusjohtajat puhumaan taloudesta. Voisi kansalaisten mielipiteet vähän kääntyä kun huomattaisiin, etteivät nuo välttämättä tajua taloudesta yhtään mitään. Aloittakaa Urpilaisesta.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #18

Luuletko, että Urpilainen suostuisi haastavaan keskusteluu, tai kysyttäessä vastaisi itsei kysymykseen? Poliitikon ohjesääntö #2: älä vastaa kysymykseen, joka sinulle esitettiin, vaan kysymykseen, jonka olisit halunnut kuulla.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #21

En usko että vastaisi, kun ei osaisi vastata. Tuskin uskaltaisi edes suostua haastateltavaksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #14
Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #19

Kyllä näihin talkoisiin osallistuu ihan jokainen puolue. Pahimpia nuo nimitykset on kuitenkin silloin, kun joku nimitetään jonkin suuren yhteisen laitoksen johtoon. Kuten nyt Kela ja Keva!

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #19

Aivan. Ryhmä voi palkata sellainen ihminen, kuin se itse haluaa. Jos olisin itse jossain luottamustehtävässä, ja johonkin hommaan etsittäisiin ihmistä, saattaisi olla, että suosisin jotain opiskeluaikaista kaveriani, jonka luonteen ja osaamisen tunnen läpikotaisin. Mielestäni ei voi verrata poliittisiin virkanimityksiin. Olen sitä mieltä, että keissi lähestyi, mutta ei ollut lähelläkään riskirajaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #23

Niin no, onhan niitä poliittisia nimityksiä ollut kautta aikojen, mutta korkeimpiin virkoihin pääsy edellyttää yleensä hallituksessa oloa. Mikä lie ja montako opintopistettä DI-tutkinnon I osakaan.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Pekka_Vennamo

Nykyinen etuuksien kahmiminen ei kuitenkaan ole tästä maailmasta, varsinkaan epäpätevien, jotka tarvitsevat avukseen lisähenkilökuntaa virkatehtäviensä hoitoon. Miten lie ollut ennen, olivatko vähemmän ahneita vai eikö siihen puututtu.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #24

Olisikin hauska nähdä hyperlinkitetty kokoelma tai kartta siitä, miten laajalle lonkeroita on levitelty.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #25

Tästä voit lähteä liikenteeseen ja sitten vain kuvioita piirtelemään...

http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskiviikkokerho

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #25

À la jos metsään haluat mennä nyt niin takuulla yllätyt:)

Ei sitä ainakaan heiltä itseltään kannata kysyä, muuan ehdokas näet moitiskeli täällä ennen viime EK-vaaleja kansanedustajien hallintoneuvostojen paikkoja, enkä malttanut olla vastaamatta että eduskunnan matrikkelista näkyy että on sitä näköjään tullut istuttua hallintoneuvostossa itsekin. Puolustautui sillä että palkkiot olivat silloin pienemmät - mikä lie ollut ostovoima.

Käyttäjän Hermits kuva
Tomi Virtovuo

Hyvä blogi! Totta, että Suomessa vallitsee laaja korruptio. Kunnallisvaaleissakin vaikka oli alhainen äänestysprosentti kävi selväksi, että oli monia jotka äänestivät vain niissä vaaleissa eikä eduskuntavaaleissa juuri tuon laillistetun korruption takia. Suomalaiset politikot taitaa olla vielä sieltä helpommasta päästä mitä lahjontaan tulee. Sulle mulle ja niinspoispäin. Järjestelmä on vaikea hajottaa muttei mahdotonta.

Matias Härkönen

Veikkasin, että suomessa on yksi maailman "pahimmista" piilokorruptiosta. Muualla on mafiosot ja raha vaihtaa omistajaa suoraan, mutta meillä se on tämä puoluejärjestelmä. Aikojen saatossa, siitä on tullut ainut tapa edetä muutamiin johtaviin hommiin tai saada hyvä työpaikka ilman pätevyyttä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Asiallisesta asiasta kirjoitat. Vaikka Ailuksenkaan tapauksesta ei varmaan kaikkia puolia ole tiedossa, niin eihän se hyvältä näytä.

Ainoa edes puoliksi mahdollinen tapa parantaa asioita olisi, että puolueet voisivat luopua noista 'omista' paikoistaan. Valinnan ensisijainen peruste olisi (muu kuin poliittinen) pätevyys ja lisäksi pyrittäisiin kartoittamaan valittavan henkilön moraali. Enpä usko, että edes keskustalaiset katsovat mielellään, että heidän mandaatillaan virkaan valittu henkilö osoittaa pitävänsä ensi sijaisesti huolen omista eduistaan. Puolueiden tehtävä olisi karsia tällaiset henkilöt sivuun valinnasta, jopa pätevätkin.

Tehtävä taitaa vain olla aika vaikea. Usein henkilöt, joilla olisi sekä pätevyyttä että moraalia, ovat haluttomia lähtemään likaisiin vääntöihin. Jolloin jäljelle jäävät ikävän usein vain he, jotka haluavat virkoihin, maksoi mitä maksoi.

Matias Härkönen

Yksinkertaisin tapa, olisi ulkoistaa valintaprosessit. Ulkopuolinen yritys tai asiantuntijaraati tekee lopuulisen valinnan pätevyyden perusteella.

Jonas Hellgren

Ei sekään poista korruption mahdollisuutta. Ulkopuolinen raati on aika helppoa ostaa ja Suomessa vielä saa toistaiseksi halvalla.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #33

Härkönen sentään yrittää miettiä ongelman ratkaisua. Sinä sen sijaan vain nautit siitä, että asiat ovat ja pysyvät huonoina, jolloin voit osoittaa omaa ylempää moraaliasi.

Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #35

Olen useaan kertaan esittänyt ratkaisuja ongelmaan.

Helpoin tapa olisi muuttaa vaalilainsäädäntöä siten että suorien kansanäänestysten lisäämisen lisäksi suhteellisesta vaalitavasta luovutaan ja jokaisesta vaalipiiristä valitaa yksinkertaisesti eniten ääniä saaneet. Silloin valittu edustaja on vastuussa suoraan äänestäjilleen eikä puolueen johdolle.

Jotta hallistusten muodostaminen olisi mahdollista puoluekurittomassa eduskunnassa, hallituksen muodostaminen palautetaan presidentille. Jaetaan toimeenpanovalta ja lakiasäätävä valta kahtia kuten esimekiksi Ranskassa ja Yhdysvalloissa.

Toinen vaihtoehto on valita vaalikauden 200 kansanedustajaa arvalla kaikista äänioikeutetuista. Tällaista systeemiä on kokeiltu muutamassa kaupungissa ja hyvin tuntuu toimivan.

Moraalia minulla ei ole juuri ollenkaan, sillä ei nälkä lähde.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Kevan toimitusjohtaja Merja "Ahne" Ailuksen tekemiset kammataan toivottavasti huolella. Mutta ei hätää kyllä Kepu pitää huolen omistaan.

Kevasta on nyt kaivettu esiin osa jäävuoren huippua, mutta valtavasti on vielä näkymättömissä. Jotakin tullee esille ja hyvä niin.

Toinen todella Kepun sujettu äärilinnake on Kela. Sillä ei ole ollut muita johtajia kuin kepulaisia. Sen asioiden perkaamiset toisivat esiin aivan uskomattomia juttuja.

Esimerkiksi maalaisliittolainen pääjohtaja Jaakko Pajula ei katsonut arvolleen olevan sopivaa yöpyä jossain hotelleissa. Ei vaan Kelalla oli omat huoneistot eri paikkakunnilla Pajulaa varten. Taisivat maksaa aivan kohtuulllisesti.

Kelan alueelliset toimistorakennukset ovat komeita suomalaisen arkkitehtuurin ilmentymiä. Vaikkapa Pohjanmaan Kannuksessa on upea Kelan talo. Sieltähän Esko Ahon ura urkeni, kun hänet valittiin kunnan elinkeinoasiamieheksi. Kerran Kannuksen pääraitilla siis ainoalla tiellä nähtiin yhtä aikaa kaksi autoa. Silloin kunta haki itseään kaupungiksi ja sai tuon nimityksen.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Täällä se yks kepulainen käväs muutamiaviikkoja takaperin haukkumassa perussuomalaiset.

Googlettamalla nimen, ja sehän oli Vihreälän entinen avustaja.
Mainitsin sen, niin tekstini poistu ja sain kommentointikiellon sille kirjoitukselle.

Oli herkkä hipiä kaverilla.

:)

Toimituksen poiminnat