Matias

2000€ kuussa käteen - köyhä?

Hesarissa oli tänään juttu Mathias Rosenlundista, joka on köyhä. Mathias on kirjoittanut aiheesta jopa kirjan.

Jutussa Mathias kertoo, että saa kuussa käteen n. 1600€ + 400€ asumistukea. Mathias asuu isossa saunallisessa ja parvekkeellisessa kolmiossa Vantaalla. Kaksi poikaa on hänellä vuoroviikoin. Vuokra on 1030€/kk. Muihin "pakollisiin" laskuihin menee Mathiaksen mukaan 500€/kk ja lopuilla 500€ pitäisi sitten elellä. Poikien karate harrastus ja liput Linnanmäkeen kerran vuodessa maksetaan sossun toimesta. Miksi, kyllä tuollaisilla tuloilla pitäisi pärjätä, eikä linnanmäki vierailuja pitäisi mistään sossunluukuista maksella vaikka se hyvää tarkoittaisikin.

En tiedä miksi Hesari teki tälläisen nyyhkyjutun, sillä jos saa 2000€ kuussa käteen, niin ei voi millään tavalla olla köyhä. Kyse on tuolloin siitä, että rahaa ei osata käyttää. Mihin esim. tuo 500€/kk menee pakollisiin laskuihin? Ainoat pakolliset laskut autottomalle on puhelin, netti ja vakuutus ja niihin saa kulumaan n. 100€/kk.

Suomessa mediaanipalkka on 2 890€ ja tuosta kun poistetaan verot niin jäljelle jää käteen n. 2023€ (30% veroilla). Mathias saa siis ihan normaalia palkkaa ja varmasti parempaa palkkaa kuin moni yrittäjä, joka vetää 16 tuntista päivää 365 päivää vuodessa. Yrittäjällä ei kuitenkaan ole toivoakaan kelan tuista tai lipuista linnanmäelle.

Toivotan Mathiakselle onnea kirjamyyntiin ja muutenkin kaikkea hyvää. Kirjoitukseni tarkoitus ei ole hyökätä Mathiasta kohtaan, jolla jutun mukaan on varmaan muitakin vaikeuksia. Jutun tarkoitus on kertoa, että minusta 2000€ kuussa käteen saava ei ole köyhä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (59 kommenttia)

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Sivuutit sen isoimman jutussa mainitun menoerän eli ulosottomaksut, mihin menee pääasiassa 1/3 nettopalkasta. Lisäksi pääkaupunkiseudun seutuliikennekortti on 95,80 euroa kuukaudessa ja kohtuullinen sähkölasku on ehkä sellaiset 100 euroa kuukaudessa parin kuukauden välein. Tähän vielä vakuutusmaksut, puhelinliittymä ja nettiliittymä, niin se 500 euroa pakollisia menoja on hyvin äkkiä täynnä. Kyllä tuollainen köyhäksi tekee keskituloisenkin.

Matias Härkönen

95€ bussikortti, 70€ puhelin ja netti ja max 30€/kk sähkölaskua kerrostalossa. Ei tuo tee vasta kun 200€/kk ja kotivakuutus ei montaa kymppiä ole. Eikä siellä ulosotossa nyt miljoonia voi olla? Kai nekin jossain vaiheessa tulee makstuiksi jos kolmannes tuloista viedään?

Ja miten ihmeessä köyhällä on varaa asua saunallisessa kolmiossa jossa on vuokra yli 1000€/kk? Ei minullakaan olisi varaa laittaa noin paljoa vuokraan vaikka käyn töissä.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Kun ei tiedä jutun tilannetta tarkemmin, niin ei voi eritellä noita pakollisia maksuja. Esimerkiksi terveydenhuoltomenoihin voi mennä vaikka kuinka paljon. Sähkölaskusta sen verran, että jos on saunallinen kolmio pesukoneella ja pakastimella, niin 30€/kk on sähkön osalta aika alakanttiin. Minä asun yksin kaksiossa ja kilpailutettu sähkölaskuni on likemmäs 180€/3kk, vaikkei ole edes saunaa. Pesukone, pakastin, tiskari ja läjä viihde-elektroniikkaa löytyy kyllä.

Lempiaiheestani ulosottomaksuista yleisesti sen verran, että ne valitettavasti lyhenevät aika heikosti. Ulosottomaksut kun kasvavat korkoa, minkä lisäksi niistä veloitetaan vielä ulosottoviranomaisen omaan taskuunsa pistämä osuus sekä mahdollinen käräjäoikeudelle veloitettava käsittelymaksu. Lisäksi jos ulosotossa on useita velkoja, niin ulosottoviranomainen ei saa suosia yhtä velkojaa toisten kustannuksella, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että maksut hajautetaan usealle eri perintäasialle, jolloin on helppoa päätyä sellaiseen tilanteeseen, ettei yksikään niistä lyhene, vaikka maksut kyllä juoksevat niin kauan kunnes velat ehkä tuurilla vanhenevat 15 vuoden jälkeen.

Matias Härkönen

Ja lisätään vielä. Vaikka rahaa jäisi ulosoton, vuokran ja kaiken muun pakollisen jälkeen 500€/kk, niin ei sekään ole vähän. Moni opiskelija saa 500€ kuussa ja maksaa sillä ruuat ja vuokran!

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Yksikään opiskelija Helsingissä ei maksa ruokia ja vuokraa 500 eurolla kuukaudessa, jos asuu markkinahintaisessa vuokra-asunnossa.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #15

En minä nyt pelkästään Helsingistä puhunut. Opintotuki asumislisineen on n. 500€. Aika moni opiskelija asuu kimppakämpässä ja elää tuolla summalla. Varmasti muutama myös helsingissäkin.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

1600€ + 400€ kuussa käteen. Itse elelisin noilla tuloilla herroiksi.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Minä pärjään tuota pienemmällä palkalla ja todella loistavasti. Tosin asun ulkomailla, täällä päin verotus on huomattavasti pienempi. Mikäli valtio ei verottaisi ihmisiä noin raskaalla kädellä (puolet ihmisten tuloista menee veroihin) niin voisi ihmisillä varaa nauttiakin elämästä.

PS: Tuo yli tonnin kuussa maksava vuokra-asunto kertoo karua kieltään Suomen asuntokuplasta.

Matias Härkönen

Veikkaan että aika monella suomalaisella ei jää 2000€ käteen kuussa ja pärjäävät silti komiasti. Ja kai tuota verottaa täytyy, että "köyhien" lapset pääsee karateen ja linnanmäelle. Ja kai tuossa äitikin osallistuu lasten kustannuksiin.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Jos 24 000€ vuodessa tulee käteen, eikä sillä pärjää, niin vika ei ole tuossa summassa.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari
Matias Härkönen

Veikkaan että aika moni oikeasti köyhä ihmettee myös....

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Onhan tosi että ostovoimaa on syöty keskituloisilta sieltä pienimmästäkin päästä, mutta en kyllä köyhäks luettelis.

Kyllä tuossa elämäntapoja kannattais miettiä, toimeen pitää kuitenkin noilla tuloilla jo tulla.

:)

Antti Jokinen

Maksetaanko tuollaista asumislisää ihan niin kuin automaattisesti joka kuu?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tietysti, jos sen on kerran anonut ja se on myönnetty eikä asumistilanne muutu.

Matias Härkönen

Tarvis varmaan hankkii itselle kalliimpi asunto, niin sais varmaan itsekin tuon jälkeen asumistukea.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Yleinen asumistuki
Pienituloinen ruokakunta voi saada Kelasta yleistä asumistukea asumismenojensa vähentämiseksi. Ruokakunnan muodostavat samassa asunnossa asuvat henkilöt, ja asumistuki myönnetään ruokakunnalle yhteisesti.

Asumistuen määräytymiseen vaikuttavat ruokakunnan

henkilöluku
asunnon pinta-ala
asunnon sijaintikunta, valmistumis- tai perusparannusvuosi sekä lämmitysjärjestelmä
bruttokuukausitulojen yhteismäärä ja
omaisuus.
Asumistuki myönnetään pääsääntöisesti vuodeksi eteenpäin, ja kaikki tiedossa olevat kuukausitulot otetaan huomioon tältä ajalta.

Asumistukea ei myönnetä muutaman kuukauden ajaksi esimerkiksi lyhytkestoisen ja väliaikaisen työttömyyden ajaksi.
Jos tuloissa tai muissa olosuhteissa tapahtuu muutoksia vuoden aikana, asumistuki tarkistetaan. Ilmoita muutoksista Kelaan.
Asumistuki tarkistetaan aina vuoden välein.

Käyttäjän JussiLuukkonen1 kuva
Jussi Luukkonen

Ihmettelen samaa asiaa. Jos asuu yksin, niin ei mene jakeluun. Pitänee ottaa Kelaan yhteyttä!

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Koko tämä köyhyyden kilpalaulanta minua tässä ihmetyttää. Hesarin jutussa mainittu Mathias ei tietenkään ole köyhä sieltä kaikkein köyhimmistä päästä -- ne kun asuvat kadulla tai yömajoissa -- mutta kiistatta joutuu pienituloisena kuitenkin kituuttamaan. Ei 500 eurolla kuukaudessa kovin kummoisesti elellä, mutta hengissä ehkä pysytään. Se tuon Hesarin jutunkin pointti on.

Matias Härkönen

Siitähän tässä keskustellaan, onko 2000€ käteen kuussa "köyhimmästä päästä"?

Itse muuttaisin välittömästi pienempään ja halvempaan asuntoon, söisin kuravelliä kunnes saisin mahdolliset ulosottovelat maksettua ja tuon jälkeen jos vielä saisin 2000€ kuussa käteen, niin matkustelisin ja elelisin kroisoksena.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Se käteen jäävä summa ei ollut 2000€ kuukaudessa vaan 500€ kuukaudessa.

Jos muuttaisi halvempaan asuntoon, niin asumistuki leikkautuisi, joten tulos olisi +-0. Lisäksi muuttaminen lienee tämän jutun päähenkilöllä käytännössä mahdotonta. Nimittäin edes kunnalta ei saa välttämättä vuokra-asuntoa, jos luottotiedoista löytyy merkintöjä vuokrarästeistä. Ja milläs ne muuttokustannukset maksetaan, jos ei ole varaa maksaa muuttofirmalle, eikä ole edes ajokorttia? Ei tässä mitään helppoja ratkaisuja ole.

Kuravellillä ei pysy aikamies kovin kauaa hengissä, eikä varsinkaan kaksi lasta, joista jutun henkilö joutuu huolehtimaan.

Jere Partanen Vastaus kommenttiin #20

Tässä tapauksessa vuokra on sen verran iso, että tuskin montaa kymppiä asumistuki tippuisi, vaikka halvempaan muuttaisikin.

Jere Partanen

Todella vaikea pitää pari tonnia kuussa saavaa köyhänä, mutta enpä minä elämiskustannuksista Helsingissä yhtään mitään tiedäkään.

Matias Härkönen

No muuteen täällä maksaa ruoka ja muut saman verran, mutta vuokrat on toki korkeampia. Mutta tarvitseeko "köyhällä" olla kolmio jossa on sauna, parveke ja vuokra yli 1000€? Toki jos haluaa, mutta edullisempia ja pienempiäkin löytyy jos haluaa että rahaa jää muuhun enemmän.

Ja autoa täällä ei tarvitse kun bussit ja muut kulkee hienosti. Eli autoa ei tarvitse ostaa ja huoltaa ja huolehtia sen maksuista. Joten jos maksat autosta sen 500-600€/kk bensoineen, niin kalliimpaa se on asua muualla.

Jere Partanen Vastaus kommenttiin #21

"Mutta tarvitseeko "köyhällä" olla kolmio jossa on sauna, parveke ja vuokra yli 1000€?"

Ei tarvitse, eikä siinä mitään järkeäkään ole.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Millä opilla 2000kk käteen?Jos vuokran maksaa niin jää 970, 1600+400 on 2000-1030 vuokra. as.tuki 400kk( as.tuki määräytyy ruokakunnan koon mukaan sekä missä asunto sijaitsee jne.Jos lapset käyvät isänsä tykönä on varmaan syynsä siihen että on edes liikkumatilaa)
Suomessa on asuinneliöt pienemmät verrattuna muihin pohjoismaihin,per lärvi.
Saikos se kaveri jotakin muuta tukea es.toimeentulotukea vaiko?
Eli pitää maksaa menonsa: ruoka,sähkö,puhelin,hygienia,harrastukset,vakuutukset?Mitä muuta?

Matias Härkönen

Millä opilla 2000kk käteen?

Samalla opilla, millä palkansaaja saa 2000€ tilille palkkapäivänä. Siitä sitten maksetaan vuokrat ja muut. Osa pärjää tuolla 2000€:lla hyvin ja toiset on sitten "köyhiä".

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Onkohan ne bruttotulot mitkä jutussa mainittu?Onhan ne lasten harrastuksetkin hinnoissaan es.laskettelukausi 370 euroa +releet.Voi sitä toki sanoa ettei tarvitse harrastaa mitään muuta kuin ilmaisia.On vaan niin ikävästi nykyään että kaikki tuppaa maksamaan.Ruokakin on noussut koko ajan+muu pakollinen.
Pääkaupunki seudulla on yksiötkin 1000 luokassa joten on siinä sitten valinnanvaraa.
Ja on muuten yllättävää miten monet pariskunnat,eläkeläiset,yksinasuvat hakevat as.tukea sekä toimeentulotukea,riippumatta siitä ovatko he töissä vaiko eivät.
Suomessa asumistukea saavat työssäkäyvätkin tosiaan.Vaikka heitä olisi kaksikin työssä käyvää.
Kerran kun käyt kaupassa on vähintään 20 euroa mennyt,tosin silloin on katsottava mitä ostat ja tarkkaan.
Lapsi ei elä kaurapuurolla.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Onhan tuo paljon rahaa. Ongelma on mielestäni enemmän se elämisen kalleus tässä maassa, sillä joka vuosi samalla rahalla saa yhä vähemmän perustarpeita, kuten ruokaa. Tuollaisella rahalla siis pitäisi kaiken järjen mukaan pärjätä, vaan kun ei pärjää. Käteen jäävällä 500 eurolla pitäisi elättää itsensä ja lapsensa, on se jo melkoista taiteilua. Ei varmasti tunnu tyypistä hyvältä, että omien heikkojen tulojen tähden myös lasten sosiaalinen elämä saattaa kärsiä. Toki, pitäisi keksiä juttuja ja toimia lapsille, jotka eivät rahaa maksa, mutta siihenpä pitäisi sitten muidenkin vanhempien osallistua, vaikka sitä rahaa olisi.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Minä vähän luulen, että tuossa on nyt laskettu 500 eur kahteen kertaan. Ensin "pakollisiin laskuihin" ja sitten vielä uudestaan "perustarpeisiin". Kuten Härkönenkin totesi, autottomalla ei ole asumiskulujen jälkeen pakollisia laskuja kuin korkeintaan 100 euron edesta, eli jotain outoa tuossa laskelmassa nyt on.

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Toki monella tapaa olisi hyvä, jos ei koskaan olisi sillä tavoin talouttaan huonosti hoitanut, etteikö nyt pystyisi helpommin elämään. Kurjaan kierteeseen kerran jouduttua on vain kovin vaikea siitä selvitä. On aiheellista toki voida kyseenalaistaa kertojan tapoja kuluttaa rahaa, mutta kuitenkaan yhden jutun perusteella en lähtisi liikaa sympatiaa saati tuomiotakaan huutamaan. Yksi tarina monien joukossa.

Käyttäjän HenriKainulainen kuva
Henri Kainulainen

Tuo mies mikään köyhä ole, jos on varaa polttaa askitupakkaa. Lapsilisiä ei ollut mainittu tuloissa ollenkaan.

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

Lapsilisät menevät sitten varmaankin äidille.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Itselläni jolla tulot on suurinpiirtein pysyneet vuosia samoina, ja asun ok-talossa ja perhettä on piisannu.
Kyllä on joutunu todeta sen, että viimeisempien vuosien aikana tilille on jääny ainavain vähempi palkanmaksun jälkeen rahaa.

Perhettä on rakennettu jo yli 30 vuotta ja voin sanoa että tyhjästä on lähetty.

Silloin ennen 90-luvun lamaa tuntu että rahaa oli parhaites.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Jari Sarasvuo ilmoitti ohjelmassaan, ettei hän nosta palkkaa ollenkaan firmastaan.
Köyhä mikä köyhä.

Käyttäjän SeSo kuva
Seida Sohrabi

Harva uskaltaa sanoa totuuden ja nyt se totuus kerrottiin: Suomessa ei ole köyhiä. Se, ettei joku osaa tehdä vuokran ja kulutuksen suhteen säästäviä ratkaisuja ole syy sanoa että hän olisi köyhä. Toistan: Suomessa ei köyhiä ole. Köyhä on henkilö, jolla ei kattoa pään päällä ole ja joka elää todella kädestä suuhun. On Suomen hyvinvointivaltion aliarvioomista, mikäli väittää, että Suomessa köyhiä olisi. Vähävaraisia on ja paljon.

Ollaanko sitä unohdettu mitä on köyhä, orjuus ja ihmiskauppa, kun marjapomijoidenkin suhteen osa väitti tilannetta ihmiskaupaksi?

Matias Härkönen

Pitäähän vassareilla olla "köyhiä" joita voi paapoa. Muutenhan koko aate kuolisi!

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Ei nyt taas kannata "yliampua" ja vetää esiin kaikkein pahimpia asioita.

Tärkein kysymys varmasti on: kuka haluaa olla samassa asemassa kuin Matias? En minä ainakaan. Kuka haluaa elää työttömänä avustusten varassa? Samalla kun tulevaisuus on epäselvä. Jos yhtenä kuukautena et saakaan asumistukea jostain syystä, niin olet koditon.

Jokainen haluaa itselleen ihmisarvoisen elämän, ja sellainen toive ei ole yliammuttu.

Missä Suomessa on halvempia vuokra-asuntoja? En tiedä, mitä laskuja Matiaksella on, mutta tietääkseni Suomessa ei avustuksia kovinkaan moniin eri laskuihin voi saada. Suomessa on elintarvikkeet kalliimpia kuin muissa EU-maissa, joten sellaiset menotkin ovat aika suuret.

Matias Härkönen

Suomessa on kaikkialla halvempia asuntoja. Oikotien pikahaku antaa Muurikkalasta kolmion paritalosta 450€:lla. En nyt ketään sinne ole lähettämässä, mutta edullisempiakin siis löytyy.

Kyse on nyt siis siitä, että jos käteen jää 2000€ kuussa, niin aika moni meistä eläisi sillä ihan hyvin vaikka elintarvikkeet kalliita olisivatkin.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

" Köyhä on henkilö, jolla ei kattoa pään päällä ole ja joka elää todella kädestä suuhun. On Suomen hyvinvointivaltion .."

Jaha,milloinkas tässä maassa on tullut (20-30 pakkasasteessa)ulkona elävät hyvinvoinnin mittareiksi?He tosin kuolevatkin siihen pakkaseen.
Suomessa ei orjia ole käytetty.Kerropa kun olet noin viisas, miten sinä ruokit perheesi ja hoidat kaikki laskusi es.970 kk?
Ja tietysti otat huomioon mitä mikin maksaa.
Ja sen verran voin valaista että hyvinvointivaltio EI tarkoita samaa kuin hyvinvoivat kansalaiset.

Jaakko Häkkinen

Ongelmana ei selvästikään ole pienet tulot vaan suuret menot. On järjetöntä väittää suurimenoista köyhäksi, vaikka hän saa ihan normaalia palkkaa. Köyhä on sellainen, jolla on niin pienet tulot ettei hänellä ole varaa suuriin menoihin vaikka haluaisikin.

En tiedä, onko henkilö mennyt varomattomasti takaamaan muita vai onko ulosoton syynä oma törsääminen; nykyään kaikilla turhilla julkkiksilla on elämäntapana ulosottorästien kerääminen.

Ja sossuhan tunnetusti auttaa vain röyhkeimpiä! Turha sieltä on pyytää apua perus-elämiskustannuksiin, koska sossuhan korvaa vain harrastusmenoja ja kaikkea ylimääräistä (TV, sanomalehdet, laajakaistanetti jne.). Omat rahat kannattaa juoda ja polttaa, niin sossu sitten antaa sen verran ylimääräistä.

Aivan järjetön yhtälö, jos tyyppi on elänyt jo velaksi (ulosotossa), asuu kalliissa kämpässä ja törsää menemään, ja vielä pitää sossun maksaa! Vika on kyllä tuhlaajassa, jos normaalikokoinen palkka ei riitä.

Niko Hakuninen

Jokunen vuosi takaperin oli juttu jalkapalloilijasta (en muista nimeä), joka pelasi eurooppalaisessa huippuseurassa miljoona tuloilla, mutta silti oli korviaan myöten veloissa ja ulosottomies otti aina osan palkasta.
Taisi olla syy että osti kalliita autoja, taloja, "kaikkea turhaa" ja loput sitten uhkapasi. Eli toisille ei riitä edes miljoona tulot ettei olisi köyhä.

Itse olisin onnellinen jos jäisi 2000e/kk käteen, tosin vanha sanonta pitää paikkansa auto ei tee ketään rikkaaksi. Itse olen onnistunut napsesemaan 10-50e/kk säästöön. Enkä tee matkoja tai ylipäätään tuhlaa kuin pakolliseen (ruoka, asuntolaina).

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Törkeää yksinhuoltajaan kohdistuvaa ajojahtia.

Raivopäiset porvarisovinistit huutavat tuomiota, kun miespuolinen yksinhuoltaja kertoo tilanteestaan ja saamistaan tuista.

Kyse on tässä vain siitä, että vaikka tyyppi onkin mies, niin hän on puoliksi lastensa huoltaja ja hoitaa niitä vuoroviikoin, jolloin hänelle pitää myöntää tietenkin täysin samat tuet ja etuudet, kuin yksinhuoltajanaisille.

Kokoomukselaiset sovinistisiat eivät tietenkään nostaisi älämölöä, jos kyse olisi raukka-parka naisyksinhuoltajasta, jonka mies on jättänyt, mutta kun kyse on tasa-arvoisesti miesyksinhuoltajasta, niin lynkkausjoukot ovat jo symblisesti matkalla Vantaalle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eipä näytä yhdelläkään hallituspuolueella olevan haluja asumiskustannusten laskemiseksi, puhetta kyllä parilla puolueella riittää mutta ne teot.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Mikä on Matiaksen isoin meno? Vuokra.

Jos se laskisi, niin laskisi myös Matiaksen "tulot" eli avustukset. Eli kuka tästä eniten hyötyy? Matias vai vuokranantaja?

Matias Härkönen

Eli ajatuksena pitäisi olla, että jos elät tuilla ota mahdollisimman kallis asunto kun muut sen kuitenkin maksaa? Ja sitten kun menet töihin, niin muuta halvempaan?

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Ei tietenkään. Ajatuksena enemmänkin se, että miksi ei ole halvempia tarjolla.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #52

Varmasti löytyy halvempiakin, jos ei välttämättä tarvitse saunaa, parveketta ja niin suurta asuntoa.

Ja jos halutaan edullisempia asuntoja, niin kaavoitetaan enemmän ja vähennetään sääntelyä. Lisäksi painetta pk-seudun vuokra asuntoihin voi vähentää ottamalla vähemmän maahanmuuttajia, jotka ovat varsinkin kuntien vuokra asuntojen suurkuluttajia. Tai ainakin sijoittaa uudet tulijat sinne missä on tilaa.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #53

Helsingistä ei varmaan aina löydy. Kaupungin asuntoihin on isot jonot, ja yksityisillä markkinoilla olevat asunnot voivat tosiaan olla aika hulppeita ja hintavia.

Ihmettelen kyllä itsekin, miksi on oltava sauna ja noin paljon neliöitä, kun vähempikin riittäisi.

Olishan sitä vaikka mitä toimenpiteitä, mitä voi tehdä, mutta ne sitten taas ovat politiikkaa, eikä yksittäisen ihmisen asia.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Niinpä!Eihän sieltä olisi kuin 130-150 kilsaa(reitistä riippuen)lähteä hakemaan/joku tuo lapset,silloin kun on isän oikeus/vuoro heitä viikko luonaan pitää.Jos tarkoitit kouvolan voikkaata?
Arvaamattoman helppo ratkaisu jokaiselle köyhyysloukussa elävälle.
Ja helppoa kuin heinänteko kun on luottotiedot ja muutkin kondiksessa.YES!

Nyt ei muuta kun kaikki köyhät(ja tulevat sellaiset,työttömyys kun lisääntyy joka kk))muuttohommiin ja asuttamaan kaikki syrjäkylät jne.joista palvelut on ajettu alas.
Eiköhän ala nekin seudut elpymään kun tuhansittain ihmisiä muuttaa pois pääkaupunki seudulta ja kyläyhteisöt herää henkiin.
Suomi on pelastettu!

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Asumistukijärjestelmä nostaa vuokrien tasoa/hintaa.Järjestelmästä hyötyvät herran retkut jotka asunnoilla tekevät omaa bisnestään es.pääkaupunki seudulla.

Sosiaaliasiakkaille maksetaan sos.luukulta ja KELALTA tukia jotta he voivat maksaa vuokransa(jopa 450 euroa kk.25 neliön kimppakämpässä)näille eri firmojen jne.kautta omistavien rosvojen kiskurivuokrat.
Nämä ulkolaiset työntekijät tekevät myös töitä epämääräisillä työehdoilla ja heidän työnantajansa ovat omistajia näissäkin asunnoissa eri firmojen kautta.

Asumistuki järjestelmä on elossa ja hengissä ja korottaa vuokrattavien asuntojen hinnat pilviin.
Siksi syystä ei edes haluta rakentaa halvempia vuokra asuntoja eli ylipäätään lisätä niiden määrää.Rakentamisen hinta ei ole itsessään niin kallista kuin väitetään mutta politiikan peleissä on tahtotila se mikä määrittää miten toimitaan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Olisikohan ihan liian vanhanaikaista elää suu säkkiä myöten?

Jussi Jokela

Matiaksen tulevaisuuden kannalta artikkelin pahimmat taloudelliset ristiriidat ovat seuraavissa kahdessa lauseessa:

"Palkkaa on jäänyt käteen noin 1 600 euroa, ja Kela on maksanut asumistukea 400 euroa."
"Minulla olisi kokopäivätyö, josta tienaisi 2 500 euroa, ja tieto siitä, että palkkaa tulee puolenkin vuoden päästä."

Jos tällä hetkellä jää käteen (=netto) 2000 euroa, niin 2500 euron bruttotuloista käteen (=netto) jää noin 1800 euroa. Eli tulotason täytyisi nousta huomattavasti enemmän, jotta Matias pääsisi omasta köyhyysloukustaan eroon.

Itse saan muuten käteen 1200 euroa, josta vähennetään vuokrat ja muut kulut enkä saa mitään tukia. Tästä voisi sanoa, että elämä ei ole taloudellisesti hirveän mielekästä...

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Voi voi ja vielä voi. Onhan tuon "Mathiaksen" tilanne ihan kauhea. Mutta jospa lähtisi purkamaan sitä siitä, että mistä nuo ulosottovelat aiheutuvat. Olisikohan kyse ihan perskohtaiseta tyhmyydestä vai mistä? Eihän niitä turhasta taida tulla.

Mikäli saapi jopa Helsingin seudulla pari tonnia kuussa ei ole hätäpäivää, jos on selväjärkinen tavallinen ihminen. Sossu auttaa vielä aivan ihmeellisesti kaikkine Linnanmäkilippuineen.

Onkohan muualla kuin Ruotsissa vastaavia etuja? Ehkäpä ei ole. Mutta kyllä tämä köyhyys Suomessa ottaa pannuun!

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Suomessa on pohjoismaiden pienin lapsilisä.Sosiaalijärjestelmä on erilainen kuin muissa pohjoismaissa.Ettei kannata niitä vertailla suoraan toisiinsa.
Suomessa halutaan pitää pihdeissä(sos.sektori,holhousyhteiskunta)es.yksinhuoltajia jotka haluavat itse hoitaa asiansa sekä monia nuoria jotka on pakotettu huostabisneksen kautta sos+TE-toimiston pakkoasiakkaaksi.
Heitä kyykytetään ja pidetään pihdeissä jopa 18 ikävuoden jälkeen.
Sama sos.sektorin itse itseään työllistävä ja ylläpitävä systeemi jatkuu heidän jälkeläisissään koska sos.toimen 75v.rekisterissä olevat "tiedot" seuraavat jälkipolvia.

Pakotetaan ihmiset keksityillä ongelmilla sos.toimen asiakkaiksi vaikka ihmisellä ei ole mitään asiaa kyseisen verorahojen tuhlaajien pakeille.Tässä maassa on kauhistus ihminen joka yrittää itse ja vielä firmaa perustaa.

Tällainen sosiaalitanttojen ja huostabisneksen luvattu maa(huostabisnes vie 700-miljardin veronmaksajien rahoista vuosittain,rahoja valuu veroparatiiseihin)on kaksinaamaisen politiikan tuotosta.
Täällä on väärällä tavalla käsitetty es.toimeentulotuki sen piti olla viimesijainen,hetkellinen apu ihmisille nyt siitä on tullut jatkuva toimeentulo monelle ja ne eivät apua saa jotka sitä hetkellisesti tarvitsevat.Siellä on vakioasiakkaina alkoholistit,jotka eivät koskaan pala työelämään ynm.joiden paluu ei enää ikinä onnistu.TE-toimiston ja sos.luukun asiakkaina he myös roikkuvat hamaan loppuun asti.

On syytä miettiä miksi kokoomuksen risikko +nämä muut naisihmiset niin mielellään tukevat tätä toimintaa.1990 asti on meillä alasajettu tarkoituksella,järjestelmällisesti terveydenhoitoalan palveluja sekä perheiden tukimuotoja kuten vanhusten jne.Yksityistäminen näissä palveluissa on tarkoitus.Saman kohtalon on kokenut perheiden tukeminen jonka tilalla on nykyään huostabusines.Attendo,Merikratos,Mehiläinen jne.Verotuotot eivät suomea lämmitä.

Anna Manna

Mielenkiintoista kirjoittelua, on ihan pakko laittaa tietoja sossun avuista..itse elän niiden turvin... Sossu laskee menoiksi kuukaudessa: 1 aikuinen 524e (hygienia, ruoka, vaatteet), 3 lasta 930 yht. pienemmistä lapsista saa enemmän.Menoihin kuuluu vielä vuokra 1000 e eli yht. menoja 2455 kk...tuloja minulla on eläke , asumistuki 620e kk, lapsilisä 511, ja elatus 144e eli yht. 2303e sitten tulojen ja menojen erotus jää miinukselle 152e joka maksetaan minulle suoraan, lisäksi saan matkakortin, reseptilääkkeet, sähkölaskun, kotivakuutuksen ja lasteni kohtuuhintaiset harrastusmaksut..tuntuu kohtuutomalta mutta ennenkuin toista voi moittia ja valittaa helppokenkäisyydestä pitäisi hänet ja hänen elämäntilanteensa tuntea paremmin..minä yksinhuoltajana joudun huolehtimaan kaikesta mikä liittyy lapsiini ja he eivät ole halpoja jos nyt rahassa heitä mitataan ja tietty hyvinvointi heille on pakko taata, vaikka sitten sossun avulla..ja sossu aina ottaa elämäntilanteen huomioon ja puntaroi sitä yksilön kannalta. Sinne on turha yksinäisen yksilön mennä apua pyytämään jos tilillä on menojen jälkeen 500e..
Anna

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

" lisäksi saan matkakortin, reseptilääkkeet, sähkölaskun, kotivakuutuksen ja lasteni kohtuuhintaiset harrastusmaksut..tuntuu kohtuutomalta mutta ennenkuin toista voi moittia ja valittaa helppokenkäisyydestä pitäisi hänet ja hänen elämäntilanteensa tuntea paremmin..minä yksinhuoltajana joudun huolehtimaan kaikesta mikä liittyy lapsiini ja he eivät ole halpoja jos nyt rahassa heitä mitataan ja tietty hyvinvointi heille on pakko taata, vaikka sitten sossun avulla..ja sossu aina ottaa elämäntilanteen huomioon ja puntaroi sitä yksilön kannalta. Sinne on turha yksinäisen yksilön mennä apua pyytämään jos tilillä on menojen jälkeen 500e"

Harkinnanvarainen toimeentulotuki eli toimeentulotuen osa jonka tarpeen päättää sos.työntekijä.
Sillä on sitten mahdollistettu tämänkaltainen sosiaalitukien saaminen.Nehän eivät vakuutusmaksut toimeentulotukeen sisälly.Ei yksinhuoltaja ole sen kummempi kuin kukaan muukaan.Toimeentulotuen laskennassa otetaan huomioon vain kaikki ihmisen tulot ja menot joiden pohjalta normilaskelma tehdään.

Harkinnanvarainen toimeentulotuen osa on sitten se jolla katetaan "ylimääräiset" menot.Eli ihmisille ne tärkeäksi katsotut.Voi toki mainita myös sen että yksityiselämästään saa sosiaaliasiakkana ollessaan luopua.Ja se kannattaa tarkistaa ettei ole joutunut ns.lastensuojelun kirjoihin ja kansiin sen varjolla.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"henkilön tai perheen erityisistä tarpeista tai olosuhteista johtuvat toimeentulon turvaamiseksi tai itsenäisen suoriutumisen edistämiseksi tarpeellisiksi harkitut menot"Toimeentulotukea myönnettäessä otetaan huomioon perusosalla katettavat menot (perusosa) ja tarpeellisen suuruisina huomioon otettavat menot (lisäosa).

Jarno Ahola

On kyllä mielenkiintoisia tuloja. Itse saan töistä vain vähän enemmän kuussa käteen ja jos joutuisin työttömäksi ja lopulta sossun tuille, ei minulle mitään harrastuksia maksettaisi, eikä huvipuistoja. Korkeintaan ne mitä kuuluu sossun "pakettiin", taitaa olla puhelin, halvin nettiliittymä ja ehkä joku lehti?

Ei lasten harrastuksia eikä huvipuistokäyntejä kyllä mielestäni kuuluisikaan maksaa, kenellekään. Perusruoka, terveydenhoitokulut, puhelin, halvin netti, bussilippu, siinä ne alkaa olla.

Vakuutukset, harrastukset ym. ovat mielestäni ylellisyyttä jota ei kuulu yhteiskunnan maksaa.

Toimituksen poiminnat